jump to navigation

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ..ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ Οκτώβριος 3, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010.
trackback

Tης: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Οι πολίτες που κατέκλυσαν τους δρόμους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων διαδηλώνοντας κατά των μέτρων λιτότητας των κυβερνήσεών τους ήταν πράγματι χιλιάδες, αλλά αυτό δεν πτόησε καθόλου την Κομισιόν. Αντιθέτως, οι αποφάσεις της «επί της ουσιαστικής εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας»- μετά και την ηχηρή παρουσία της Μέρκελ την προπερασμένη εβδομάδα που ζητούσε «αυτόματες και αυστηρές κυρώσεις»- κόβουν ..τον αέρα σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ανεξαιρέτως.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν συστήνει τη Διαδικασία …Υπερβολικών Ανισορροπιών!

Σε αυτή θα εισέρχεται κάθε κράτος μη συμμορφούμενο με τους κανόνες και τους δείκτες της επιτροπής. Πρακτικά, αν μια χώρα έχει έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ της, κάνει έντοκη κατάθεση ίση με το 0,2% του ΑΕΠ της κι αν συνεχίζει να δημιουργεί πρόβλημα , τότε το 0,2 μεταβάλλεται αυτόματα σε πρόστιμο. Αν το δημόσιο έλλειμμα μιας χώρας είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 60% του ΑΕΠ της, τότε αυτό θα πρέπει να περιοριστεί στο ένα εικοστό της διαφοράς από το 60% και πάνω κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό το τροποποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας για την Ελλάδα; Πως θα παραμείνει υπό την κηδεμονία της ΕΕ ακόμα και μετά από μια ενδεχόμενη επιτυχή εφαρμογή του μνημονίου, αφού οι προτάσεις της Κομισιόν είναι στην πραγματικότητα αποφάσεις υλοποίησης στόχων σε ετήσια βάση.

«Η Ελλάδα, μετά το 2013, ακόμη κι αν έχει εφαρμοστεί πλήρως και επιτυχώς το Μνημόνιο, θα πρέπει να μειώνει το δημόσιο χρέος κατά 4,5% του ΑΕΠ ετησίως. Εάν δεν το επιτύχει κινδυνεύει με πρόστιμο ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, το οποίο θα επιβάλλεται αυτόματα και θα μπορεί να ανασταλεί μόνο με απόφαση του Ecofin, η οποία θα λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία».

Τα παραπάνω προσυπέγραψαν πρόθυμα την περασμένη Τετάρτη η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, αντιθέτως, στο ΕCOFIN της Παρασκευής «γκρίνιαξαν» για τη τόση «αυστηρότητα» η Γαλλία και η Ιταλία. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έσπευσε να ζητήσει από την Ιρλανδία κατάρτιση τετραετούς και όχι ετήσιου προϋπολογισμού για να μη γίνει Ελλάδα, όπως είπε ούτε λίγο ούτε πολύ και, φυσικά, το κερασάκι στην τούρτα ήταν η με σαρδόνιο χαμόγελο δήλωση του Ζοζέ Μπαρόζο, Προέδρου της Κομισιόν, πως «οι Έλληνες πλήρωσαν το γεγονός ότι δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας». Βέβαια, δεν φέρθηκε πιο ευγενικά στην Πορτογαλία: Στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, όταν η συζήτηση για την αύξηση φόρων κρίθηκε αδιέξοδη, ο Μπαρόζο έστειλε μήνυμα να «φροντίσει « η Πορτογαλία να τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της.

Στη Γαλλία, δεν θα μπορούσε βέβαια να μιλήσει με το ίδιο ύφος. Εκεί ανέλαβε ο ίδιος ο Σαρκοζύ να σφίξει τα λουριά, καθώς, οι κακές γλώσσες λένε πως απαγόρευσε στους «δικούς του» να εκφέρουν τη λέξη «λιτότητα» καθώς επικοινωνιακά ηχεί άσχημα. Άφησε δε το ζήτημα της απέλασης των Ρομά στους νομικούς και στους δημοσιογράφους και ασχολήθηκε με τον προϋπολογισμό: Κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπει περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο χωρίς δυνατότητα πλήρωσης των θέσεων αυτών και μείωση ή και ακύρωση φοροαπαλλαγών προκειμένου να φέρει το έλλειμμα στο 6% αφού για φέτος προβλέπεται να ξεπεράσει το 7,5%.Στο Νικολά Σαρκοζύ ωστόσο πρέπει να αναγνωριστεί ότι δεν υποχωρεί στο προ μηνών εκπεφρασμένο του αίτημα για επιβολή ουσιαστικού και αυστηρού ελέγχου στην κυκλοφορία των περίφημων hedge funds εντός ΕΕ με έδρα το εξωτερικό. Τα hedge funds ( τα γνωστά μας πλέον «κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου») θα πρέπει να υπαχθούν στην Οδηγία AIFMD, αλλιώς Οδηγία για τη ρύθμιση διαχειριστών εναλλακτικών επενδύσεων. Η Γαλλία θεωρεί ότι η αρχή της εποπτείας των αγορών πρέπει να επιτηρεί τη Ρύθμιση αυτή , στην τελευταία δε αυτή να υπάγονται κατευθείαν οι ίδιες οι εταιρείες και όχι μόνο οι διαχειριστές των hedge funds. Η Βρετανία αντιδρά, η Γερμανία διαμηνύει πως ο Σαρκοζύ έχει δίκιο μεν, αλλά αυτό θα ήταν αποτελεσματικό και εφικτό αν εφαρμοζόταν παγκοσμίως. Η Γαλλία επιμένει πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ελέγξει κανείς αν οι κανόνες αυτών που χειρίζονται τα hedge funds, είναι σε συστοιχία με τους κανόνες των ευρωπαϊκών αγορών. Επιπλέον, η Γαλλία ζητάει να δίνουν οι διαχειριστές αυτό΄ κάτι σαν «πράσινη κάρτα» προκειμένου να επενδύουν στις ευρωπαϊκές αγορές για να αποφεύγεται ο κίνδυνος κερδοσκοπίας. Απλούστερα, ο Σαρκοζύ ζητά ρύθμιση των αχαλίνωτων πρακτικών όσων κινούνται στο περιβάλλον των hedge funds.

Περιττεύει βεβαίως το ρητορικό ερώτημα: Γιατί παρ όλα αυτά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό συμβούλιο που θα εποπτεύει ενδεχόμενο ρεύμα αποσταθεροποίησης των αγορών δεν θα δημοσιοποιεί ωστόσο τα πορίσματά του;

Νομισματικός πόλεμος

265

Η Κινεζική ηγεσία δηλώνει πως στηρίζει την Ευρώπη –και δικαίως αφού οι εξαγωγές των προϊόντων της μόνο προς αυτήν αν μη τι άλλο δίνουν δουλειά σε δισεκατομμύρια πολιτών της, ωστόσο η οικονομική πολιτική της συμβάλλει στην μείωση της ανταγωνιστικότητας των δυτικών κρατών. Οι ΗΠΑ δεν δίστασαν και προχθές αποφάσισαν τη λήψη μέτρων κατά των κινεζικών εισαγωγών, κοινώς, στη χώρα με την πιο «ελεύθερη οικονομία στον κόσμο», εισήχθη επισήμως στο Κογκρέσο η συλλογιστική του προστατευτισμού ως το μόνο όπλο στην κινεζική συναλλαγματική πολιτική.

Η προϊστορία του πράγματος είναι γνωστή:οι κυβερνήσεις υποτιμούν το νόμισμά τους κάθε φορά που υπάρχει κρίση για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Η Κίνα κρατά τεχνητά υποτιμημένο το νόμισμά της και κρατά χαμηλά τα επιτόκια της για να έχει , διά του τρόπου αυτού, φθηνότερες τις εξαγωγές της. Υπολογίζεται πως η κυβέρνηση της Κίνας κρατάει την αξία του νομίσματος περίπου 40% χαμηλότερη από ότι θα έπρεπε να είναι. Και αυτό είναι στην ουσία μια επιδότηση προς τους Κινέζους εξαγωγείς(αφού το δολάριο δεν υποτιμάται). Με αυτό τον τρόπο η Κίνα έχει γεμίσει τις ΗΠΑ με φτηνά προϊόντα, εκνευρίζοντας ευλόγως τις αμερικανικές βιομηχανίες.

Το ίδιο κάνει η Σιγκαπούρη αλλά ακόμα και η Ελβετία, της οποίας η εθνική τράπεζα απώλεσε περίπου $15 δισ. προσπαθώντας στις αρχές του χρόνου να αποτρέψει την απότομη άνοδο του ελβετικού φράγκου.

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι είναι άτοπο να μιλά κανείς για «κοινή οικονομική πολιτική» η «κοινά μέτρα» όταν κάθε χώρα ανταγωνίζεται την άλλη στην υποτίμηση. Αυτό το φαινόμενο δικαιολογεί τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της-αναπτυσσόμενης σε παγκόσμια οικονομία- Βραζιλίας , Γκουίντο Μοντέγκα, πως «αυτή τη στιγμή μαίνεται στον πλανήτη ένας γενικευμένος νομισματικός πόλεμος».

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: