jump to navigation

Τα SOUTH και τα Νοrth που κανουν STREAM.. Οκτώβριος 28, 2010

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010.
trackback

 

Tης: ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Τον Ιούλιο που πέρασε, ο  ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα έλεγε σχετικά με  την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη:  «Ψηφίσαμε νόμο που υποχρεώνει τις χώρες μέλη να τροποποιήσουν το δίκτυό τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε σε ώρα ανάγκης να μπορούν να προμηθεύονται αέριο και από άλλες πηγές. Παράλληλα, κάθε χώρα θα πρέπει να έχει έτοιμο σχέδιο δράσης σε περίπτωση διακοπής της ροής αερίου προς την Ευρώπη. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών υπόκεινται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια, ακόμα κι αν υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της Ευρώπης, καμιά χώρα-μέλος να μην μείνει χωρίς φυσικό αέριο». Είναι Οκτώβριος και ο κύριος Σβόμποντα υποστηρίζει τα ίδια.  Επιπροσθέτως,

τα διεθνή ΜΜΕ υποστήριζαν ξανά τον Ιούλιο πως το «σκληρό πόκερ για τους αγωγούς Nabucco, South Stream και North Stream έχει αρχίσει» με τους «Ρώσους να προσπαθούν να «σνομπάρουν» το Νabucco» και την ΕΕ να μην ξεκαθαρίζει τη θέση της για το αν επιθυμεί το Nabucco ή όχι. Είναι Οκτώβριος, και το πόκερ είναι εμφανές: Την περασμένη Κυριακή, ο ιταλικός Τύπος αναφέρθηκε σε  «συζήτηση για ενδεχόμενη γερμανική συμμετοχή που ενισχύει τις προοπτικές του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.Οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και Ιταλίας φέρονται να συμφώνησαν να επιτρέψουν στη Wintershall, θυγατρική της γερμανικής BASF, να συμμετάσχει στον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου».

Αυτήν την πληροφορία έδωσαν οι εφημερίδες «Il Messaggero» και «La Republica».

«Σας έχω ήδη πει ότι οι γερμανικές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», είπε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στην Αγία Πετρούπολη, την επομένη των γενεθλίων του Ρώσου πρωθυπουργού. Οι συντάκτες των δημοσιευμάτων υποστηρίζουν ότι η Wintershall μπορεί να αποκτήσει συμμετοχή σε ποσοστό μεταξύ 10% και 20%.

Η ηλεκτρονική έκδοση των «Τάιμς της Μόσχας» σημειώνει από την πλευρά της ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας στον Ρώσο ομόλογό του, υπογράμμισε ότι «θα ήταν θετική εξέλιξη» η συμμετοχή «μιας γερμανικής εταιρίας» στο πρόγραμμα.

Το κόστους 20 δισ. ευρώ πρόγραμμα διαχειρίζονται η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni. Τον περασμένο Ιούνιο, η Μόσχα υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης ώστε η γαλλική Gaz de France να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 10%, σε βάρος της συμμετοχής της Eni.

Τα σχόλια των δύο πρωθυπουργών έγιναν λίγες μόνον μέρες μετά από τη διάψευση, από την Wintershall, φημών για πιθανή συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Τις φήμες είχαν πυροδοτήσει δηλώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, του διευθύνοντος συμβούλου της Eni Πάολο Σκαρόνι ότι θεωρεί πως η θυγατρική της BASF εξετάζει συμμετοχή της στον South Stream.

Και ας περάσουμε στο ..αντίπαλο δέος: Τι γίνεται με το Nabucco που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με αέριο χωρίς να διέρχεται από τη Ρωσία;

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων , επικαλούμενο δημοσίευμα στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ,υποστηρίζει ότι η τελική απόφαση των επενδυτών για τον Nabucco οριστικά δεν πρόκειται να ληφθεί φέτος και θα καθυστερήσει μέχρι του χρόνου, καθώς υπάρχει κωλυσιεργία στις συνομιλίες για προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

«Οριστικά δεν πρόκειται να καταφέρουμε να λάβουμε την απόφαση φέτος, δεν πρόκειται να τη λάβουμε μέχρι το 2011», είπε, σύμφωνα με την Der Standard, το στέλεχος του αυστριακού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG Μίχαελ Ούλμπριχ (η OMV είναι ένας από τους έξι μετόχους του προγράμματος). Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν θα αποφασίσει αργότερα, εντός του 2010, ποιο πρόγραμμα θα τροφοδοτηθεί με ποσότητες φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του υπεράκτιου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, την οποία διαχειρίζονται από κοινού η BP και η νορβηγική Statoil.

Ίδωμεν λοιπόν. Εν τω μεταξύ, μετά τους Γερμανούς, οι Ρώσοι τελειώνουν τις εκκρεμότητες τους και με τους Ρουμάνους. Όσο το Αζερμπαϊτζάν …συσκέπτεται, Μόσχα και Ρουμανία, βάζουν υπογραφές: Συμφωνία για την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας του έργου, που αφορά το τμήμα του αγωγού «South Stream», ο οποίος θα διέρχεται από το ρουμανικό έδαφος, υπεγράφη, στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο των επαφών που έχει στη ρουμανική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας ενέργειας «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ.

Σε δηλώσεις του, έπειτα από τη συνάντηση με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ, ο κ. Μίλερ κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία αμφιβολία σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου του «South Stream» ή το χρόνο ολοκλήρωσης της κατασκευής του.

Εξάλλου, η Gazprom και η ρουμανική διαχειρίστρια και παραγωγός φυσικού αερίου Transgaz, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της Ρουμανίας και της Ρωσίας, για την υλοποίηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream».

Η συμφωνία, θα αποτελέσει, ουσιαστικά, το νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση, στη Ρουμανία, του έργου του αγωγού «South Stream».

Αρέσει σε %d bloggers: