jump to navigation

Η » ΜΑΧΙΜΗ ΕΜΠΛΟΚΗ» ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΛΟΚΕΣ Σεπτεμβρίου 7, 2010

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Κείμενα του 2010, PAGOSMIOPOIISI.
trackback

Tης: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα προέβη σε  ένα ιστορικό διάγγελμα, ανακοινώνοντας επίσημα τον τερματισμό της επταετούς «μάχιμης εμπλοκής»όπως είπε των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Τόνισε πως

οι ΗΠΑ  κατέβαλαν μεγάλο τίμημα στο πόλεμο αυτό και πως έφτασε η στιγμή για το λαό του Ιράκ να αναλάβει τη τύχη της χώρας στα χέρια του: «Η επιχείρηση για την απελευθέρωση του Ιράκ ολοκληρώθηκε και τώρα υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους είναι οι Ιρακινοί. Παροτρύνω τους Ιρακινούς υπευθύνους να προχωρήσουν τάχιστα στον σχηματισμό κυβέρνησης. Μόλις η κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα, θα έχει αναμφίβολα έναν ισχυρό σύμμαχο: τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μάχιμη αποστολή μας έλαβε τέλος, αλλά όχι και η προσήλωσή μας στο μέλλον του Ιράκ».

Τόνισε επιπλέον  την αυτοθυσία και το σθένος των αμερικανών στρατιωτών: «Στείλαμε στη μάχη νέους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, και τους ζητήσαμε να κάνουν τρομερές θυσίες. Επιπλέον, δαπανήσαμε τεράστια ποσά στο εξωτερικό, σε μία δύσκολη συγκυρία για την οικονομία των ΗΠΑ. Μέσα απ’ αυτό το αξιοσημείωτο κεφάλαιο στην ιστορία των ΗΠΑ και του Ιράκ, ολοκληρώσαμε την υποχρέωσή μας. Τώρα, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα» είπε.

Με τη σειρά του , το Πεντάγωνο έκανε  γνωστό ότι στο ιρακινό έδαφος θα παραμείνουν 50.000 στρατιώτες οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενα του αμερικανού προέδρου θα συμβάλουν στην εκπαίδευση των νέων Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων και θα προωθήσουν τη σταθεροποίηση στην περιοχή. Αν απαιτηθεί δε, θα παραμείνουν και πέρα από αυτήν την ημερομηνία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Καταρχάς, το πρώτο άμεσο και θετικό αποτέλεσμα της λήξης του πολέμου για τον Ομπάμα και το Δημοκρατικό Κόμμα του, είναι αναντίρρητα ότι ο λόγος του αμερικανού προέδρου έρχεται αυτήν τη στιγμή σε πλήρη συμφωνία με την προεκλογική του δεσμευση για σύντομη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Από το διάγγελμα φαίνεται η αποστασιοποίηση του από την κυβέρνηση Μπους και η αντίθεση του Ομπάμα προσωπικά στη διεξαγωγή αυτού του πολέμου. Συνεπώς, αυτό το διάγγελμα , και μάλιστα εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, μόνο ανακούφιση δίνει στους αμερικανούς πολίτες και ευνοεί το Δημοκρατικό Κόμμα στις μεσεκλογές του Νοεμβρίου.

Τα πράγματα δεν είναι όμως και τόσο απλά: Το πολιτικό ρίσκο για τις ΗΠΑ στο Ιράκ δεν έχει τελειώσει, και επ αυτού, είναι προτιμότερο να ρωτώνται οι βετεράνοι «της μάχιμης εμπλοκής» και όχι μόνο οι πολιτικοί: « Αν ο πόλεμος τέλειωσε, μου λέτε τι θα γίνει αν ένα αμερικανικό Βlack Hawk καταρριφθεί την άλλη εβδομάδα; Αν οι μαχιμοι έφυγαν, όμως παραμένουν στο Ιράκ να αμυνθούν αν χρειαστεί και οι ειδικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις ειδικές αντιτρομοκρατικές αποστολές. Δεν τέλειωσε για όλους ο πόλεμος», δήλωσε ο Πολ Ρίκοφ βετεράνος στον πόλεμο. Ο δε Πολ Μπρέμερ, ο πάλαι ποτέ πολιτικός διοικητής του Ιράκ το 2003 και το 2004, τόνισε πως ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ είναι το 2011, όταν φύγει κι ο τελευταίος στρατιώτης: « Αν το Ιράκ δεν καταφέρει να αμυνθεί και να υπερασπιστεί την ασφάλειά του, και μας ζητήσουν οι ίδιοι οι Ιρακινοί να μείνουμε, τι γίνεται; Η Αλ Κάϊντα έχει καταστήσει σαφές με τη συμπεριφορά της πως στοχεύει να μην αφήσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να σταθούν στα πόδια τους, στοχεύει αυτές πλέον κι όχι εμάς», τόνισε ο Μπρέμερ.

Άριστος δε  επικοινωνιακά όπως παντα, ο Ομπαμα  δήλωσε ότι θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα  έγγραφο που θα δείχνει ότι τα τρομερά έξοδα για το Ιράκ θα είναι τελικά πολύ λιγότερα από τα χρήματα που θα αποφέρουν  οι αμερικανικές επενδύσεις εντός κι εκτός ΗΠΑ, αλλά  το αγκάθι του Αφγανιστάν, παραμένει: Με 323 νεκρούς μέσα σε οκτώ μήνες, το 2010 είναι ήδη η πιο αιματηρή χρονιά για τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία της ιστοσελίδας icasualties.org.

-«Τον προσεχή Αύγουστο θα ξεκινήσουμε μία περίοδο μεταβίβασης της ευθύνης προς την κατεύθυνση των Αφγανών. Ο ρυθμός της αποχώρησης των δυνάμεών μας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο πεδίο των μαχών και η υποστήριξή μας προς το Αφγανιστάν θα συνεχισθεί.Αλλά να μην αυταπατάσθε: η μεταβίβαση αυτή θα είναι υποχρεωτική, διότι μία προοπτική ενός ατέρμονου πολέμου δεν είναι ούτε προς τα δικά μας συμφέροντα, ούτε προς αυτά του αφγανικού λαού», υπενθύμισε ο Ομπάμα, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινώσει την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων σε χρονικό ορίζοντα 18 μηνών, αλλά οι Ταλιμπάν καλά κρατούν.

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως στις μεσεκλογές, η μάχη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Μπαράκ Ομπάμα,  θα αποβεί με τη σειρά της  μια ακόμα «μάχιμη εμπλοκή», αυτή τη φορά με τους Ρεπουμπλικανούς που θα κάνουν τον δικό τους , «μαύρο» απολογισμό της συνολικής  πολιτικής Ομπαμα στη θέση του Ομπαμα..

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: