jump to navigation

META TO ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: ΚΟΥΡΔΙΚΟ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΕ Σεπτεμβρίου 21, 2010

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Ελληνική Διπλωματία, Κείμενα του 2010, TOURKIA.
trackback

Α. Στις 12 Σεπτεμβρίου, το 58% των Τούρκων ψηφοφόρων είπαν «ναι» στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει το κυβερνών κόμμα , κατοχυρώνοντας διά της στάσης τους αυτής δικαιωματικά στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον τίτλο του «επανειλημμένως νικητή»: Έχει κερδίσει δύο φορές σε γενικές εκλογές, και άλλες δύο φορές σάρωσε σε δημοψηφίσματα. Είναι συνεπώς αλήθεια: Αν ο Ερντογάν κερδίσει και στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2011, θα είναι ο μακροβιότερος και ο πιο σημαντικός για τη χώρα του πολιτικός ηγέτης μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Την επαύριο του δημοψηφίσματος όμως, όπως ήταν ευνόητο, οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις κόπασαν , δίνοντας τη θέση τους

στην αναγκαία αίσθηση του αρχαιοελληνικού μέτρου: Ο κίνδυνος στρατιωτικών πραξικοπημάτων με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ελαχιστοποιείται μεν, η χώρα παραμένει πολωμένη στο εσωτερικό της. Χαρακτηριστική ένδειξη, η απόπειρα της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευθεί βρετανικό δημοσίευμα που παρουσιάζει το κόμμα του Ερντογάν να χρηματοδοτείται από το Ιράν. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Γκιουρσέλ Τεκίν μίλησε ως γνωστόν, ακόμα  και για το κλείσιμο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εάν επαληθευτεί ο βρετανικός  ισχυρισμός.

Το γεγονός δε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν , μιλώντας σε τουρκο-ιρανικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, πριν λίγες μέρες , δήλωσε πως η  Τουρκία θέλει να τριπλασιάσει τον όγκο των εμπορικών της συναλλαγών με το Ιράν εντός μίας πενταετίας, έβαλε λάδι στη φωτιά και συσχετίστηκε  με το περί ιρανικής χρηματοδότησης δημοσίευμα της Ντέϊλι Τέλεγκραφ. Φυσικά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου θεώρησε πως έσωσε την κατάσταση δηλώνοντας πως η Τουρκία κοιτά και προς την ΕΕ και προς Ανατολάς αφού η χώρα του είναι από τις πέντε χώρες του κόσμου με τη μεγαλύτερη επιρροή, όπως είπε.

Ισραήλ και κουρδικό

Αξίζει όμως να διερευνήσει κανείς πως είδαν οι Ισραηλινοί τη νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα, ειδικά καθώς η διεθνής κοινή γνώμη εξακολουθεί να θεωρεί ότι Ισραήλ και Τουρκία «τα έχουν σπάσει μετά την επίθεση στο φλοτίλα στη Γάζα». Ο Αλόν Λιέλ, στη «Χααρέτζ», δίνει το στίγμα: « .. Αναντίρρητα ο Ερντογάν θα παραμείνει μισητός από την κοσμική ελίτ», αναφέρει, «αλλά παραμένει αγαπητός μεταξύ των φτωχών και των περιθωριοποιημένων στην περιφέρεια. Φόβοι ότι η Τουρκία θα ισλαμοποιηθεί και θα γίνει καθεστώς ιρανικού τύπου είναι αβάσιμοι. Η στήριξη στον πρωθυπουργό δεν βασίζεται μόνο στην ιδεολογία, αλλά επίσης στον εκσυγχρονισμό και στην ευημερία που ο ίδιος έφερε», τονίζει ο αρθρογράφος, που τολμά να γράψει και το ακόλουθο: « Εμείς στο Ισραήλ γνωρίζουμε τον Ερντογάν για τη σκληρή του γραμμή στο Μεσανατολικό… Ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει ούτε τον εκδημοκρατισμό ούτε τον εκσυγχρονισμό όσο το σύστημα αυτό του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία. Ο μεγαλύτερος στόχος του τώρα, πρέπει να είναι η δημιουργία Κουρδικού κράτους, ή τουλάχιστον, η αναγνώριση των Κούρδων της Τουρκίας ως εθνικής μειονότητας».

Ότι τίθεται ασφυκτικότερα από ποτέ, εκ των πραγμάτων , άτυπο «χρονοδιάγραμμα» για την επίλυση του Κουρδικού στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι περισσότερο από ξεκάθαρο: Δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, θυμίζουμε ότι σκοτώθηκαν δέκα πολίτες και τραυματίστηκαν τρεις από έκρηξη τηλεχειριζόμενης βόμβας  κοντά ΄σε διερχόμενο λεωφορείο στην επαρχία Χακαρι. Η τελευταία είναι κοντά΄ στο τριεθνές Τουρκάις- Ιράν-Ιράκ και ο Ερντογάν υποσχέθηκε να εκδικηθεί για το συμβάν, ενώ ο πρόεδρος Γκιουλ υπαινίχθηκε προβοκάτσια κατά των Κούρδων της Ανατολίας επειδή εκείνοι μποϋκόταραν το δημοψήφισμα στις επαρχίες τους. Η δολοφονική δε επίθεση εναντίον του λεωφορείου έγινε πριν τις 20 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία λήξης της εκεχειρίας του ΡΚΚ ενώ το πολιτικό σκέλος του ΡΚΚ αρνήθηκε την ανάληψη ευθύνης.

Αυτό το συμβάν όμως, είτε ως προβοκάτσια είτε ως συνέπεια κουρδικής ενέργειας, δεν αναιρεί την αναγκαιότητα επίλυσης του κουρδικού εντός του έτους. Η κουρδική συσπείρωση είναι μεγάλη και ως και οι Κούρδοι μαθητές στη γείτονα απέχουν από το κάλεσμα του σχολικού κουδουνιού με τη νέα χρονιά σε ένδειξη αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας γιατί δεν επιτρέπονται μαθήματα στην κουρδική γλώσσα.

Το προεδρικό σύστημα

Το κουρδικό δεν είναι το μόνο θέμα που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση εις βάρος του κυβερνώντος ΑΚΡ. «Πονοκέφαλος» για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είναι και η φημολογία για τη θέσπιση προεδρικού συστήματος στη χώρα τύπου ΗΠΑ. Η φημολογία πηγάζει από τις δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος είχε πει τον Απρίλιο ότι η χώρα του θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα προεδρικό σύστημα αν ο λαός συνέχιζε να στηρίζει τον ίδιο στις εκλογές του 2011. Πολλοί θεωρούν πως ο Ερντογάν θα μπορούσε  τότε να αλλάξει το Σύνταγμα για να ξαναψηφιστεί σε μια «ενδυναμωμένη προεδρία» το 2012. Λέγεται μάλιστα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε ήδη εντολή για περαιτέρω επεξεργασία του θέματος στον Μπουρχάν Κουζού, επικεφαλής της συνταγματικής επιτροπής του ΑΚΡ: «Θα πρόκειται για ανεξέλεκγτη εξουσία βασισμένη στην αρχή του ενός ανδρός, αυτό θα είναι το προεδρικό σύστημα αν εφαρμοστεί από το ΑΚΡ», δήλωσε ο Ατίλα Καρτ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο Ικόνιο.

Β. Η Τουρκία ως στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και οι εισηγητές της πρότασης

Προσκεκλημένος του CΝΝTurk να υπερασπισθεί τον πρωθυπουργό του μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι επιθυμεί να συσφίξει περαιτέρω τις εμπορικοοικονομικές σχέσεις της χώρας του με το Ιράν, παρά τις δυτικές κυρώσεις προς το καθεστώς Αχμαντινετζάντ, ο Νταβούτογλου , δικαιολογώντας παράλληλα το προς Ανατολάς ιρανικό άνοιγμα, είπε μεταξύ άλλων: « .. Υπάρχουν δύο εμπόδια όταν η Τουρκία κοιτάζει προς την ΕΕ: Το πρώτο είναι το Κυπριακό, που δεν δημιουργήσαμε εμείς, αλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η «νότια Κύπρος» εισήχθη ως μέλος στην ΕΕ. Το δεύτερο, η στάση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών σαν τη Γαλλία».

Αναφορικά με το Κυπριακό όμως, το Κυπριακό δεν δημιουργήθηκε το 2004 όταν δηλαδή μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ, αλλά –για τον 20ο αιώνα μιλώντας τουλάχιστον- με την εισβολή του Αττίλα το 1974. Επ αυτού, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν μπορούν να «διευκολύνουν» περισσότερο τον κύριο Νταβούτογλου. Συγκεκριμένα, και καθώς προχθές ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών με θέμα την ανάπτυξη ιδεών ώστε η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ να ενισχυθεί με τους στρατηγικούς εταίρους σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, έγινε εκ των πραγμάτων, αναφορά στην Τουρκία. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ (16-10-2010), για την ακρίβεια, η Φινλανδία, η  Αγγλία και η Σουηδία εισηγήθηκαν πρόσφατα στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών να καταστεί η Τουρκία στρατηγικός εταίρος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Με αυτήν την εισήγηση είναι σύμφωνο το ΝΑΤΟ το οποίο αναζητεί στρατηγικούς εταίρους για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας διεκδικώντας ουσιαστικότερη συνεργασία με την ΕΕ. Το Κυπριακό όμως είναι «αγκάθι» εν προκειμένω για την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του δημάρχου της Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι στη νέα εσωτερική έκθεση της επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, θα πρέπει «απαραίτητα»να περιλαμβάνεται η άρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις εισηγήσεις της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  που καλούν την Άγκυρα να προχωρήσει στην επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους προ της λύσης, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στη δε έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτού  που θα αξιολογήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η αναφορά στην Αμμόχωστο κρίνεται αναπόφευκτη.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: