jump to navigation

Σεπτέμβριος 2010: Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής Σεπτεμβρίου 21, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010.
trackback

Της: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

ΑτΚ 19-09-10

Α. Mπορεί τα ζητήματα  των «στρατηγικών εταίρων» -κοινώς ο ρόλος της Τουρκίας στην ΕΕ- και η γαλλική απέλαση των Ρομά να απασχόλησαν και να δίχασαν  τους μετέχοντες στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες,  κανείς και τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να επισκιάσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο: Ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον των «αδυνάμων» κρατών-μελών προκειμένου να προληφθεί μια νέα κρίση στην ευρωζώνη και για την ακρίβεια, αυτοματοποίηση , όπως είπε, των κυρώσεων.

Αλλά, ας τα πάρουμε από την αρχή: Οι Γάλλοι αξιωματούχοι, παρενέβησαν δυναμικά στη Σύνοδο για να δηλώσουν ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια στη γεωργία και στις υποδομές δεν θα ανασταλεί για κράτη-μέλη με πρόβλημα στο έλλειμμά τους. Η Γερμανία αντέδρασε, λέγοντας ότι τα κράτη που παραβιάζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, «τουλάχιστον» θα πρέπει να τιμωρηθούν με το να απέχουν από το δικαίωμα ψήφου  σε συγκεκριμένες αποφάσεις της Ένωσης. Με τη γερμανική εισήγηση διαφώνησαν οι Τσέχοι. Οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, δεν είχαν και πολύ δυναμισμό. Λογικό , αν σκεφτεί κανείς ότι οι δύο αυτές χώρες «προέκυψαν» το Μάϊο εξίσου προβληματικές με την Ελλάδα στα οικονομικά τους, και μάλιστα συνέπεσε η «ανακάλυψη» της «προβληματικής τους κατάστασης» με την απόφαση της ΕΕ να αποδεσμεύσει σταδιακά τα 980 δις δολάρια ως μηχανισμό βοήθειας στην Ελλάδα.

Το συμπέρασμα που προκύπτει; Μάλλον συμπίπτει με τη διαπίστωση  του  Λουξεμβούργειου πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, δήλωσε στη Luxemburger Wort ορθά –κοφτά: «Δεν υπάρχει κονσένσους στην Ευρώπη για τη διόρθωση της κατάστασης στην ευρωζώνη. Η χωρίς σταματημό επανάληψη γενικοτήτων δεν μας φέρνει πιο κοντά στην επίλυση του θέματος και εντείνει τις εντυπώσεις των αγορών ότι καμία διάθεση δεν έχουμε να  αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας», είπε, αναφερόμενος στην προσπάθεια νέας νομοθετικής ρύθμισης των οικονομικών ζητημάτων της ΕΕ.΄Ετσι κι αλλιώς,  η οριστική έκθεση της Ομάδας Δράσης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ , θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, από τον Πρόεδρο Ρόμπαϊ και πάλι, φυσικά.

ΕΕ και εξωτερικό εμπόριο

Σε μια πρώτη  προσπάθεια αναζήτησης ουσιαστικών και θετικών  αποτελεσμάτων από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, δεν  μπορεί να παραλειφθεί η συμφωνία των 27 κρατών-μελών  που επιτεύχθηκε για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Νότιας  Κορέας, μετά την υπέρβαση των αντιρρήσεων που προέβαλε η Ιταλία φοβούμενη ότι μια τέτοια συμφωνία θα έβλαπτε το δικό της κλάδο αυτοκινήτων. Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Φανάκερε (ΦΩΤΟ) ανέφερε ότι η συμφωνία επετεύχθη σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλες. Ο Φανάκερε χαρακτήρισε τη συμφωνία, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2011, ως ένα «πολύ μεγάλο βήμα» που ενώνει μια μεγάλη ασιατική οικονομία με την ΕΕ και θα συμβάλει στην ευημερία και των δύο μερών.

Σημειώνεται, ότι στη Σύνοδο Κορυφής στρώθηκε το χαλί διά συγκεκριμένων εξαγγελτικού χαρακτήρα τοποθετήσεων για  τη διάσκεψη Κορυφής ΕΕ και Ασιατικών χωρών, που θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2010. Η διάσκεψη θα γίνει στις Βρυξέλλες , στο πλαίσιο του ανεπίσημου φόρουμ διαλόγου Asia-Europe Meeting (ASEM). Στο φόρουμ αυτό συμμετέχουν και τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 16 ασιατικές χώρες και η Γραμματεία της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην οποία μετέχουν δέκα κράτη της περιοχής.

Εξάλλου, στις 6 Οκτωβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Κίνας, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν, τόσο οι δυνατότητες προώθησης και διεύρυνσης των μεταξύ τους σχέσεων, όσο και τα προβλήματα που τις εμποδίζουν να αναπτυχθούν, η έχουν ως συνέπεια να αναπτύσσονται οι σχέσεις αυτές, σε ορισμένους τομείς,προς όφελος της μια πλευράς, και σε βάρος της άλλης. Στα σχετικά θέματα περιλαμβάνονται η μείωση του ελλείμματος που υπάρχει σε βάρος των χωρών μελών της ΕΕ. στο εμπόριο με την Κίνα.

Β. Το «κόστος εργασίας» εναντίον του «δος μου μια δουλειά»

«Η κρίση, η οποία προκάλεσε την οργή των πολιτών, δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις ίδιες πολιτικές και σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν αφορά το κόστος εργασίας» ομολόγησε απερίφραστα στη διάρκεια της πρώτης συζήτησης  κατά τις εργασίες της διάσκεψης  στο Όσλο στις 13 Σεπτεμβρίου , ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Χουάν Σομαβία.

Ο λόγος φυσικά για τη Συνδιάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία και στην οποία πήρε μέρος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.
Και μπορεί ο Γ Παπανδρέου να δήλωσε με πεποίθηση στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ότι «Αν η Ελλαδα πατάξει τη φοροδιαφυγή δεν θα έχει την ανάγκη νέων δανείων για να επιταχυνθεί η πορεία εξόδου από την κρίση», αλλά οι δηλώσεις Σομαβία είχαν κλέψει νωρίτερα την παράσταση: Ο Σομαβία (FVTO) είχε δηλώσει ότι πρέπει να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή με την θετική ανταπόκριση «εκείνων που έχουν την εξουσία και την δύναμη» στο «απλό» αίτημα των ανθρώπων που συνοψίζεται στη φράση «δώσε μου μια δουλειά και θα κάνω τα υπόλοιπα»…


Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: