jump to navigation

Ρωσοτουρκική συνεργασία α (λ)λα (μόνο) πυρηνικα Φεβρουαρίου 15, 2009

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, παλαιότερα κείμενα του 2009, Διεθνής Οικονομία, PAGOSMIOPOIISI, TOURKIA.
trackback

AτΚ  15-02-09

Από τη Μ Ανδρουτσου

Στη Μόσχα βρίσκεται από προχθές ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλαχ Γκιουλ με στόχο τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων «μέσω της αναθεώρησης όλων των αμοιβαίων ευκαιριών στη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γκιουλ στους ρεπόρτερς λίγο πριν αναχωρήσει για την τετραήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία.


Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεβ, ενώ μετέβη στην πετρελαιοφόρο περιοχή του Ταταρστάν. Η Τουρκία προμηθεύεται το 63% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και το 29% του πετρελαίου της, αλλά είναι παράλληλα και χώρα διέλευσης αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Υπό αυτή την έννοια, ο Γκιουλ δεν έκρυψε την προθυμία του να συμμετάσχει η Τουρκία σε σχέδια κατασκευής νέων αγωγών από κοινού με τη Ρωσία για τη μεταφορά αερίου.

Αλλά με τη σειρά τους, σύμβουλοι και αναλυτές της τουρκικής κυβέρνησης , δεν παρέλειψαν και δεν παραλείπουν την εστίαση της ρωσοτουρκικής συνεργασίας περισσότερο στον ενεργειακό και εμπορικό τομέα, εκτιμώντας ότι η πολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο «μεγάλων ήπιων δυνάμεων», είναι υπόθεση πολύ πιο πολύπλοκη.

Μεγάλο ενδιαφέρον ως προς αυτήν την παράμετρο παρουσιάζει το βασικό άρθρο στη «Ζαμάν» υπογεγραμμένο από τον Πανεπιστημιακό Γκιοχάν Μπατσίκ , ο οποίος σαφώς υποστηρίζει ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν μεγάλες φιλοδοξίες στην εξωτερική πολιτική για αυτό προσπαθούν και ο δύο να στήσουν περιφερειακές συμμαχίες στις οποίες αυτές θα είναι επικεφαλής, ωθούμενες αναπόφευκτα «σε αγώνα για σφαίρες επιρροής», όπως γράφει.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της τουρκικής οπτικής είναι ωστόσο στην παρατήρηση του αρθρογράφου για το πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί την Ορθόδοξη ταυτότητα της μετατρέποντας τη σε θεσμό προς όφελος των συμφερόντων του ρωσικού κράτους και σε αντιδιαστολή με τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους: « ..ενθυμούμενοι τον Χαντιγκτον, η Ρωσία είναι ηγέτης του σλαβοορθόδοξου πολιτισμού…σήμερα..η Ρωσία χρησιμοποιεί τη θρησκεία και τη σλαβική πολιτιστική ταυτότητα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.. αλλά αποτυγχάνει να δώσει στον κόσμο ένα διανοουμενίστικο μοντέλο , γι αυτό, το ενδιαφέρον κάποιων χωρών για τη Ρωσία δεν είναι απόρροια της συμπάθειας των ελίτ των χωρών για εκείνη, όσο της αντίθεσής τους με τη Δύση». Ο αρθρογράφος καταλήγει πως αυτό συνιστά μια ευκαιρία για την Τουρκία που θέλει να ηγηθεί μιας Καυκάσιας συμμαχίας μετά τον Ρωσογεωργιανό πόλεμο στην Οσσετία. Είναι δε τουρκική ευκαιρία, γιατί η Τουρκία ως κοσμική χώρα, και Νατοϊκό μέλος, είναι γέφυρα της Ανατολής με τη Δύση.

Κατά τα λοιπά, η συνεργασία στο εμπόριο (η Ρωσία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας) στον τουρισμό και στην ενέργεια, είναι πεδία συνεργασίας «διεπόμενα από ορθολογισμό και λειτουργικότητα».

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: