jump to navigation

ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ Οκτώβριος 28, 2010

Posted by mariandr in Ανθρώπινα δικαιώματα, Κείμενα του 2010, Κοινωνία, PAGOSMIOPOIISI.
trackback

 

Της: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται κατ’ εξαίρεση από τη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, και όχι από τη Σουηδική Ακαδημία που απονέμει τα βραβεία Nόμπελ των υπόλοιπων κατηγοριών. Στην εξαίρεση αυτή, έγινε και μια άλλη … «εξαίρεση», αφού μόνο ως

τέτοια  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μεγάλη –και προαναγγελθείσα ωστόσο- ένταση που προκλήθηκε  μεταξύ Νορβηγίας και Κίνας λόγω της βράβευσης με το Νόμπελ Ειρήνης 2010 του αντιφρονούντα Κινέζου Λιού Σιαμπό.

Όπως είναι γνωστό, περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, είχαν απευθύνει έκκληση να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Λιου Σιαομπό. Η αίτηση κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο έπειτα από έκκληση που είχε κάνει ο Τσέχος πρώην πρόεδρος, Βάτσλαβ Χάβελ, και άλλοι ηγέτες της Βελούδινης Επανάστασης του 1989.

Ο Σιαομπό, 54 ετών, καταδικάστηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009 σε φυλάκιση 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους».Ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», ενός μανιφέστου που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60.

Η «Χάρτα 08» ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα». Οι υπογράφοντες την αίτηση εκτιμούσαν ότι η διεθνής πίεση θα επιτρέψει ένα πολιτικό άνοιγμα στην Κίνα. Επλανήθησαν όμως..πλάνην οικτράν:  Το Νόμπελ δόθηκε στο Λιού, αλλά η Κινεζική ηγεσία εξεμάνη: «Η δεύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι βρίσκεται υπό μεγαλύτερη επιτήρηση όσο γίνεται ακόμη δυνατότερη, ακριβώς όπως οι ΗΠΑ μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολίασε ο Οrbjoern Jagland, πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο  δε πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεχάρη τον Λιού Σιαομπό, χαρακτηρίζοντας την απονομή «νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και για όλους τους κινέζους αντιφρονούντες».

Το κινεζικό κόμμα, άστραψε και βρόντηξε:
– «
H απονομή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης 2010 στον Λιου Σιαμπό «ενθαρρύνει το έγκλημα», δήλωσε όμως  ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, μία εβδομάδα μετά τη βράβευση του φυλακισμένου αντιφρονούντα.

«Ο Λιου Σιαομπό κρίθηκε ένοχος εγκλήματος. Η βράβευσή του με το Νομπέλ Ειρήνης ενθαρρύνει το έγκλημα», δήλωσε ο Μα Ζαοσού κατά τη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

«Ορισμένα προκατειλημμένα άτομα της νορβηγικής επιτροπής [Νομπέλ] δεν έχουν το δικαίωμα να κρίνουν», συνέχισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «η ανεξαρτησία της κινεζικής δικαιοσύνης δεν μπορεί να παραβιαστεί».

Φυσικά , για όλα υπάρχει λύση: Η  Νορβηγία μπορεί να αγνοήσει την κριτική αυτή. Αλλά το ίδιο και η Κίνα, να αγνοήσει την κριτική που της ασκεί η Δύση:«Είναι προφανές πως το Νόμπελ Ειρήνης φέτος δόθηκε για να ερεθίσει την Κίνα, αλλά δεν θα το πετύχει. Η Κίνα θα αντισταθεί στις προσπάθειες επιβολής των δυτικών αξιών», υποστηρίζει κινεζικό δημοσίευμα που εστιάζει όμως και στο πραγματικό πρόβλημα: Η Κίνα επιμένει να δείχνει προς τα έξω όχι ότι δεν έχει αξίες, αλλά πως οι δικές της «απλώς» είναι διαφορετικές και όχι αντιληπτές από τη Δύση που έχει τις δικές της! Τοποθετεί δηλαδή το ζήτημα της καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των «διαφορετικών αντιλήψεων περί αξιών».

Για τους σημερινούς Κινέζους βέβαια, ο Ουέν Τζιαμπάο, είναι ..Φιλελεύθερος και για την ακρίβεια, υποστηρικτής ενός όρου, που, σύμφωνα με τον Εconomist, δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο των Κινέζων ως το 2007: pushi jihazhi, σημαίνει «Παγκόσμιες αξίες» και αυτές είναι «η επιστήμη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα»! Για αυτά τα τελευταία μάλιστα, ο κινέζος Πρόεδρος Χου Τζιντάο έγραψε το 2007 « δεν είναι έννοιες μοναδικές που απαντώνται μόνο στον καπιταλισμό αλλά αξίες που επιδίωξε η ανθρωπότητα στις περισσότερες ιστορικές περιόδους». Μυστήριο , οπωσδήποτε παραμένει το πώς νοούν οι Κινέζοι αυτές τις «παγκόσμιες αξίες» όταν συλλαμβάνουν , βασανίζουν και εκτελούν αντιφρονούντες, διατηρούν τη θανατική ποινή, δεν επιτρέπουν τον πολυκομματισμό, και η ηγεσία τους καυχάται για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισαν τους φοιτητές που εξεγέρθηκαν στην Τιεν α μέν το 1989 και των οποίων τα ονόματα ως «αγνοουμένων» εις μάτην ζητούσε το 2009 η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρυ Κλίντον.Από την άλλη, δεν μπορούμε να ξεχνάμε και τη δήλωση της Αμερικανίδας Υπουργού (Φεβρουάριος 2009): « Η παγκόσμια κοινότητα θα συνεχίσει να πιέζει την Κίνα σε θέματα όπως είναι αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η πίεση μας αυτή δεν μπορεί να συγχέεται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή και θέματα ασφαλείας». Πρόκειται για μια δήλωση που «τα λέει όλα» σχετικά με το πώς τα συμφέροντα κάθε κράτους σταθμίζουν και τη ρητορική τους. Η «λεπτομέρεια» αυτή εξηγεί και το γιατί οι Κινέζοι δεν μεριμνούν διόλου για την αλλαγή της εικόνας τους προς τη Δύση. Για την ακρίβεια, εδώ βρίσκει έδαφος η παλιά δήλωση του Ντεγκ Τσιαοπίγκ, ο οποίος, όταν το 1979 καταδίκασε τον αντιφρονούντα Ουέϊ Τζιγκσεγκ σε 15χρονη κάθειρξη, δήλωνε υπερηφάνως –και δικαιολογημένα- στα κομματικά στελέχη: «βάλαμε τον Τζιγκσεγκ πίσω από τα κάγκελα. Είδατε εσείς  να χαλάσει η εικόνα της Κίνας επειδή δεν τον απελευθερώσαμε; Αντίθετα, η φημη μας βελτιώνεται, ημέρα με την ημέρα».

Πράγματι, ήταν η περίοδος κατά την οποία οι ΗΠΑ αναζητούσαν σύμμαχο κατά της άλλης μεγάλης δύναμης, της  πάλαι ποτέ ΕΣΔΔ και νυν Ρωσίας. Τα καλά και συμφέροντα…

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: