jump to navigation

OI TΟΚΟΙ ΤΟΥ 2005 Απρίλιος 26, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Ελληνισμός στον Κόσμο.
trackback

Στο σπίτι του κρεμασμένου…


Της  ΓΙΩΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ


Μπορεί, άραγε, σε ένα λαό να συμβεί κάτι χειρότερο από το να έχει πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι τον οδηγούν στο χείλος της καταστροφής; Θα ακουστεί ίσως περίεργο αυτό που θα πω, όμως προσωπικά πιστεύω πως ναι, μπορεί να του συμβεί αυτό: το χειρότερο είναι να έχει ηγέτες

οι οποίοι τον οδηγούν συνειδητά στον γκρεμό με τις πολιτικές τους και στη συνέχεια βγαίνουν και του ζητούν και τα ρέστα, προσβάλλοντας και υποβιβάζοντας στο μέγιστο βαθμό τη νοημοσύνη και την αντίληψη αυτού του λαού, που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα των δικών τους αδιαφανών και ρουσφετολογικών διακυβερνήσεων.

Πάρτε, για παράδειγμα, τον κ. Σημίτη, ο οποίος μιλώντας χθες στο «ΒΗΜΑ» αναρωτιόταν με προσποιητή αφέλεια -γιατί, βεβαίως, αφελής δεν είναι- «γιατί δεν πήγε το 1949 η Ελλάδα στο ΔΝΤ, αμέσως μετά τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο, και γιατί δεν πήγε το 1985». Σημίτης ρωτά, Σημίτης απαντά: «Πήγε τώρα εξαιτίας του κατήφορου που ακολούθησε μετά το 2004 και εξαιτίας του εκτροχιασμού μετά το 2007»!

Ποιος τα λέει αυτά; Τα λέει ο πρωθυπουργός εκείνος στον οποίο οι Έλληνες δύο φορές εμπιστεύθηκαν την τύχη της χώρας μας, για να παραδώσει τελικά το 2004 στη Ν.Δ. ένα δημόσιο χρέος της τάξεως του 114,4% (!), σύμφωνα με την απογραφή του 2004. Πού βρίσκεται σήμερα το δημόσιο χρέος; Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat την περασμένη Πέμπτη, βρίσκεται το 115,1%, δηλαδή στα επίπεδα που το παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη Ν.Δ. γιατί δεν έκανε τίποτα για να τιθασεύσει αυτό το χρέος. Όμως κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι το δημιούργησε. Αποκλειστικό δημιούργημα της κυβέρνησης του κ. Σημίτη είναι το χρέος-μαμούθ. Μόνο για τόκους το 2005 το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε πάνω από εννέα δισεκατομμύρια ευρώ!

Δημιούργημα της κυβέρνησης του κ. Σημίτη είναι κι εκείνο το μοναδικό στα πολιτικά χρονικά της χώρας σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, όπου με νόμο οι «πράσινες» διοικήσεις των Ταμείων «τζιράρησαν» τα αποθεματικά, την περιουσία, δηλαδή, των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να μην «υπάρχει σάλιο» σήμερα και να υποχρεούται ο εργαζόμενος να εργάζεται 50 ολόκληρα χρόνια για να πάρει τη σύνταξη πείνας που σήμερα αντιστοιχεί σε 35 χρόνια εργασίας.

Όπως δημιούργημα της κυβέρνησης Σημίτη είναι και τα δεκάδες άλλα σκάνδαλα τα οποία πλήρωσε «χρυσά» ο Έλληνας φορολογούμενος, όπως το σκάνδαλο του Κτηματολογίου, τοπ σκάνδαλο της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», το σκάνδαλο με το περίφημο «πράσινο ομόλογο» επί υπουργίας Δρυ και πολλά άλλα.

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη ήταν αυτή που παρέδωσε τη διακυβέρνηση στη Ν.Δ. με ποσοστά ανεργίας από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. και με 2,5 εκατομμύρια Έλληνες να διαβιούν κάτω από το όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία. Ήταν η ίδια κυβέρνηση η οποία παρέδωσε το 2004 έλλειμμα 3,6 δισ. ευρώ.

Θα μπορούσε κανείς να γράφει σελίδες ατελείωτες για τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων Σημίτη, για τις καταστροφικές πολιτικές που μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι. Πρόκειται για κυβερνήσεις στις οποίες, ας μην ξεχνάμε, ο κ. Παπανδρέου υπήρξε πρωτοκλασάτος υπουργός και ο κ. Παπακωνσταντίνου υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Ναι, αναμφίβολα φταίει και η Ν.Δ. για τη σημερινή κατάσταση. Φταίει γιατί δεν τόλμησε να κάνει τις αναγκαίες ρήξεις και τομές που θα ανέκοπταν την καταστροφική πορεία της χώρας, φταίει γιατί «χάιδεψε» αυτιά και συμφέροντα, φταίει γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και ασκούσε πολιτική με άξονα τις δημοσκοπήσεις.

Φταίει και η σημερινή κυβέρνηση με τους ολέθριους χειρισμούς της, οι οποίοι ειλικρινά δεν ξέρω εάν είναι αποτέλεσμα πολιτικής απειρίας ή στοχευμένες πολιτικές επιλογές.

Όλοι τους φταίνε, αλλά βεβαίως δεν φταίνε όλοι το ίδιο. Πρωτίστως φταίνε εκείνοι οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα και δευτερευόντως εκείνοι που το συντήρησαν ή αποδείχτηκαν ανεπαρκείς να το διαχειριστούν.

Γι’ αυτό ας είναι προσεκτικός ο κ. Σημίτης και ας μην προκαλεί το κοινό αίσθημα. Ο λαός έχει μια ρήση: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».

Τότε που τα λεφτά πήγαιναν σε… βιντεοκασέτες και επιτροπές!

Πέρα από τα καραμπινάτα σκάνδαλα των κυβερνήσεων Σημίτη, τα οποία ο ελληνικός λαός πλήρωσε με πολλά δισ. ευρώ, να θυμίσω και δυο-τρία μικρότερα σκάνδαλα, από τα χιλιάδες που συνέβαιναν τότε σε όλο το δημόσιο τομέα και μπορούν κάλλιστα να εξηγήσουν πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Όταν μια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δαπανά το 2004 ούτε 100 ούτε 200, αλλά… 15.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει… βιντεοκασέτες γνωστού ηθοποιού, μπορεί κανείς να καταλάβει πώς το δημόσιο χρήμα πετιόταν κυριολεκτικά από το παράθυρο.

΄Η μήπως να θυμηθώ τα 70.000 ευρώ που δαπανήθηκαν προεκλογικά το 2004 για την ανακαίνιση της αίθουσας συγκεντρώσεως κάποιου υπουργείου με θυρεούς και κρύσταλλα, ενώ μάλιστα όλοι γνώριζαν πως το ΠΑΣΟΚ φεύγει και η Ν.Δ. έρχεται; ΄Η μήπως το γεγονός ότι νοικιάστηκαν καρέκλες με κόστος 3.000 ευρώ για μια εκδήλωση που αφορούσε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενώ με το ίδιο ποσό θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν αγοραστεί;

΄Η μήπως να θυμηθώ ότι επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ λειτουργούσαν σε όλο το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα περί τις 3.000 επιτροπές, από τις οποίες «σιτίζονταν» δεκάδες χιλιάδες μανδαρίνων; Πολλές από τις επιτροπές αυτές δεν λειτουργούσαν ποτέ, αλλά τα μέλη τους εισέπρατταν κανονικά τις αδρές αμοιβές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το πρόγραμμα «Πολιτεία» είχαν συγκροτηθεί στα υπουργεία και τις περιφέρειες περί τις 50 επιτροπές, από τις οποίες σιτίζονται περί τους 500 μανδαρίνους. Με απλή αριθμητική, κάνω μια διαπίστωση: Εάν οι 50 επιτροπές του προγράμματος «Πολιτεία» σίτιζαν επί ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 500 άτομα, οι 3.000 επιτροπές θα πρέπει να «σίτιζαν» αντιστοίχως πάνω από 30.000 άτομα!

Τώρα, θα μου πείτε, τι θέλω και τα θυμάμαι όλα αυτά, αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έστειλε ούτε έναν φυλακή; Τα θυμάμαι γιατί το γεγονός ότι συγκαλύφθηκαν δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν. Και γιατί είναι εξοργιστικό να ακούς σήμερα τους πολιτικά υπεύθυνους γι’ αυτή τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, αντί να ζητήσουν τουλάχιστον συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, να εμφανίζονται ως «εισαγγελείς» και να απευθύνουν δριμύτατα «κατηγορώ».

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: