jump to navigation

Mετανάστες μεταξύ τους: Φίλοι με το ζόρι.. Φεβρουαρίου 1, 2009

Posted by mariandr in ANAPTYSSOMENES HORES, παλαιότερα κείμενα του 2009, Ανθρώπινα δικαιώματα, Κοινωνία, PAGOSMIOPOIISI.
trackback

Της : ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

ΑτΚ 1-02-09

Ήταν δεν ήταν πενήντα. Συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν οργισμένοι για τον «αμερικανικό δάκτυλο κατά της Ρωσίας» που « εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στους Ουκρανούς». Ο λόγος για ακτιβιστές των


ρώσων μεταναστών του Βελγίου, που δεν διατηρούν τις καλύτερες των σχέσεων με τους Ουκρανούς μετανάστες , ειδικά μετά την πρόσφατη ουκρανορωσική διένεξη για το φυσικό αέριο. Αν και ξένες και οι «δύοκοινότητες» σε «νέα πατρίδα», η αντιπάθεια μεταξύ ουκρανών και ρώσων μεταναστών είναι φανερή: «Ήρθαμε να καταστήσουμε σαφές στην Κομισιόν ότι η Ευρώπη πάγωσε και θα ξαναπαγώσει γιατί η Αμερική πολεμά τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας και των αγωγών», δήλωσε σε ρεπόρτερ ο Ιγκόρ, ένας 34χρονος ακτιβιστής ρωσικής καταγωγής που εργάζεται στο Βέλγιο.

Στη Βρετανία, παρά το αντικειμενικό γεγονός ότι οι μεταναστευτικές κοινότητες των αφρικανών και των κινέζων είναι για τα καλά ενσωματωμένες στο βρετανικό οικονομικοκοινωνικό γίγνεσθαι , παρά το απίστευτα υψηλό μορφωτικό επίπεδο βρετανών πολιτών κινεζικής και αφρικανικής καταγωγής, και τέλος, παρ ό,τι μόνο ασύνηθες δεν είναι να βλέπει κανείς ερωτευμένα ζευγαράκια αφρικανοκινέζων φοιτητών να βολτάρουν πέριξ του Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο, ωστόσο, τα πραγματικά συναισθήματα κινέζων προς τους αφρικανούς μετανάστες κα αντίστροφα δεν είναι και τόσο θετικά.

Μία πρώτη διαπίστωση μετά απ αυτά, είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , αφιερώνουν χρόνο και χρήμα για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μεταναστευσης στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν κοινή μεταναστευτική πολιτική, αλλά συχνά υποτιμούν τις δια-κοινοτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεταναστών της Ευρώπης. Κι όμως, οι ίδιοι μετανάστες που ενσωματώνονται στον κοινωνικό κορμό της χώρας όπου επιλέγουν να διαμείνουν, μετά την ενσωμάτωσή τους , δεν διατηρούν «αδελφικές» σχέσεις με συμπολίτες τους που υπήρξαν και αυτοί κάποτε «μετανάστες» και μάλιστα «λαθραίοι», αλλά, παραπέμπουν εαυτούς «στη μητέρα-πατρίδα» απ όπου ξεκίνησαν , και κουβαλώντας όλα τα εθνικά , κοινωνικά και πολιτιστικά στερεότυπα της χώρας καταγωγής τους, τα ενσωματώνουν στον τρόπο δόμησης της στάσης και συμπεριφοράς τους έναντι άλλων κοινοτήτων: ως εκ τούτου, είναι κοινό μυστικό ότι Πολωνοί μετανάστες της Ευρώπης «δεν χωνεύονται» με τους Ρώσους για ..ιστορικούς λόγους , οι Ουκρανοί εργάτες ως «φιλοαμερικανοί» «δεν έχουν πολλά –πολλά» με τους «πουτινικούς» ρώσους συναδέλφους τους στη δουλειά, οι αλβανικές κοινότητες στα κράτη-μέλη δεν ξεχνούν ότι οι σερβικής καταγωγής πρόσφυγες εντός της ΕΕ τους βλέπουν σαν «βαρβάρους υπό εκπολιτισμό» και οι χαμογελαστοί κινέζοι , παρ ό,τι συνεργαζονται στενά με τους αφρικανούς στον τομέα του εμπορίου και όχι μόνο, είναι χαμογελαστοί αλλά ..με το ζόρι, καθώς, μπορεί μαζί με τους νιγηριανούς να συναγωνίζονται στην πώληση τσαντών στα ευρωπαϊκά πεζοδρόμια κυνηγώντας το μεροκαματο ως «αδελφια» , αλλά δεν ξεχνούν πόσο τα πραγματικά τους αδελφια υποφέρουν στην αφρικανική ήπειρο εξαιτίας των εκεί κρατικών διακρίσεων εις βάρος της κινεζικής μειονότητας.

Ο κινέζος μετανάστης της Ιταλίας επί παραδείγματι, γνωρίζει όταν επικοινωνεί μέσω διαδικτύου με τον ξαδελφό του που εργάζεται στη Νότια Αφρική, το εις βάρος των κινέζων οικονομικό απομονωτισμό που τους επιβάλλει η ..κυβέρνηση των μαύρων. Πρόκειται για το πιο σύνηθες παράπονο των 200.000 κινέζων που διαβιούν στη Νότια Αφρική: « Οι μαύροι υπέστησαν απαρτχάϊντ και τώρα κάνουν το ίδιο εκείνοι σε μας. Εντούτοις η κυβέρνηση μας στο Πεκίνο υπογράφει σημαντικές συμφωνίες στον εμπορικό και ενεργειακό τομέα», επισημαίνουν, μην παραλείποντας τη συμπλήρωση: Ο μέσος νοτιοαφρικανός κερδίζει 450% παραπάνω από τον μέσο αφρικανό κινεζικής καταγωγής.

Είναι αληθές ότι μόλις στις αρχές Ιανουαρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της εν λόγω χώρας δέχθηκε ότι οι κινέζοι «είναι και αυτοί μαύροι και όχι λευκοί εφόσον ζουν στην Αφρικανική ήπειρο» ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό του οικονομικού ρατσισμού κατά της πληθυσμιακής αυτής κατηγορίας.

Αλλά και οι ρώσοι μετανάστες της ΕΕ, με τη σειρά τους, διατηρούν «λυκοφιλία» με τους κινέζους εργαζόμενους που συναντούν. Κι αυτό επειδή, παρά την αγαστή συνεργασία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ Κρεμλίνου-Πεκίνου, τα «μηνύματα» που παίρνουν από τη Μόσχα σχετικά με τη δραστηριοποίηση των Κινέζων στα ρωσοκινεζικά σύνορα, είναι για αυτούς συγκλονιστικά: Οι κινέζοι μεταναστεύουν στη «ρωσική ανατολή», συνιστώντας όχι μόνο οικονομική, αλλά και εθνική απειλή για τη Ρωσία, αφού αλλοιώνουν δημογραφικά τις περιοχές που… «καταλαμβάνουν». Οι Ρώσοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για «κοινότητες από τον Καύκασο» και «κίτρινους εισβολείς μικρέμπορους» που «τους κλέβουν τις δουλειές».Υπενθυμίζεται ότι το 2006, στην Κανταπόγκα, βγήκαν στους δρόμους «ρώσοι πατριώτες» με κεντρικό σύνθημα: Καθαρίστε τη Ρωσία από Κινέζους και Καυκασιους».

Και τέλος, δεν είναι μόνο η «εθνική καταγωγή» που αποδεικνύεται ισχυρότερη από τα «κοινά βιώματα» των μεταναστών υπαγορεύοντας δια-κοινοτικές και δια-μειονοτικές στάσεις και συμπεριφορές. Είναι και αντιπαλότητες που αναπτύσσονται μέσα στην ίδια-και από την ίδια –καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών στις χώρες υποδοχής. Όταν δηλαδή μια μειονότητα καταλήξει να παρουσιάζει καλύτερο εισόδημα, μικρότερη εγκληματικότητα, μεγαλύτερο μορφωτικό επίπεδο από μία άλλη εντός του ίδιου κράτους, γενόμενη έτσι «υπόδειγμα», τότε εύκολα προξενεί αισθήματα αντιπάθειας σε μία άλλη: Πρόκειται για την περίπτωση του model minority, (μειονότητα-μοντέλο) , όπως πρώτος κατονόμασε το φαινόμενο στη δεκαετία του 1960 ο Oυϊλιαμ Πέτερσεν στις ΗΠΑ, μελετώντας το φαινόμενο της επιτυχούς ενσωμάτωσης στην αμερικανική κοινωνία των ασιατικής καταγωγής αμερικανών πολιτών. Τότε πολλοί είπαν πως «φταίει το γονίδιο», πως δηλαδή η κοινωνικοοικονομική άνοδος των εξ ανατολής ασιατών οφειλόταν στο γεγονός πως η σινική κουλτούρα ανέκαθεν επαινούσε το εργατικό ήθος, τη φιλοπονία και το αγαθό της παιδείας. Άλλοι όμως έσπευσαν να δηλώσουν πως όροι και έννοιες όπως «μειονότητα-υπόδειγμα» δεν είναι παρά επικίνδυνες παγίδες –πολιτικά εργαλεία στα χέρια επίδοξων ρατσιστών που διαχωρίζουν τις κοινότητες των ανθρώπων του πλανήτη σε ανώτερες και κατώτερες δικαιολογώντας και την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων αναφορικά με τους λογής –λογής μετανάστες: «Όταν λέτε ότι οι ασιάτες είναι πετυχημένοι αμερικανοί ενώ οι αφρικανοί όχι, είναι σα να βγάζετε λάδι την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική ρίχνοντας όλο το βάρος της ευθύνης στα «γονίδια» των μειονοτήτων», ήταν η συλλογιστική των αριστερών της περιόδου εκείνης.

Επανερχόμενοι στο σήμερα, και αφήνοντας το δια-μεταναστευτικό για το αμιγώς μεταναστευτικό, στην Ισπανία, καποιοι αφρικανοί μετανάστες , δέχθηκαν να ποζάρουν ολόγυμνοι για ένα ημερολόγιο. Κάποιοι, διαβάζοντας στη λεζάντα των φωτογραφιών «κάτω από τα ρούχα μας είμαστε όλοι ίσοι», ικανοποιήθηκαν για την «υπέρ των μεταναστών θετική στάση». Κάποιοι άλλοι, «είδαν» μόνο την απόγνωση των «μοντέλων» που αναγκαστηκαν, λίγες μέρες μετά την περιπετειώδη έλευσή τους στην Ισπανία να ποζάρουν γυμνοί μόνο και μόνο για να πάρουν κάποια χρήματα και να επιβιώσουν. Στο κάτω-κάτω, ο καθένας κάνει «τη δική του ανάγνωση» στο παιχνίδι της ζωής…

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: