jump to navigation

Ο Πεζοναύτης κι ο Τρομοκράτης-Μια καθόλου αδιάφορη ιστορία Νοέμβριος 12, 2009

Posted by mariandr in Εντυπώσεις, PAGOSMIOPOIISI.
trackback

Καταρχάς, αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση, όπως την ανήρτησε το romfea.gr-, στις 11-11-09

Φλόριντα – Επίθεση δέχθηκε χθες ένας 29χρονος ιερέας από μοναστήρι της Κρήτης, π. Αλέξιος Μαράκης, όταν έχασε τον δρόμο του, στους δαιδαλώδεις δρόμους

της Τάμπα της Φλόριντα των Η.Π.Α.

Συγκεκριμένα ο 29χρονος ιερέας, σταμάτησε σε ένα παρκινγκ θέλοντας να ρωτήσει τον οδηγό ενός άλλου αυτοκινήτου ποιά κατεύθυνση να ακολουθήσει, καθώς είχε χάσει το δρόμο για τον προορισμό του.

Ο Αμερικανός στον οποίο απευθύνθηκε, ήταν ένας 28χρονος έφεδρος των Πεζοναυτών ονόματι Τζέφ Μπράουν ο οποίος μόλις είδε τον ιερέα, τον πέρασε για τρομοκράτη και τον χτύπησε με το γρύλο του αυτοκινήτου του.

Στη συνέχεια τηλεφώνησε στην αστυνομία, οι οποίοι όταν έφτασαν στο σημείο ο Bruce δήλωσε ότι ο κληρικός ήταν τρομοκράτης, αλλά και ότι πριν του επιτεθεί είχε φωνάξει «Allahu akbar!» που σημαίνει ο Θεός είναι μέγας.

Επίσης, ο Πεζοναύτης ισχυρίστηκε ότι ο ιερέας του έκανε μια σεξουαλική αναφορά και προσπάθησε να αγγίξει τα γεννητικά του όργανα, για το οποίο ο ιερέας δήλωσε ότι αυτό είναι αναληθές.

Όμως ο δικηγόρος του 28χρονου Πεζοναύτη, ισχυρίστηκε πως είναι σίγουρος πως οι κάμερες στο κτήριο, το τηλεφώνημα στην αστυνομία και οι μάρτυρες θα αποδείξουν πως ο Bruce ήταν το θύμα της υπόθεσης.

Οι αστυνομικοί όμως επισκέφθηκαν και το νοσοκομείο όπου είχε διακομισθεί ο π. Αλέξιος Μαράκης, ο οποίος μεταφέρθηκε στα επείγοντα γιατί είχε τραύματα στο κεφάλι και στα πόδια. Εκεί οι αστυνομικοί με τη βοήθεια διερμηνέα, μίλησαν μαζί του και έμαθαν τη συνέβη.

«Αυτός προσεύχεται για το συμβάν, ο ιερέας είναι πολύ ταπεινός και προσεύχεται επίσης για το άτομο αυτό, διότι το άτομο αυτό υπέπεσε σε ένα σοβαρό και μεγάλο λάθος», είπε ο κ. Θεοφιλόπουλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος της αστυνομίας της Τάμπα, ανέφερε ότι ο Πεζοναύτης είπε πολλές δικαιολογίες και σενάρια, «τη μια φορά είπε ότι πήγε να τον ληστέψει, μετά είπε ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση και την άλλη στιγμή είπε ότι το πέρασε για τρομοκράτη».

Αυτά ως προς την είδηση. Ως προς τα ψέματα του Αμερικανού πεζοναύτη, δεν χρειάζεται σχόλιο, υπό την έννοια ότι δεν είναι μόνο αμερικανικό φαινόμενο η παραβίαση του κώδικα τιμής ενός πεζοναύτη από έναν πεζοναύτη. Δυστυχώς, όσα καψόνια και δοκιμασίες και όρκους να περάσει και να δώσει ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων μιας δυτικής χώρας σήμερα, η έννοια της προσωπικής και στρατιωτικής τιμής είναι θέμα προς συζήτηση και όχι δόγμα και αξίωμα και ιδέα και «θρησκεία». Θεωρώ λοιπόν πολύ πιθανό αν όχι σίγουρο , πως η στρατιωτική ειδησεογραφία έχει να επιδείξει μεμονωμένα φαινόμενα πεζοναυτών σε διάφορα κράτη της Δύσης που «πιάστηκαν» να ψεύδονται.

Χώρια ότι, ο παραλογισμός είναι τέτοιος σε κάποιους ανθρώπους, που άκουσα τη φήμη ότι, «στην πατρίδα» του ο Αμερικανός αυτός, δεν κατηγορείται γιατί χτύπησε έναν αθώο, αλλά γιατί έπρεπε να τον είχε χτυπήσει «σωστά»! Όπου «σωστά», σημαίνει ότι, άπαξ κι έκανε το λάθος να τον θεωρήσει τρομοκράτη, έπρεπε να τον είχε αφήσει μεν ζωντανό για να τους «αποκαλύψει τα σχέδια του», αλλά και σαφώς ακινητοποιημένο.

Πάω παρακάτω. Ως αφελής , «ασχετη» και χαζή, από τη δική μου πλευρά, δηλαδή αυτήν της κοινής γνώμης, δικαιούμαι να πω ότι το γεγονός αυτό είναι εξωφρενικό και τραγικό, διότι οι ΗΠΑ έχουν ηγετικό ρόλο και απίστευτη πρωτοκαθεδρία, σε τέτοιου είδους ..εγκληματικές βλακείες! Κατέχουν ρεκόρ! Είναι κάποια πράγματα που ηχούν λεπτομέρειες , αλλά όταν θες να παραμείνεις υπερδύναμη, δαπανάς εκατομμύρια δολάρια για το στρατό σου και στέλνεις στη Μέση Ανατολή και διατηρείς στην Ασία βάσεις και στρατιωτικά στελέχη , οφείλεις να τους εκπαιδεύεις (στρατιωτικά), να τους παρέχεις υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και να τους επιμορφώνεις. Η διά βίου μάθηση για την προώθηση και ενίσχυση της ιδέας και της πραγμάτωσης της νέάς μορφής διεθνών κοινωνιών, δεν είναι καραμέλα και συνταγή μόνο για τα overseas κράτη! Οφείλεις να (εκ)παιδεύεις και συ τους (αμερικανούς) πολίτες και ενστόλους σου, ξεφεύγοντας από το στρατοκρατικό και εθνικιστικό (για να μιλάμε μοντέρνα και παγκοσμιοποπιητικά) μοτίβο της γνώσης της ιστορίας και της γεωγραφίας του «αμερικανικού έθνους». Αν οι ΗΠΑ του Ομπάμα-και όχι του μισητού Μπους- που ανησυχούν και παλεύουν τόσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά από μια 11η Σεπτεμβρίου, έναν πόλεμο στο Ιράκ, ένα συνεχιζόμενο αλά Βιετνάμ στο Αφγανιστάν και ένα πιθανό τριτοπαγκόσμιου στυλ στο Ιράν , έχουν στις τάξεις τους στρατευμένους –εγώ θα έλεγα ακόμα και για τους απλούς πολίτες- που κάνουν τέτοια τραγικά λάθη γιατί αγνοούν πράγματα «για τον κόσμο» που στην ΕΕ γνωρίζει στα 16 του ένας πολύ κακός μαθητής, τότε … τότε τι και πώς να σχολιάσει κανείς; Προσωπικά,

Στο Ιράκ τρώγανε βροχή τις βόμβες, γιατί κανείς , πριν ξεκινήσουν «την εκστρατεία», δεν τους είχε μυήσει στοιχειωδώς στην ιρακινή μουσουλμανική καθημερινότητα και στα λαϊκά ήθη και έπαιρναν μαζί τα σκυλιά τους, αγνοώντας πως προσβάλλουν τα θρησκευτικά πιστεύω των κατοίκων από τους οποίους ζητούσαν συνεργασία. (Δεν θα το πάω παραπέρα λέγοντας, πως , όταν τελικά το έμαθαν με οδυνηρό τρόπο, μετά χρησιμοποιούσαν επίτηδες τα σκυλιά στο πλαίσιο των βασανιστηρίων στο Αμπού Γκραϊμπ).

Το πρόβλημα της μόρφωσης των Αμερικανών, των οποίων ικανό ποσοστό τοποθετεί την Ελλάδα στην Κορσική και τη Μάλτα στη Μαλαισία, δεν οφείλεται στην αυτονομία της κάθε πολιτείας αναφορικά με την παρεχόμενη εκπαίδευση. Ούτε οφείλεται στο ότι «ζουν πέρα, στον Ατλαντικό, και είναι οι καημένοι γεωγραφικά απομονωμένοι», και για αυτό ζουν απομονωμένοι πολιτιστικά. Το πρόβλημα της μόρφωσης τους περνά από την αλαζονεία που γεννά η «παράδοση» της νοοτροπίας «εμείς ήμασταν και θα παραμείνουμε υπερδύναμη πάση θυσία» και της λογικής « είμαστε ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο». Μόνο που δεν έχει έννοια η «δύναμη» αν συνοδεύεται μόνο από ανάλογο «μέγεθος» χωρίς «ποιότητα». Το αν πρέπει οι ΗΠΑ να είναι υπερδύναμη ή να γίνει απλώς μια μεγάλη δύναμη, είναι εντελώς άλλο ως θέμα. Εν προκειμένω, το θέμα είναι το πώς η αλαζονεία (της εξουσίας που στηρίζεται στο μέγεθος ,στην τεχνική εκπαίδευση και στην αναφορά στο «εθνος των πατέρων»), μεταλλάσσεται σε βλακεία, και δη εγκληματική, όπως προκύπτει από το λίαν ανησυχητικό περιστατικό με τον πεζοναύτη και τον τυχερό στην ατυχία του, ιερέα.

Σημείωση διόλου απαραίτητη αλλά στην εποχή που ζούμε, ας γραφεί κι αυτό να πάει στο καλό: Φυσικά και θα μπορούσε ένας τρομοκράτης να κυκλοφορεί με την παραπλανητική αμφίεση ορθόδοξου ιερέα. Ο πεζοναύτης δεν χτύπησε με το γρύλο όμως υποψιαζόμενος κάτι τέτοιο!

Advertisements

Σχόλια»

1. fvasileiou - Νοέμβριος 13, 2009

Ιστορία – καφκικός εφιάλτης. Κι έχεις δίκιο, αποκαλύπτει πολλές κρυφές πτυχές της αμερικάνικης ενδοχώρας.

Αλλά, οι ορδόδοξοι ιερείς στις ΗΠΑ φοράνε ράσο; Πώς τον πέρασε για Ταλιμπάν; Εξαιτίας της γενειάδας και μόνο;

mariandr - Νοέμβριος 16, 2009

Φώτη, κοίτα να δεις. Απ ό,τι ξέρω , δεν φορούν και το ερώτημα σου είναι ΕΥΣΤΟΧΟΤΑΤΟ.
Προφανώς ο Κρητικός ιερέας επισκεπτόταν κάποιους εκεί και δεν ζει μόνιμα. Ή, ήταν ετοιμος να ιερουργήσει σε λίγη ώρα σε παρακείμενη (ορθόδοξη) ενορία.
Μαριάννα


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: