jump to navigation

EKTAΚΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ… Μαΐου 10, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Ελληνική Διπλωματία.
trackback

Tης: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Τρία συμπεράσματα προκύπτουν

από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των 16 ηγετών της ευρωζώνης που συγκλήθηκε με στόχο την έγκριση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα με την αποδέσμευση 110 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια: Οι ηγέτες των κρατών αντιλήφθηκαν καθυστερημένα ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή και πως η κερδοσκοπία χτυπά ντόμινο τα κράτη της ευρωζώνης, ότι χρειάζεται τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και τέλος, πως δεν υπάρχει ενιαία οικονομική πολιτική και δη αποτελεσματική της ΕΕ.

Η πρώτη διαπίστωση περί κρίσης –ντόμινο και άτεγκτων επιθέσεων των κερδοσκόπων, ακόμα και χθες, επαληθεύεται από τη διασπορά φημών κατά το τελευταίο σαρανταοκτάωρο ότι η Ισπανία ετοιμάζεται να ζητήσει , όπως έκανε και η Ελλάδα, ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης κατόπιν αιτήματός της. Όπως είναι δε γνωστό, η φημολογία αυτή προκάλεσε την οργή του Σαρκοζύ, αλλά και της Καγκελαρίου Μέρκελ, που, ως γνωστόν, πριν ακόμα τη διεξαγωγή της συνόδου είχε ζητήσει συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας της ΕΕ από τους οίκους και τους κερδοσκόπους. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε διά του Προέδρου της Γαλλικής Αρχής Χρηματαγοράς τη διεξαγωγή έρευνας σε γαλλικές τράπεζες που ενδέχεται να κερδοσκοπούν εις βάρος της Ιταλίας και της Ισπανίας: « Αν ισχύουν αυτές οι φήμες, θα επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος επενδυτικών ιδρυμάτων που κερδοσκοπούν κατά της Ιταλίας και της Ισπανίας», δήλωσε.

Το δεύτερο συμπέρασμα, ότι δηλαδή οι 16 έδωσαν μεγάλη έμφαση στην τροποποίηση κατ ουσίαν του Συμφώνου Σταθερότητας που δεν λειτούργησε επαρκώς στην ελληνική περίπτωση, βεβαιώνουν οι ίδιες οι γαλλογερμανικές πρωτοβουλίες περί συμφωνίας των ηγετών στο συντονισμό των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών και στην αυστηρότερη δημοσιονομική εποπτεία των κρατών μελών. Στις 12 Μαϊου, αναμένεται και σχετική έκθεση από την Κομισιόν, για την αποσαφήνιση συγκεκριμένων διαδικασιών ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Διαφορετικά, « η ευρωζώνη απειλείται κι αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα καταρρεύσει και το παγκόσμιο σύστημα», όπως τόνισαν οι Σόϊμπλε και Ρεν, Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και επίτροπος της ΕΕ επί των οικονομικών υποθέσεων αντίστοιχα. Το τρίτο συμπέρασμα εγείρει ωστόσο το μεγαλύτερο προβληματισμό: Οι ευρωπαίοι πολιτικοί διαφωνούν μεταξύ τους και δεν εφαρμόζεται έτσι «ενιαία, ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ», όπως ζητησε επίσημα ο Ιβ Λετέρμ – η χώρα του οποίου από τον Ιούλιο ασκεί την Ευρωπαϊκή Προεδρία – εξ ού και καθυστέρησαν τραγικά για να εγκρίνουν το δανεισμό στην Ελλάδα για διαφόρους λόγους: Τρανές αποδείξεις: Α: το γερμανικό παράδειγμα : Παγιώθηκε στην κοινή γνώμη η αντίληψη ότι η έγκριση (μόλις λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο των Βρυξελλών)από το Κόμμα της Μέρκελ και των Πρασίνων της γερμανικής βοήθειας στην Ελλάδα θα συμβάλει αποφασιστικά στη σημερινή-αναμενόμενη ήττα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία). Β. το γαλλικό παράδειγμα: Ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ κατηγόρησε τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι άσκησε πίεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, εξαρτώντας τη γαλλική βοήθεια προς την Ελλάδα από την τήρηση εκ μέρους της Αθήνας των συμβολαίων για αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει υπογράψει με το Παρίσι. «Τελευταία, ο κ. Παπανδρέου ο οποίος ήταν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, πέρασε από το Παρίσι. Στο Παρίσι, υπάρχει ένας κάποιος κ. Φιγιόν (σ.σ.:ο γάλλος πρωθυπουργός) και ένας κάποιος κ. Σαρκοζί.Τους συνάντησε. Ο κ. Φιγιόν και ο κ. Σαρκοζί είπαν στον κ. Παπανδρέου, ‘θα αποδεσμεύσουμε ποσά για να σας βοηθήσουμε, όμως πρέπει να συνεχίσετε να πληρώνετε τα συμβόλαια για εξοπλισμούς που έχουμε μαζί σας, τα οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή'», διαβεβαίωσε ο ηγέτης των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου.

Γ. Το παράδειγμα των αγορών: Συνεχίζουν να διασπείρουν την ιδέα περί ανησυχίας των επενδυτών στη βάση του ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος το Πρόγραμμα της και άρα οι πιστωτές δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Οι φήμες αυτές ευθύνονται για την προχθεσινή , θεαματική πτώση των ευρωπαϊκών και ασιατικών χρηματιστηρίων.

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: