jump to navigation

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΡΕΝ Μαρτίου 1, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Ελληνισμός στον Κόσμο, Κείμενα του 2010.
trackback

Της: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

(Oρθή δημοσίευση του κειμένου , μέρος του οποίου δημοσιεύθηκε στην ΑτΚ, 28Φ 2010)

Εβδομάδα… συνταγογραφήσεων για την Ελλάδα αυτή που μόλις τέλειωσε, αφού το μικτό κλιμάκιο των κοινοτικών ελεγκτών επισκέφθηκε τη χώρα μας και , μετά τη σχετική έρευνα περί τα οικονομικά μας, κατέληξε σε μια σωρεία μέτρων που θα τεθούν, υπό μορφή αναφοράς , υπόψην του οικονομικού Επιτρόπου Όλι Ρεν. Ο τελευταίος, επισκέπτεται με τη σειρά του, ως γνωστόν, αύριο την Ελλάδα, και, εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία επί του πορίσματος, ο Επίτροπος θα ζητήσει από την Κομισιόν να δώσει το «πράσινο» φως ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η βοήθεια που αναμένει η Ελλάδα στο συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στις 16 Μαρτίου. Φυσικά, τα ανθελληνικά παραληρήματα υπό τη μορφή «εγκυρων δημοσιογραφικών δημοσιευμάτων» δεν έλειψαν και αυτήν την εβδομάδα, ενώ , εντυπωσίασε η «αντικειμενική» αμερικανική πληθώρα δημοσιευμάτων που «ανακαλύπτει» -με καθυστέρηση μηνών- τον ύποπτο ρόλο της Goldman Sachs στην υπερδιόγκωση του ελληνικού χρέους, την ίδια στιγμή, που πληθαίνουν οι φωνές καχύποπτων αναλυτών για ένα διαφαινόμενο αμερικανογερμανικό οικονομικό «πόλεμο» με «έδαφος προς άλωση» την ευρωζώνη και την περίφημη «οικονομική νομισματική ένωση της ΕΕ»

. 1.Aς κάνουμε ένα.. Φόκους

Ένα από τα τραγελαφικά

που μέλλουν να καταγραφούν από τους Κοινωνικούς Ιστορικούς του 21ου αιώνα εξ αφορμής της οικονομικής αυτής κρίσης, είναι και το παράδοξο που πέτυχαν «οι ξένοι» άθελά τους: Αν και οι Έλληνες θα έπρεπε, δακτυλοδεικτούμενοι ως «οι απατεώνες» της ΕΕ λόγω των πλασματικών οικονομικών στοιχείων που προσκόμισαν για να μπουν στην ΟΝΕ, να αισθάνονται , αν μη τι άλλο ντροπή, η πολεμική των «ξένων» ήταν τέτοια και τόση, ώστε κατάφερε να προξενήσει πρωτόγνωρη αγανάκτηση στον ελληνικό λαό. Ποτέ ο λαός μας δεν ήταν τόσο πολύ μονοιασμένος ..από αγανάκτηση όσο σήμερα! Η αγανάκτηση είχε αφορμή , ως γνωστόν, το τελευταίο εξώφυλλο του γερμανικού Focus, που παρίστανε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου σε μία όχι και τόσο κολακευτική κίνηση ενός ..δακτύλου του. Σαφέστατα και η γερμανική κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την αντίληψη κάποιων πολιτών της περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας και πολιτικού πολιτισμού και σαφώς οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν επηρεάζονται από τις μικρότητες ανθρώπων «μικρών».

Για την «ιστορία»όμως, αυτή που γράφει με κεφαλαία και όχι με μικρό το γιώτα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνιδρυτής του γερμανικού περιοδικού, είναι ο Χιούμπερτ Μπούρντα(Hubert Burda) , που, είναι ιστορικός ..της Τέχνης, εκδότης, Κοινωνιολόγος , ιδρυτής του Κέντρου Χιούμπερτ Μπούρντα για τις Καινοτόμες Επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο του Μπεν Γκουριόν στο Μπιρ Σεβά του Ισραήλ και τέλος, μέλος του συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ως Ιστορικός ..Τέχνης και μέλος του εν λόγω συμβουλίου, ήταν προφανώς πολύ «λογικό» το εξώφυλλο του περιοδικού του με την Αφροδίτη !

2.Συνταγές μέτρων εν αναμονή του Ρεν και κυβερνητική πολιτική

Μετά, η ελληνική αγανάκτηση εισήλθε σε κατάσταση «βραχυπρόθεσμης λήθης», σκεπασμένη από τα όσα είπε το κλιμάκιο των ελεγκτών που επισκέφθηκε τη χώρα μας: Αφού ζήτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5-4,8 δις ευρώ, αμφισβητώντας ότι με το παρόν Πρόγραμμα Σταθερότητας θα καταφέρουμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 4% εντός του χρόνου, ζήτησαν … «απλά» πράγματα: Σύνταξη στα 67, περικοπές μισθών, απελευθέρωση των απολύσεων, αύξηση του ΦΠΑ, επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας, αύξηση ειδικού φόρου στα καύσιμα και περικοπές δαπανών υγείας. Αύριο, η Ελληνική κυβέρνηση- και ενώ ήδη ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «οργώνει» τα ΜΜΕ των δυτικών πρωτευουσών για να γίνει κατανοητό ότι «δεν ζητάμε ελεημοσύνη» αλλά «ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για τη στήριξη της ευρωζώνης εν συνόλω» διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παίρνει ήδη επώδυνα μέτρα- θα προσπαθήσει να πείσει τον Όλι Ρεν ότι θα τα καταφέρουμε χωρίς τη λήψη των πρόσθετων μέτρων. Λίγο δύσκολο –ήδη οι «οίκοι» μας εκβίασαν για άλλη μια φορά με νέα πιστοληπτική υποβάθμιση- και συνεπώς, ο Ρεν θα «τα πει» στην Κομισιόν και στις 16 Μαρτίου θα μαθει και η Ελλάδα πλέον αν και πώς ακριβώς θα στηριχθεί από την ΕΕ.

Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου , αναμένεται και η δημοσιοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός ήδη ζήτησε περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες προμηθειών στον Τομέα της Υγείας, αρνείται όμως στους ελεγκτές την περαιτέρω περικοπή των εισοδημάτων. Επώδυνη πράγματι η κατάσταση, αναγόμενη στην εποχή της Goldman Sachs..

3.ΟΙ ΗΠΑ ανακαλύπτουν και αποκαλύπτουν

Περιέργως πως, στην Ελλάδα δεν είχε γίνει ως τώρα αντιληπτό πώς οι αμερικανικές τράπεζες συμμετείχαν στη διόγκωση του ελληνικού χρέους, αλλά, αυτό έπρεπε να καταδειχθεί από τα ίδια τα αμερικανικά ΜΜΕ που διόλου δεν δίστασαν! Έτσι, «είδαμε» το Τζωρτζ Σόρος που, με άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς ισχυρίστηκε ότι η επιβαλλόμενη οικονομική πολιτική στην Ελλάδα είναι αντιαναπτυξιακή. Πρόκειται για τον άνθρωπο που κέρδισε 1 δις δολάρια σε 24ώρες κάποτε, ποντάροντας στην εκδίωξη της στερλίνας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών..

«Είδαμε» επίσης τους Νιου Γιορκ Τάϊμς να ισχυρίζονται ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Γουόλ Στριτ πόνταραν στην ελληνική κατάρρευση υπό το βάρος των χρεών που οι ίδιες-με πρώτη τη Γκόλντμαν Σακχς –μεριμνούσαν έτσι ώστε να ..της φορτώσουν της Ελλάδας! Αποτέλεσμα; Η αύξηση του κόστους ασφάλισης του χρέους της Ελλάδας, αφού η GS βοηθούσε –διά των SWAPS- την Ελλάδα στη «δημιουργική λογιστική» υπονομεύοντας όμως έτσι τη σταθερότητα της ευρωζώνης , και συγχρόνως δημιουργούσε η ίδια ή οι θυγατρικές εταιρείες της ένα δείκτη, που έδινε τη δυνατότητα στους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν αν η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα κατέρρεαν…

4. Η δυναμική (;) παρέμβαση Μπερνάνκι

Το πιο κρίσιμο γεγονός όμως της εβδομάδας που πέρασε στις ΗΠΑ ήταν η παρέμβαση στο Κογκρέσο του προέδρου της FED , της Αμερικανικής Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Κι αυτό, όχι γιατί ζήτησε απλώς να διερευνηθούν τα τεχνάσματα της Goldma Sachs στην Ελλάδα , αλλά γιατί προχώρησε πολύ μακρύτερα: «Πραγματικά, μου είναι δύσκολο να καταλάβω , γιατί, εν όψει της κρίσης, η οποία ήταν τόσο σύνθετη και σάρωσε τόσες πολλές αγορές και τραπεζικά ιδρύματα, προγραμματίζετε να βγάλετε έξω από το εποπτικό σύστημα το μόνο ίδρυμα που διαθέτει την πλήρη και σε βάθος εξειδίκευση για να επιληφθεί των προβλημάτων αυτών, δηλαδή τη FED», ρώτησε έχοντας κατά νου την αναγκαιότητα να καταλάβει το Κογκρέσο ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν παιχνίδια κατά κυβερνήσεων και λαών. Τα αντεπιχειρήματα ήταν.. «λογικά»: «Η FED ήταν αυτή που απέτυχε να δει στις ΗΠΑ τη φούσκα στην αγορά ακινήτων και τώρα παίζει το ρόλο του σωτήρα των λαών»;

5. Οι αμερικανογερμανικοί οικονομικοί ανταγωνισμοί στη σκιά

Τα αμερικανικά δημοσιεύματα για τα τεχνάσματα που έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα αδιεξόδου, δεν σταματούν εδώ. Για να μη καταρρεύσει η Ελλάδα, η ΕΕ πρέπει να τη βοηθήσει. Αλλά, αν τη βοηθήσει, ίσως καταρρεύσει η υπόλοιπη ευρωζωνική κοινότητα. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και αφορά τη συστημική αδυναμία της οικονομικής νομισματικής ένωσης των ευρωπαίων: Η ευρωζώνη δομήθηκε χωρίς παράλληλη δημιουργία κοινών οικονομικών μηχανισμών συκράτησης της σε περίπτωση κρίσης. Σήμερα, ο Μίλτον Φρίντμαν που δήλωνε ότι η ευρωζώνη θα καταρρεύσει στα δέκα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, δείχνει να δικαιώνεται. Υποστηρίχθηκε από συγκεκριμένους-πολιτικούς και όχι οικονομικούς-αναλυτές , πως ίσως υπάρχει λύση. Κι αυτή, δεν σχετίζεται στενά με την αμερικανική –αγγλοσαξωνική πρόταση περί εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ, αλλά με την άφεση της Ελλάδας να μεταλλαγεί σε μίνι-νέα Λίχμαν Μπράδερς. Το σκεπτικό αυτού του μακιαβελικού σεναρίου είναι πως, αν η Ελλαδα καταλήξει σαν τη χρεοκοπημένη Λίχμαν Μπράδερς , τότε θα εξυγιανθεί και η υπόλοιπη-όχι λιγότερο πολιτικοικονομικά διεφθαρμένη-Ευρώπη, μπαίνοντας στην –παλιά-λογική της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων». Εναπόκειται στη Γερμανία να αποφασίσει κατι τέτοιο, κι η απόφαση της θα χει σαφώς και σαφείς γεωπολιτικές προεκτάσεις. Αν η Γερμανία δεν στηρίξει την Ελλάδα, η Ελλάδα προσπερνά το δείκτη της Γκόλντμαν Σακς και το δάκτυλο της Μπουρντάϊας Αφροδίτης και εισέρχεται –αναγκαστικά αλλά εύλογα πλέον- στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλαδή του πλέον αντιευρωπαϊκού οργάνου και της αμερικανοκρατούμενης οικονομικής «γερακίσιας φωλιάς» με «γεωπολιτικές άκρες» για «στολίδια» στα «γερακίσια φτερά της».

Με αυτά τα δεδομένα, συμπέρασμα, λύση, προοπτικές , ενδεχόμενα, καταλήγουν να παρουσιάζονται υπό τη μορφή του άτεγκτου ερωτήματος: Τι σημαίνουν όλα αυτά αν όχι μια σαφή αμερικανική οικονομική κατίσχυση έναντι της ευρωπαϊκής (γερμανικής) οικονομικής ένωσης;

6. Σαθρή ένωση-Πολιτική διαφθορά

Φυσικά, και οι ΗΠΑ βιώνουν τη δική τους οικονομικοπολιτική παρακμή, τη χειρότερη στη μεταπολεμική ιστορία.Η μόδα του «ομπαμισμού» βαδίζει προς το «ντεμοντέ» με το Αφγανιστάν να ματώνει , το αμερικανικό σύστημα να ρεζιλεύει το γόητρο μιας ως τώρα υπερδύναμης και τα αμερικανικά ομόλογα να πωλούνται σωρηδόν από τους εμπορικούς εταίρους τους-Κινέζους.Το εξήγησε σαφώς ο Αλαν Ρίσκιν(RBS SECURITIES): Η κινεζική στάση δείχνει ότι επήλθε κορεσμός σε επίπεδο των αμερικανικών χρεογράφων και άρα η εξέλιξη αυτή είναι η απαρχή μιας νέας συμπεριφοράς. Η απαρχή αυτή θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για το δολάριο και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες πηγές για τη χρηματοδότηση τους. Η Ιαπωνία και η Βρετανία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυτό και για αυτό τον περασμένο μήνα ενίσχυσαν και οι δύο τις τοποθετήσεις τους σε αμερικανικά ομόλογα».

Από την άλλη όμως και η ΕΕ, εισπράττει τους καρπούς της δικής της, πολύχρονης, πολιτικής επιπολαιότητας και νωχέλειας και όχι μόνο τα αποτελέσματα της οικονομικής της διαφθοράς (δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη που κατέφευγε στη λύση των swaps στο «νόμιμο πλαίσιο της διαδικασίας διαχείρισης κινδύνου»)! Αρκεί η –προσβλητική για όλους τους «αγνούς» ευρωπαϊστές –υπενθύμιση του πώς υποδέχθηκε προχθές τον «αρχηγό» της ΕΕ στις Βρυξέλλες ένας –ευρωβουλευτής: Αντιγράφουμε από το ΒΒC «Πρωτοφανή για τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φραστική επίθεση εναντίον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρουμπόι, εξαπέλυσε ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών του σχήματος «Ευρώπη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία», Βρετανός Νάιτζελ Φαράζ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το πρόβλημα της Ελλάδας! Ο Βρετανός συντηρητικός πολιτικός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να προσβάλει τον βαν Ρουμπόι, όμως εν συνεχεία δήλωσε: «Ποιος είστε; Ποιος σας εξέλεξε; Σας ξέρει κανένας στην Ευρώπη; Ποιοι σας ψήφισαν; Κοιτάξτε πώς είστε. Ενας υπαλληλάκος, σαν πατσαβούρα! Είσαστε εναντίον του έθνους κράτους και προέρχεστε από το Βέλγιο, που είναι μη κράτος! Δεν έχετε δικαίωμα να επεμβαίνετε στα εσωτερικά της Ελλάδας και να τη βλέπετε σαν προτεκτοράτο! Περιμέναμε κάποιον καλύτερο από τον Ομπάμα και τι έχουμε; Εσάς! Να σηκωθείτε να φύγετε»! Μας είπαν ότι θα αποκτούσαμε Πρόεδρο, θα βλέπαμε μια τεράστια, παγκόσμια, πολιτική φυσιογνωμία. Τον άνθρωπο που θα ήταν ο πολιτικός ηγέτης 500 εκατομμυρίων πολιτών, τον άνθρωπο που θα μας εκπροσωπούσε όλους στο παγκόσμιο στερέωμα. Τον άνθρωπο με μια δουλειά πολύ σημαντική , που πληρώνεται καλύτερα κι από τον Ομπαμα. Δυστυχώς, μας τύχατε εσείς! Αυτή η απίστευτα προκλητική τοποθέτηση προκάλεσε ένταση στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και στον Φαράζ απάντησαν κατά σειρά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ, λέγοντας πως αν δεν αρέσει στη Βρετανία η ΕΕ να φύγει από την Ένωση, και ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κάλεσε για επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων κατά του Νάιτζελ Φαράζ, με την αιτιολογία ότι ο τρόπος που μίλησε ήταν προσβλητικός και απαράδεκτος για τα δεδομένα της Ενωσης. Kαι το ρεπορτάζ του BBC καταλήγει: «λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της πτέρυγας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχοφσταντ, απευθυνόμενος στους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, τους είπε να μη φωνάζουν τόσο πολύ, γιατί και η χώρα τους έχει παρόμοιο έλλειμμα με την Ελλάδα και μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια» 6. Σαθρή ένωση-Πολιτική διαφθορά Φυσικά, και οι ΗΠΑ βιώνουν τη δική τους οικονομικοπολιτική παρακμή, τη χειρότερη στη μεταπολεμική ιστορία.Η μόδα του «ομπαμισμού» βαδίζει προς το «ντεμοντέ» με το Αφγανιστάν να ματώνει , το αμερικανικό σύστημα να ρεζιλεύει το γόητρο μιας ως τώρα υπερδύναμης και τα αμερικανικά ομόλογα να πωλούνται σωρηδόν από τους εμπορικούς εταίρους τους-Κινέζους.Το εξήγησε σαφώς ο Αλαν Ρίσκιν(RBS SECURITIES): Η κινεζική στάση δείχνει ότι επήλθε κορεσμός σε επίπεδο των αμερικανικών χρεογράφων και άρα η εξέλιξη αυτή είναι η απαρχή μιας νέας συμπεριφοράς. Η απαρχή αυτή θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για το δολάριο και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες πηγές για τη χρηματοδότηση τους. Η Ιαπωνία και η Βρετανία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυτό και για αυτό τον περασμένο μήνα ενίσχυσαν και οι δύο τις τοποθετήσεις τους σε αμερικανικά ομόλογα». Από την άλλη όμως και η ΕΕ, εισπράττει τους καρπούς της δικής της, πολύχρονης, πολιτικής επιπολαιότητας και νωχέλειας και όχι μόνο τα αποτελέσματα της οικονομικής της διαφθοράς (δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη που κατέφευγε στη λύση των swaps στο «νόμιμο πλαίσιο της διαδικασίας διαχείρισης κινδύνου»)! Αρκεί η –προσβλητική για όλους τους «αγνούς» ευρωπαϊστές –υπενθύμιση του πώς υποδέχθηκε προχθές τον «αρχηγό» της ΕΕ στις Βρυξέλλες ένας –ευρωβουλευτής: Αντιγράφουμε από το ΒΒC «Πρωτοφανή για τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φραστική επίθεση εναντίον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρουμπόι, εξαπέλυσε ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών του σχήματος «Ευρώπη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία», Βρετανός Νάιτζελ Φαράζ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το πρόβλημα της Ελλάδας! Ο Βρετανός συντηρητικός πολιτικός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να προσβάλει τον βαν Ρουμπόι, όμως εν συνεχεία δήλωσε: «Ποιος είστε; Ποιος σας εξέλεξε; Σας ξέρει κανένας στην Ευρώπη; Ποιοι σας ψήφισαν; Κοιτάξτε πώς είστε. Ενας υπαλληλάκος, σαν πατσαβούρα! Είσαστε εναντίον του έθνους κράτους και προέρχεστε από το Βέλγιο, που είναι μη κράτος! Δεν έχετε δικαίωμα να επεμβαίνετε στα εσωτερικά της Ελλάδας και να τη βλέπετε σαν προτεκτοράτο! Περιμέναμε κάποιον καλύτερο από τον Ομπάμα και τι έχουμε; Εσάς! Να σηκωθείτε να φύγετε»! Μας είπαν ότι θα αποκτούσαμε Πρόεδρο, θα βλέπαμε μια τεράστια, παγκόσμια, πολιτική φυσιογνωμία. Τον άνθρωπο που θα ήταν ο πολιτικός ηγέτης 500 εκατομμυρίων πολιτών, τον άνθρωπο που θα μας εκπροσωπούσε όλους στο παγκόσμιο στερέωμα. Τον άνθρωπο με μια δουλειά πολύ σημαντική , που πληρώνεται καλύτερα κι από τον Ομπαμα. Δυστυχώς, μας τύχατε εσείς! «Αυτή η απίστευτα προκλητική τοποθέτηση προκάλεσε ένταση στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και στον Φαράζ απάντησαν κατά σειρά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ, λέγοντας πως αν δεν αρέσει στη Βρετανία η ΕΕ να φύγει από την Ένωση, και ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κάλεσε για επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων κατά του Νάιτζελ Φαράζ, με την αιτιολογία ότι ο τρόπος που μίλησε ήταν προσβλητικός και απαράδεκτος για τα δεδομένα της Ενωσης.

Kαι το ρεπορτάζ του BBC καταλήγει: «λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της πτέρυγας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχοφσταντ, απευθυνόμενος στους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, τους είπε να μη φωνάζουν τόσο πολύ, γιατί και η χώρα τους έχει παρόμοιο έλλειμμα με την Ελλάδα και μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια»

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: