jump to navigation

Οι «μεγάλοι σιωπηλοί» κάνουν πειράματα με τις αντοχές των Ελλήνων! ή: ο πραγματικός στόχος της υπαγωγής μας στο ΔΝΤ Μαρτίου 23, 2010

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010, Μνήμες του λαού μου.
trackback

Toυ ΜΑΚΗ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΥ

Στην Ελλάδα γίνεται «Το πείραμα». Πείραμα ανοχής, αντοχής, αντιδράσεων. Πόσο αντέχει ένα Ευρωπαικό κράτος σε αλλαγή κανόνων, παροχών, κοινωνικών κεκτημένων, θεσμικών κατακτήσεων. Κύριο ερώτημα όχι το πόσο θα καταφέρει να αντέξει αλλά το… πώς!

Στο μικροσκόπιο κυρίως η μεσαία Τάξη. Η Ελλάδα ήταν το μόνο κράτος στον Ευρωπαικό χώρο, που αντί να διαθέτει μία αδύναμη, ανίσχυρη Μεσαία Τάξη απέναντι στην κυρίαρχη οικονομικά ανώτερη και την ισχυρή παραγωγικά τάξη των Εργαζομένων, στηριζόταν στους μικρομεσαίους.

Και δεν εννοούμε οικονομικά, αν και αυτό συνέβαινε κατά περιόδους, αφού ποτέ δεν αναπτύχθηκε σοβαρά η παραγωγή και δεν υπήρξαν μεγάλες επενδύσεις- εκτός εξαιρέσεων.

«Το πείραμα» ξεκίνησε με την αποβιομηχάνιση. Η Εγχώρια Αστική Τάξη  (αν και όταν) προσπαθούσε να λειτουργήσει ως «Εθνική» δεχόταν συντονισμένα κτυπήματα έξωθεν και έσωθεν. Και τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες που δεν ήθελαν να είναι «λαμόγια» κτυπήθηκαν μεθοδικά. Με πολλούς τρόπους. Κυρίως όμως με την έλλειψη διευκολύνσεων, την γραφειοκρατία, την «συστημένη» φορολόγηση.

Η «Εργατική Τάξη» ουδέποτε εκφραζόταν ενιαία πολιτικά, ως τέτοια. Υπήρχαν στρώματα εργαζομένων. Εύκολα θύματα με την κατάτμηση τους σε ομάδες με στόχο την άνευ όρων επιβίωση ή την διεκδίκηση ψιχίων «κοινωνικών κονδυλίων».

Τι έμενε; Η μεσαία τάξη. Χωρίς ομοιογενή χαρακτηριστικά αλλά με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης ενός «ανεξάρτητου» από οικονομικούς και κοινωνικούς εκβιασμούς, ιδιαίτερου λόγου. Η μόνη που επένδυε σε αξίες όπως η Παιδεία, η Εθνική συνοχή, η αυτόνομη έκφραση των μελών της. Με δυνατότητα να αποστασιοποιείται από Κράτος και Κόμματα. Μία τάξη χωρίς σαφή χαρακτηριστικά αλλά με άνεση στην διατύπωση αιρέσεων, αιτημάτων, συμπεριφορών. Με τάση να λειτουργεί κυρίαρχα στον χώρο της Παιδείας, της ναυτιλίας, του Τουρισμού, του εμπορίου και της μεταποίησης. Με ικανότητα να αντέχει σε άνωθεν εκβιασμούς και πέριξ κραυγές.

Αυτή λοιπόν κυρίως ήταν ο στόχος: αν πετύχει «Το πείραμα», η Ελλάδα -αλά Αργεντινή ή Ουγγαρία αν προτιμάτε- θα έχει 5-10.000 προνομιούχους και εκατομμύρια «παριών» χωρίς διαπραγματευτική ικανότητα και δυνατότητα για συγκρότηση όποιας αυτόνομης πολιτικής.

Το Δ.Ν.Τ. δεν επιδιώκει να λύσει χρηματοπιστωτικά κενά. Κυρίως κραδασμούς κοινωνικούς ενδιαφέρεται να ελέγξει. Ενόψει των γενικότερων διεθνών ανακατατάξεων. Για αυτό επελέγη η Ελλάδα. Ως μικρή (δοκιμαστικός σωλήνας) και ως τόπος με παράδοση ανταρσίας στις έξωθεν προκλήσεις… Οψόμεθα ες Φιλίππους!

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: