jump to navigation

Τα Χριστούγεννα στον κόσμο: ευκαιρία για αργία και εσωτερική αναμόρφωση Ιανουαρίου 3, 2010

Posted by mariandr in παλαιότερα κείμενα του 2009, Εντυπώσεις, Θρησκεία.
trackback

«…Πρώτος ήλθε ο Γασπάρ, ο βασιλιάς της Ινδίας. Απλωσε πολύτιμη νάρδο, σμύρνα, κανέλλα, κιννάμωμο, λιβάνι και άλλα αρώματα κι ευωδιαστές ουσίες. Κι αμέσως μια οσμή αθανασίας απλώθηκε στο σπήλαιο όπου εγκαταστάθηκαν. Κατόπιν, ο Βαλτάσαρ, βασιλιάς των Αράβων, ανοίγοντας τους πλούσιους θησαυρούς του, έβγαλε για να προσφέρει στο παιδί χρυσό κι ασήμι, πολύτιμους λίθους, μαργαριτάρια περίφημα και ζαφείρια μεγάλης αξίας. Με τη σειρά του ο Μελχιώρ, ο βασιλιάς των Περσών, έφερε σμύρνα, αλόη, μουσελίνα, πορφύρα και λινά υφασματα. Και αφού ο  καθένας τους προσέφερε τα δώρα του προς τιμήν του βασιλόπαιδα του Ισραήλ, σηκώθηκαν οι βασιλείς  και βγήκαν από το σπήλαιο…», διαβάζουμε στο 10ο κεφάλαιο του Αρμενικού (απόκρυφου)ευαγγελίου για τη νύχτα της Γέννησης του Ιησού Χριστού, που καθιερώθηκε να τιμάται στις 25 κάθε Δεκεμβρίου το 354μΧ , ενώ, η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από το Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το 376μΧ.


Η αναγόρευση της ημέρας των Χριστουγέννων ως ημέρας δημόσιας αργίας ανάγεται στον Ιουστινιανό και, ως το 1100 μΧ, όλα σχεδόν τα έθνη της Ευρώπης γιόρταζαν τα Χριστούγεννα. Σήμερα, σε πολλά κράτη του κόσμου, τα Χριστούγεννα αναγνωρίζονται ως εθνικές διακοπές, ενώ, η ημέρα των Χριστουγέννων είναι η μόνη κοινή επίσημη αργία σε όλους τους λιμένες του κόσμου.

Αναφορικά με την Χριστουγεννιάτικη αργία, αυτή δεν θα πρέπει με τίποτε να περιλαμβάνει στην έννοιά της την αργία από συναισθήματα αγάπης, χαράς και απλότητας καρδιάς, ασχετα με την κατήφεια και την ανασφάλεια που καραδοκεί να μας γεμίσει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Αρκεί να θυμηθούμε τον Τσαρλς Ντίκενς, που, όταν έγραφε τη λατρεμένη απ όλους «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του, ήταν ο ίδιος σε δεινή οικονομική θέση, κι εντούτοις, πλήρωσε ο ίδιος για να εκδοθεί το βιβλίο του, απαιτώντας να έχει εξαιρετικά χαμηλή τιμή, μ ένα στόχο: Να μπορέσουν να το διαβάσουν και οι φτωχοί συμπολίτες του.

Αργία καρδιάς δεν έχουν σίγουρα και ποτέ τα παιδιά, και μάλιστα τα Χριστούγεννα, όταν περιμένουν τον Αη Βασίλη: «από τα γράμματα που στέλνουν τα παιδιά στον Αη Βασίλη, διαπιστώνω ότι , αν και ζουν σε μια βαθιά καταναλωτική κοινωνία, δεν λειτουργούν παιχνιδοκεντρικά», υποστηρίζει η Καρόλ Σλότερμπακ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και συγγραφέας του βιβλίου « Η Ψυχολογία του Αη Βασίλη». Προς επίρρωση των επιχειρημάτων της, παραθέτει ορισμένα από τα γράμματα των παιδιών στον Αη Βασίλη: « …Μη στείλεις παιχνίδι, στείλε μου μια μαμά. Όχι για μένα, αλλά για το μπαμπά μου, γιατί δουλεύει πολύ και κουράζεται, κι όταν έρχεται σπίτι πλένει και μαγειρεύει και με βοηθάει στα μαθήματα. Με μια μαμά θα ταν ευκολότερα τα πράγματα για εκείνον..»

Αργία καρδιάς δεν έχουν ποτέ ακόμα και τα  «άλλα παιδιά», αυτά που «βγάζουν» επιθετικότητα  και βιαιότητα ακόμα και στον Κοκκινοσκούφη χαμογελαστό Άγιο: « Θα σε σκοτώσω Αη Βασίλη και θα πάρω από το μαγαζί σου όλα σου τα παιχνίδια, να το ξέρεις», γράφει ένα άλλο αμερικανάκι στον Αη Βασίλη. Σύμφωνα με τη Σλότερμπακ, «όταν διάβασα αυτό το γράμμα, αναζητήσαμε την διεύθυνση του αποστολέα και είδαμε ότι ήταν ένα εφηβικό αναμορφωτήριο».

Αναμορφωτήριο.. Στη Γερμανία, πέρυσι, όταν, δυο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα δύο νεαροί επιτέθηκαν σε συνταξιούχο στο μετρό, οι διακομματικές συζητήσεις για την καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας εδωσαν και πήραν. Το κόμμα της «Χριστιανικής Ένωσης» πρότεινε τη θέσπιση στρατοπέδων-αναμορφωτηρίων!Τι ακριβώς θα διδάσκονται εκεί; Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μαθήματα πειθαρχίας, αθλητισμό και εργασία. Η Σοσιαλδημοκράτις Ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης Μπριγκίτε Τσίπρις δήλωσε πως κάτι τέτοιο είναι εξωφρενικό και  δεν συνάδει με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το γερμανικό δίκαιο. Επίσης οι Σοσιαλδημοκράτες επισημαίνουν πως η αύξηση των ορίων των ποινών δεν βοηθάει σε τίποτα αν σκεφθεί κανείς ότι το 80% των ανήλικων παραβατών υποτροπιάζουν.

Τελικά η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα χρειάζεται αναμόρφωση…

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: