jump to navigation

Στο όνομα του Αλλάχ Ιανουαρίου 4, 2009

Posted by mariandr in Ανθρώπινα δικαιώματα, Γυναικεία Θεματα, Θρησκεία.
trackback

Το κάνω αυτό στο όνομα του Αλλάχ»! φώναξε η πεθερά της νύφης και έμπηξε το μαχαίρι στα γεννητικά όργανα της οκτάχρονης εγγονής της Σιλάν, προχωρώντας στην κλειτοριδεκτομή.

Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα, αλλά για πραγματικότητα, μέρος μιας συνήθους καθημερινότητας για το 60% των γυναικών που ζουν στο Κουρδιστάν. Αυτή η διατήρηση της αρχαίας παράδοσης , συνιστά βεβαίως μια κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέραν του φυσικού πόνου που προκαλεί στα ανυποψίαστα μικρά κορίτσια σαν τη Σιλάν, που νόμιζε ότι η μαμά της την πήγε στο σπίτι της γιαγιάς για να γιορτάσουν.

Η Κουρδική Βουλή, στην οποία έχει καταγγελθεί αυτή η πρακτική από πολλές Μη κυβερνητικές οργανώσεις , αρνείται να κηρύξει παράνομη αυτήν την πρακτική. Είναι χαρακτηριστική η θέση που παίρνει στο ζήτημα η Πακσάν Ζαγκάνα , επικεφαλής της επιτροπής γυναικών στο κοινοβούλιο. Η Ζαγκάνα τόνισε ότι, σε όλη τη διάρκεια της Κουρδικής αντίστασης , τόσο στο Ιράκ όσο και στην Τουρκία, οι γυναίκες έλαβαν ενεργό μέρος και ο καθένας μπορούσε να παρατηρήσει την πρόοδο στην όλη κουρδική νοοτροπία σχετικά με την συνολική θέση των γυναικών στην κουρδική κοινωνία: «Αλλά μετά την σύσταση της ημιαυτόνομης κυβέρνησης στο Βόρειο Ιράκ, ακόμα και τα εγκλήματα τιμής αυξήθηκαν. Η οπισθοδρόμηση είναι τρομακτική», είπε, επιμένοντας πως θα συνεχίσει ωστόσο τον αγώνα της για την εισαγωγή νομοθεσίας που θα εγκρίνει τη φυλάκιση όσων γυναικών επιχειρούν περιτομή σε νεαρά κορίτσια «μέχρι και δεκα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ωστόσο, επισήμως τουλάχιστον, η κουρδική βουλή αρνείται την πρόταση για ποινή φυλάκισης ως και δεκα χρόνια, με το πρόσχημα πως με το ζόρι διασώζονται οι κουρδικές παραδόσεις παγκοσμίως: Με την κλειτοριδεκτομή, ελέγχεις σεξουαλικά μια γυναίκα και την κάνεις πνευματικά καθαρή για να μπορείς να τρως τα γεύματα που σου ετοιμάζει», δήλωσε μία 91χρονη Κούρδισσα , θερμή υποστηρίκτρια της απάνθρωπης πρακτικής.

Στο Τουζ Χουρματού, μια 40χρονη, η Μαχαρούμπ Τζουάντ Ναουτσάς, είναι διάσημη σε όλη τη γύρω περιοχή, γιατί αναλαμβανει «τη δουλειά» αντί του ποσού των 3,50 δολαρίων. Κάνει περιτομή σε τριάντα κατά μέσο όρο κοριτσάκια ετησίως και δηλώνει ευτυχής που μπορεί να κάνει αυτήν την εργασία αφού ο σύζυγός της είναι αναπηρος και δεν εργάζεται…

Απογευματινή, 4-01-09

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: