jump to navigation

ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ Μαΐου 25, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010.
trackback

Της  ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Όσοι πίστευαν ότι η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης αφορά μόνο το ΝΑΤΟ, ας μάθουν κι αυτό: Πλέον, υπάρχει και η συνονόματη ομάδα που αφορά την ..τακτοποίηση των οικονομικών της Ευρώπης!

Πρόκειται για τη

νεοσυσταθείσα TASK FORCE , αλλιώς «Ομάδα Δράσης», που συγκλήθηκε για πρώτη φορά προχθές στις Βρυξέλλες, υπό την εποπτεία του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέϊ με στόχο τη πανταχόθεν «συλλογή» προτάσεων για την αποκλιμάκωση του  δημόσιου χρέους στις χώρες της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής ήταν τέτοια  ώστε «να μην προκύψει δημοσιογραφική είδηση» και ο λόγος είναι απλός: όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες για τα μέσα επίτευξης του ταχύτερου περιορισμού των δημοσίων ελλειμμάτων τους. Οι εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε αλλά και οι νέες «πινελιές» της Καγκελαρίου Μέρκελ με τη μονομερή γερμανική απόφαση να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις (short selling) αναδεικνύουν το μέγεθος της σοβαρότητας της επικίνδυνα ολισθαίνουσας ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και το διχασμό των πολιτικών της για το δέον γενέσθαι. ΄Ετσι, έγινε επίσημα εισήγηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για  το πρωτοφανές: να εγκρίνονται   εις το εξής οι εθνικοί προϋπολογισμοί από το Eurogroup πριν ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ η Κομισιόν πρότεινε ακόμα και την αναστολή των πόρων του Ταμείου Συνοχής, σε περίπτωση που μια χώρα παραβιάζει κατ’ επανάληψη τις υποχρεώσεις της.

Επίσης, (θεωρητικά) η ΕΕ αποφάσισε κοινό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων θέτοντας κανόνες στον τρόπο διαχείρησης των hedge funds, και , ως προς το προαναφερθέν short selling, αυτό το νέο οικονομικό όρο που μπήκε στην καθημερινότητα μας, οι πολίτες της Ευρώπης είδαν τη Γερμανία να δηλώνει πως οι ανοικτές πωλήσεις ήταν αυτές που επέτρεψαν στους κερδοσκόπους να στοιχηματίζουν στα ευρωπαϊκά δημόσια χρέη. Η ..εντιμότης επιβάλλει τη διαπίστωση: Το γεγονός ότι η Μέρκελ απαγόρευσε το σορτ σελλινγκ όπως και τα ασφάλιστρα εναντι χρεοκοπίας  επί κρατικών ομολόγων, καλωσορίστηκε λίγο χλιαρά από τα άλλη κράτη-μέλη της ευρωζώνης, παρ ό,τι επί της αρχής η Μέρκελ είχε δίκιο στη συλλογιστική της.

Η Καγκελάριος πάντως δεν πτοείται: Δήλωσε ότι στη Σύνοδο των 20 πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη τον Ιούνιο στον Καναδά, θα εισηγηθεί την επιβολή διεθνούς φόρου στα διεθνή χρηματιστήρια.

Όλες αυτές οι εξελίξεις είχαν ως συνέπεια τον «βομβαρδισμό» δηλώσεων από διάφορους ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους οι οποίοι κατ ουσίαν έδειχναν τη δυσφορία τους για την έλλειψη πολιτικής διακυβέρνησης όσο και τον σαφή ανταγωνισμό των χωρών τους, φανερό ή μη για τη μελλοντική Ευρώπη( βλ. σχόλιο στην ίδια σελίδα σχετικά με το θέμα αυτό του Αυστραλού δημοσιογράφου Πολ Κέϊλι).

Αλλά η σημαντικότερη όλων των οικονομικών  εξελίξεων στην ΕΕ είναι η (γερμανικής φυσικά εισήγησης) συζήτηση για επιβολή ελεγχόμενης πτώχευσης σε χώρες υπερχρεωμένες. Πρόκειται για ιστορικής σημασίας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρόταση, αφού οι πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας οικονομικής αναθεωρητικής προοπτικής , «χωρίζει» εκ των πραγμάτων την ΕΕ σε «δυνατά» και «αδυνατα» κράτη, απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβώνας και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τον ανοικτό πλέον διχασμό μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Οικονομία και πολιτικός ανταγωνισμός

Ειδικότερα, η Γαλλία θεωρεί τις προτεινόμενες από τη Γερμανία κυρώσεις εναντίον χρεωμένων –εις το εξής- κρατών και την πρόταση περί ελεγχόμενης χρεωκοπίας, ως εξαιρετικά επικίνδυνα μέτρα, καθώς πιστεύει 1. πως επουδενί δεν πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη της Ευρώπης 2. Ευρώπη δεν σημαίνει  μόνο δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και ανταγωνιστικότητα.

Έτσι, η Γαλλία επικρίνει το Γερμανικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης  που είναι βασισμένο στις εξαγωγές και ζητα να ενθαρρυνθεί η εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία.

Η Γερμανία απαντά ανοικτά ότι αυτά συνιστούν αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα της ευρωζώνης.

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ TASK FORCE ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ.

-Η Γερμανία προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου, κάτι που άλλωστε έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η Γερμανία πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών για ένα χρόνο.

-Προτείνει στους εταίρους της στην ευρωζώνη να ακολουθήσουν το δικό της πρότυπο, κατοχυρώνοντας, με συνταγματικό νόμο, ανώτατο όριο στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκλαμβάνουν την πρόταση αυτή ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: