jump to navigation

To Nταχάου ξαναζεί , αλλά για άλλους λόγους… Απρίλιος 21, 2008

Posted by mariandr in ANAPTYSSOMENES HORES, Κοινωνία, PAGOSMIOPOIISI, PALAIA KIMENA TOU 2008.
trackback

Της: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Από το 1945 μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι που πιστεύουν στη Δημοκρατία και στον Ανθρωπισμό, παλεύουν για να μη ξαναζήσει ο κόσμος Ολοκαυτώματα στα οποία οι άνθρωποι , πριν καταλήξουν «σαπούνια», γίνονταν «αριθμοί», αφού τους σημάδευαν ανεξίτηλα στα χέρια με πυρακτωμένα «νούμερα».

Την περασμένη μόλις εβδομάδα, η διεθνής κοινότητα «ανακάλυψε» πως στις Φιλιππίνες, με πρωθυπουργική εντολή, οι πεινασμένοι Φιλιππινέζοι –και όχι κάποιοι διωκόμενοι λόγω της φυλετικής καταγωγής τους ή λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων- δέχθηκαν να τους σημαδεύουν οι αρχές στα δάκτυλα αφήνοντας τους ανεξίτηλα σημάδια, για τον εξής λόγο: Το ανεξίτηλο σημάδι θα είναι ατράνταχτη απόδειξη πως ο …κάτοχός του είναι πάμφτωχος και θα έχει δικαίωμα σε ένα καρβέλι ψωμί ή (προσέξτε το «η» όχι «και) μια χούφτα «φτηνό ρύζι».

Κατόπιν, ο Ζαν Ζιγκλέρ, αξιωματούχος του ΟΗΕ και συντάκτης της πρόσφατης αποκαρδιωτικής αναφοράς του Οργανισμού που τιτλοφορήθηκε «δικαίωμα στην τροφή», εκτιμώντας ότι βασικός παράγων της παγκόσμιας αύξησης των βασικών ειδών διατροφής (που οδήγησε στην εξέγερση των πεινασμένων την περασμένη εβδομάδα σε Αϊτη, Φιλιππίνες, Αίγυπτο, Ινδονησία και άλλες χώρες)είναι η παραγωγή βιοκαυσίμων, χαρακτήρισε αυτά τα βιοκαύσιμα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Πρόκειται για τον ίδιο αξιωματούχο που προειδοποίησε πως οι κοινωνικές ταραχές και οι εξεγέρσεις πεινασμένων ανθρώπων θα συνεχιστούν και θα ξεκινήσουν από 33 –προς το παρόν-συγκεκριμένες χώρες το κόσμου «αν δεν ληφθούν μέτρα».

Με όλα αυτά τα δεδομένα, τα προκύπτοντα ερωτήματα είναι δύο: Πρώτον, αν ληφθούν μέτρα , θα πεινάσουν λιγότερο οι πεινασμένοι ; Δεύτερον, εξαιτίας της μαζικής παραγωγής βιοκαυσίμων και μόνο οδηγήθηκε η πολιτισμένη Δύση στο νέο της αυτό … επίτευγμα, δηλαδή στο αναγκαστικό και κυριολεκτικό σημάδεμα των χεριών των φτωχών;

Ο ίδιος ο Ζιγκλέρ, δήλωσε ότι οι νεκροί των ταραχών της περασμένης εβδομάδας, η άνοδος κατά 200% (!) της τιμής του σιταριού και η κατά 35% αύξηση των ειδών διατροφής σε όλον τον κόσμο, ήταν μια «προεξαγγελθείσα εκατόμβη», αφού «..ήδη, πριν την έκρηξη των τιμών, γνωρίζαμε ότι υποσιτίζονται 854εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως…»

Ως προς την άμεση λήψη μέτρων, αυτά για να παρθούν, χρειάζεται ανεύρεση των αιτίων που οδήγησαν στο να σημαδευτούν «μέσα τους και έξω τους» κάποιοι συμπολίτες μας του κόσμου:

Αντιγράφουμε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

-Πράγματι , επικρατεί προβληματισμός για τις συνέπειες των βιοκαυσίμων: «..τόσο ως προς τον τρόπο παραγωγής τους όσο και ως προς την επήρεια τους στην άνοδο των τιμών του σιταριού και του καλαμποκιού», επισημαίνει σε επιστολή του στη G8 ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

-Οι Κινέζοι πλουτίζουν και μαθάινουν να τρώνε ψωμί και κρέας, αρα αυξάνεται η ζήτηση των ζωωτροφών και του σταριού.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου αυξάνει και τις τιμές στα κτηνοτροφικα προίόντα.

Παγκόσμια οικονομική ύφεση (θα συνεχιστεί σίγουρα ως το 2010)

-Κερδοσκοπία και οικονομικός φιλελευθερισμός (κατά την άποψη της γαλλικής Le Monde οδηγούν σε απόγνωση τους ενδεείς της γης, αφού η ανυπαρξία κανόνων στην αγορά οδηγεί τις τιμές στα ύψη.

Πώς και ποια μέτρα μπορούν «έστω και τώρα» να ληφθούν;

Σύμφωνα με τους Λονδρέζικους « Τάϊμς», δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, όσο κι αν ο Ρόμπερτ Ζέλικ, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δηλώνει εμπνευστής ενός επισιτιστικού «Νιου Ντηλ» «που θα ανταποκρίνεται στις επισιτιστικές αναγκες των πληθυσμών παράλληλα με τις στρατηγικές ανάπτυξης βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας». Για τους Βρετανούς, η έλλειψη αισιοδοξίας βασίζεται και σχετίζεται με τη στάση της Γαλλίας που επιμένει να θεωρεί ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα αντιμετωπιστεί μόνο με τον ευρωπαϊκό προστατευτισμό: «…Με την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας το καλοκαίρι, η Γαλλία θα εκφράσει ανοικτά χάριν της διασφαλισης τροφής (στην Ευρωπη), την αντίθεσή της στις περικοπές του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (KAΠ). Η Γαλλία , αποπειρώμενη να στηρίξει τους Ευρωπάιους αγρότες, θα έρθει αντιμέτωπη με την Επίτροπο Γεβργίας κυρία Μάριαν Φίσερ Μπόελ, η οποία ζητεί μεταρρυθμίσεις στην KAΠ και πιστεύει –εκπροσωπώντας την Κομισιόν- πως «οι υψηλότερες τιμές στα είδη διατροφής θα αποτελέσουν κίνητρο για μαζικότερες αγροτικές παραγωγές. Η πολιτική μας είναι πολιτική απελευθέρωσης της παραγωγής», φερεται να δηλώνουν οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των Τάϊμς.

Aλλος λόγος για τον οποίον δεν φαίνεται φως στο τούνελ παρά το θόρυβο για τη λήψη μέτρων, είναι η συνέχιση των διαφωνιών στο «γύρο συνομιλιών της Ντόχα»: « … μπρος στην κρίση επισιτισμού, επιδιώκεται στη Ντόχα μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής και πριν τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών. Οι διενέξεις για το εμπόριο στην αγροτική παραγωγή είναι το χαρακτηριστικό των συνομιλιών αυτών όμως, καθώς, αναπτυσσόμενες αγορές που εκπροσωπούν η Ινδία και η Βραζιλία , αντιτίθενται στη θέληση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Παρόλα αυτά, έξι κράτη, ΗΠΑ, ΕΕ, Βραζιλία, Καναδάς , Αυστραλάι, Ιαπωνία, φημολογείται πως βρήκαν μια φόρμουλα που θα αποτελέσει την κοινά αποδεκτή βαση για …την απόφαση μιας μελλοντικής κοινής συμφωνίας αφορώσας στο διεθνές εμπόριο…», γράφουν οι Τάϊμς.

Για τον Πολ Κολιέ, καθηγητή Οικονομικών της Οξφόρδης , το απαραίτητο μέτρο κατά της πείνας, είναι .. η συνέχιση της παγκοσμιοποίηησς, αφού, όπως υποστηρίζει «όσο κι αν σας φαίνεται παράδοξο, η παγκοσμιοποίηση πέτυχε τους στόχους της, αλλιώς οι φτωχοί Κινέζοι δεν θα δοκίμαζαν σήμερα κρέας και στάρι, γι αυτό αφήστε την παγκοσμιοποίηση να συνεχίσει τη δουλειά της , αυτορυθμιζόμενη»!

-«Σκεφτείτε με το μυαλό, όχι με συναισθηματισμούς! Είναι πιο εύκολο να ζεις σε μια αφρικανική καλύβα και να κάνεις εξεγερσεις, από το να είσαι αγρότης και να μοχθείς στη γη. Είναι ευκολότερο γιατί όλοι ξέρουμε πως μια εξέργεση γίνεται στους δρόμους, όχι στα χωράφια», γραφει ο Βρετανός καθηγητής , τασσόμενος φανερά υπέρ της συνέχισης παραγωγής γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων και μεμφόμενος τους «τρελλούς» της ΕΕ που απαγόρευσαν τα γενετικά τροποποιημένα επηρεάζοντας ασχημα τη νοοτροπία των πεινασμένων Αφρικανών…

Ο καθένας διατηρεί το δικαίωμα της γνώμης του και ο Κολιέ της δικής του. Πώς μπορεί να κατανοήσει όμως ο σημαδεμένος των Φιλιππίνων το επιχείρημα περί «παραδόξου» της παγκοσμιοποιημένης αγοράς που ανέπτυξε ο Κολιέ; Στην πραγματικότητα, δεν το κατανοούν (αφού δεν τους λύνει το πρόβλημα) ούτε οι Ιάπωνες! Κι αυτό, γιατί, η Ιαπωνία είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που πάσχει από έλλειψη βουτύρου!

-«Ο πλούτος δεν είναι πια μονωτικό για την έλλειψη τροφής’, σχολιάζουν ξανά οι Τάϊμς, υπενθυμίζοντας ότι η Ιαπωνία είχε ανθηρότατη γαλακτοβιομηχανία, αλλά πρόπερσι, ήταν τόση η παραγωγή, που οι αγρότες μοίραζαν δωρεάν χαρτοκούτια με γάλα στους ταξιδιώτες, και τώρα, λόγω της αύξησης των τιμών του καλαμποκιού και του σιταριού, αναγκάζεται σε «εσωστρέφεια… μόνο που οι Ιάπωνες έχουν συνηθίσει και σε εισαγωγές προϊόντων , θεωρώντας τις πιο ..εξωτικές. Οι Ιάπωνες έκαναν επί παραδείγματι μαζικές εισαγωγές Αυστραλιανού γάλακτος, γιατί τους άρεσε πολύ. Τώρα, με την τριετή αυστραλιανή ξηρασία και τις υψηλές τιμές, οι Ιάπωνες πίνουν και τρώνε λιγότερο «ξενο»….

Το δίδαγμα δηλαδή είναι πως, στις αναπτυσσόμενες χώρες οι άνθρωποι υποσιτίζονται,ενώ στις πλούσιες σαν την Ιαπωνία, αναζητείται ορισμός για τη λέξη «επάρκεια».

Επί του παρόντος, οι οικονομολόγοι της Goldμαν Sachs ισχυρίζονται ότι αυτά που ζούμε τώρα, είναι μόνο η αρχή «μιας δομικής μετάβασης σε ακόμα περισσότερες αυξήσεις τιμών γιατί οι τρόποι που σκέφτηκαν τα πλουσιότερα έθνη για να ταϊζουν τους πληθυσμούς και τους δικούς τους και τους ξένους, ξαφνικά, αποδεικνύονται πολύ ξεπερασμένοι»…

«Απογευματινή της  Κυριακής», 20-04-08

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: