jump to navigation

Η Γαλλική (άπ)οψη Οκτώβριος 15, 2008

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Ελληνική Διπλωματία, PALAIA KIMENA TOU 2008.
trackback

Συνέντευξη στη : ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

ΑτΚ 12-10-08

Ο τόπος όπου δόθηκε η συνέντευξη, ήταν αρκετά… «ανατρεπτικός»: Η «Α.τ.Κ» συνάντησε τον Κριστώφ Φαρνώ, το Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα..εν πλω, και για την ακρίβεια, πάνω στην υπερσύγχρονη γαλλική φρεγάτα τεχνολογίας stealth, που φέρει το ιστορικό για το γαλλικό ναυτικό όνομα Αconit, λίγη ώρα πριν τη δεξίωση που παρέθεσε η Γαλλική πρεσβεία της Αθήνας για τη συμμετοχή της γαλλικής αποστολής στην διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων Defendory.

Ο ήδη δημοφιλής σε πολλούς συμπατριώτες μας για την αγάπη του προς την Ελλάδα , και άκρως δραστήριος Γάλλος διπλωμάτης, μίλησε στην «Α.τ.Κ» για τη «νέα συμμαχία» των δύο χωρών, σχολιάζοντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας , την αμυντική πολιτική που εγκαινίασε ο Σαρκοζύ ως εθνική γαλλική προτεραιότητα, αλλά και τη σημασία της σύστασης ισχυρής ευρωπαϊκής άμυνας, ξεκινώντας τις παρατηρήσεις του-από τι άλλο-; από το φλέγον ζήτημα της διεθνούς οικονομικής κρίσης .

Είναι στα σχέδια της Γαλλικής Προεδρίας η οργάνωση ευρωπαϊκής αντίδρασης στην οικονομική κρίση;

-Η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου Σαρκοζύ, τα 27 ευρωπαϊκά κράτη δήλωσαν στις 6 Οκτωβρίου, ότι το καθένα θα αναλάβει όλα τα αναγκαία για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος μέτρα, όπως είναι η προσφορά διαθεσίμων από τις κεντρικές τράπεζες, η προσαρμογή στοχευμένων μέτρων για ορισμένες τράπεζες ή ακόμα η θεσμοθέτηση ενισχυμένων μηχανισμών προστασίας των καταθέσων.

Τα μέτρα που υιοθέτησαν οι 27 στοχεύουν τόσο στην εξασφάλιση της σταθεροποίησης των τραπεζών εν μέσω της κρίσης όσο και στην προστασία των καταθετών.

Μέσα από την προοπτική αυτή, στη σύνοδο της 7ης Οκτωβρίου, το συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών συμφώνησε να υιοθετήσει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση ως απάντηση στην κρίση. Προετοιμάζοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Οκτωβρίου, υιοθέτησε συμπεράσματα που αποτελούν άμεση αντίδραση στις χρηματοοικονομικές αναταράξεις.

2. Η πρόταση που απήυθυνε ο Νικολά Σαρκοζύ στον ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, περί σύστασης ενιαίου οικονομικού ευρωρωσικού χώρου δεν είναι πολύ φιλόδοξη, ειδικά όταν στις ΗΠΑ μιλούν ακόμα και για την ανάγκη απομόνωσης της Ρωσίας μετά την κρίση στον Καύκασο;

Πρέπει να διακρίνουμε τα πράγματα: η ΕΕ καταδίκασε τη μονομερή ρωσική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των αποσχιστικών γεωργιανών δημοκρατιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, μετά την ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο, ενώ ο Πρόεδρος Σαρκοζύ έκανε τα πάντα ώστε ο διάλογος να παραμείνει ανοιχτός.

Η συμφωνία της 8ης Σεπτεμβρίου προβλέπει κυρίως την έναρξη «διεθνών διαβουλεύσεων» στη Γενεύη στις 15 Οκτωβρίου που θα καθορίσουν τον τρόπο επίτευξης της σταθερότητας και της ασφάλειας στον Καύκασο.

Ο κοινός οικονομικός χώρος υπερβαίνει τα όρια της στρατηγικής συνεργασίας αλλά παραμένει στα όρια μιας κοινής αγοράς. Η λειτουργία αυτού του χώρου θα διαλύσει όλα τα υπάρχοντα εμπόδια στο εμπόριο και στις επενδύσεις και θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα, με βάση τις αρχές της μη διάκρισης, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης της δημόσιας διοίκησης.

3. Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει ακριβώς η Ελλάδα στην Ένωση για τη Μεσόγειο;

Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ένωση για τη Μεσόγειο υπήρξε δραστήρια και άμεση.

Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, στις 13 Ιουλίου, επιβεβαιώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για αυτό το σχέδιο.

Η εμπλοκή της Ελλάδας είναι καθοριστική λόγω της γεωγραφικής της θέσης μεταξύ Βορρά και Νότου της Μεσογείου, κυρίως όμως εξαιτίας του οικονομικού αλλά και του πολιτικού και σταθεροποιητικού της ρόλου στην περιοχή. Επιπλέον, πέραν του ότι βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, η Ελλάδα παραμένει προνομιούχος συνομιλητής των μεσογειακών χωρών.

4. Θα μπορούσε σε αυτό να έχει ρόλο η Τουρκία;

Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία ήταν εξίσου παρούσα στο Παρίσι, στις 13 Ιουλίου. Από τη στιγμή που μιλάμε για όλη τη Μεσόγειο, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία προορίζεται να παίξει απόλυτα το ρόλο της στα προγράμματα που θα αναπτυχθούν, επειδή είναι μια μεγάλη μεσογειακή χώρα.

5. Η πρόσφατη απόφαση Σαρκοζύ για τη μεταρρύθμιση στη γαλλική αμυντική πολιτική, βασισμένη στην υιοθέτηση μοντέλου για τη δημιουργία μιας μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης στρατιωτικής παρέμβασης, προσκρούει στις βρετανικές επιφυλάξεις σχετικά με έναν ενδεχόμενο ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ. Τι θα σχολιάζατε σχετικά;

Δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Για μας, ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αλληλοσυμπληρούμενα. Έχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ όπως έχουμε ανάγκη και την ευρωπαϊκή άμυνα. Άλλωστε και στην τελευταία συνάντηση κορυφής του στο Βουκουρέστι, το ΝΑΤΟ αναγνώρισε την αξία μιας ευρωπαϊκής άμυνας ισχυρότερης και με μεγαλύτερες επιδόσεις.

Θέλουμε να αναπτύξουμε την Ευρώπη της Άμυνας και κυρίως την ευρωπαϊκή πολιτική των αμυντικών ικανοτήτων. Αυτή η ανάπτυξη είναι απολύτως συμβατή με τη στήριξή μας στο ΝΑΤΟ, και μάλιστα συνδράμει το ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, για πρώτη φορά οι ΗΠΑ, αγκάλιασαν αυτήν την προσέγγιση, εξέλιξη πολύ θετική για τις απαραίτητες σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

6. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ συγκαταλέγεται και αυτή της σύναψης ενός ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση. Ποιες είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα αυτό;

Το σχέδιο αυτό είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για τη Γαλλία αλλά, πιστεύω, και για όλους τους Ευρωπαίους εφόσον επιχειρεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε μια κοινή πρόκληση. Η Ελλάδα είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά περί τίνος πρόκειται.

Τίθεται λοιπόν θέμα να δοθεί μια συλλογική απάντηση, τόσο για μια βελτιωμένη αντιμετώπιση της νόμιμης μετανάστευσης όσο και για μια καταλληλότερη απάντηση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης, τίθεται το θέμα μιας καλύτερης συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των ενδιαφερομένων.

Τον Ιούλιο οι ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, συγκεντρώθηκαν στις Κάννες και συμφώνησαν για το σύμφωνο αυτό που πρότεινε ο γάλλος υπουργός Μπρις Ορτφε. Με την ευκαιρία αυτή, πολλοί υπουργοί διαφόρων κρατών, εκ των οποίων και ο Έλληνας Υπουργός, συμφώνησαν με το συγκεκριμένο κείμενο, έτσι όπως παρουσιάστηκε. Η αποδοχή του επιβεβαιώθηκε στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις 24 Ιουλίου και το κείμενο θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου 2008.

8. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας και οι διαπιστώσεις σας για την Ελλάδα από την ως τώρα διαμονή σας ;

Άριστες και έντονες. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα που δεν σταματά να με συνεπαίρνει. Ταξίδεψα στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Καλαμάτα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Κρήτη και τώρα θα πάω στη Μυτιλήνη.

Ανακάλυψα ένα λαό για τον οποίον η φιλοξενία είναι θεμελιώδης έννοια και με τον οποίον οι ανταλλαγές είναι ειλικρινείς και φιλικές. Οι Έλληνες έχουν δομικό ευρωπαϊκό πνεύμα και έχουν τεράστια συνεισφορά στη δόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, στην οποία εξακολουθούν να συμμετέχουν με επιτυχία.

Επίσης είναι ιδιαίτερα γαλλόφιλοι, μιλούν γαλλικά , πράγμα πολύ ευχάριστο για μένα, και όσο με αφορά, καθώς και γω βελτιώνομαι στα Ελληνικά μου, μπορώ να ανακαλύπτω και να καταλαβαίνω καλύτερα το πνεύμα των Ελλήνων και των Ελληνίδων που συναντώ, αφού βλέπω πώς σκέφτονται στη γλώσσα τους. Αυτή η σταδιακή μου κατανόηση μου δίνει μεγάλη χαρά.

Οι Ελληνογαλλικές σχέσεις ήταν ανέκαθεν καλές. Πώς τις χαρακτηρίζετε σήμερα και πώς εξελίσσονται ανά τομείς;

Οι διακρατικές μας σχέσεις ήταν ανέκαθεν πολύ ισχυρές και σήμερα οι τομείς συνεργασίας μας είναι πάρα πολλοί.

Το νέο κίνητρο αυτής της σχέσης είναι σήμερα το εξής: Η επίσκεψη του Σαρκοζύ στην Αθήνα τον Ιούνιο, που ενίσχυσε και στιγμάτισε αυτό που ο ίδιος ονόμασε κατά την ομιλία του στη Βουλή «νέα συμμαχία». Αυτή η νέα συμμαχία ριζώνει μέρα με τη μέρα στην εντατικοποίηση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Μεταξύ αυτών: Το 2007 η Γαλλία παρέμεινε πρώτος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα. Η χώρα μας ήταν ο βασικός προσκεκλημένος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Το διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Αθήνα ξεκίνησε με το θίασο της Μασσαλίας , παγκοσμίου φήμης , ο οποίος προσέφερε καταπληκτικό θέαμα και κατά την έναρξη της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Τεράστια επιτυχία παρουσιάζει επίσης το καθιερωμένο Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα γιορτάσει τη δέκατη διεξαγωγή του τον Απρίλιο του 2009.

————–

Η έμφαση που έδωσε στη συνέντευξή του ο Γάλλος πρέσβης Κριστώφ Φαρνώ σχετικά με την ανάγκης σύναψης ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση, μας πάει πίσω ,στη Γαλλία του 2007, όταν ο Νικολά Σαρκοζύ νίκησε στις εκλογές της χώρας του. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Γάλλοι τον εμπιστεύθηκαν, ήταν επειδή δεσμεύθηκε, μεταξύ των άλλων, να θέσει το μεταναστευτικό ως πρωτεύον ζήτημα στην ατζέντα του, δεδομένου ότι η χώρα του δέχεται κύματα μεταναστών με όλες τις συνέπειες που το φαινόμενο αυτό συνεπάγεται. Φυσικό επόμενο, ήταν για το Σαρκοζύ, όταν η Γαλλία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, να θέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης της αθρόας μετανάστευσης ως βασική προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Γι αυτό και η αναμενόμενη ψήφιση ενός ευρωπαϊκού συμφώνου που θα σηματοδοτήσει μια ενιαία πολιτική των κρατών στο ζήτημα ήταν δική του ιδέα.

Μετά όμως και την έκρηξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, το μεταναστευτικό αποκτά νέες διαστάσεις: Σε περίοδο οικονομικής κατακρήμνισης για την Ευρώπη και με την ανεργία αρκετά υψηλή, η λαϊκή δυσαρέσκεια έναντι των μεταναστών –και μαλιστα μια δυσαρέσκεια που ταχύτατα μπορεί να μεταλλαχθεί σε ρατσισμό – εντείνεται.

Αλλά, ας υποθέσουμε ότι σε λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για μια ενιαία πολιτική στο μεταναστευτικό πρόβλημα θα τύχει της ομόφωνης έγκρισης των 27 κρατών-μελών. Θα έχει πρακτική διαφορά; Θα είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό;

Για όσο καιρό η διεθνής οικονομία δεν περνά στην αναθεωρημένη μορφή λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος , και συνεπώς, εφόσον δεν γνωρίζουμε τις διεθνείς οικονομικές ανακατανομές και τις νέες οικονομικές ισορροπίες που πιθανότατα θα συνοδευθούν και από γεωπολιτικές ανακατατάξεις, δεν μπορεί αυτονόητα και κανένας ευρωπαίος να προβλέψει τις μελλοντικές ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς. Πολύ ορθά , το προς σύναψη ευρωπαϊκό σύμφωνο θα αναζητήσει μια μεταναστευτική πολιτική προς όφελος των οικονομιών τόσο της χώρας προέλευσης του μετανάστη όσο και της χώρας υποδοχής. Αυτό σημαίνει «αναζήτηση ειδικευμένου εργάτη». Μόνο που ο εργάτης θα πρέπει να μιλά αγγλικά. Και κυρίως-και εδώ ξεκινά ο φαύλος κύκλος-να είναι προηγουμένως καθορισμένες οι ευρωπαϊκές οικονομικές , επιχειρηματικές και τεχνολογικές ανάγκες.

Προς το παρόν, και μόνο το ότι η ΕΕ –και διά της Γαλλικής πρωτοβουλίας-αρχίζει να συνειδητοποιεί την ανάγκη σύνδεσης της μετανάστευσης με τις αναπτυξιακές ανάγκες της ηπείρου, γεγονός που αντανακλάται σε επί μέρους σημεία του συμφώνου, είναι πολύ ενθαρρυντικό. Κατά τα άλλα, τα μέτρα περί εξαναγκασμού επαναπατρισμού των υπαρχόντων στην ΕΕ μεταναστών, έχουν κάτι από τα συστατικά των ονείρων της θερινής νυκτός: Ακόμα και η «αυστηρή» Γαλλία μόνο 25.000 λαθρομετανάστες μπόρεσε «να στείλει σπίτι τους» το 2007. Γενικά, οι υπολογισμοί «δείχνουν» πως αυτήν τη στιγμή στην ΕΕ διαβιούν μεταξύ 4έως 8 εκατομμύρια λαθρομεταναστών.

——–

Η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού “Aconit” παρέμεινε στο λιμάνι του Πειραιά το διάστημα 6-10 Οκτωβρίου, που συνέπεσε με την διεθνή έκθεση οπλικών συστημάτων “Defendory” στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού.

Στα τέλη Ιουλίου απέπλευσε από τη βάση της, το μεγάλο ναύσταθμο της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή ναυτική δύναμη που επιχειρεί υπό την αιγίδα τουθ ΟΗΕ στα ανοικτά του Λιβάνου (FINUL II), κάτω από την επιχειρησιακή διοίκηση του ανώτατου ναυτικού διοικητή των δυνάμεων της ΕΕ (EUROMARFOR).

Κατά τον διάπλου των ελληνικών θαλασσών από το γαλλικό πλοίο, κανονίστηκε η συνεκπαίδευσή του με μονάδες του Ελληνικού Στόλου και της Διοίκησης Υποβρυχίων Αποστολών (ΔΥΚ).

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: