jump to navigation

Τα φύκια. Απρίλιος 26, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010, Περιβάλλον.
trackback

Της: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Η επισιτιστική κρίση του 2008 που έκανε τους «πεινασμένους του πλανήτη» να χτυπούν κατσαρολικά σε μαζικές διαμαρτυρίες από το Κάϊρο ως τη Τζακάρτα, έχει σβηστεί από τη μνήμξη των περισσότερων. Για όσους τη θυμούνται, ίσως θα θυμούνται ότι οι διαμαρτυρίες είχαν συνοδευτεί όχι μόνο από   κραυγές για τις τιμές  των τροφίμων, αλλά και από ..κατάρες κατά της αμερικανικής κυβέρνησης που επιδοτούσε τους αγρότες για να καλλιεργούν σοδειές τέτοιες που να ενθαρρύνουν την παραγωγή αιθανόλης , χρήσιμης για τα αυτοκίνητα των πολιτών των ανεπτυγμένων χωρών!

Όταν στην Ιαπωνία –ήδη από το 2005- η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι ο πληθυσμός γηράσκει , ότι οι ορυζώνες φθίνουν και ότι ο εναπομείνας αγροτικός πληθυσμός παίρνει το δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης, αναζήτησε η ίδια  τις επιστημονικές συμβουλές ενός «διευθυντηρίου» ειδικευμένου στο πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να λειτουργήσουν…πατριωτικά: Ο νέος ιαπωνικός πατριωτισμός , αυτός που θα εγγυάται οικονομική και κοινωνική ευημερία στη χώρα, περνά από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας , υπενθύμισε  ευθαρσώς ο δρ Γουατανμπι στον νυν πρωθυπουργό Χατογιάμα λίγο πριν το 2009 εκπνεύσει. Του υπενθύμισε μάλιστα ότι η Ιαπωνία είχε εγκαταλείψει το σχέδιο έρευνας της καλλιέργειας φυκιών ως βιοκαυσίμων της δεκαετίας του 90, ένα σχέδιο κόστους 132 εκατομμυρίων δολαρίων.  Ήταν η εποχή όπου η τιμή του πετρελαίου έπεφτε, η κλιματική αλλαγή έμπαινε στις ζωές μας ως νέα, ασύμμετρη απειλή  και η Ιαπωνία αναζητούσε τρόπους οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης σε μια «χαμένη δεκαετία» ευκαιριών.  Το σχεδιο εγκαταλείφθηκε ως «εμπορικά ανέφικτο».

Σήμερα, το σχέδιο διερεύνησης της δυνατότητας παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια, επανήλθε: Η Τοyota και τα διυλιστήρια Idemitsu συμμετέχουν σε αυτό το ιαπωνικό πρόγραμμα που μελετά μικροοργανισμούς οι οποίοι μπορούν να μετατρέπουν  το «αχρηστο νερό» σε πετρέλαιο, και να …ξαναχρησιμοποιούν μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα!

75 ερευνητές παγκοσμίως μελετούν αυτή τη στιγμή τα φύκια (alge) ως πηγή βιοκαυσίμων. Τα φύκη χρησιμοποιούν το φως του ήλιου, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα για να παραγάγουν οξυγόνο και βιοκαύσιμα μέσω της φωτοσύνθεσης. Αυτά τα μικροσκοπικά φυτά που φαίνονται πράσινα στην επιφάνεια του θαλασσινού νερού, μπορούν-υποστηρίζουν οι ιάπωνες- να σε επίγειο έδαφος , ή σε ειδικές, ανοικτές «λίμνες» γνωστές ως φωτοβιοαντιδραστήρες. Αυτοί, προφυλάσσουν τα φύκη από δηλητήρια συντηρώντας τα σε σταθερή θερμοκρασία. Πρόκειται για τη νέα..αγροτική απασχόληση: Δεν καλλιεργώ ρύζι, αλλά φύκη, είναι το νέο ιαπωνικό μότο των –υπό ειδικά με το θέμα σεμινάρια τελούντων- ιαπώνων αγροτών. Αυτοί  έχουν αρχίσει να πείθονται ότι πρόκειται για τη δεύτερη γενιά βιοκαυσίμων η οποία ξεπερνά τα εμπόδια που εμφανίζουν βιοκαύσιμα από επεξεργασία σιτηρών: Το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη των φυκιών, ενώ τα ίδια μπορούν να καλλιεργηθούν ανεξαρτητα από τις κλιματικές συνθήκες. Στους φωτοβιοαντιδραστήρες μπορούν δε να καταλήγουν τα ανθρακούχα λύματα των εργοστασίων ως «τροφή» των φυκιών.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Γουαταναμπι του Πανεπιστημίου  Τσουκούμπα, υποστηρίζουν ότι όλα τα καύσιμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ για τις μεταφορές τους, θα μπορούσαν να διασφαλιστούν στη θεωρία από καλλιέργεια φυκιών σε μια έκταση σαν αυτή που  καταλαμβάνει το Βέλγιο.

Ο ιαπωνικός –κυβερνητικός-στόχος είναι τώρα να καλλιεργούνται ετησίως 1000 μετρικοί τόνοι ανα εκτάριο (σε πειραματικές συνθήκες) και στη συνέχεια να αναπαραχθούν  τα φύκη σε περιοχή καλλιεργησιμη στην περιφέρεια Ιμπαράκι του Τόκιο.  Το κόστος ανέρχεται στα 800 γιεν το λίτρο αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως ως το 2020 οι τιμές των φυκιών και τα φύκη τα ίδια θα συναγωνίζονται άνετα αυτές των συμβατικών πετρελαιοειδών.

Το σχέδιο αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις ΗΠΑ. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ομπάμα ξεχνά την προεκλογική δέσμευση του για πράσινη ανάπτυξη και αναζητά επίσημα πετρέλαιο στην Αλάσκα, η επαναφορά του εγκαταλελειμμένου σχεδίου « φύκια ως βιοκαύσιμα», επανέρχεται δυναμικά: Οι αμερικανοί ιθύνοντες ξέθαψαν από τα συρτάρια τους φακέλους με την υπόθεση –φύκια την οποία χρηματοδοτούσαν επί 18 ολόκληρα χρόνια , μια υπόθεση που εγκατέλειψαν το 2000 όταν είδαν πως 14 ιαπωνικές εταιρείες εγκατέλειψαν και αυτές τις έρευνες τους ως «εμπορικά μη εφαρμόσιμες λόγω του υψηλού κόστους». Τώρα λοιπόν οι ΗΠΑ επανέρχονται στην « συνέχιση της έρευνας» καθώς η ιπαωνική μεθοδικότητα κεντρίζει και το δικό τους ενδιαφέρον. Φυσικά, η οικονομική κρίση θέτει χρονοδιαγράμματα. Οι κυβερνητικές αναφορές για «τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματα» δεν θα υποβάλλοντια ες αιεί. Επιπλέον, τα φύκη και γενικά η πολιτική των βιοκαυσίμων, περιπλέκεται σε μια «πολιτική αλχημεία» όταν η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά σε έκθεσή της πως «η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων αυξάνει τις τιμές των τροφίμων κατά ..75%»! Δεν πρέπει να λησμονείται επίσης ότι , όσο η οικονομία διανύει τροχιά συγκρουσης με τη βιόσφαιρα, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση, ζητά την επιβολή διεθνούς μορατόριουμ στην παραγωγή βιοκαυσίμων για να μην αυξάνονται περισσότερο «εις βάρος των εκατομμυρίων πεινασμένων» οι τιμές στα τρόφιμα.

Βέβαια, για τις αμερικανικές κυβερνήσεις, αν η υπόθεση «φύκια ως βιοκάυσιμα» αποτύχει για δεύτερη φορά,  η εναλλακτική λύση είναι πάντα η καλλιέργεια καλαμποκιού, μιας «παραδοσιακής» ήδη για τους αγρότες των ΗΠΑ πηγής αιθανόλης.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: