jump to navigation

Συμπράττοντας για λιγότερο «κρατικό καπιταλισμό»… Οκτώβριος 5, 2008

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, PAGOSMIOPOIISI, PALAIA KIMENA TOU 2008.
trackback

Ο ένας, διαφήμιζε πίτσες και μέχρι πρότινος δερμάτινα είδη. Ο δεύτερος, πρώην καγκεμπίτης που αποσύρθηκε με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη το 1991, μεγιστάνας του πλούτου και βραβευμένος από τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία για τη μεγάλη φιλανθρωπική του δράση.

Συνέταιροι στην έκδοση αντιπολιτευόμενης το κυβερνών κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας» εφημερίδας , αποφάσισαν , κατά δηλώσεις τους, να ιδρύσουν «ένα νέο, ανεξάρτητο από το Κρεμλίνο, πολιτικό κόμμα»: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και ο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, συνέπραξαν για να αντιμετωπίσουν τη «συγκεντρωτική και ανελεύθερη» εξουσία του διδύμου Πούτιν-Μεντβέντεβ, πιέζοντας, όπως ισχυρίζονται, για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λεμπέντεφ, στόχος της πολιτικής αυτής κίνησης είναι να προωθηθεί η ιδέα της παγίωσης ενός «λιγότερο κρατικού καπιταλισμού» και ενός δικαιότερου δικαστικού συστήματος.

Ως εδώ καλά. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση των λεγομένων του Λεμπέντεφ όμως, είναι ότι δεν επιδιώκει, όπως διευκρίνισε, τόσο την απόκτηση κοινοβουλευτικών εδρών, όσο το άνοιγμα μιας «νέας πολιτικής προοπτικής στους νέους Ρώσους και στα όνειρά τους», ενώ, ακόμα πιο εντυπωσιακή , είναι η διασαφήνιση: « δεν θα χρηματοδοτήσω προσωπικά το κόμμα. Αυτό θα συμβεί από μη κρατικές πηγές».

Η τελευταία αυτή επισήμανση, εύλογα οδηγεί στην αναζήτηση της “γκλάσνοστ», της διαφάνειας που έφερε στην επταετία που διακυβέρνησε τη νυν Ρωσία και τότε ΕΣΣΔ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ: Ποιοι είναι αυτοί που θα χρηματοδοτήσουν αυτό το κόμμα;

-«Αυτοί που δεν αγαπούν τους προβοκάτορες που έχουν σχέση με το στρατιωτικό –βιομηχανικό συγκρότημα που στηρίζει την κούρσα των εξοπλισμών», θα μπορούσε να απαντήσει ο Γκορμπατσώφ. Η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη φράση, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ την είπε μόλις προχθές, όταν , κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να συσπειρώσουν τη Δύση εναντίον της χώρας του, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν μόνο δυτικοί προβοκάτορες που στηρίζουν τα στρατιωτικά και βιομηχανικά συμφέροντα, αλλά και ρώσοι. Είναι δε αξιοσημείωτο, πως δεν προχώρησε σε καμία δήλωση σχετική με τη ν πολιτική σύμπραξή του με τον Λεμπέντεφ, του οποίου η τράπεζα, μία από τις «τοπ 30» της Ρωσίας, συμμετέχει κατά 44% στην Ιlyushin Finance Co, που με τη σειρά της, έχει σημαντικό μερίδιο στη Ρωσική αεροπορική βιομηχανία.

Γεγονός είναι πως ο Γκορμπατσώφ, ασχέτως του αν από πολλούς συμπατριώτες του θεωρείται ελευθερωτής και από πολλούς άλλους καταστροφέας της πατρίδας του, είναι πολύ προσεκτικός στα λόγια του. Η δε δήλωσή του ότι «οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κατάρρευση της πολιτικής τους στον Καύκασο και στη Γεωργία εξοπλίζοντας τον προστατευόμενό τους», δεν προξενεί πια ιδιαίτερο θυμό στη Δύση , δεδομένου ότι, με τη λαμπρή εξαίρεση της σοβιετολόγου και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράϊς, οι περισσότεροι Αμερικανοί συμφωνούν με τη διαπίστωση αυτή.

Ο Λεμπέντεφ πάλι, μόνο τυχαίος και απλός φιλόδοξος μεγιστάνας που ως άλλος ένας νεόπλουτος Ρώσος θέλει και πολιτική δόξα, δεν φερεται. Στα χρόνια που ήταν στην KGB και υπηρέτησε στη Βρετανία με την κάλυψη του οικονομικού ακολούθου, οι Βρετανοί –σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα της “Sunday Telegraph’, έγραφαν ότι αυτός ο άνθρωπος «μελετά περισσότερο τα οικονομικά και τη φιλοσοφία που διέπει το σίτυ, παρά τα βρετανικά μυστικά». Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών και συντονιστής των σχέσεων με την Ουκρανία. Το γεγονός δε, πως επικήρυξε τους δολοφόνους της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια με το ποσό των 25 εκατομμυρίων ρωσικών ρουβλιών μόνο και μόνο επειδή η μακαρίτισσα εργαζόταν στην εφημερίδα του, τη «Νοβάγια Γκαζέτα», είναι επιεικώς αφελές. Άλλωστε, είχε δηλώσει πως και ο ίδιος είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης όπως ο πρώην αξιωματικός της KGB , Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ , δεν έχει κανένα λόγο και καμμία δικαιοδοσία στην πολιτική προσπάθεια των Γκορμπατσώφ –Λεμπέντεφ. Αλλωστε, ο Γκορμπατσώφ είναι γενικά δημοφιλής στη Δύση( βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 1990) και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι , πολλές φορές έχει καυτηριάσει «τη φίμωση του ρωσικού Τύπου και των ρωσικών ΜΜΕ από την κυβέρνηση».

Από την άλλη πλευρά, καμία φίμωση δεν δείχνει να σκιάζει ουσιαστικά τις τωρινές ευρωρωσικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται πως προχθές, η Γερμανίδα Καγκελάριος ΄Ανκελα Μέρκελ , στο πλαίσιο του –για όγδοη φορά διεξαγόμενου –ρωσογερμανικού φόρουμ- είχε συζητήσεις με τον Ντμίτρι Μεντβέντεβ όχι μόνο σχετικές με το πώς νομίζουν ότι θα αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Νότια Οσσετία, αλλά και σχετικές με το πώς θα μπορούσε να εδραιωθεί μία νέα , συλλογική ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας μετά τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την ουκρανική επιθυμία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ειδικά για το ζήτημα της Νότιας Οσσετίας , το σκεπτικό του προσχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο δηλώνεται κατηγορηματικά πως , η μεν Γεωργία χρησιμοποίησε «δυσανάλογη δύναμη» η δε ανεξαρτησία της Νότιας Οσσετίας «είναι απαράδεκτη και δεν θα αναγνωριστεί», δεν ήταν εξελίξεις μη αναμενόμενες από καμμία πλευρά. Αντίθετα, η πιο «χαριτωμένη» εξέλιξη των ημερών ως προς «τα του Καυκάσου», ήταν μάλλον η επίσκεψη της Ουκρανής, φιλοδυτικής, Τζούλια Τιμοσένκο στον ομόλογό της, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μπορεί η επίσκεψη αυτή να ήταν προγραμματισμένη, λόγω των ουκρανικών χρεών στη Ρωσία προερχόμενων από το φυσικό αέριο, αλλά οι κακές γλώσσες της κρεμλινικής προπαγάνδας λένε ότι η Τζούλια θα ζητήσει τη ρωσική στήριξη στις επερχόμενες ουκρανικές εκλογές , αφού και ο επίσης φιλοδυτικός αντίπαλός της Βίκτορ Γιούστσενκο, ζητεί την έξωθεν στήριξη…

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ , ΑτΚ, 5-10-08

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: