jump to navigation

Η εργατική επανάσταση στην Κίνα Ιουνίου 21, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Κόσμος, Κείμενα του 2010, Κοινωνία.
trackback

Είναι δυνατόν να βρίσκουν ανάπαυση οι ψυχές των νεκρών της Τιεν α Μεν το 1989 από τις τωρινές κινητοποιήσεις των κινέζων εργατών; Μπορεί και ναι. Εκεί που κάποτε το εργατικό κίνημα «ζητούσε» γραφομηχανές και όπλα, τώρα η τεχνολογία και ο ψηφιακός κόσμος ερχονται αρωγοί στις διεκδικήσεις τους, βοηθώντας σε μια «ειρηνική» εργατική επανασταση στην Κίνα που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τις πολιτικοκοινωνικές της δομές. Ας τα πάρουμε από την αρχή:


Ο μέσος μισθός του Κινέζου εργάτη  δεν ξεπερνά τα 130 δολάρια το μήνα, και η  εταιρεία Foxconn η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα ηλεκτρονικών συσκευών, μεταξύ των οποίων και εκείνα του iPhone της Apple αλλά και εξαρτήματα υπολογιστών της Dell, ανακοίνωσε πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα διπλασιάσει τους μισθούς των εργαζομένων της. Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν προφανώς να κάνουν και με τα αυξημένα, τον τελευταίο καιρό, κρούσματα αυτοκτονιών εργαζομένων στα εργοστάσια της Foxconn αλλά και με την γενικότερη τάση για κλείσιμο της μεγάλης «ψαλίδας» μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αφού ο κινέζος εργάτης-ρομπότ, βλέπει τα προϊόντα του να κάνουν το γύρο του κόσμου αλλά ο ίδιος δεν ανεβάζει το βιοτικό του επίπεδο παρά μόνο μια νέα , ιδιότυπη ελίτ της πατρίδας του.

Έτσι , και η  κινεζική κυβέρνηση -κυρίως σε εταιρείες και εργοστάσια της παράκτιας Κίνας-ανακοίνωσε ανάλογες αυξήσεις , αλλά και αύξηση κατά 20% στο χαμηλότερο μεροκάματο.

Το εργοστάσιο της ιαπωνικής Honda έδωσε στους Κινέζους εργάτες της αυξήσεις που ξεπερνούν το 32% των αποδοχών τους ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα. Είχε προηγηθεί απεργία των εργαζομένων που διαδήλωσαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και κατέγραφαν τις διαμαρτυρίες μέσω κινητού. Το εργατικό κίνημα που πρώτοι εμπνεύστηκαν εγινε πράξη μέσω του Διαδικτύου: Η επανασταση περνά από το διαδίκτυο και έχει κωδικό όνομα την ιστοσελίδα : «workercen.cn».!

Τι σημαίνει όμως αυτό για τη Δύση και για την ίδια την  κινεζική κυβέρνηση ;

Προφανώς και καταρχάς, σημαίνει την αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων και την ελαχιστοποίηση της πολιτικής ταραχής στην Κίνα αφού ο εργάτης γίνεται εκτός από παρασκευαστής ενός προϊόντος, και καταναλωτής.

Σημαίνει όμως αυτό και έναν ταχύτατα επερχόμενο «μισθοδοτικό πληθωρισμό»; Μπορεί, και το ενδεχόμενο αυτό δημιουργεί «πονοκεφάλους» προεκτεινόμενους στο μέλλον: Η Κίνα κατόρθωσε να επιτύχει διψήφια ανάπτυξη την περασμένη δεκαετία με ελάχιστο πληθωρισμό, εν μέρει επειδή οι μισθοί αναπτύσσονται βραδύτερα από την παραγωγικότητα. Αν όμως οι μισθοί συνεχίσουν να ανεβαίνουν, το σύνηθες επίπεδο πληθωρισμού πιθανότατα θα ενισχυθεί.

Επί του παρόντος, ελάχιστοι  στη Δύση φοβούνται μη χάσουν τα φθηνά κινεζικά χέρια κι αφήνουν την Κίνα για το Βιετνάμ, ενώ στην Κίνα, το κράτος διαθέτει αδιάθετα προϊόντα του σε περισσότερους ντόπιους καταναλωτές.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: