jump to navigation

«Ολμπράιτ- Διαχείριση Κεφαλαίων» και ΝΑΤΟ Μαΐου 28, 2010

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Κόσμος, Κείμενα του 2010.
trackback

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

ΑτΚ 23 Μαϊου 2010

«Ποιο είναι το νόημα, Κόλιν, του να συντηρούμε έναν τόσο υπέροχο στρατό αν δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε»; ρώτησε τον Κόλιν Πάουελ, όπως η ίδια διηγείται στα απομνημονεύματά της, η μισητή

στους Σέρβους και λατρευτή στους Κοσσοβάρους, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία μπορεί σήμερα να είναι «πρώην» υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Μπιλ Κλίντον, αλλά έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην τωρινή αμερικανική κυβέρνηση, αφού είναι η κυριότερη εκ των συμβούλων εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα.

Για τους Ευρωπαίους, ωστόσο, η επανεμφάνισή της -μετά τον πόλεμο του Κοσόβου και της Βοσνίας- στο πολιτικό προσκήνιο έγινε μόλις προχθές, όταν έγινε αντιληπτός ο ρόλος της σε ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα των καιρών μας: Επικεφαλής της αποκαλούμενης «επιτροπής Ολμπράιτ», η 73χρονη πανεπιστημιακός και σύμβουλος του προέδρου παρέδωσε προς επεξεργασία στο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς φον Ρασμούσεν κείμενο 58 σελίδων, υπό τον τίτλο: «Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα». Απλούστερα, η Μαντλίν Ολμπράιτ σχεδίασε το νέο στρατηγικό δόγμα της Ατλαντικής Συμμαχίας με στόχο την επεξεργασία και τελική έγκρισή του από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το νέο σχέδιο συνοψίζεται στο ότι το ΝΑΤΟ θα μπορεί και θα πρέπει εις το εξής να παίρνει μέρος σε αποστολές εκτός των ορίων της Συμμαχίας, στόχος που, για να επιτευχθεί, προϋποθέτει αφενός τη συνεργασία με τη Ρωσία και αφετέρου, όπως το πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρει σχετικά, το συνδυασμό αμερικανικής «επιθετικής» στρατηγικής και ευρωπαϊκής «αμυντικής» στρατηγικής οπτικής». Η νομιμοποίηση όμως, τόσο από πλευράς των κυβερνήσεων όσο και από πλευράς της δυτικής κοινής γνώμης, αυτού του νέου στρατηγικού δόγματος «περνάει» αναγκαστικά και εκ των πραγμάτων από δύο παραμέτρους: Την αναζήτηση νέων εταίρων και ένα νέο ορισμό για την «ασφάλεια», που άπτεται και μιας πιο «πολιτικής» περί του ΝΑΤΟ αντίληψης.

Έτσι, η ασφάλεια στον 21ο αιώνα εξαρτάται από την επάρκεια στην αντιμετώπιση της πειρατείας, των κυβερνοεπιθέσεων, από τη φύλαξη των αγωγών (πετρελαίου και φυσικού αερίου) και την πρόληψη στη διασπορά των βαλλιστικών όπλων. Τι ακολουθεί τη σύνταξη αυτού του κειμένου από τη δωδεκαμελή ομάδα της Μαντλίν Ολμπράιτ; Οι ίδιες οι αντιδράσεις, είναι η απάντηση. Έτσι, ήδη, αναλυτές και αρθρογράφ οι επισημαίνουν ότι είναι καιρός να αναπτύξει το ΝΑΤΟ έναν πολιτικό βραχίονα και αντίστοιχα στην Ε.Ε. έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη σύσταση υπηρεσίας πληροφοριών εντός της Ε.Ε. Επικεφαλής αυτής της οπτικής, η οποία συμπληρώνει το νέο στρατηγικό δόγμα της Ολμπράιτ εμφανίζεται ο Φελίπε Γκονζάλεθ, ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός. Επισημαίνεται ότι η Ολμπράιτ δίνει μεγάλη έμφαση στη ρωσονατοϊκή συνεργασία και συνεπώς και στον ως τώρα «άτονο» θεσμό του ρωσονατοϊκού συμβουλίου: «… η συνεργασία είναι υπόθεση που θέλει και τους δύο… είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με τη Ρωσία για μια συνεταιριστική ευρωατλαντική τάξη ασφαλείας, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως το εμπόριο ναρκωτικών, η πειρατεία, η τρομοκρατία… το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο στρατιωτική συμμαχία, αλλά πολιτική κοινότητα επίσης» τόνισε η Ολμπράιτ παρουσιάζοντας το σχέδιο στον γ.γ. του ΝΑΤΟ φον Ρασμούσεν.

H ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Δύο γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος αρκούν για να απαντήσουν στο ερώτημα «ποια είναι η ρωσική αντίδραση στο εξαγγελθέν νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ»; Το πρώτο σχετίζεται με την επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Ρασμούσεν στη Μόσχα το Δεκέμβριο του 2009: «Α) Συζητήθηκαν η αξιολόγηση και επαναξιολόγηση των Σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο πλαίσιο ενός νέου στρατηγικού δόγματος συνεργασίας για τον 21ο αιώνα. Β) Η ρωσική συμμετοχή στο πλαίσιο της ISAF και η προσφορά της για τη σταθεροποίηση της χώρας του Αφγανιστάν… Ωστόσο, δεδομένης της ανάγκης η Ρωσία να προσδιορίσει το νέο της γεωπολιτικό ρόλο, αποφασίστηκε ο διάλογος όχι για την ευρώ-ατλαντική προοπτική της Συμμαχίας αλλά οι προβλέψεις και προθέσεις της Ρωσίας σχετικά με την Ανατολική Ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς και η εξελικτική πορεία τόσο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας σε σχέση με τη Γεωργία και την προσπάθειά της ένταξης της τελευταίας στη Συμμαχία. Τελικά συζητήθηκε επίσης η Συνθήκη του Conventional Armed Forces in Europe (CFE). Το δεύτερο είναι ένα κείμενο: Το ρωσικό στρατηγικό δόγμα για το 2010-2020, που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο και δεν ταυτίζεται… απολύτως με το αμερικανικό. Το κείμενο του δόγματος, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, τοποθετεί στην πρώτη θέση μεταξύ των “κυριότερων εξωτερικών στρατιωτικών απειλών’’ το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να “παγκοσμιοποιήσει τις λειτουργίες του, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου’’. Το επίσημο έγγραφο καταγγέλλει επίσης την προσέγγιση στα ρωσικά σύνορα στρατιωτικών υποδομών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, κυρίως μέσω της διεύρυνσης της Συμμαχίας. Η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και πολλά χρόνια την ένταξη κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην Ατλαντική Συμμαχία και κάνει τα πάντα στο διπλωματικό μέτωπο για να εμποδίσει την Ουκρανία και τη Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η πυρηνική τριάδα της Ρωσίας αποτελείται από επίγειες βάσεις εκτόξευσης πυραύλων, πυρηνικά υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά που μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες ή αυτοκατευθυνόμενους πυραύλους με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών. Βάσει του νέου δόγματος, η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να εκσυγχρονίζει την πυρηνική της τριάδα, αυξάνοντας την επιχειρησιακή της ικανότητα έναντι αμυντικών συστημάτων εν δυνάμει εχθρού. Παράλληλα, το νέο δόγμα σκοπεύει να μεταμορφώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μία αποτελεσματική και ευκίνητη στρατιωτική δύναμη». (ΑΠΕ, 6-02-10).

«Ολμπράιτ Διαχείριση Κεφαλαίων» Φημολογήθηκε πως, μετά τον τερματισμό της καριέρας της ως υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Μαντλίν Ολμπράιτ θα συνέχιζε την πολιτική της σταδιοδρομία στην Τσεχία, χώρα καταγωγής της. Εκείνη αρνήθηκε κάτι τέτοιο, και το 2001 συνέστησε το «Ολμπράιτ Γκρουπ», μια εταιρεία διεθνών συμβούλων με έδρα την Ουάσιγκτον. Η διεθνής αυτή εταιρεία παροχής συμβουλών έχει πελάτες της άλλες γνωστές εταιρείες, όπως η Κόκα Κόλα, η Ντουμπάι Πορτς Γουόρλντ, που επωφελούνται από τις επώνυμες και διεθνείς «γνωριμίες» της πανίσχυρης πρώην υπουργού. Το 2005 η Ολμπράιτ ίδρυσε και την «Ολμπράιτ Διαχείριση Κεφαλαίων», εισερχόμενη δυναμικά στο χώρο της αμερικανικής αγοράς. Την ίδια χρονιά, η Μαντλίν δεν δίστασε να υποδυθεί… τον εαυτό της στο φιλμ «Τα κορίτσια του Γκίλμορ». Η γυναίκα που δήλωσε ότι «δεν είναι σίγουρη πως διεπράχθη γενοκτονία στη Ρουάντα» και μετά το πήρε πίσω το 2007 δήλωσε ότι συνίδρυε με τον Ουίλιαμ Κοέν μια «δύναμη ταχείας αντίδρασης στην πρόληψη γενοκτονιών», προκαλώντας αντιδράσεις από το αρμενικό λόμπι. Το 2007, στα γενέθλιά της, η πολύγλωσση πανεπιστημιακός έγινε και επίτιμη διδάκτωρ Νομικής.

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: