jump to navigation

Η υπερπολύτεκνη Ελληνίδα «ευρωβουλευτής της χρονιάς»: ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΣΣΙΩΤΟΥ Δεκέμβριος 28, 2008

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Ελληνισμός στον Κόσμο, Κοινωνία, Ομογένεια, PAGOSMIOPOIISI, PALAIA KIMENA TOU 2008.
trackback

Συνέντευξη στη: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

ΑτΚ 28-12-08

«Μας έρχεται στο νου αυτές τις χριστουγεννιάτικες μέρες το «Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι» του Καρόλου Ντίκενς. Και εκεί ο εργοδότης, σε μια συγκεκριμένη χώρα της Ευρώπης, δεν έδινε άδεια στον σκληρά εργαζόμενο. Σε αυτό, λοιπόν, το «Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι» θα θέλαμε να βάλουμε τέλος, ζητώντας την κατάργηση της αυτοεξαίρεσης από το 48ωρο έστω μετά από 3 χρόνια. Πρόκειται για διαφορετικές παραδόσεις στην αντιμετώπιση των εργαζομένων.

…Μια συνάδελφός μου αναφέρθηκε στο Μεσαίωνα. Στο Μεσαίωνα, όμως, ήταν σεβαστή η αργία της Κυριακής.

Την Κυριακή δεν δούλευαν ούτε οι σκλάβοι, και σήμερα έχουμε βγάλει από την Οδηγία το ότι η Κυριακή πρέπει να θεωρείται αργία. Υπάρχουν σχετικές τροπολογίες και καλώ τους συναδέλφους να τις υποστηρίξουν, για να υπάρχει αυτό το στοιχείο ευρωπαϊκού πολιτισμού στην πρόταση του Κοινοβουλίου. Η θέση της Επιτροπής Απασχόλησης εύχομαι να υποστηριχθεί από όλους τους συναδέλφους. Βλέποντας τα κενά έδρανα, καταλαβαίνω ότι χρησιμοποιούν τον ανενεργό τους χρόνο αλλά αμείβονται για κανονικό χρόνο. Αύριο λοιπόν να κοπεί από την αμοιβή των συναδέλφων που υποστηρίζουν το χαρακτηρισμό του χρόνου εφημερίας / ετοιμότητας σε ενεργό και ανενεργό, το ποσοστό της απουσίας τους από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου! «

Τα παραπάνω ειπώθηκαν διά στόματος Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ευρωβουλευτού της ΝΔ, μόλις πριν δώδεκα ημέρες, κατά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση για την πρόταση κατάργησης της εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών. Ως γνωστόν, η πρόταση αυτή ευτυχώς δεν υιοθετήθηκε, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα παραπάνω επίσης αιτιολογούν το γιατί η Μαρία Παναγιωτοπούλου –Κασσιώτου τιμήθηκε με το Βραβείο του «Ευρωβουλευτή της Χρονιάς» στην κατηγορία «Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις».

Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σας συνέβαλαν στο να έχετε αυτήν την ηθική ανταμοιβή;

Φαντάζομαι οι προσπάθειες για την Προώθηση της Αξιοπρεπούς Εργασίας για όλους, η έκθεσή μου για τη θέσπιση του 2010 ως Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και συγκεκριμένες συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών φιλικών προς τον οικογενειακό θεσμό.

Κατά πόσο είναι σημαντικές , συγκεκριμένες και ουσιαστικές οι «ευρωπαϊκές πολιτικές» τη στιγμή που η Συνθήκη της Λισσαβώνας , δηλαδή ο βασικός μοχλός το ευρωπαϊκού οικοδομήματος δείχνει να αμφισβητείται από πολίτες κρατών –μελών της ΕΕ και μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης;

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα λειτουργεί, να είστε βέβαιη. Η Συνθήκη αυτή αφορά οπωσδήποτε το μέλλον της Ευρώπης και αναντίρρητα υπάρχει οικονομική κρίση. Η κρίση αυτή όμως χρειάζεται διαχείρηση σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες, αυτό που αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, αλλιώς: Χρειάζεται διαφάνεια και ορθή διακυβέρνηση. Τότε θα λήξει η δυσκαμψία στη λήψη αποφάσεων και η Συνθήκη θα εγκριθεί.

Ανήκετε στο κυβερνών κόμμα , αλλά πλέον ζείτε στην καρδιά της Ευρώπης. Με ένα , εκ των πραγμάτων, πιο αποστασιοποιημένο βλέμμα, εκτιμάτε πως η κυβέρνηση Καραμανλή συμβάλλει στο να κερδηθεί το ευρωπαϊκό στοίχημα;

Ο Κώστας Καραμανλής είναι εγγύηση .

Βρισκόμαστε όμως στη δίνη μιας οικονομικής συγκυρίας …

– Σας παρακαλώ να δώσετε στους Έλληνες το μήνυμα αυτό: Ο Κώστας Καραμανλής όχι απλώς συνεχίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αλλά θα κάνει την Ελλάδα μία από τις άρχουσες δυνάμεις στο πλαίσιο αυτού που ονομάζεται «ευρωπαϊκό όραμα». Η κρίση , στην οποία αναφέρεστε, υποκρύπτει ένα στόχο για την Ευρώπη: Να καταφέρει, ξεπερνωντας τη δύσκολη συγκυρία, να αποκτήσει υπεροχή έναντι των ανερχόμενων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου. Σε εθνικό επίπεδο, τη συνδρομή στην επίτευξη αυτού του στόχου εγγυάται η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Αναφέρατε τη λέξη «μήνυμα»…

Ναι. Το μήνυμα προς κάθε Έλληνα αυτήν τη στιγμή πρέπει να είναι η προώθηση ενός μοντέλου κοινωνικής οικονομίας, που θα σέβεται τον εργαζόμενο πολίτη, θα σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτό το μήνυμα προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης. Η σπουδαιότητα του συμπληρώνεται από την ανάγκη λειτουργίας μιας απαγόρευσης: Να μην αφήσουν οι Έλληνες μικρότητες της καθημερινότητας και λαϊκισμών να ανατρέψουν την πορεία της Ελλάδας στην ευημερία και να αξιοποιήσουν, αντιθέτως, διάφορα επιτεύγματα τους. Ας εστιαστούμε δε στην αξιοποίηση των (ευρωπαϊκών)πόρων.

Είναι καλύτερο ή χειρότερο το προφίλ του μέσου Έλληνα απ ό,τι στο παρελθόν;

Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλός και σε πολλά πράγματα γίνεται όλο και καλύτερος. Εγώ προσωπικά θεωρώ επί παραδείγματι ότι ο Έλληνας αποκτά σιγά –σιγά μια σωστή οικολογική συνείδηση, τον απασχολεί πολύ το περιβάλλον. Αυτό είναι μια πολύ ευχάριστη πρόκληση για την παγίωση υποδομών στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και συμπεριφορά.

Είστε Πανεπιστημιακός, Ευρωβουλευτής, και υπερπολύτεκνη μητέρα. Έχετε μόνο…εννέα παιδιά. Συμβουλεύετε τις Ελληνίδες να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας;

Θα τις συμβούλευα να μην προγραμματίζουν τέτοια ζητήματα. Η απόκτηση παιδιών σχετίζεται με τις αρχές ζωής του καθένα από μας και αν υπάρχει ένα αξίωμα αυτό είναι πως δεν υπάρχει οικογένεια επιδή υπάρχει παιδί, αλλά επειδή προσφέρεται απεριόριστη αγάπη στο παιδί της οικογένειας.

Είναι πιο απειλητική η εποχή μας παρ όλα αυτά έναντι του θεσμού της οικογένειας;

Είμαστε συχνά εμείς οι μεγαλύτεροι πολύ επικριτικοί έναντι της νεολαίας και επίσης ζούμε σε καιρούς συνολικά πιο απαιτητικούς, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην οικογένεια, αλλά και συνολικά στην καθημερινή μας ζωή. Ζήσατε έστω για λίγο μαζί μας και σεις στο ευρωκοινοβούλιο την ένταση γύρω από το ζήτημα της κατάργησης του εβδομαδιαίου 48ωρου για παράδειγμα. Η Ελλάδα είχε αντιταχθεί στο σχέδιο κατάργησης από την πρώτη στιγμή. Ακόμα και μελέτες ιατρών για το πώς επιδρά στην υγεία ενός ανθρώπου η υπερβολική εργασία είχαμε προσκομίσει.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη απειλή σήμερα για την ελληνική νεολαία και τι θα έπρεπε να προσέξει;

Δεν αφορά μόνο την ελληνική νεολαία, αλλά τη νεολαία της Ευρώπης: Θα ήταν τραγικό να μην ακολουθήσει εκπαίδευση πάνω σε ο,τιδήποτε καινοτόμο των καιρών της και να μην συντονιστεί στο δρόμο των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Αλλά συγχρόνως, θα ήταν τραγικό, αν, στην προσπάθειά της να παρακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις κοινωνικές ανησυχίες των καιρών της, η νεολαία μας απολέσει την ευτυχία που προσφέρουν οι πανανθρώπινες αξίες και αν θεοποιηθεί η κοινωνική ανέλιξη εις βάρος της προσωπικής ηρεμίας.

Η τελευταία λέξη για τη Χίο , τη γενέτειρά σας…

Μόνο μια λέξη; Όπως ξέρετε , ήταν εδώ στο ευρωκοινοβούλιο μαστιχοπαραγωγοί από τη Χίο για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Ήταν μια θαυμάσια αφορμή για να δείξουν στους ευρωπαίους εταίρους μας πώς μια ευρωπαϊκή , άκρως ευαίσθητη περιφέρεια όπως η Χιώτικη, διαχειρίζεται τους πόρους. Συγχρόνως, ήταν και μια ευκαιρία κατάδειξης των προβλημάτων του ακριτικού αυτού νησιού. Οι συμπατριώτες μου εύχονται μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην ακτοπλοϊα για να μπορούν να κινούν ταχύτερα τα εμπορικά προϊόντα. Με την απέναντι ακτή έχουν στενές εμπορικές επαφές όπως ξέρετε. Αλλά είναι και νησί που δεχεται λαθρομετανάστες. Με την Τουρκία, της οποίας η μελλοντική ευρωπαϊκή ένταξη θεωρώ πως θα είναι επ ωφελεία μας, συνεργαζόμαστε στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά αναμένουμε ουσιαστικότερη συνεργασία.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: