jump to navigation

Η ΑΓΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ Οκτώβριος 28, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010.
trackback

 

Tης: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Ο  Μπλομεστάϊν  έγινε γνωστός στα ΜΜΕ αυτήν  την εβδομάδα  λόγω της θεωρίας του περί του ..πνεύματος της αγέλης. Ο γνωστός οικονομολόγος κέρδισε τις εντυπώσεις και τα φώτα της δημοσιότητας δηλώνοντας ότι «η συμπεριφορά των επενδυτών στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης κατευθύνεται από το πνεύμα της αγέλης, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι διακυμάνσεις των αποδόσεων τους».

Αυτό τουλάχιστον  δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ για τις αγορές ομολόγων και δημοσίου χρέους. Και εξήγησε αναφερόμενος στις διακυμάνσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ότι «η ψυχολογία των αγορών είναι πολύ αρνητική και δεν βασίζεται υποχρεωτικά σε γεγονότα, αλλά περισσότερο στο ένστικτο της αγέλης, προκαλώντας συχνά πολύ μεγαλύτερες πωλήσεις ομολόγων από αυτές που είναι δικαιολογημένες».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση των αγορών, όταν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε κρατικά ομόλογα που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ασφαλή. Έτσι, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με αξιόπιστο τρόπο η μεταβολή στον πιστωτικό κίνδυνο των χωρών και η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι αγορές».

Μία μέρα μετά, ο Μπλομεστάϊν επανήλθε δριμύτερος: «Μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους και των δανειακών αναγκών των Κυβερνήσεων των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένεται το 2010 και το 2011», είπε ο  επικεφαλής του Οργανισμού για τη διαχείριση δημοσίου χρέους. Τα δε προβλήματα δημοσιου χρέους, δεν είναι απλώς προφανή ή επιδεινούμενα, αλλά ..αυτοεπιβεβαιούμενα, όπως δήλωσε  σε λίγο… δυσνόητη γλώσσα ο Χανς Μπλομεστάϊν, με άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς.

Ειδικότερα, ο Χανς Μπλόμεσταϊν, που είναι και  καθηγητής Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ιστορίας, εκτιμά ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ θα φτάσουν τα 17,5 τρισ. δολ. φέτος – από λιγότερο από 16 τρισ. δολ.που ήταν η αρχική εκτίμηση – και θα αυξηθούν περαιτέρω σε 19 τρισ. δολ. το 2011.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος (Γενικής Κυβέρνησης) στο σύνολο του ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 96% του ΑΕΠ φέτος και στο 100% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά. Η αύξηση των δανειακών αναγκών και του χρέους αποδίδεται στις αρνητικές επιπτώσεις από την ύφεση που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/2008 και στα δημοσιονομικά προγράμματα στήριξης των οικονομιών που προώθησαν οι Κυβερνήσεις. Ο Μπλόμεσταϊν σημειώνει ότι οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων έχουν τη δυναμική να δημιουργούν αυτοεπιβεβαιωνόμενα προβλήματα χρέους, καθώς προκαλούν μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια που με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών. Τονίζει ακόμη ότι ο κίνδυνος για το αξιόχρεο των χωρών βασίζεται σε παραδοσιακούς υπολογισμούς για τη διατηρησιμότητα του χρέους, οι οποίοι είναι πιθανόν παραπλανητικοί. Θεωρεί ως σημαντικά μέτρα, προκειμένου να περιορισθεί το ενδεχόμενο κακής αξιολόγησης του αξιόχρεου των χωρών, τη μεγαλύτερη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων. Αυτά τα δύο τελευταία όμως φαντάζουν ακόμα όνειρο θερινής νυκτός για την Ευρώπη που ακόμα  παλεύει να «συντονιστεί» οικονομικά.

ΚΑΙ…

Και το όνομα αυτού  Algirdas Šemeta: Πρόκειται για τον Ευρωπαίο Επίτροπο σε θέματα Φορολογικής Πολιτικής , που προήδρευσε την περασμένη Τρίτη  στην πρώτη συνεδρίαση της νέας ομάδας φορολογικής πολιτικής που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των Υπουργών Οικονομικών των 27.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «η ομάδα θα εξετάζει θέματα θεμελιώδους σημασίας, όπως τον τρόπο με τον οποίο η φορολογία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρώπης και σε μια «πιο πράσινη» οικονομία. Θα χρησιμεύει επίσης ως φόρουμ για τη διεξαγωγή εις βάθος συζητήσεων σε θέματα προτεραιότητας, όπως η φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση για τις εταιρείες και η νέα στρατηγική σε θέματα ΦΠΑ».

Παρά τους φιλόδοξους στόχους της νέας ομάδας ωστόσο, προς το παρόν, η Επιτροπή Φορολογικής Πολιτικής ασχολείται με το θέμα της φορολόγησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το θέμα είναι καίριας σημασίας δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και κατόπιν σχετικού αιτήματος που απήθυνε στην επιτροπή ήδη από τα τέλη του περασμένου μήνα το συμβούλιο ΕCOFIN.

 

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: