jump to navigation

Νέα πετρελαιικά σενάρια Σεπτεμβρίου 7, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010, Περιβάλλον, PAGOSMIOPOIISI.
trackback

Tης: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Εν αρχή ήσαν οι Βρετανοί: Πρώτοι εκείνοι, και για την ακρίβεια η Τράπεζα της Αγγλίας και το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας οι οποίοι, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian επεξεργάζονται από κοινού ένα σχέδιο δράσης σε ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση εξαιτίας πετρελαιικής ανεπάρκειας.


Τη σκυτάλη, παίρνουν τώρα οι Γερμανοί, επί το ακριβέστερον η στρατιωτική δεξαμενή σκέψης Bundenswear, η οποία συνέταξε μία μελέτη για το ίδιο σενάριο, λίαν απαισιόδοξη και κινδυνολογική, ενώ το der Spiegel , που εμφανίζεται να διαρρέει βασικά σημεία της, δηλώνει πως το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει την εκπόνηση της μελέτης από το συνεργαζόμενο με εκείνη στρατιωτικό think tank.

Ο προβληματισμός εκκινεί από τη σεναριακή παραδοχή ότι όταν η παραγωγή πετρελαίου φτάνει στο “peak», δηλαδή το αποκορύφωμα της, κάποια στιγμή αρχίζει να φθίνει καταλήγοντας στην έλλειψη προμήθειας μαύρου χρυσού στην αγορά. Κατά τους εκπονητές της έκθεσης και τον αρχισυντάκτη της, αντισυνταγματάρχη Τόμας Ουϊλ, το ζήτημα «ασφάλεια από το πετρέλαιο» θα γίνει αισθητό στην ΕΕ αλλά και στον κόσμο  σε δεκαπέντε με είκοσι χρόνια. Αν τα δυτικά κράτη δεν είναι αυτάρκη σε πετρέλαιο, λόγω μιας ενεργειακής κρίσης εστιασμένης σε αυτήν  ακριβώς την απότομη μείωση παραγωγής συνεπώς και προμήθειας, οι συνέπειες σύμφωνα με τη μελέτη Βundenswher, θα είναι οι εξής:

Το πετρέλαιο θα καθορίζει το συσχετισμό δυνάμεων: τα κράτη «με περισσότερο πετρέλαιο» θα ζητούν ενδυνάμωση του πολιτικού τους ρόλου στο παγκόσμιο πολιτικό κσηνικό επανακαθορίζοντας αυτό που αποκαλείται «παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων».

Αύξηση της σπουδαιότητας των εξαγωγέων πετρελαίου: Τα κράτη που εισαγουν μαύρο χρυσό θα είναι πιο ανταγωνιστικά μεταξύ τους γεγονός που θα κάνει τους εξαγωγείς να παρεμβαίνουν στους ανταγωνισμούς αυτούς με επιπρόσθετες πολιτικές σκοπιμότητες.

-Λιγότερο ελεύθερη αγορά: Το πετρέλαιο που θα κινείται με ρυθμούς και κανόνες ελεύθερης αγοράς θα είναι λίγο σε ποσότητα ενώ το περισσότερο θα χορηγείται επί τη βάσει διεθνικών συμφωνιών σε καθορισμένη τιμή. Αυτό φυσικά μας οδηγεί στη συλλογιστική των «προνομιακών συμμαχιών και συνεταιρισμών».

Αποτυχία της αγοράς: ή, σαφέστερα, υπέρογκοι φόροι, αφού λίγο πετρέλαιο σημαίνει δυσκολία στη διεξαγωγή εμπορίου . Επισημαίνεται ότι το πετρέλαιο είναι η βάση για την παραγωγή του 95% των βιομηχανικών αγαθών ανά τον κόσμο. Στη φάση δε αυτή, κάθε κρατική οικονομία με συλλογιστική που θα απορρίπτει αυτήν των «εθνικών συμφερόντων», είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει.

-Επιστροφή στη σχεδιασμένη οικονομία: Τέρμα της ελεύθερης αγοράς. Οι κυβερνήσεις επιχορηγούν συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου σε βιομηχανίες και πολίτες, παρεμβαίνουν στη διεξαγωγή εμπορίου για να καθορίσουν τις τιμές τροφίμων.

-Παγκόσμια αλυσιδωτή αντίδραση: Η αναδιάρθρωση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου με τις συνοδευτικές αναπόφευκτες παρεμβάσεις στην αγορά τροφίμων και αγαθών, δεν θα γίνει το ίδιο εύκολα σε όλα τα κράτη από όλους τους φορείς: «Τα εξαρτώμενα σε πετρέλαιο κράτη από τα μεγάλα πετρελαιαγωγά έθνη, θα αναγκαστούν να δείξουν πραγματισμό στην εξωτερική τους πολιτική», υποστηρίζει ξεκάθαρα η γερμανική στρατιωτική μελέτη, η οποία καταλήγει με τον προβληματισμό για το τι θα σήμαινε αυτό στην περίπτωση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής: « …η Γερμανία θα ήταν υποχρεωμένη να είναι πιο ευέλικτη έναντι της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής», υποστηρίζει η μελέτη, απλούστερα,  αν η Γερμανία επιθυμεί την ενεργειακή της ασφάλεια με την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, ίσως θα έπρεπε να μην ενδιαφέρεται τόσο για τις καλές της σχέσεις με την Πολωνία.

-«Θα έπρεπε επίσης  να δείξει περισσότερη αυτοσυγκράτηση έναντι του Ισραήλ αλλά και των Αράβων για να αποφύγει τη χειροτέρευση των σχέσεων της με τα αραβικά κράτη-εξαγωγείς πετρελαίου. Από την άλλη, στην παρούσα φάση η απροϋπόθετη στήριξη του Ισραήλ συνιστά για τη Γερμανία το θεμέλιο λίθο της πολιτικής της», επισημαίνεται επίσης, με κατακλείδα: « Η απότομη και ξαφνική μείωση παραγωγής πετρελαίου, θα έχει βαθιές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την όλη στάση του Βερολίνου έναντι της Μέσης Ανατολής και κυρίως έναντι χωρών όπως η Αραβία και το Ιράν που διαθέτουν τα μεγαλύτερα συμβατικά αποθέματα στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση θα έβαζε τις γερμανοισραηλινές σχέσεις σε μια ένταση».

Να επισημάνουμε πάντως πως οι εμφανιζόμενες ως πιθανές συνέπειες από μια τέτοια ενεργειακή κρίση δεν καταγράφονται για πρώτη φορά ως τέτοιες, και από πλευράς καθορισμού τους, δεν κομίζουν γλαύκας  . Και να υπενθυμίσουμε τέλος, ότι σε µια παγκοσµιοποιηµένη αγορά, όπου οι ΗΠΑ είναι οι ίδιες ο µεγαλύτερος καταναλωτής και ένας από τους µεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου, μια νέα  ενεργειακή κρίση θα σήμαινε  την πρόκληση «φούσκας» στις παγκόσµιες τιµές, πρώτα απ’ όλα για τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: