jump to navigation

ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ(;) ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Ιουλίου 20, 2009

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, παλαιότερα κείμενα του 2009.
trackback

Της: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

(‘ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, 18-07-09)

Δεν είπε παρά το αυτονόητο ο γνωστός πολιτικός αρθρογράφος Αρί Σαβίτ από τη στήλη του στην έγκριτη «Χααρέτζ»: Αφού έθεσε το σκληρό ερώτημα «πέτυχε ή απέτυχε το Ισραήλ να αντιμετωπίσει την ιρανική απειλή»;, απαντησε: « Από διπλωματική και στρατηγική σκοπιά, απέτυχε, αφού απέτυχε να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως το πυρηνικό Ιράν συνιστά απειλή στην παγκόσμια τάξη».


Κι είναι όντως έτσι. Κι έχει δίκιο να επισημαίνει ότι ακόμα και ο εβραϊκής καταγωγής Νικολά Σαρκοζύ τόνισε πως μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.

Ποια είναι η αντιπρόταση όμως του Σαβίτ, όχι φυσικά με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, αλλά με αυτήν του απλού ισραηλινού πολίτη;

Εξ αφορμής της πρόσφατης έριδας που ξέσπασε στους κόλπους της κυβέρνησης για το αν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Νετανιάχου, ο Ουζί Αράντ, επέκρινε ή όχι για τους χειρισμούς του τον επικεφαλής της Μοσάντ Μέϊρ Νταγκάν, αλλά και μετά την είδηση πως ισραηλινά πολεμικά πλοία αναπτύχθηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα περνώντας τη διώρυγα του Σουέζ για να στείλουν ηχηρό μήνυμα στο Ιράν, ο Σαβίτ ξεσπά, τονίζοντας: αυτό που χρειαζεται για να απεμπλακεί ο ισραηλινός λαός από το δίλημμα «βομβαρδισμός του Ιράν ή τι;», είναι να υπάρξει έντονη διπλωματία, και ίσως ναυτικός αποκλεισμός.

Αυτή η στάση προϋποθέτει και οδηγεί όμως, όπως ο ίδιος παραδέχεται, «την ενεργητική ηγεσία των ΗΠΑ, τη σαφή ευρωπαϊκή στήριξη και την ήσυχη έγκριση της Ρωσίας και της Κίνας». Και καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό Ιράν, ο διπλωματικός εναγκαλισμός από το Ιράν των μεγάλων δυνάμεων για την επίτευξη του στόχου του είναι αναγκάιος και αναπόφευκτος: Το Ισραήλ δεν μπορεί να δράσει μόνο του, χωρίς τη διεθνή συναίνεση.

Οι διαπιστώσεις του Σαβίτ, γνωστού στο Ισραήλ για το κριτικό του πνεύμα εναντι «παραδοσιακών» ισραηλινών τακτικών και στρατηγικών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είναι ορθές. Είναι έτοιμη όμως η ισραηλινή (ακρο)δεξιά κυβέρνηση του Μπεντζαμίν Νετανιάχου να δεχθεί να «συνεχίσει να ζει» το Ισραήλ με τη σκέψη πως η διεθνής κοινότητα πρέπει αυτή τη φορα να συναινέσει σε μια οποιαδήποτε απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας που να αφορά το Ιράν;

Μια θετική απάντηση σ αυτό, θα ήταν ισοδύναμη της ουτοπίας. Και επειδή ο Σαβίτ το γνωρίζει κατά βάθος αυτό, καταλήγει λέγοντας ότι η μοναδική ρεαλιστική επιλογή Νετανιαχου θα ήταν μια «στρατηγική επιθετική προσπέλαση στο ιρανικό μέτωπο», αλλά συγχρόνως « μια δημιουργική και γενναία διπλωματική πρόταση στο Παλαιστινιακό μέτωπο».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

Aς μιλήσουμε για Παλαιστινιακό κράτος. Με δεδομένο ότι η διεθνής κοινότητα κουράστηκε να συζητά το θέμα που βαστά χρόνια, με δεύτερο δεδομένο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον ισραηλινό Νετανιάχου πάγωμα των εποικισμών ενώ ο δεύτερος μιλά για «φυσική ανάπτυξή τους», ο ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα προξένησε άισθηση την περασμένη εβδομάδα , λέγοντας: Να αναγνωρίσει ο ΟΗΕ παλαιστινιακό κράτος ανεξάρτητα από το τι κάνουν στη Μέση Ανατολή. Φυσικά, προκάλεσε τη μήνι των Ισραηλινών.Ο Νετανιάχου, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ μιας πιο βιώσιμης, ρεαλιστικής και άμεσης λύση: υπέρ ενός αποστρατικοποιημένου κράτους, ευνοώντας μια πολιτική και οικονομική συμφωνία για την «κοινή ευημερία των δύο πλευρών». Αυτό δε που συνεχώς επαναλαμβάνει , είναι πως η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντοτε ισραηλινή, κάτι που από τη δική τους πλευρά, οι Παλαιστίνιοι, δεν αποδέχονται , αφού και εκείνοι θεωρούν τα Ιεροσόλυμα «ιερή πόλη».

Στο μεταξύ, ως γνωστόν, από τότε που ανέλαβε τα καθηκοντά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αποφεύγει συστηματικά να συναντηθεί με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Αντιθέτως, είναι σαφές ότι το Ισραήλ , και υπό την ηγεσία Νετανιάχου, αποφασίζει και δρα όπως αυτό κρίνει καλύτερο για τα συμφέροντα του, αδιαφορώντας για τις έξωθεν διπλωματικές παρεμβάσεις : Έτσι, η πρόσφατη ισραηλινή ναυτική παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι καταρχάς μία ακόμα απόδειξη της απόφασης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να μπλοκάρουν το λαθρεμπόριο όπλων του Ιράν στη Λωρίδα της Γάζας που διεξάγεται διά θαλάσσης μέσω Σουδάν και κατόπιν Αιγύπτου.

ΣΥΡΙΑ

Από τα δύο μεγάλα για το Ισραήλ ζητήματα, το παλαιστινιακό και το ιρανικό, δεν θα μπορούσε να αποσυνδεθεί η παράμετρος «Συρία». Με την τελευταία, μπορεί να συνδιαλέγεται υπερήφανος ο φιλόδοξος να καταστεί «περιφερειάρχης» της μουσουλμανικής Ανατολής Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, και μπορεί και με τις ΗΠΑ να υπάρχει άνοιγμα τον τελευταίο καιρό, αλλά το Ισραήλ παραμένει –επίσης- άτεγκτο: «Η Συρία δεν επιθυμεί να συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ και αυτό είναι το πιο αρνητικό στοιχείο στη διεθνή σκηνή.Η Συρία είναι η πρώτη χώρα που συνεχάρη το Ιράν για τις προεδρικές εκλογές. Συνεχίζει να έχει σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα και να στέλνει όπλα στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, αλλά και στους τρομοκράτες στο Ιράκ», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Βεβαίως, συμπλήρωσε «Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς να δεσμευτούμε με μια αποχώρηση από το Γκολάν».

Η απάντηση του Ασαντ, ήταν και η αναμενόμενη. Χαρακτηρισε τον Νετανιάχου λίγο-πολύ ψεύτη: « Οι Ισραηλινοί δεν είναι πραγματικοί εταίροι στις συνομιλίες», τόνισε.

Το συμπέρασμα φυσικά από αυτά, φτάνει κολυμπώντας στον Ατλαντικό: Οι εξελίξεις αυτές δυσαρεστούν βαθύτατα τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση, που σαφώς ζητά συνεργασία στη Μέση Ανατολή και ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αποστασιοποιούμενη για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα από την ισραηλινή στρατηγική. Όσο για την ΕΕ; Την Τρίτη οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες μιλούν σε αναφορά τους για πυρηνικό Ιράν εντός εξαμήνου, την Τετάρτη οι ίδιες μιλούν για πυρηνικό Ιράν αλλά «σε βάθος χρόνου». Όσο για την ΕΕ; Ραντεβού στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μιλήσει «επισήμως» για το Ιρανικό ζήτημα. Στο μεταξύ, η ναυτική ισραηλινή παρουσία στην Ερυθρά εξακολουθεί να είναι αισθητή.

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: