jump to navigation

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΕΙΑΣ… Ιουνίου 7, 2010

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010.
trackback

Της: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Υποδεχθήκαμε ήδη τον Ιούνιο και είναι ηλίου φαεινότερον ότι η  μια μετά την άλλη,  οι κυβερνήσεις  της Ευρώπης προσανατολίζονται –ή και εφαρμόζουν ήδη- αύξηση φόρων και μείωση δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα, ακολουθώντας τα αχνάρια της Γερμανίας για το 2011 και των χωρών του ευρω-Νότου που  χορεύουν ήδη σε ρυθμούς λιτότητας.

Στη «δυνατή»  Γαλλία, τη χώρα που  κατά παράδοση, «δανείζει και επενδύει» στην Ελλάδα πολύ πιο «εύκολα» και  «φιλικά», ο αγώνας δρόμου για

να διατηρηθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της σε ΑΑΑ, λειτούργησε ως αφορμή  για να προχωρήσει ο Σαρκοζύ σε δύο κινήσεις: Πρώτον, στην επιβολή σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και δεύτερον στην εισήγηση πρότασης να συσταθεί στην Ευρωζώνη μια κεντρική οικονομική διακυβέρνηση που  θα εποπτεύει ουσιαστικά,  γρήγορα και απαρέγκλιτα όλα τα οικονομικά μέτρα όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης καθώς και το όποιο  νέο οικονομικό –συνολικά για τη Δύση- σύστημα ανακύψει από πιθανές αναθεωρήσεις και μετά από διεθνείς συνόδους.

Το  πρώτο σχόλιο που θα μπορούσε να κάνει κανείς πληροφορούμενος την πρόταση Σαρκοζύ, είναι αυτό που  υποστήριξε και η Λε Μοντ, ότι δηλαδή  ο Σαρκοζύ, και με αυτήν του την εισήγηση, θέλησε να βάλει στο παιχνίδι τη Γερμανία , ειδικά καθώς η  «καραμέλα» εν προκειμένω για τη Γερμανία, είναι πως ο επικρατέστερος διάδοχος του Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο νυν Πρόεδρος της Bundesbank, ο γνωστός και μη εξαιρετέος  Αξελ Βέμπερ. Ο τελευταίος μάλιστα, «γενικά» τάχθηκε υπέρ της αυστηρότερης επιτήρησης όπως και υπέρ της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

Η αντιπρόταση Τρισέ

Ωστόσο, η «είδηση» μετά την είδηση περί της πρότασης Σαρκοζύ για «οικονομική κυβέρνηση» είναι η αντι-πρόταση του Ζαν Κλοντ Τρισέ: Σε συνέντευξή του στη «Λε Μοντ», ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε  ότι ζητεί για την Ευρωζώνη  μια δημοσιονομική ομοσπονδία (και όχι κυβέρνηση απαρτιζόμενη από πολιτικούς ηγέτες όπως  ζητεί ο Σαρκοζύ).

Υποστήριξε ότι αμελήθηκε στα προηγούμενα χρόνια η οικονομική εποπτεία όπως αυτή θεμελιώθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και κατόπιν, είπε  το πρωτοφανές: «Δεν κατανοώ γιατί αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν να τίθενται υπό την κρίση των κοινοτικών εταίρων οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών προτού υποβληθούν στα εθνικά κοινοβούλια»!

Φυσικά, αυτή η ομολογία του κυρίου Τρισέ περί αδυναμίας του να κατανοήσει γιατί αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν, ρίχνει λάδι στη φωτιά, αλλά ποιοι και γιατί θα έμπαιναν παρ όλα αυτά στον πειρασμό να κάνουν αυτήν την περίοδο ένα μάθημα περί «δημοκρατικού ελλείμματος» στην ΕΕ χωρίς να κατηγορηθούν για «οικονομικό  ανορθολογισμό» και «ανώφελη πολιτική θεωρητικολογία» ;

Τελικά, ίσως η όποια  έκβαση και απάντηση σε όλα αυτά, έρθει από αλλού και … αλλιώς: Αναφερόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, σχετική με την αθόρυβη συνεδρία κορυφαίων τραπεζιτών που συνεδρίασαν στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα  για να αποτιμήσουν το σχέδιο μεταρρύθμισης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος  που αποφασίστηκε στη Βασιλεία και είναι γνωστό ως «Βασιλεία ΙΙΙ».

Τι σημαίνει   Βασιλεία

Σύμφωνα λοιπόν με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς», «Οι τράπεζες αντιδρούν στις πρωτοβουλίες για πιο αυστηρούς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και άλλες μεταρρυθμίσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, επικαλούμενες τις «δραστικές επιπτώσεις», που αυτές θα έχουν στη λειτουργία τους.

Ορισμένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί προειδοποιούν ανοιχτά ότι σε περίπτωση υιοθέτησης πιο αυστηρών κανόνων, θα κλείσουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη. Τις δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις τους θέτει υπό αμφισβήτηση η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒIS).

Ο οικονομικός σύμβουλος της BIS, Στίβεν Κετσέτι, ο οποίος ανέλαβε να αποτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πακέτου μεταρρυθμίσεων «Βασιλεία ΙΙΙ» είναι κατηγορηματικός. «Τα σενάρια καταστροφής των τραπεζών είναι ακραία» τονίζει σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Παρουσιάζουν τις μέγιστες δυνατές επιπτώσεις, που θα υπάρξουν για την οικονομία σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια να προσαρμοστούν στα νέα ρυθμιστικά δεδομένα» εξηγεί.

Ο κ. Κετσέτι δεν έχει ολοκληρώσει την αποτίμησή του, ωστόσο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αποκαλύπτουν, όπως επισημαίνει, ότι οι συνέπειες κάθε άλλο παρά «δραστικές» θα είναι. «Η καθαρή επίπτωση των μεταρρυθμίσεων, που προβλέπονται από τη Βασιλεία III, στην ανάπτυξη θα είναι αμελητέα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επηρεαστούν λιγότερο από 0,5%, την ώρα που εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος υποστηρίζουν ότι οι πιο αυστηροί κανονισμοί θα μπορούσαν να πλήξουν το παγκόσμιο ΑΕΠ σε ποσοστό 5%.»

Ο κ. Κετσέτι έδωσε ορισμένα παραδείγματα των υπερβολών των τραπεζών. « Καταρχήν υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας θα τους αναγκάσουν να ανταλλάξουν μεγάλο όγκο ομολόγων υψηλών αποδόσεων με κρατικά ομόλογα, γεγονός που θα είχε επιπτώσεις στην κερδοφορία τους και στις χορηγήσεις δανείων».

Ο οικονομολόγος της BIS επισημαίνει ότι « δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε κανένα swap, αλλά απλώς θα πρέπει να προσαρμόσουν τη διάρκεια ωρίμανσης των υποχρεώσεών τους. Επιπλέον οι τράπεζες διατείνονται ότι οι νέοι κανονισμοί θα περιορίσουν αισθητά την πιστωτική επέκταση και θα οδηγήσουν έτσι την οικονομία εκ νέου σε ύφεση.Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους κύριους λόγους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και οικονομικής κρίσης ήταν ακριβώς οι υπερβολικά υψηλοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης» .

Σημειώνεται ότι οι νέοι κανονισμοί για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2012. Πρακτικά δηλαδή,  το 2012 ίσως να ξεσπάσει εμφύλιος μεταξύ τραπεζών και τραπεζιτών της Βασιλείας…

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: