jump to navigation

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Μαρτίου 27, 2008

Posted by mariandr in Ανθρώπινα δικαιώματα, PAGOSMIOPOIISI, PALAIA KIMENA TOU 2008.
trackback
¨ΕΓΡΑΨΑΝ:  ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», 27-03-08

«Η Αστυνομία του Μαϊάμι σχεδιάζει να γίνει, το προσεχές διάστημα, η πρώτη στις ΗΠΑ που θα χρησιμοποιήσει τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, όπως μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs) για την παρακολούθηση περιοχών από αέρος σε μια προσπάθεια μείωσης της εγκληματικότητας.


Σύντομα αναμένεται να αρχίσει υπερπτήσεις της περιοχής Έβεργκλεϊντς ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της εταιρίας Honeywell International, που έχει τη δυνατότητα να σταματά πάνω από οποιοδήποτε σημείο και να «επικεντρώνει» κάμερες σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Χρειάζεται η έγκριση της χρήσης των UAVs από την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) από δοκιμές, πριν η Αστυνομία της περιοχής Μαϊάμι-Ντέιντ αρχίσει να χρησιμοποιεί το αεροσκάφος, βάρους 6,3 κιλών, ως μέσο για την παρακολούθηση περιοχών όπου σημειώνονται κρούσματα εγκληματικότητας. «Πρόθεσή μας είναι να χρησιμοποιούμε αυτό το μέσο μόνο σε καταστάσεις κρίσης ως ένα επιπλέον ζευγάρι μάτια», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Μαϊάμι Χουάν Βιγιάλμπα. «Σκοπεύουμε να το χρησιμοποιούμε για την καλύτερη εκτέλεση της αποστολής μας», είπε ακόμη αναφερόμενος στο αεροσκάφος της Χάνιγουελ, το οποίο χωρά σε μια τσάντα πλάτης, δεν διαθέτει πτερύγια και είναι ικανό να αποπροσγειώνεται κάθετα. Κατά τον ίδιο, το συγκεκριμένο UAV είναι ιδανικό για τη χρήση από ειδικές ομάδες επέμβασης σε καταστάσεις όπου υπάρχουν ομηρίες ή αντιμετωπίζονται ύποπτοι που «είναι οχυρωμένοι».
Η Αστυνομία του Μαϊάμι δεν είναι η μόνη που σχεδιάζει κάτι τέτοιο. Αρκετές υπηρεσίες ασφαλείας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους τις τακτικές του αμερικανικού στρατού, ο οποίος αξιοποιεί UAVs στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν εδώ και χρόνια, εκφράζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση τέτοιων μέσων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Η CIA παραδέχεται ότι είχε κατασκευάσει ένα μικρό UAV, μεγέθους λιμπελούλας, που αποκαλούσε «Εντομόπτερο», για κατασκοπευτικές επιχειρήσεις τη δεκαετία του 1970. Άλλες προηγμένες προσπάθειες ρομποτικών αεροσκαφών, διαφόρων μεγεθών, εξελίσσονται εδώ και δεκαετίες. Το FBI πειραματίζεται με «σειρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών», λέει ο Μάρκους Τόμας, υποδιευθυντής του τμήματος επιχειρησιακής τεχνολογίας του FBI. «Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ασφαλώς είναι ανερχόμενη τεχνολογία και το FBI μελετά επιπλέον χρήσεις των UAVs».
Η υπηρεσία τελωνείων και φύλαξης των συνόρων των ΗΠΑ χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην έρημο της Αριζόνα και στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό από το 2006 και θα αναπτύξει κι άλλα στη Βόρεια Ντακότα για την επιτήρηση των συνόρων με τον Καναδά. Επιχειρηματίες και αναλυτές σημειώνουν ότι ο συγκεκριμένος τομέας, εξαιτίας του έντονου ενδιαφέροντος των υπηρεσιών ασφαλείας, αναμένεται να σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα 10 χρόνια.
Ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιωτικής ζωής τονίζουν ότι γεννώνται νέοι κίνδυνοι με τη χρήση αυτών των συστημάτων. Ο Χάουαρντ Σάιμον, διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) στη Φλόριδα, σημειώνει ότι η τεχνολογική πρόοδος «μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας με έναν τρόπο που να βελτιώνεται η δημόσια ασφάλεια, όμως κάθε προηγμένη τεχνολογία εμπεριέχει την απειλή της περαιτέρω μείωσης της ιδιωτικότητας».

Δέκα δακτυλικά αποτυπώματα!

ΕΦΑΡΜΟΓΗ της διαδικασίας λήψης και των δέκα δακτυλικών αποτυπωμάτων από τις Αρχές της χώρας στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και άλλα σημεία εισόδου εισάγει η αμερικανική κυβέρνηση.
Οι ξένοι επισκέπτες, που θα φθάνουν αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη, θα αντιμετωπίζουν, πλέον, τη λήψη και των δέκα δακτυλικών αποτυπωμάτων των χεριών τους, αντί δύο, όπως έως σήμερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ να βελτιώσει την ακρίβεια των βάσεων δεδομένων που καταρτίζει όσον αφορά δυνητικούς υπόπτους για τρομοκρατία, καθώς και απάτες που αφορούν την έκδοση αδειών παραμονής, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.
Το αναβαθμισμένο σύστημα, τμήμα του νέου προγράμματος του υπουργείου για την ασφάλεια της πατρίδας (DΗS) και του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με αξιωματούχους, αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης ανθρώπων που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ ή είναι επικίνδυνοι. Το σύστημα ανακοινώθηκε σε ενημέρωση του Τύπου στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι.
Ωστόσο, το νέο μέτρο δέχεται έντονες επικρίσεις, τόσο για την αναποτελεσματικότητά του, όσο και για τη «μείωση της ιδιωτικότητας» των επιβατών. Ο Μπρους Σνάιερ, ειδικός σε θέματα πληροφορικής, τονίζει ότι τα μέτρα «δεν είχαν απολύτως καμία επιτυχία όσον αφορά τη σύλληψη τρομοκρατών». Το ερώτημα, πρόσθεσε, «είναι πώς θα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα δολάρια που δίνουμε [μέσω των φόρων] για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: