jump to navigation

Ο σοκολατοδάκτυλος Σεπτεμβρίου 7, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010, Κοινωνία.
trackback

Της: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Το πραξικόπημα της σοκολάτας έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία. Ηθικός αυτουργός ο 50χρονος Αντονυ Γουαρντ, γνωστός και ως «σοκολατοδάκτυλος», που συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του κακάο παγκοσμίως με την πράξη του αυτή, εγείροντας παράλληλα –ήδη εκπεφρασμένους-προβληματισμούς για την «κερδοσκοπία στην αγορά της γεωργίας λόγω οικονομικής κρίσης».

Η ιστορία έχει  ως εξής: Ο Γουάρντ, ζει ως

βαθύπλουτος στη Βρετανία εισάγοντας κακάο. Έχει εταιρεία με hedge funds, και πρόσφατα, «κυνήγησε» να πάρει όλα τα συμβόλαια εκείνα που θα του εξασφάλιζαν την παράδοση «στο μαγαζί του» 241.000 τόνων κακάο αξίας 1 δις δολαρίων. Επισημαίνεται ότι το 7% της  ετήσιας παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής είναι κακάο, και η πράξη του Γουαρντ, προκάλεσε άνοδο της τιμής του κακάο παγκοσμίως , «τη μεγαλύτερη των τελευταίων 33 ετών», όπως αναφερει αναλυτικό ρεπορτάζ του γερμανικού Ντερ Σπίγκελ, δεδομένης μάλιστα της λεπτομέρειας πως, όταν ο κύριος Γουάρθ «έκλεισε» τα συμβόλαια, δεν τα μεταπώλησε στο κρατικό  Βρετανικό Ανταλλακτήριο Μετοχών(LIFFE) όπως όλοι ανέμεναν, αλλά κράτησε στις αποθήκες  του όλους τους πολύτιμους σπόρους κακάο. Κοινώς; Ο κύριος Γουάρθ έχει αυτήν τη στιγμή το μονοπώλιο του κακάο στην ΕΕ διαμορφώνοντας την τιμή που εκείνος θέλει,  με τις αποθήκες «του» γεμάτες σπόρους κακάο από το Λιβερπουλ μέχρι το Ρότερνταμ και το Αμβούργο.

Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι εισαγωγείς κακαο στην Ευρώπη φωνάζουν τώρα για το μονοπώλιο και την κερδοσκοπία στον τομέα της γεωργίας λόγω της απουσίας κανόνων διαφάνειας στην αγορά και λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι η χονδρική και λιανική τιμή του κακάο δεν είναι η μόνη που αυξάνει: Το ίδιο συμβαίνει και με την τιμή του σιταριού, που ανέβηκε κατά 17% από τον περασμένο Απρίλιο και την τιμή της σόγιας, που αυξήθηκε κατά 12% το τελευταίο τετράμηνο. Η τιμή στη ζάχαρη ακολουθεί τη δική της τρελλή πορεία, αφού το Πάσχα είχε ανέβει παγκοσμίως κατά 9%, ξαναμειώθηκε και τώρα αυξάνει εκ νέου κατά 6%.

Αύξηση τιμών και βιοκαύσιμα

Μελετώντας τον δείκτη της τιμής τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) , που ως γνωστόν, καταγράφει τις τάσεις τιμών γεωργικών προϊόντων-κλειδιά στην παγκόσμια διατροφή, διαπιστώνει κανείς πως ο δείκτης αυτός σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στους 198 βαθμούς, εξέλιξη καθησυχαστική για κάποιους, που λένε ότι στην μεγάλη επισιτιστική κρίση του 2008 που προκάλεσε εξεγέρσεις στην Αϊτή , στην Αίγυπτο και σε άλλες 30 χώρες, ο δείκτης ήταν στο διπλάσιο. Είναι όμως έτσι;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων οφείλεται στην παράλληλη παραγωγή βιοκαυσίμων και πως, μετά τη φούσκα με τα αμερικανικά ακίνητα και τα ενυπόθηκα δάνεια, οι κερδοσκόποι ποντάρουν τώρα στη γεωργία, διαπραγματευόμενοι με οικονομικά εργαλεία και όρους ταυτόσημους με αυτούς που θυμίζουν πρακτικές ενυπόθηκων δανείων: Αυτά τα «οικονομικά εργαλεία» αποκαλούνται «χρηματικές υποχρεώσεις ασφαλισμένων εναπόθηκων γεωργικών αγαθών» (CCO). Τα κέρδη αυτών των «αγαθών», ήταν της τάξης των 5 δις δολαρίων για τη Goldman Sachs πέρυσι, ενώ στον ίθδιο κλάδο δραστηριοποιούνται πλέον τράπεζες σαν τη Ντόϊτσε Μπανκ, ή ιδρύματα σαν τη Μόργκαν Στάνλεϋ.

Τα κέρδη αυτά βασίζονται στην τιμή του προϊόντος στην αγορά: Όσο ψηλότερη η τιμή του αγαθού στην αγορά, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος. Το Σπίγκελ επισημαίνει «ρομαντικά» ως προς τούτο πως αυτή η πρακτική ενυπωσιάζει δεδομένων δύο πραγμάτων Α. της προηγηθείσης εξέγερσης πληθυσμών από 30 κράτη το 2008 που φώναζαν «πεινάμε» και Β. της οικονομικής κρίσης για την οποία θεωρήθηκε σε μεγάλο ποσοστό υπεύθυνο το καθεστώς αδιαφάνειας στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Κι όμως…

Αν δεν υπάρξουν αυστηροί κανόνες στην αγορά, φαινόμενα ..σοκολατένιας κερδοσκοπίας θα ενταθούν και μια επόμενη επισιτιστική κρίση θα είναι ορατό ενδεχόμενο πολύ σύντομα, δεδομένου ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι παράγοντες που οδηγούν στις υψηλές τιμές των γεωργικών αγαθών: Η παραγωγή αιθανόλης και βιοκαυσίμων ανταγωνίζεται ευθέως την γεωργική παραγωγή και αυτό είναι μια σκληρή αλήθεια. Η ενέργεια κοστίζει τόσο ώστε τα λιπάσματα και η μεταφορά των προϊόντων καθιστούν τη γεωργική καλλιέργεια ακόμα δυσκολότερη υπόθεση. Το 2010 εξελίσσεται στη θερμότερη χρονιά των αρχών του νέου αιώνα με αποτέλεσμα η ξηρασία στην Ασία και στην Αφρική να απειλεί φυτείες και σοδειές, με αποτέλεσμα να δηλώνει στην παρούσα φαση  ο αρμόδιος για θέματα επισιτισμού του ΟΗΕ στο Βερολίνο: « Το 1δις των πεινασμένων είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί φέτος».

Παραπομπή «του χρόνου»

Στο «δια ταύτα», ο ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιε δηλώνει πως είναι «σκάνδαλο» το φαινόμενο εντεινόμενης κερδοσκοπίας στις τιμές των γεωργικών αγαθών, ενώ δεσμεύεται για την εισήγηση προτάσεων σχετικών με αυστηρότερες ρυθμίσεις στην αγορά γεωργίας «του χρόνου». Ως του χρόνου βέβαια, ο σοκολατάς κύριος Γουαρντ, έχει καιρό: Το 40% της παγκόσμιας παραγωγής κακαο παράγεται στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου δεν αναμένεται καλή σοδειά το φθινόπωρο. Ο Γουαρντ, στοιχηματίζει πως σοκολατοβιομηχανίες σαν τη Kraft και τη Lindt, θα αναγκαστούν τότε  να παραγγείλουν από αυτόν ανεξάρτητα από την τιμή, ειδικά καθώς τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών για τους λάτρεις της σοκολάτας και τους παρασκευαστές  της «που περιμένουν να δουλέψουν και να κινηθεί η αγορά»…

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: