jump to navigation

Οικονομική νευρικότητα και υποθηκευόμενα…κράτη Ιανουαρίου 3, 2010

Posted by mariandr in παλαιότερα κείμενα του 2009, Διεθνής Οικονομία.
trackback

Της: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

(ΑτΚ 27-12-09)

«Εσείς , που τόσα καταστροφολογικα σενάρια παρουσιάσατε στο βιβλίο σας, εκπλήσσεστε με τη θύελλα που πλήττει το Ντουμπάϊ, την υπερχρέωση της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, ή της Ισπανίας»; Ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου του «Λε Φιγκαρό Μαγκαζίν».

-Αυτό που βλέπω, είναι ότι , ενώ μέχρι τώρα οι εξαγορές ήταν αποκλειστικά θέμα επιχειρήσεων, τώρα θα αρχίζουμε να βλέπουμε κράτη να εξαγοράζουν άλλα κράτη. Γενικά παρατηρώ μεγάλη νευρικότητα των οικονομικών αγορών που σήμερα χρηματοδοτούν τα χρέη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων…» ήταν η απάντηση . Και το όνομα αυτού που την έδωσε, Ερίκ Ρεβέλ, ο γνωστός οικονομολόγος και δοκιμιογράφος.

Ειλικρινής έως και κυνικός, ο Ρεβέλ τόνισε ότι και η Γαλλία, δανείζεται αυτήν τη στιγμή 700.000 ευρώ ημερησίως, τονίζοντας πως «γενικά οι οικονομικές δυνάμεις δανείζουν με όλο κι αγριότερους όρους δανεισμού, την ίδια στιγμή απαιτώντας να μην χρεοκοπήσουν τα κράτη που οι ίδιες δανείζουν». Για το Ρεβέλ, το μάθημα που καλούνται να πάρουν οι κυβερνήσεις από την κρίση, είναι πως θα πρέπει να μάθουν να κάνουν άλλου είδους ανάγνωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ και δεν απομένει «παρά να δείξουν όλες οι κυβερνήσεις την καλή τους θέληση στους πιστωτές τους».

Με τον Ερίκ Ρεβέλ, διαφωνεί έντονα ο Γκι Σορμάν, οικονομολόγος και συγγραφέας του γνωστού «Ένας υπέροχος κόσμος, το χρονικό της παγκοσμιοποίησης»: Τα κράτη δεν χρεοκοπούν. Συνέβη μόνο στην περίπτωση του Μεξικού και της Αργεντινής. Ό,τι και να λένε, το κράτος είναι πάντα ο πιο αξιόχρεως οφειλέτης. Σας θυμίζω το παράδοξο, το οποίο όμως εξακολουθεί να συμβαίνει: Αν έχετε λεφτά και δεν βρίσκετε πού να τα τοποθετήσετε, αγοραζετε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Το κάνουν ακόμα οι Αμερικανοί, από τη χώρα των οποίων ξεκίνησε η κρίση, αν το θυμάστε»!

Καυστικός και ευθύς, ο Σορμάν, μιλά ακόμα πιο σκληρά στο « Λε Φιγκαρό Μαγκαζίν»: « Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι όσα πιο πολλά κεφάλαια επενδύονται στη χρηματοδότηση των δημοσίων χρεών, τόσο περισσότερο λιγοστεύουν τα έσοδα των μεγαλοεπιχειρηματιών», τονίζει.

Στην ερώτηση του πώς συμβαίνει η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκιο 6% ενώ η Γερμανία με 3%, απαντά με βασική συλλογιστική «την ευρύτερη τύχη του ευρώ»: « Λέγαμε πάντα ότι το ευρώ είναι ισχυρό νόμισμα και αρα συμφερει να δανείζεται κανείς έχοντας ένα δυνατό νόμισμα. Δυστυχώς οι διαφορές στα επιτόκια δανεισμού θα συνεχίσουν τώρα πιο δυνατές μεταξύ των κρατών, και συνεπώς, το ευρώ δεν θα εξαφανιστεί ως νόμισμα κατά τη γνώμη μου, όμως στην πραγματικότητα, δεν θα είναι παρά ένα γερμανικό νόμισμα. Η Γερμανόια διαχειρίζεται άριστα την κρίση και νοικοκυρεύεται. Οι υπόλοιπες χώρες θα έχουν ένα είδος παράλληλου νομίσματος για να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα τους. Αυτό πιστεύω.. Πάντως το κράτος πάρα πολύ δύσκολα μεταρρυθμίζεται.

Πολιτικά όμως ,θα ήταν παρ όλα αυτά, πολύ δύσκολο να βγούμε από την ευρωζώνη».

Και ο Σορμάν καταλήγει απαισιόδοξα: « Θέλετε να σας πω το πιο καταπληκτικό; Αυτή η οικονομική κρίση ξεκίνησε από την Αμερική. Και αυτήν τη στιγμή όλοι αγοράζουν δολάρια. Αυτό, λυπάμαι, αλλά είναι πολύ κακό για την Ευρώπη…»

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: