jump to navigation

Νέοι -μάλλον ωραίοι- κι Ευρωπαίοι Δεκέμβριος 28, 2008

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Ελληνισμός στον Κόσμο, Κοινωνία, Μετανάστευση, Ομογένεια, PALAIA KIMENA TOU 2008.
trackback

«Με κοροϊδεύεις τώρα; Ποια εξέγερση; Είδες στην Αμερική; Λιμοκτονούν, ζουν χειρότερα απ ό,τι ζούσαν στο κραχ του 1929, κατέρρευσε ταχα μου η Γουόλ Στριτ, και που ναι η νεολαία να βγει στους δρόμους να τα κάνει μπαχαλο; Τίποτα. Στην Ευρώπη; Τίποτα δεν είδες ακόμα. Νεολαιϊστικη εξέγερση κατά της κουλτούρας του χρήματος δεν έχεις δει ακόμα. Τουλάχιστον όχι αυθεντική.


Σου λέει ο άλλος: Γιατί να αναποδογυρίσω τον κόσμο που φτιαξαν οι γονείς μου, αφού μπορώ ακόμα να κλέβω κανά ψίχουλο απ αυτόν και να ζω; Να σου πω εγώ τι κάνω; Αντί να μποϋκοτάρω, μπαϊκοτάρω. Το ξέρεις το ρήμα; Από το buy, αγοράζω δηλαδή. Αγοράζω και καταναλώνω ο,τιδήποτε νομίζω πως ταιριάζει στη δική μου κοινωνική ταυτότητα. Κι ο,τιδήποτε προβάλλει τα κοινωνικά μου πιστεύω. Ορίστε; Έτσι κάνουν και στις ΗΠΑ οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι; Σώπα! Μη μου το λες! Όχι, δεν είναι το ίδιο! Αυτοί είναι πρόβατα! Τους λέει η τάδε κινητή τηλεφωνία ‘αγοράστε από μένα και τα έσοδα θα πάνε για τα παιδιά στην Αφρική και αυτοί το πιστεύουν χωρίς να το ψάχνουν! Γράψτο αυτό κοπέλα στην εφημερίδα σου: οι νεολαίοι στην Ευρώπη τουλάχιστον ψάχνουμε, σκεφτόμαστε, πίνουμε φραπόγαλο και είμαστε χλιδάνεργοι, αλλά το μυαλό μας δουλεύει ακόμα. Και γράψε κι αυτό: Αν η Ευρώπη δεν κάνει τα προβλήματα της νεολαίας προτεραιότητα της, θα διαλυθεί. Είναι που είναι…»

O Θοδωρής ήταν χείμαρρος που δεν μπορούσα να σταματήσω. Βρισκόμουν σε ολιγοήμερη αποστολή στις Βρυξέλλες, για την παρακολούθηση των τελευταίων- πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων- εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο χειμαρρώδης λόγος του νεαρού συμπατριώτη μου και μετανάστη στο Βέλγιο μου έδωσε την ιδέα να «ψαξω» περισσότερο το πώς βλέπουν την Ευρώπη του 2009 οι νέοι. Ήμουν στην «καρδιά της Ευρώπης», στις Βρυξέλλες, και σίγουρα οι υπάλληλοι του ευρωκοινοβουλίου θα με εφοδίαζαν με σχετικές έρευνες. Όσο για ρεπορτάζ; Ο Θοδωρής ήταν ένας μόνο από τους ..συνολικά δώδεκα νεους(μεταξύ αυτών ένας Μαροκινός, δύο Ιταλοί, μια Γερμανίδα , μια Φλαμανδή και τρεις Γάλλοι) που έφτιαξαν αμέσως «την παρέα» γύρω μου, στο ελληνοπρεπέστατο σουβλατζίδικο του πρώτου, στο στενό μια ανάσα από την άκρως τουριστική Γκραν Πλας των Βρυξελλών.

Λίγο η χαρά του ομογενή που βλέπει «πατριωτάκι» να μπαίνει στο μαγαζί, λίγο η εύλογη περιέργεια για το τι «ηρθα να κάνω στις Βρυξέλλες», λίγο «πώς βλέπετε το μέλλον σας εδώ και γενικά στην Ευρώπη», και η συζήτηση άναψε:

_-«Είστε από την Ελλάδα…Εσείς οι έλληνες διασκεδάζετε πολύ αλλά δουλεύετε λίγο. Τι είναι η Ευρώπη για μας; Χασιμο χρόνου και χρήματος», πετάχτηκε η Γκρέτα, μια 27χρονη Γερμανίδα καλλονή, που δήλωσε γοητευμένη από το τζατζίκι, και κατά τα λοιπά χορεύτρια και μητέρα μιας τρίχρονης κόρης.

Τα λόγια της θυμήθηκα διαβάζοντας αργότερα έρευνα για το 2007-2008 του Ευρωβαρόμετρου: «..το 40% των νέων θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση άντρο γραφειοκρατίας, χάσιμο χρόνου και σπατάλη πολύτιμων πόρων».Η έρευνα συνεχίζει:«Σε προοπτική δέκα ετών, το 13% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η Ένωση δεν θα υφίσταται καν, ενώ το 40% πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αντιμέτωπη όλο και πιο συχνά με απεργίες και κοινωνικά προβλήματα με κυριότερο αυτό της ανεργίας:

Η ανεργία ήταν πραγματικά η βασική ανησυχία των νέων της «παρέας» στο σουβλατζίδικο:«Οι ειδικοί στη Μακρο-οικονομία, μας έλεγαν ότι είναι ανησυχητικό που η Ευρώπη δημογραφικά γηράσκει, αλλά ότι είναι καλό που αυτή η κοινωνία των γερόντων, ακριβώς επειδή είναι ανήμπορη, θα δώσει απασχόληση στους νέους. Κι όμως. Αμφιβάλλετε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα; Ποιος νέος της Ευρώπης σήμερα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τον απασχολεί το εργασιακό του μέλλον;» υποστήριξε η Φλαμανδή Έμμα , ειδικευμένη στη Ψυχομετρία. Η Έμμα ήταν ενήμερη και για το Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Νεότητας: Σε αυτό γράφεται σαφώς ότι κάθε κράτος –μέλος οφείλει να θέτει στο κέντρο της εθνικής του πολιτικής απασχόλησης το ζήτημα της νεανικής ανεργίας.

Πράγματι, ανατρέχοντας στα αρχεία της αρμόδιας υπηρεσίας για την οργάνωση και προβολή της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων 2008», διαβαζουμε σχετικά με «τις προκλήσεις του 2009 για την ευρωπαϊκή πολιτική σε ζητήματα νεότητας» τα ακόλουθα: «…Καθώς το 2009 θα είναι χρονιά –ορόσημο για την ευρωπαϊκή πολιτική νεότητας όσον αφορά την προώθηση και υλοποίηση καινοτόμων ιδεών. Κατά τη γνώμη μας, οι νέοι της Ευρώπης μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από την ως τώρα πρόοδο στον τομέα της εκπαιδευτικής κινητικότητας εντός της ΕΕ. Το 2009 όμως θα είναι αντιμέτωποι με αρκετές σημαντικές προκλήσεις, με πρώτη, την απειλή της φτώχειας: Ακόμα κι αν αυτό προξενεί έκπληξη σε κάποιους, είναι ωστόσο αλήθεια. Στην υποτιθέμενη πλούσια Ευρώπη, το 20% της νεολαίας ζει υπό συνθήκες φτώχειας, ενώ, ένα άλλο 20% αδυνατεί να τελειώσει το σχολείο. Στο 20% φτάνει εξάλλου η ανεργία επί του συνόλου των νέων που ζουν στην ΕΕ».

Χαρακτηριστικό είναι πως, αν και το 2009 θα είναι θεσμικά αναγνωρισμένο ως έτος ποικίλων δραστηριοτήτων για την ανάδυση και κατάδειξη των προβλημάτων της ευρωπαϊκής νεολαίας, σύμφωνα με τις διαθέσιμες στατιστικές, η πλειοψηφία των νέων δεν πιστεύει πως έχει μέλλον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ούτε το θεωρεί αξιόπιστο. Εντούτοις, από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ έχουν ήδη προγραμματιστεί για το νέο έτος συνέδρια και σεμινάρια με οργανώσεις νέων από τουλάχιστον δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες , εστιασμένα στα θέματα : «πνευματικές διαταραχές και νεολαία», αλλά και «παχυσαρκία και νεολαία», καθώς η παχυσαρκία και η κατάθλιψη θεωρούνται –πέραν της ανεργίας- οι βασικές «πληγές» των νέων της Ευρώπης. Ο Πιερ Μερες, επικεφαλής του τομέα Νεότητας και Αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε σχετικά: «Στις απειλές αυτές , έναντι των οποίων η Κομισιόν πρέπει να οχυρώσει τη νεολαία με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, πρέπει να προσθέσουμε την ολοένα και πιο συστηματική κατάχρηση αλκοόλ, και το Έίτζ και την καταφυγή στην αυτοκτονία ως λύση από τα αδιέξοδα. Το δικό μας λάθος σε όλα αυτά, είναι ότι, όταν εμείς οι μεγάλοι δημιουργούμε τα αδιέξοδα, στη συνέχεια καλούμε τη νεολαία να βρει τη δίοδο. Αυτού του είδους η εκμετάλλευση δεν συνιστά όμως πολιτική.»

Αλλά η εικόνα που έχουν αρκετοί νέοι της Ευρώπης για την Ευρώπη, δεν είναι αρνητική μόνο εξαιτίας της ανεργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Μαροκινός «στην παρέα του σουβλατζίδικου», ο Εζά: «είμαι ταξιτζής στο Βέλγιο, είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τη ζωή μου και δεν έχω παράπονα από το βελγικό κράτος. Αλλά παρατηρώ ότι οι νόμοι και η νοοτροπία εδώ, που δεν είναι μόνο βελγικά, αλλά αφορούν και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρώπης, δεν ευνοούν τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των ανθρώπων, ειδικά των μεταναστών. Η Ευρώπη μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω και την ευχαριστώ για αυτό. Αλλά δεν με βοηθά ουσιαστικά σε περιπτώσεις ρατσισμού και αδιαφορεί για την παράδοση που κουβαλάω εγώ. Υπάρχει ποικιλομορφία, αλλά στους νόμους, όχι στην καθημερινή ζωή. Και αυτό θα πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις στο μέλλον».

Η αλήθεια είναι ότι –σύμφωνα πάντα με το Ευρωβαρόμετρο- « το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 15 ως 30 ετών βλέπουν την ΕΕ ως απειλή για την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα». Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το πώς αντιλαμβάνονται την ευρωπαϊκή ταυτότητα: Σύμφωνα με το Sciences humaines, σε σχετική έρευνα διάρκειας δύο ετών (2006-2008) καταδείχθηκε ότι οι (νέοι )Γερμανοί και οι Ολλανδοί θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι μια προέκταση της εθνικής , ενώ Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί θεωρούν πως η δόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας θα έπρεπε να σημαίνει αντίληψη και αποδοχή μιας κοινής ταυτότητας των κρατών μελών, προκύπτουσας από μια «αμοιβαία, δημιουργική αφομοίωση των πολιτιστικών παραδόσεων κάθε ευρωπαϊκού έθνους».

Εντυπωσιακή ήταν η παρατήρηση του Εζά, μουσουλμάνου στο θρήσκευμα αλλά αδιάφορου κατά δήλωσή του για τη θρησκεία του: «Ξέρετε τι έγινε το 2005 στη Γερμανία; Δείτε πόσο υποκριτές ήταν. Η Γερμανία είναι μια χώρα με πολλά προγράμματα για νέους, το ξέρω γιατί ο αδελφός μου δουλεύει εκεί. Και διαθέτει το πιο οργανωμένο δίκτυο εξυπηρέτησης νέων απ όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Νεανικούς ξενώνες κλπ. Όταν όμως το 2005 θέλησαν εκατοντάδες νέοι από αναπτυσσόμενες χώρες να πάνε στη Γερμανία μόνο και μόνο για να δουν τον Πάπα, οι Αρχές βρήκαν διάφορα προσκόμματα για να τους αρνηθούν τη βίζα, παρά το γεγονός ότι ήταν πιστοί Καθολικοί και παρά την ειδική συμφωνία που είχε συνάψει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Νεότητας (σε συνεργασία με την Υπηρεσία World Youth Day) με το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα: «Οι Αρχές , ειδικά στην Κολωνία, θορυβήθηκαν ότι οι νεολαίοι αυτοί θα χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα την πίστη τους στον Καθολικισμό και την λαχτάρα τους να δουν τον Πάπα μόνο και μόνο για να βρουν στη συνέχεια τρόπο να μείνουν στη Γερμανία. Δηλαδή φοβήθηκαν πως θα έρχονταν περισσότεροι μετανάστες από την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Μανίλα, χώρες της Αφρικής. Όχι η ιδιαίτερη ταυτότητα του καθένα, μα ούτε και μια «ευρωπαϊκή» θρησκεία σαν τον Καθολικισμό δεν γλίτωσε τους προσκυνητές αυτούς από τη γερμανική καχυποψία», υποστήριξε ο Εζά.

Επανερχόμενοι πάντως στις «προκλήσεις του 2009 για την ευρωπαϊκή νεολαία», ο Catie Thorburn, από τον Οργανισμό Generation Europe, δήλωσε από πλευράς του πως αισθάνεται ικανοποιημένος γιατί έχει τυπωθεί «προ πολλού το Βιβλίο των Νέων της Ευρώπης 2008-2009» που λειτουργεί ενημερωτικά: «Μέσα από αυτό, εννέα διαφορετικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώνουν τους νέους της Ευρώπης για τα δικαιώματά τους ως ευρωπαίων πολιτών καθώς και για το τι πράττει η ΕΕ εντός κι εκτός συνόρων.

Ένα τέτοιο βιβλιαράκι, σε γαλλική γλώσσα , «ξετρύπωσε» η «ΑτΚ» στο ευρωκοινοβούλιο: Εκτός από αυτό, προϊόν πρωτοβουλίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008, ο οργανισμός Generation Europe , έχει ξεκινήσει διενέργεια έρευνας με στόχο: «…να μάθουμε τις καταναλωτικές συνήθειες των νέων της ΕΕ..» Μήπως όμως αυτός ο στόχος είναι ..ελαφρώς παρωχημένος αν και καλοπροάιρετος; Πόσο εξυπηρετεί την ουσιαστική αντιμετώπιση των «προκλήσεων για την ευρωπαϊκή νεολαία»; Επί του παρόντος, πάντως, και καθώς σε λίγο το 2008 εκπνέει, τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από μέρους της «ευρωπαϊκής νεολαίας» την παρατηρούμε σε «ευρωπαϊκές» ιστοσελίδες που σχετίζονται με «γραφεία διασύνδεσης σπουδών και σταδιοδρομίας»….

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ, ΑτΚ 28-12-08

Αρέσει σε %d bloggers: