jump to navigation

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ Σεπτεμβρίου 7, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010, PAGOSMIOPOIISI.
trackback

Tης: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Την καρδιά…περιβόλι έκανε ο χρηματοεπενδυτικός όμιλος Standard &Poors, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών θα μετριαστεί το Φθινόπωρο, καθιστώντας μάλιστα σαφές ότι « οι ταχύτητες θα είναι διαφορετικές ανά περιοχή και σαφώς βραδύτερη η ανάπτυξη στο Νότο σε σχέση με το Βορρά», ενώ γίνεται αποδεκτό πως « η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική ζημιώνει σαφώς την εσωτερική ζήτηση σε όλη την Ευρώπη συνδυαζόμενη με την έντονη ανεργία».


Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού πάλι, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: Το CΝBC το είπε όσο πιο ευγενικά γινόταν:«Tην πεποίθηση πως η  αμερικανική οικονομία έχει ανάγκη ένα ακόμη κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης, παρόμοιο με εκείνο που πέρασε ο Ομπάμα στο  Κογκρέσο το Φεβρουάριο του 2009, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν», μετέδωσε ο σταθμός που πήρε κατόπιν  και συνέντευξη για το θέμα από τον οικονομολόγο.

«Όλα καταδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερες δαπάνες, η  οικονομία παραμένει καταπτοημένη» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο γνωστός οικονομολόγος. Φυσικά, εν όψει και των μεσεκλογών του Νοεμβρίου και καθώς ο Ομπάμα  βλέπει το χρέος να αυξάνει, οι Ρεπουμπλικανοί τον περιμένουν στη γωνία για  να του επαναλάβουν το γνωστό κατηγορητήριο περί..ομπαμικού..σοσιαλισμού που καταστρέφει τη χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ χρειάζονται κι αυτές επειγόντως κρατική στήριξη ενώ οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές, δεν βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα.

Τους  ευρωπαίους πολίτες δε, το Φθινόπωρο τους βρίσκει πιο… ευρωπαϊστές από ποτέ υπό τη μοναδική και αυστηρή έννοια ότι απαιτούν μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ή αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το εαρινό ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά τη γνώμη των Ευρωπαίων για τα οικονομικά τους. Ο εν λόγω «ευρωπαϊσμός» φυσικά και ο ενθουσιασμός για την «ευρωπαϊκή ενότητα που θα αντιμετωπίσει την κρίση» μεταφράζεται για τους πολίτες σε αυστηρότερο έλεγχο των δραστηριοτήτων  των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων , διότι, αλλιώς, πόσο ουσιαστικό νόημα θα είχε η κοινή, συντονισμένη πολιτική κατά της κρίσης;

Σε σχέση δε με το Φθινόπωρο του 2009, κάποια στατιστικά στοιχεία παραμένουν αμετάβλητα:  το 40% εξακολουθεί να πιστεύει ότι η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας της ΕΕ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ εντυπωσιάζει η διαφορά στο ποσοστό των πολιτών που θεωρούν την άνοδο των τιμών τον καθημερινό τους πονοκέφαλο: Το περσινό φθινόπωρο ανησυχούσε για τις υψηλές τιμές  μόλις το…1% των ευρωπάιων πολιτών, σε αντίθεση με το φετινό φθινόπωρο, που βίσκει το 20% των Ευρωπαίων να θεωρούν απαράδεκτη την ανοδική αυτή πορεία.

Φυσικά, οι αρμόδιοι της ΕΕ από τα παραπάνω εννόησαν αυτό που ήθελαν: «Το γεγονός ότι η αδιαφιλονίκητη πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν την ΕΕ καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της κρίσης», υποστήριξε  όλως υπερηφάνως η Viviane Reding, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι επίσης αρμόδια για θέματα επικοινωνίας. «Η εαρινή έρευνά μας με το ευρωβαρόμετρο, αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι τους τελευταίους μήνες. Έκτοτε, η ΕΕ έλαβε σημαντικά και τολμηρά μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακάμψει το ευρώ και να βλέπουμε ήδη τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών. Σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι νικήσαμε. Ωστόσο, έχουμε πλέον την ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, όπως το ζητούν οι πολίτες της ΕΕ, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους», τόνισε, αφήνοντας βέβαια αναπάντητη τη βασική πτυχή του όλου θέματος: Τον τρόπο με τον οποίο το Φθινόπωρο δεν θα κάνει την οικονομία από φθινοπωρινή να δείχνει χειμωνιάτικη

Έτσι, μπορεί η  απαίτηση για οικονομική διακυβέρνηση  να είναι μεγαλύτερη στη Σλοβακία (89%), στο Βέλγιο (87%) και στην Κύπρο (87%), και μπορεί να συμφωνούν οι περισσότεροι ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, (ποσοστό 71%) αλλά
δεν ξέρουν με βεβαιότητα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη: το 74% φρονεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους (το 85% στη Σουηδία, το 84% στην Ουγγαρία, το 83% στη Γερμανία, το 82% στο Βέλγιο και στην Κύπρο, και το 80% στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ελλάδα και στη Σλοβενία). Εν τω μεταξύ, στην ΕΕ των 27, το 46% στηρίζει επίσης τη χρήση των δημόσιων ελλειμμάτων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας (έναντι 36% που τάσσεται κατά και 18% που δεν ξέρει). Στις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά: το 42% αντιτίθεται στη χρήση των δημόσιων ελλειμμάτων, ενώ το 41% την υποστηρίζει.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τον Μάιο του 2010 η εμπιστοσύνη στα όργανα της ΕΕ παρέμενε σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ή στα εθνικά κοινοβούλια (42% έναντι 29% και 31%, αντίστοιχα), αν και η εμπιστοσύνη στην ΕΕ μειώθηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης (στο 42% από το 48% το φθινόπωρο του 2009). Η εμπιστοσύνη ήταν μεγαλύτερη στην Εσθονία (68%), στη Σλοβακία (65%), στη Βουλγαρία και στη Δανία (61%), ενώ ήταν μικρότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο (20%).

Αξίζει πάντως να σχολιαστεί ότι , ουδείς αμφισβητεί τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, αλλά η οικονομική κρίση από τότε που έκανε αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη, μάλλον τον αποκαλούμενο οικονομικό εθνικισμό ανέδειξε (με σκαπανείς το γαλλογερμανικό δίδυμο) παρά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Διότι, βεβαίως και τέθηκε σε εφαρμογή ο Μηχανισμός Στήριξης της Ελλάδας , αλλά οι εμπαθείς δηλώσεις ψυχαναλυτικού τύπου από κάποια κράτη-μέλη  βασισμένες  στην έλλειψη ιστορικής μνήμης δεν λείπουν ακόμα και τώρα: Υπενθυμίζεται η δήλωση του Σλοβάκου Υπουργού Εξωτερικών Μίκουλας Ντζουρίντα  πως η χώρα του αποφάσισε να μη στηρίξει την Ελλάδα γιατί η τελευταία κυβερνάται από ανεύθυνους πολιτικούς που διόγκωσαν το ελληνικό χρέος. Ξεχνά ωστόσο ο πολιτικός του νεόκοπου ευρωπαϊκού κράτους , πως για να εισαχθεί με τις ευλογίες  και της Ελλάδας το 2004 στην ΕΕ, οι ίδιοι ανεύθυνοι Έλληνες πολιτικοί στήριζαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σλοβακίας η οποία ελεγχόταν στενά από τη ναζιστική Γερμανία πρώτα και από το σοβιερτικό καθεστώς αργότερα, συνεπώς, δεν είχε την εμπειρία έστω και μιας «δημοκρατίας ανευθύνων».

Ο επίλογος για την τρέχουσα οικονομική  κατάσταση της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γραφτεί χωρίς μια αναφορά στη Γερμανική οικονομία που ακόμα και σε κατάσταση κρίσης, ωστόσο παραμένει η πρώτη μεγαλύτερη και καλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία της ευρωζώνης. Έτσι, μπορεί η Γερμανία να μας επαίνεσε και να εξέφρασε το «σεβασμό της» στην ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που η τελευταία καταβάλλει ώστε να ξεπεράσει την κρίση, αλλά και η ίδια δεν αφήνει εαυτήν να επαναπαύεται:

Η γερμανική κυβέρνηση συντηρητικών-φιλελευθέρων υιοθέτησε , ως γνωστόν, ένα σχέδιο εξοικονόμησης σχεδόν 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2014, με στόχο τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, η οποία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της κρίσης.  Μάλιστα, καθώς κι εκείνη προβλέπεται ότι θα έχει φέτος δημόσιο έλλειμμα άνω του 5% ,υποσχέθηκε να το κατεβάσει το 2013 κάτω από το όριο του 3% που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες ενώ από το 2016 θα πρέπει να σέβεται το όριο στο δημόσιο χρέος που προβλέπεται από το σύνταγμά της.

Το σχέδιο που υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει κυρίως οικονομίες στις κοινωνικές δαπάνες, για παράδειγμα στην αποζημίωση των ανέργων μακράς διάρκειας και στα επιδόματα που καταβάλλονται στους γονείς μικρών παιδιών, περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, καθώς και την εισαγωγή ενός φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια των πτήσεων που ξεκινούν από τη Γερμανία.
Ο φόρος, η οποίος αναμένεται ότι θα αποφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2011. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Γερμανία θα συμμετάσχουν επίσης στο σχέδιο οικονομιών της γερμανικής κυβέρνησης μέσω της αύξησης του οικολογικού φόρου και μιας μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τις πτωχεύσεις.

Απαραίτητη συμπλήρωση: Ένας φόρος στις εταιρείες που χειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ο οποίος προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο και επρόκειτο να αποφέρει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε ακόμα και θα εξεταστεί ξεχωριστά, καθώς η Μέρκελ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η ενεργειακή ασφαλεια της χώρας της ακουμπά  στους πυλώνες τόσο της οικονομικής όσο και της εξωτερικής της πολιτικής.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: