jump to navigation

Ο «ύποπτος» ρόλος των ευρωπαϊκών συνδικάτων και η ευρωλιτότητα Ιουνίου 7, 2010

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010, Κοινωνία.
trackback

Της: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Α τΚ 6-06-10

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργαζομένων (ETUC) κάλεσε σε  σύσκεψη  τα μέλη της την 1η και 2α Ιουνίου στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών  λύσεων  ως απάντησης στα μέτρα ευρωλιτότητας που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως εργαλείο κατά της οικονομικής κρίσης.

Τα συνδικάτα συνεδρίασαν ενώ το ευρώ σημείωνε θεαματικό χαμηλό – το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών όπως σημείωναν οι ειδικοί- και ενώ ο Πρόεδρος Σαρκοζύ της Γαλλίας είχε ήδη τονίσει μετ επιτάσεως την άμεση ανάγκη σύστασης μιας «οικονομικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης» απαρτιζόμενης από πολιτικούς ηγέτες της ευρωζώνης ώστε να μη τεθεί ζήτημα «πολιτικού ελείμματος στην ΕΕ».

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν τα συνδικάτα ήταν

μάλλον ασαφές αφού το περίφημο «κλίμα» , όπως συνηθίζεται να αποκαλείται πλέον η «γραμμή» που δίνουν οι ταγοί και οι «κοινωνικοί εταίροι», ήταν «ανάληψη δράσης για να μην υπάρξει κατηγορία για αδράνεια, αλλά όχι και μεγάλη κινητοποίηση για να μην θιγούν οι αγορές».

Προηγουμένως, είχε ήδη υποστηριχθεί από τα Ιρλανδικά συνδικάτα, η άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει γενικευμένη δράση κατά των εξαγγελθεισών περικοπών από τις κυβερνήσεις, διότι κάθε κήρυξη απεργίας θα συνεπαγόταν «άγχος για τους επενδυτές και τις αγορές ότι οι χρεωμένες χώρες δεν θα τα κατάφερναν στις μεταρρυθμίσεις τους και στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών τους».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως , παρά το αναμενόμενο πανευρωπαϊκό απεργιακό τσουνάμι εντός του Ιουνίου, επί της ουσίας συντονισμένη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από τους εργαζομένους των κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον.

Οι λόγοι είναι τρεις: Πρώτον, οι Έλληνες εργαζόμενοι, δεν χαίρουν της αλληλεγγύης των συναδέλφων τους της Βόρειας Ευρώπης στο βαθμό που θα ήθελαν , διότι η Ελλάδα έχει «διαφημιστεί» από το Φεβρουάριο και μετά ως το «μαυρο πρόβατο « της Ευρώπης που παραπλανούσε τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

Δεύτερον, ακόμα κι αν τα συνδικάτα σε ορισμένες χώρες – στην Ελλάδα ή στην Ισπανία  απεργήσουν «με ένταση», η αναστολή των επώδυνων μέτρων δεν θα σηματοδοτήσει την ακύρωση τους αλλά μια κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση της συνολικής οικονομικής κατάστασης. Ο τρίτος λόγος είναι περισσότερο κοινωνιολογικός και φιλοσοφικός και αφορά τον τρόπο δράσης αλλά και το ρόλο των συνδικαλιστών στη Δύση κατά τον 21ο αιώνα. Επισημαίνεται δε, πως κανένα συνδικάτο δεν επιθυμεί τη συνέχιση του οικονομικού πλήγματος της Ευρώπης, γιατί αναπόφευκτα κανένα συνδικάτο δεν θα είναι ισχυρό αν η χώρα του δεν είναι εύρωστη οικονομικά.

Δημοσκοπήσεις κατά συνδικάτων

Οι ευρωπαίοι συνδικαλιστές αναγκάζονται να προσμετρήσουν τώρα στις αποφάσεις τους και τις δημοσκοπήσεις των πολιτών που χαράσσουν κι αυτές «γραμμή». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία: Η χαμηλή δημοφιλία Σαρκοζύ σε συνδυασμό με τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που αποπειράται η κυβέρνηση  και κυρίως με τις εξαγγελίες της για αλλαγή του συνταξιοδοτικού, προσπεράστηκε και προσπελάστηκε από τη δημοσκόπηση της  ΒVA της 26ης Μαΐου και μάλιστα πολύ εύκολα: Μπορεί ο ευρωπαϊκός Τύπος να έγραψε ότι στη Γαλλία τα εργατικά συνδικάτα διαδήλωσαν οργισμένα κατά του νέου συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου Σαρκοζύ, αλλά στην εν λόγω δημοσκόπηση –μια μέρα μετά τη διαδήλωση- διαπιστώθηκε ότι το 82% των πολιτών της χώρας όχι μόνο υποστηρίζουν τη μείωση των δαπανών για να περιοριστεί το έλλειμμα, αλλά και συμφωνούν να ενσωματωθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος στο Σύνταγμα της χώρας για να αναγκαστούν οι επόμενες κυβερνήσεις της Γαλλίας να χαράξουν πενταετή στρατηγική για τη μείωση του ελλείμματος.

Κοινωνικές ταραχές

Βεβαίως, οι περίφημες και διαβόητες «κοινωνικές ταραχές» δεν αποκλείονται, αλλά –ίσως και για πρώτη φορά- και δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από το πώς θα δράσουν εντός του Ιουνίου τα συνδικάτα στην Ευρώπη: Με την ανεργία στα ύψη και τον καταναλωτικό δείκτη να πέφτει ολοένα, οι «αυθόρμητες» ταραχές είναι πιθανό να συμβούν χωρίς η λέξη «αυθόρμητες» να χρειάζονται εισαγωγικά. Το φόβο αυτό δεν παρέλειψε να εκφράσει ο ίδιος ο  Τζον Μονκς, ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων, ο οποίος σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κοινοποιηθείσα και στους  Όλι Ρεν  και Ζαν Κλοντ Τρισέ και με ημερομηνία 14 Μαϊου 2010, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «  Σας γράφω για να εκφράσω τις σοβαρότατες ανησυχίες μου για τα μέτρα λιτότητας σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη  καθώς και για τις συνθήκες υπό τις οποίες αποφάσισε  να βοηθήσει η ΕΕ ορισμένα κράτη που είναι σε οικονομική δυσπραγία. Ζητούμε ως ΕΣΕ ( ETUC) τη σύγκληση τριμερούς κοινωνικής συνόδου… ΟΙ εφαρμοζόμενες  περικοπές δημιουργούν ύφεση και ανεργία. Η ανάκαμψη στον ιδιωτικό τομέα είναι εύθραυστη και δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη. Το κοινωνικό κεκτημένο  αδυνατεί στον τομέα των συντάξεων, των πληρωμών και των συνθηκών εργασίας. Αποτέλεσμα οι απεργίες στην Ελλάδα και τώρα στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία (και τη Δανία προσφάτως). Αναμφισβήτητα, κι άλλα πράγματα είναι καθ οδόν. Υπάρχει ομοιότητα μεταξύ αυτής της πολιτικής και αυτής που εφαρμόστηκε στη δεκαετία του 30 από τον Πρόεδρο Χούβερ και οδήγησε στη Μεγάλη Υφεση.

.. Δεν υπήρξε συνεόννηση με τους κοινωνικούς εταίρους για αυτή τη συντονισμένη «στρατηγική εξόδου»…»

Αισιόδοξος –αν μη τι άλλο- όμως ο  Λάσζλο Αντορ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, μιλώντας στους εκπροσώπους της TUC, τόνισε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα της Κομισιόν, ότι κατανοεί τις συνδικαλιστικές ανησυχίες για τις κοινωνικές συνέπειες των μέτρων, αλλά κατέληξε: « Η ανάπτυξη μπορεί να υπαρξει παρά τις ανησυχίες ότι  η λιτότητα την καθυστερεί. Ας είμαι ξεκάθαρος: Η λιτότητα δεν είναι το μόνο παιχνίδι που παίζεται στην πόλη. Για να ξεπεραστεί η κρίση, χρειάζεται ανάπτυξη. Αυτήν την ανάπτυξη μπορούμε μόνοι μας να τη παραγάγουμε αν το θέλουμε. Το ΑΕΠ πρέπει οπωσδήποτε να ανέβει αυτόν το χρόνο στα περισσότερα κράτη-μέλη και του χρόνου πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας».

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: