jump to navigation

΄Ισως έτσι ήταν καλύτερα Μιχάλη μου…(Χαραλαμπίδη) Ιουνίου 3, 2008

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Ανθρώπινα δικαιώματα, Ματωμένα Χώματα, Μνήμες του λαού μου, PAGOSMIOPOIISI, PALAIA KIMENA TOU 2008, TOURKIA.
trackback

Α. Το ‘ραβασάκι» για το Μιχάλη

Αγαπητέ Μιχάλη,

Χριστός Ανέστη!

Ίσως έτσι ήταν καλύτερα…

…να μη σου πω , ήταν και θέλημα Θεού! Αλήθεια, το εννοώ. Ίσως , Μιχάλη, να επέτρεψε ο Θεός να αρθεί η βίζα σου. Σκέψου: Ο αγώνας σου για τον Πόντο δεν θα σταματούσε και δεν θα σταματήσει έτσι κι αλλιώς, αλλά η ακύρωση της βίζας λειτούργησε ως μια πολύ καλή αφορμή , ως πηγή έμπνευσης για να γράψεις αυτήν την επιστολή, διά της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους Αμερικανούς να έρθουν αντιμέτωποι με ορισμένες αλήθειες και επισημάνσεις , που ξεπερνούν το ζήτημα του Πόντου. Προσωπικά, δεν νομίζω ότι έχει σταθεί τυχερός πολλές φορές στη ζωή του να διαβάσει Αμερικανός αξιωματούχος στην καριέρα του κείμενα σαν το δικό σου. Κείμενο του οποίου το θέμα, το ύφος, το πνεύμα, ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ πως προπαγανδίζει τις οικουμενικές αξίες της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και πως, παρά το καταγγελτικό επιφανειακά ύφος του προς τους αμερικανούς αξιωματούχους, στην πραγματικότητα ΠΑΡΑΙΝΕΙ τις ΗΠΑ και τους ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ εφόσον αυτές επιδιώκουν τη διατήρηση της υπερδύναμής τους στον πλανήτη του 21ου αιώνα.

Τους ανοίγεις τα μάτια για τις αξίες και την κοσμοθεωρία που πρέπει να ενσωματώσουν στην εξωτερική πολιτική τους ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ να συνεχίσουν να είναι οι κληρονόμοι του πνεύματος της Φιλαδέλφειας.

Δεν ξέρω την εξέλιξη που είχε η αποστολή της επιστολής σου αυτής. Στην πραγματικότητα, στο περιθώριο ομιλίας μου στην Πρέβεζα , με πλησίασαν Πόντιοι και με ενημέρωσαν για την «υπόθεση της βίζας» σου. Αγνοούσα τί είχε συμβεί και πως είχες γράψει επιστολή. Τη βρήκα και την αναδημοσιεύω, με την ελπίδα πως θα τη διαβάσουν ΚΑΙ Αμερικανοί φίλοι μου που συνήθως επισκέπτονται το Λημέρι.

Θέλω δηλαδή να πιστεύω ότι , ο πρέσβης στην Αθήνα κύριος Ντ. Σπέκχαρντ, ήταν καλοπροαίρετος, αντικειμενικός όσο και ΕΞΥΠΝΟΣ , ώστε να σου έχει ήδη απαντήσει ευχαριστώντας σε για τις ειλικρινά δημοκρατικές και καθόλου αντιαμερικανικές, αντιθέτως, πολυεπίπεδα ΠΑΡΑΙΝΕΤΙΚΕΣ προς την υπερδύναμη επισημάνσεις σου. Θέλω να πιστεύω ότι , κι αν δεν το χει κάνει ο ίδιος, άλλοι αμερικανοί που διάβασαν-διαβάζουν -θα διαβάσουν το κείμενο αυτό, θα μπουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στον κόπο να αρχίζουν να επεξεργάζονται μέσα τους, δύο πράγματα:

Πρώτον: ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ (ο κόσμος ολόκληρος, προχώρησε πολύ και προσπέρασε προ πολλού πολλών τύπων «αντί» και «ισμούς») αλλά

Δεύτερον: Πως δεν θα είναι για πολύ υπερδύναμη (ίσως και δυστυχώς) οι ΗΠΑ , αν δεν κερδίσουν ξανά το σεβασμό των λαών. Αυτόν θα τον κερδίσουν μόνο με την αληθινή ΚΑΤΑΦΥΓΗ τους στις Οικουμενικές αξίες του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και όχι με τη λανθασμένη ερμηνεία και επιπόλαια προσέγγιση της ιστορίας (του Πελοποννησιακού πολέμου) που συνέγραψε ο Θουκυδίδης. Θα τον κερδίσουν με την αληθινή μετά-νοια τους , υπέρ της αναγνώρισης του ότι «τα εθνικά τους συμφέροντα» και «η αμερικανική ασφάλεια» δεν μπορούν να διασφαλιστούν μακροπρόθεσμα με την κατά βούληση αναγνώριση των Δικαίων των άλλων λαών και πληθυσμών . Και θα τον κερδίσουν κάνοντας πράξη, εφαρμόζοντας μέσα από πράξεις και πρωτοβουλίες την απόφαση αυτή της «μετα-Νοίας» τους.

Ως τώρα, δυστυχώς , επιμένουν να υποκρίνονται πως δήθεν η όποια γεωπολιτική και γεωστρατηγική απόφαση, είναι ασχετες των εννοιών της Ιστορίας και του Δικαίου και της Δημοκρατίας, επιμένουν δε σε χαρακτηρισμούς κειμένων σαν του δικού σου όπως «συναισθηματικά», «ανορθολογικά εργαλεία» . Δυστυχώς, αν και οι ΗΠΑ είναι «η καρδιά μιας πολυκεντρικής ομοσπονδιακής παιδείας», αδυνατούν ακόμα να καταλάβουν την πνευματική αυτοκαταστροφή τους και τη βαθιά εσωτερική αντινομία τους.

Ως εκ τούτου, δεν περιμένω από κανένα Αμερικανό αξιωματούχο να σου ζητήσει συγγνώμη. «Συγγνώμη» θα σήμαινε κυριολεκτικά «συμφωνία με τη δική σου γνώμη, με τη δική σου θέση» ( για ν α θυμηθούμε και τα Αρχαία Ελληνικά μας) και με τη σειρά της αυτή, για να σου χαριστεί, προϋποθετει μεταστροφή του νοός, μετά-νοια. Αρκούμαι απλώς και εύχομαι στο να σε ευχαριστήσουν για το γράμμα σου. Μια ευχαριστία, ίσως να ταν μια μικρή , ελπιδοφόρος ένδειξη μιας έναρξης (αμερικανικής) επεξεργασίας αποκωδικοποίησης του Ελληνικού Λόγου.

Επίτρεψε -μου να διαφωνήσω όμως σε κάτι μαζί σου: Καταρχάς, κανείς δεν σε δολοφονεί κι ούτε πρόκειται να σε δολοφονήσει ποτέ. Εκτός αν επιθυμούν οι εχθροί σου να δουν πώς εφαρμόζεται στην πράξη το «ενας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα», αλλά προσωπικά όλα αυτά τα βρίσκω λίγο ντεμοντέ και μίζερα… Θα μου πεις, μπορεί κυρά μου να με φάνε να γλυτώσουν αυτοί από το «κράξιμο» που τους κάνω και να μην ξεσηκωθεί κανείς μετά. Ορθό. Φαινομενικα. Αλλά, δες κι αυτό: Προχθές πχ, καιγόταν πάλι η ελληνική σημαία … μπροστά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας… από Ελληνες, όχι κεμαλικούς, και δεν ξεσηκώθηκε κανείς μας… λες να το κάναμε τυχαία; Οι ξεσηκωμοί είναι διαφόρων ειδών και γίνονται σε «νόστιμα» τάϊμιγκ… Ασε που, καθώς όλα τα διεστραμμένα και τα απίθανα και τα «κουφά» είναι πλέον όλα πιθανα στην εποχή μας, μπορεί να φτάσουν στο σημείο κάποιοι να σου πουν πως οι Αμερικανοί σε έσωσαν κιόλας ακυρώνοντας τη βίζα σου, διότι αλλιώς, ήσουν στοχοποιημένος από εξτρεμιστές τούρκους κατοίκους των ΗΠΑ, και κινδύνευες να δολοφονηθείς σε αμερικανικό έδαφος, -μην το γελάς, ΟΛΑ πιθανά σ αυτήν τη ζωή!!!!!!!

Από κει κι ύστερα, δεν συμφωνώ στο ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν πως πρέπει να καταργήσουν συγκεκριμένη τάση της Ιστορίας. Κι αυτό ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΣΕ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, δυστυχώς είναι βαθιά συγχισμένοι, γεγονός που φαίνεται και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τους.

Και θα μου επιτρέψεις τέλος-είσαι πολύ ευφυής για να μου προσάψεις ρατσισμό- να κρατήσω τις επιφυλάξεις μου περί «αληθινά δημοκρατών» Τούρκων. Τους αγαπώ πολύ και περνώ μια χαρά μαζί τους(τουλαχιστον με τους Τούρκους των παραλίων της Μ Ασίας, παραμέσα δεν ξέρω να σου πω) , αλλά , είτε μορφωμένοι είτε αμόρφωτοι, είτε πλούσιοι είτε φτωχοί, πρόκειται -κατά τη δική μου αταλάντευτη θέση- για λαό επί αιώνες και αιώνες διαπαιδαγωγημένου πολιτικά και τελικά με το φόβο κια τη σημασία του βούρδουλα. Είτε ως Ισλάμ είτε ως Κεμαλιστές, οι γείτονές μας ΔΥΣΤΥΧΩΣ εχουν μέσα τους και στο βάθος του μυαλού τους, έχουν στο συνειδητό και στο ασυνείδητό τους, ένα κράμα φασισμού, σωβινισμού και ολοκληρωτισμού με επικάλυμμα δημοκρατικό. Ευγενικά, θα το έλεγα «ιδιότυπη δημοκρατία….»

Εν κατακλείδι, αν ήμουν εγώ Αμερικανός, και δεν σε ευχαριστούσα και δεν σου ζητούσα συγγνώμη κατόπιν της επιστολής που έγραψες, το σίγουρο είναι ένα: Αν είχα πονέσει για την 11η Σεπτεμβρίου ειλικρινά , θα με πόναγε και θα με έκαιγε και θα μ ένοιαζε να ψάξω να σε βρω να σε ρωτήσω τί εννοείς -αν δεν το καταλάβαινα- με τη φράση «αυτή είναι η σχέση σας με τη μνήμη των νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου»; Εγώ θα το έπραττα αν ήμουν Αμερικανίδα. Αλλά δεν είμαι Αμερικανίδα βέβαια.

Αναδημοσιεύω το «ραβασάκι» σου . Από μένα , χαίρε. Κι αν, όπως πιστεύω εγώ, ολόκληρος Χριστός, Ανέστη, θα αναστηθεί κι ο Πόντος.

Β. Το «ραβασάκι» του Μιχάλη

Επιθυμώ να απευθυνθώ σε σας δημόσια διαμέσου αυτής της δημόσιας επιστολής

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ προς τον ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Γλυφάδα, 9 Μαϊου 2008

Οι Αμερικανοί νεολαίοι, πολλοί ήταν Ελληνοαμερικανοί, που σκοτώθηκαν στην Ευρώπη στον Β΄ πόλεμο δεν σκέφθηκαν ότι μετά τη θυσία τους η visa για τις ΗΠΑ θα κρίνονταν από τους ομοϊδεάτες των Ναζί ρατσιστές της Άγκυρας

Κύριε Πρέσβη,

Επιθυμώ να απευθυνθώ σε σας δημόσια διαμέσου αυτής της επιστολής. Αυτός ο τόπος παρ’ όλες τις κακοποιήσεις που υπέστη διατηρεί το πνεύμα του, το πνεύμα του τόπου κατά τον Αριστοτέλη. Παραμένει ένας τόπος της Αγοράς, της Εκκλησίας του Δήμου, της παιδείας του θεάτρου, της Διαφάνειας, του φωτός.

Είχα πλήρη συνείδηση ότι η ομιλία μου στην Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) στις 9 Σεπτεμβρίου 2006 κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας θα προκαλούσε πολλές δυσαρέσκειες και αντιδράσεις σε ορισμένα περιβάλλοντα της Αθήνας αλλά πολύ περισσότερο στην Άγκυρα. Πληροφορήθηκα ότι η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε για το μνημείο. Δεν έμεινα πολύ στην σκέψη ότι θα αντιδρούσατε ακυρώνοντας την VISA που, οφείλω να πω, με μεγάλη ευγένεια μου παραχωρήθηκε. Το θεωρούσα ακραίο μέτρο που θα σας εξέθετε πολύ. Διέκρινα ότι ακόμα και οι υπηρεσίες σας στο αεροδρόμιο του Σικάγου κατάλαβαν ότι εκτεθήκατε.

Από τη στιγμή όμως που αποφασίσατε να ακυρώσετε την βίζα που εσείς πριν είκοσι μήνες μου παραχωρήσατε, οφείλατε να με ενημερώσετε. Αυτό κάνουν τα πολιτισμένα κράτη καθώς και οι πρεσβευτές που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εκτός αν επικράτησαν ευτελείς σκέψεις.

Τι είπα όμως στην Φιλαδέλφεια κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Ποντιακής γενοκτονίας ώστε να προκληθούν αντιδράσεις. (Όπως ήταν φυσικό η ομιλία μαζί με το βιβλίο μου The Pontian question in the United Nations με την συγκινητική προσπάθεια ορισμένων Ποντίων συναθλητών μου στις ΗΠΑ έφθασε σε γερουσιαστές, μέλη του Κονγκρέσου, στους υποψήφιους για το χρίσμα Προέδρους).

Είπα, λοιπόν, ότι δεν κατανοώ γιατί οι κεντρικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ ταυτίζονται με τα Κεμαλικά Γκουλάκ, με μια ιδεολογία του θανάτου που αντιπροσωπεύει ο Κεμαλισμός. Γιατί ο Κεμαλισμός είναι κύρια μια ιδεολογία του θανάτου. Αναφέρθηκα σε μια άλλη ηθική, ανθρώπινη, διπλωματική παράδοση, σχολή θα έλεγα των αείμνηστων διπλωματών Χόρτον και Μοργκεντάου στην οποία οφείλουν οι ΗΠΑ σήμερα να ανατρέξουν αν δεν θέλουν να λερώνονται και να θεωρούνται συνένοχες εγκλημάτων. Πρότεινα μάλιστα την ανέγερση μνημείων τους τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Καισαριανή και την Νίκαια, την Κοκκινιά. Ξέρετε η προλεταριοποίηση, η εργατική τάξη της Ελλάδας δεν γεννήθηκε διαμέσου της καπιταλιστικής συσσώρευσης αλλά δια της προσφυγοποίησης.

Είδα στην ομιλία μου την λύση του Τουρκικού προβλήματος, του Νέου Ανατολικού Ζητήματος στην πολυκεντρικότητα της Ανατολίας, της Μικράς Ασίας και όχι στην Σκύλα του Κεμαλισμού ή την Χάρυβδη ενός ιδιόμορφου και βίαιου τουρκικού Ισλάμ, ούτε στην ένοχη και εγκληματική σύνθεση τους. Οι ΗΠΑ είναι η παγκόσμια καρδιά μιας πολυκεντρικής ομοσπονδιακής παιδείας και αυτό είναι πολύ κατανοητό. Αυτό εξ’ άλλου είναι και το ευρωπαϊκό παράδειγμα της Ισπανίας μετά τον Φράνκο και της Γερμανίας μετά τον Ναζισμό. Τόνισα ότι το ζήτημα δεν είναι ο εξευρωπαϊσμός του Πόντου (ή και του Πατριαρχείου) γιατί ο Πόντος είναι Ευρώπη. Εκεί γεννήθηκαν ορισμένοι Πατέρες της Ευρώπης επόμενα και δικοί σας. Το αιτούμενο είναι η άνθιση αυτής της Ευρωπαϊκής ιστορικής πολιτισμικής ψηφίδας της Ποντιακής, αντί της δολοφονίας της.

Κύρια της Ποντιακής γλώσσας, της πλησιέστερης προς την αρχαία ελληνική ομιλούμενης σήμερα γλώσσας, την οποία ομιλούν μεγάλοι πληθυσμοί στον Πόντο σήμερα. Όπως τονίσαμε στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι τουρκικές κυβερνήσεις οφείλουν να προστατεύουν αυτήν την γλώσσα ως μέρος της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, αντί να την δολοφονούν

Η στιγμή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου ήταν συγκινητική, ιερή. Κάθε λαός που υπέστη πολιτικές βίας έχει δικαίωμα και χρέος να αναγείρει ένα ΣΗΜΑ, ένα μνημείο αφιερωμένο στους νεκρούς του. Επί δεκαετίες οι Πόντιοι των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους έφθασαν ξεριζωμένοι από τον Πόντο χωρίς τον ενδιάμεσο σταθμό της Ελλάδας, στερήθηκαν ενός μνημείου της Μνήμης των νεκρών τους.

Αυτό ήταν το ηθικό, διανοητικό, αξιακό, πολιτικό επίπεδο της Αγοράς, του Λόγου, της Ελεύθερης έκφρασης στο οποίο κινήθηκα εγώ στην Φιλαδέλφεια. Εσείς όμως αντιδράσατε με μια πράξη βίας, χωροφυλακίστικη έλεγαν κάποτε στην Ελλάδα. Μου στερήσατε το δικαίωμα παρουσίας και έκφρασης της γνώμης μου κατα το συμπόσιο που θα γινόταν σε κεντρικό ξενοδοχείο του Σικάγου στο οποίο ήμουν προσκεκλημένος. Μου είπαν ότι καιρό πριν αποπειραθήκατε να το κάνετε με τον αληθινά δημοκράτη Τούρκο συγγραφέα Τανέρ Αξαμ. Το χειρότερο όμως είναι ότι μου στερήσατε μια ιερή στιγμή. Την παρουσία μου στο θρησκευτικό και πολιτικό μνημόσυνο των θυμάτων της Ποντιακής γενοκτονίας που θα γινόταν στην Νέα Υόρκη με αφορμή την συμπλήρωση 89 χρόνων από την διάπραξη αυτού του εγκλήματος. Αυτή είναι η σχέση σας με τη μνήμη των νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου;

Είναι πολύ γνωστό ότι εδώ και δύο δεκαετίες ελάχιστοι άνθρωποι, ελαχιστότατοι, ένας – δύο στην αρχή, πετύχαμε να επιστρέψει η Ποντιακή διάσταση, οι Πόντιοι, ο Πόντος στην ιστορία και την γεωγραφία. Είχε εξαφανισθεί επί δεκαετίες η λέξη Πόντος. Είχαμε όχι μαζί μας αλλά απέναντι μας, όχι συμμάχους αλλά αντιπάλους και εχθρούς τα κράτη και τους διάφορους μηχανισμούς τους ακόμη και το «Αθηναϊκό» «κράτος» και τους μηχανισμούς του.

Τα μόνα εφόδια, τα μόνα όπλα μας ήταν το ήθος, οι ιδέες, η ψυχή μας. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η ιστορία έδειξε ότι πετύχαμε.

Διανύσαμε πολλούς κύκλους. Τώρα είμαστε στην περίοδο που το Ποντιακό Ζήτημα έρχεται στην διεθνή πολιτική ως ένα Εθνικό – Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ζήτημα. Κανείς σοβαρός άνθρωπος και κανένα σοβαρό κράτος δεν πιστεύει ότι μπορεί αυτό να αποτραπεί. Γιατί; Είμαστε ημίθεοι; ήρωες; Όχι, απλά γιατί αυτό θέλει η ιστορία.

Ορισμένοι θέλουν να κρατήσουν τις εκφράσεις του στο επίπεδο της ενορίας της Αστόρια, ας πούμε, της Νέας Υόρκης, σε υποκριτικά μνημόσυνα ρουτίνας κάθε 19 Μαϊου, να παγιώσουν έναν Ποντιακό συναλλασσόμενο συνδικαλισμό, μια ψευτοακαδημαϊκή και ψευτοεπιστημονική ποντιολογία. Αυτές είναι οι ψευδαισθήσεις τους.

Εσείς κατόπιν παράκλησης, συμμαχικής αλληλεγγύης, διαπραγμάτευσης πάρε – δώσε, με τους ένστολους ή ημισεληνοφόρους με το σπαθί πεχλιβάνηδες νταήδες της Άγκυρας (ότι πιο βίαιο παρήγαγε η ιστορία) πιστεύετε ότι θα εμποδίσετε, περιορίσετε, θα κρατήσετε χαμηλά, θα καταργήσετε μια τάση της ιστορίας.

Με αυτές όμως τις πράξεις σας καταλήγετε να είστε απολογητές και προστάτες μιας ιδεολογίας του θανάτου, του Κεμαλισμού. Ή για να χρησιμοποιήσω έναν όρο με τον οποίο θα συμφωνούσαν τόσο οι Χόρτον και Μοργκεντάου όσο και ο πρώην Κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης George Pattaki που αναγνώρισε την Ποντιακή γενοκτονία, κυνδινεύετε να θεωρηθείτε «καπό» αυτής της ιδεολογίας και αυτού του κράτους. Αναζητήστε στους μηχανισμούς θανάτου του Ναζισμού την σημασία αυτού του τίτλου και του ρόλου του. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό το πνεύμα της Φιλαδέλφειας, της πρώτης πρωτεύουσας των ΗΠΑ του Liberty Bell και του Αμερινανικού Συντάγματος. Ούτε σκοτώθηκε γι αυτό η Αμερικανική Νεολαία, πολλοί Ελληνοαμερικανοί στην Ευρώπη και την Ασία στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ούτε θα σκέφθηκαν ότι μετά την θυσία τους την VISA για τις ΗΠΑ θα την παραχωρούν οι ομοϊδεάτες των Ναζί, οι ρατσιστές της Άγκυρας. Η πράξη σας όμως σας ενοχοποιεί και για ένα άλλο ζήτημα.

Είναι γνωστό ότι λόγω των εθελοντικών, αληθινά μη κυβερνητικών δραστηριοτήτων μου υπεράσπισης των δικαιωμάτων των λαών και των ανθρώπων στην Ανατολία και την Μεσσοποταμία, οι επίσημες ομάδες θανάτου της Άγκυρας σχεδίαζαν την δολοφονία μου. Αυτό μου ανέφερε το 1994 ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι εν ζωή που το γνωρίζουν. Αυτές οι ευγενείς δραστηριότητες μου που έχουν ως θεμελιακή αξιακή αφετηρία τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και την αγάπη μου για τους λαούς, συνεχίσθηκαν και θα συνεχισθούν σε όλο τον πλανήτη. Λόγω παράδοσης κινήθηκα πάντοτε σε μια σφαίρα ελευθερίας. Πολύ περισσότερο όταν διάβηκα το Ιόνιο Πέλαγος καταφεύγοντας στην Ιταλία, διωκόμενος από την δικτατορία των Συνταγματαρχών. Ξέρετε εσείς για ποια δικτατορία μιλώ.

Αυτές οι εγκατεστημένες στην Άγκυρα ομάδες θανάτου παρά κυβερνήσεις και Στρατιωτικά Επιτελεία δεν αρκούνται στον περιορισμό, στην απαγόρευση των δραστηριοτήτων μου, όπως σας ζήτησαν να πράξετε. Αλλά στον περιορισμό, την απαγόρευση της ίδιας μου της ζωής. Η πράξη σας διευκολύνει, τροφοδοτεί τα βίαια ένστικτα και τις βάρβαρες επιδιώξεις τους. Οφείλω λοιπόν να πω δημόσια ότι εσείς προσωπικά και η κυβέρνηση σας θα είστε συνένοχοι αν συμβεί κάτι με τη ζωή μου.

Νομίζω ότι μια ισχυρή αυτοκρατορία θα μου ζητούσε συγνώμη. Όπως και μια έξυπνη αυτοκρατορία θα μου ζητούσε συγνώμη. Χωρίς τη συγνώμη σας νομιμοποιούμαι ηθικά και πολιτικά στην ανάδειξη της κατηγορίας την οποία σας απευθύνω, ως απολογητή μιας ιδεολογίας του θανάτου, του Κεμαλισμού. Μια δυσβάστακτη για σας εικόνα και ταυτότητα για τους άμεσους χρόνους. Γιατί στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον πλανήτη μας, άνθρωποι καλής θέλησης λάτρεις της ιδεολογίας της ζωής και της αρμονίας ανάμεσα στους ανθρώπους κινούνται σε μιαν άλλη κατεύθυνση. Στην καθιέρωση της 19ης Μαϊου οχι μόνον ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων αλλά ως κοινή ημέρα μνήμης των πολλών θυμάτων του Κεμαλισμού. Όπως καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού.

Αυτή η κατηγορία θα σας συνοδεύει παντού. Στην Νεμέα, στους Δελφούς, στην Ολυμπία, στην Αγορά των Αθηνών, στα Κολλέγια και ειδικά στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Ξεριζώθηκε από την Μερζιφούντα του Πόντου και εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη. Έτσι ο Πόντος αντί να παράγει σπουδαστές επιστήμονες, παράγει δολοφόνους όπως αυτούς του Καθολικού Ιταλού ιερωμένου Ανδρέα Σαντόρο και του Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ. Ένας σπουδαστής του Ανατόλια της Μερζιφούντας, ο Συμεών Ανανιάδης, κρεμάστηκε από τους Κεμαλικούς το 1921 όπως χιλιάδες άλλα παιδιά. Τι θα πείτε εσείς στους σημερινούς σπουδαστές του Ανατόλια; Ότι σέβεστε ή δολοφονείτε την μνήμη του;

Τι θα πείτε στους κατοίκους της πόλης Υψηλάντη στο Μίτσιγκαν; Ότι ενώ ο Ουάσινγκτων συνομιλούσε με τον Κολοκοτρώνη, τον Μακρυγιάννη, τον Υψηλάντη εσείς συνομιλείτε με τον Δράμαλη και τους συνεχιστές πασάδες του; Όχι μόνο συνομιλείτε αλλά εκτελείτε και εντολές τους. Μία ερώτηση. Μήπως σας ζήτησαν να με παραδώσετε ώστε να με στείλουν στο Δεβισλίκ, στρατόπεδο εξόντωσης των Ποντίων νότια της Τραπεζούντας; Ήταν χειρότερο από το Άουσβιτς. Αυτή είναι ακόμα η δική σας οπτική για την Μικρά Ασία; Πόσο εφιαλτικό, τερατώδες είναι αλλά και πόσο μεγάλη η θλίψη για την κατάπτωση σας.

Ευτυχώς κύριε Πρέσβη, οι ΗΠΑ, η Αμερική είναι πληθυντική. Δεν γίνονται μόνο πράξεις του σκότους όπως αυτή του Σικάγου, αλλά και του φωτός όπως οι αναγνωρίσεις της Ποντιακής γενοκτονίας από πολλές Πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ.

Σας χαιρετώ

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Υ.Γ. Εσείς δυστυχώς μπήκατε στην Ελλάδα με το αριστερό πόδι. Έπρεπε να προσέξετε. Έπρεπε να μπείτε με το δεξί στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Διεθνής Ένωση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών Ιnternational League for the Rights and Liberation of Peoples

Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ

Ερευνητής, συγγραφέας, εκδότης

Στράβωνος 29, 16674 Γλυφάδα

Τηλ. – Fax: 210 8982811

Αρέσει σε %d bloggers: