jump to navigation

ΤΟ ΝΑΤΟ …ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗ Δ. ΟΧΘΗ Σεπτεμβρίου 7, 2010

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Κείμενα του 2010, PAGOSMIOPOIISI.
trackback

Tης: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

H επανέναρξη των άμεσων ισραηλινοπαλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών στις 2 Σεπτεμβρίου υπό αμερικανική εποπτεία και με την αιγυπτιακή και ιορδανική διακριτική συμμετοχή, ήταν και παραμένει ακανθώδης εξαιτίας

της γνωστής και άκαμπτης θέσης  του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιαχου να μην παραχωρηθεί τμήμα της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους καθώς και της απροθυμίας του να παγώσει την επέκταση των εποικισμών. Η δολοφονία όμως  τεσσάρων εποίκων από τη Χαμάς λίγες ώρες πριν την επανέναρξη των συνομιλιών έγινε το πιο  δυνατό χαρτί για τον  Νετανιάχου που αμέσως κατέστησε σαφές στην αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών  Χίλαρυ Κλίντον ότι δεν προτίθεται να παγώσει την ανέγερση οικιών εποίκων. Η δε Κλίντον, ενώ , την ώρα που ανακοίνωνε όλο χαρά και υπερηφάνεια την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μετά από δύο χρόνια , συγχρόνως δεν παρέλειπε να επισημάνει ότι η τελική λύση εναπόκειται σε Ισραήλ-Παλαιστίνη και δεν θα παρέμβουν οι ΗΠΑ, από την άλλη πίεσε τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής  Μαχμούντ Αμπάς να μην αποσυρθεί από τις συνομιλίες αν ο Νετανιάχου επιμείνει στο «μη πάγωμα» των εποικισμών.

Τόσο ο Αμπας όσο και ο Νετανιαχου έχουν πάντως δεσμευθεί ότι η επίλυση του μεσανατολικού θα υπάρξει εντός ενός έτους και πως ήδη υπαρχει ένα βασικό πλαίσιο τεχνικών διατάξεων για μια πρώτη επεξεργασία του ειρηνευτικού σχεδίου. Το σίγουρο είναι επί του παρόντος ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δέχεται την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Δυτική Όχθη και στην κοιλάδα του Ιορδάνη αλλά όχι ισραηλινών δυνάμεων, ενώ δέχεται ανταλλαγή χωραφιών 1προς 1 σε επίπεδο ποσότητας και ποιότητας, σε απλούστερα δηλαδή ελληνικά, απορρίπτει την ιδέα να αφήσει όλα τα καρπερά χωράφια της Δυτικής Όχθης στους ισραηλινούς.

Επισήμως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καιτων διμερών συναντήσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες, τίθενται τα εξής ζητήματα:

Το ζήτημα των εποικισμών: Ο στρατιωτικός  ραδιοφωνικός σταθμός  του Ισραήλ μετέδωσε ότι χιλιάδες οικίες θα αρχίσουν να αναγείρονται από τις 27 Σεπτεμβρίου παρά το μεμοράντουμ που έθετε «πάγο»σ τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ίσως να εξεταστεί το πάγωμα των εποικισμών της Ιουδαίας και της Σαμάρειας από την ισραηλινή πλευρά, αν και ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν αμφίβολο.

-Η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους: Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τα εδαφη που έχασαν το 1967 αλλά το Ισραήλ απαντα΄πως αυτό είναι αδύνατο ενώ προκρίνει την ιδέα αποστρατικοποιημένου κράτους, υπό ισραηλινό αεροπορικό έλεγχο των συνόρων του.

-Το ζήτημα της πρωτεύουσας Ιερουσαλήμ: Μία, αδιαίρετη και μόνο εβραϊκή, λέει ο Νετανιαχου για την Ιερουσαλήμ, αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή υπενθυμίζει πως η προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ το 1967 δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα και πως σε αυτήν ζουν 260000 Παλαιστίνιοι, ενώ η παρέμβαση του Υπουργού Αμυνας Εχουντ Μπαρακ υπέρ της απόδοσης τμημάτων της σε παλαιστινίους εξόργισε το Νετανιάχου , κατέδειξε όμως και την άλλοτε υποβόσκουσα άλλοτε όχι  πλην γνωστή διαμάχη για θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των πρωταγωνιστών της ισραηλινής πολιτικής σκηνής.

Επιπλέον, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου ζητά να αναγνωρίσουν οι παλαιστίνιοι ότι το ισραηλινό κράτος είναι κράτος αποτελούμενο από εβραίους μόνο, ενώ απορρίπτει το αίτημα να αποδοθεί στους άραβες το Όρος του Ναού.

-Η διαχείριση των υδάτων: Οι Παλαιστίνιοι αγοράζουν νερό από την ισραηλινή Mekorot και τώρα ζητούν ισότιμη διαχείριση των υδάτων της χώρας. Οι Ισραηλινοί αρνούνται να μοιραστούν τους υδάτινους πόρους. Η Διεθνής Αμνηστία σε σχετική της έκθεση, αναφέρει: Η ετησια κατανάλωση νερού από το Ισραήλ είναι τετραπλάσια από αυτήν των παλαιστινίων. Κύριες υδάτινες πηγές για το Ισραήλ είναι αυτές που κατέχονται από το ίδιο στα παλαιστινιακά εδάφη , γεγονός που περιορίζει τη χρήση του νερού για τους Παλαιστινίους οι οποίοι καταναλώνουν μόνο το 20% της υδάτινης ποσότητας. Ενώ δε το Ισραήλ παίρνει νερό από τον Ιορδάνη, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να πάρουν από τη Σαμάρεια και την Ιουδαία.

-Η επιστροφή των προσφύγων στο Ισραήλ: Το Ισραήλ λέει κατηγορηματικά «όχι» για όσους έφυγαν το 1967 και τους απογόνους τους, με τον Αμπάς να ακούει από τους διαπραγματευτές να του λένε πως θα πρέπει να αποδεχθεί την εβραϊκότητα της Ιερουσαλήμ ώστε να ελπίζει αργότερα σε μια διευθέτηση του προσφυγικού και μόνο για μερικές χιλιάδες εκ των αιτούντων επιστροφής στους Αγίους Τόπους  Παλαιστινίων. Με τη σειρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αποδεχθεί σε τέτοια περίπτωση, να παραμείνουν και κάποιοι έποικοι ως παλαιστίνιοι πολίτες εντός ενός μελλοντικού κράτους όπου τώρα υπάρχουν  εποικισμοί.

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: