jump to navigation

Τη Ρωσία αφορά μόνο; Νοέμβριος 13, 2008

Posted by mariandr in Θρησκεία, Κοινωνία, ομαδική αυτοκτονία, PAGOSMIOPOIISI, PALAIA KIMENA TOU 2008.
trackback

Αντιγράφω το παρακάτω κείμενο από το συμπαθέστατο ιστοχώρο του http://www.egolpio.com που με τη σειρά του το «ξεσήκωσε»από το λίαν ενδιαφέρον αδέλφι ex-paganus και το δικό του ιστοχώρο http://www.ex-paganus.com.

Λημεριάστε , διαβάστε, και , αφού

διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί, ίσως κάποια από τα κημερωτόπουλα συμφωνήσουν μαζί μου πως το μήνυμα του κειμένου δεν αφορά τη Ρωσία μόνο και πως είναι και λίαν -δυστυχώς-επίκαιρο.Τίτλος του: Oι ευθύνες των Ρώσων κληρικών για την Οκτωβριανή Επανάσταση»

«Λέτε, λοιπόν, πώς ο κομμουνισμός γκρέμισε εκκλησίες, φυλάκισε πιστούς, πολέμησε την Εκκλησία. Ναι, έτσι είναι. Ας εξετάσουμε όμως τα πράγματα συνολικότερα και βαθύτερα. Ας ανατρέξουμε σε όσα προηγήθηκαν. Πολύ πρωτύτερα ο λαός μας είχε χάσει την πίστη του, είχε περιφρονήσει την παράδοσή μας, είχε λησμονήσει την ιστορία του, είχε αρνηθεί τα ιερά και τα όσιά του. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Η τωρινή εξουσία; Εμείς φταίμε! Και τώρα θερίζουμε ό,τι σπείραμε…

Ας θυμηθούμε τι παράδειγμα έδιναν στο λαό οι διανοούμενοι, οι ευγενείς, οι έμποροι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και προπαντός, τι παράδειγμα δίναμε εμείς, οι κληρικοί. Ήμασταν οι χειρότεροι απ’ όλους! Γι’ αυτό και των παπάδων τα παιδιά, βλέποντας μέσα στις οικογένειές τους την ανηθικότητα και τη φιλοχρηματία, γίνονταν οι πιο φανατικοί άθεοι, οι πιο μαχητικοί επαναστάτες. Πολύ πριν από την επανάσταση του 1917 ο κλήρος είχε χάσει κάθε δυνατότητα καθοδηγήσεως του λαού. Είχε γίνει – αλίμονο! – μια κάστα επαγγελματιών, όπου βασίλευαν η απιστία και η διαφθορά. Από το πλήθος των μοναστηριών της πατρίδας μας, μόνο πέντ’ έξι ήταν φωτεινοί φάροι του χριστιανισμού και του πνεύματος: το Βάλαμο, η Όπτινα με τους μεγάλους στάρτσι, το Ντιβέγιεβο, το Σάρωφ και ίσως ένα-δύο ακόμα. Στα υπόλοιπα όχι μόνο την πίστη και την αρετή δεν συναντούσε κανείς, αλλά και σκανδαλιζόταν από το κοσμικό φρόνημα και την ανόητη επιδεικτικότητα.

Τι μπορούσε να πάρει ο λαός από τέτοιους ρασοφόρους, από τέτοιους δήθεν εκπροσώπους του Θεού; Εμείς τον σπρώξαμε στην επανάσταση, γιατί δεν του δώσαμε το καλό παράδειγμα. Δεν του εμπνεύσαμε την πίστη, την αγάπη, την υπομονή, την ταπείνωση. Μην τα ξεχνάτε όλα αυτά, μην τα ξεχνάτε! Γι’ αυτό μας εγκατέλειψε τόσο εύκολα ο λαός. γι’ αυτό αρνήθηκε μαζί μ’ εμάς και το Θεό. γι’ αυτό γκρέμισε τις εκκλησίες.

Δεν μπορώ λοιπόν να κατηγορήσω την εξουσία, το σημερινό καθεστώς. Γιατί οι σπόροι της αθεΐας έπεσαν τότε στο έδαφος που εμείς οι ίδιοι είχαμε προετοιμάσει με τα λάθη μας και τον ξεπεσμό μας. Αυτή ήταν η αιτία και η αρχή του κακού. Όλα όσα ακολούθησαν, ακόμα και τούτο το στρατόπεδο και το μαρτύριό μας και οι άσκοπες θυσίες τόσων αθώων ανθρώπων, δεν είναι παρά οι αναπόφευκτες συνέπειες.

(Από το βιβλίο «Ο π. Αρσένιος», εκδ. Ι. Μονής Παρακλήτου, Ωρωπός 1998, σελ. 130-132).

http://www.expaganus.com/dan.rws-klir.htm

13Νοεμβρίου 2008

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: