jump to navigation

ΟΙ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Νοέμβριος 9, 2010

Posted by mariandr in Ελλάδα, Εντυπώσεις, Κόσμος, Κείμενα του 2010, Κοινωνία.
trackback

 

Mόνο χρυσή  που δεν  μ έκαναν: Μα κάτι για τις εκλογές; Ένα σχόλιο; Μια πληροφορία; Αυτή η πρεμούρα να δώσει η ταπεινότης μου πληροφορίες και σχόλια με κατασκλάβωσε, αλλά επιμένω: Δύο ήταν οι πραγματικές ΕΙΔΗΣΕΙΣ που αφορούσαν –και αφορούν ως τώρα- τις περιφερειακές εκλογές:

Η πρώτη , είναι η μοναδική σοβαρή απόπειρα διερεύνησης του τι σημαίνει ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και έγινε από την εκπομπή ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ του Γ Σαββίδη στην ΕΤ3. Η δεύτερη ΕΙΔΗΣΗ ήταν ο ξαφνικός –και συγκλονιστικός-θάνατος  του υποψήφιου δημάρχου Νέας Χαλκηδόνας , του μόλις 46 ετών Γιώργου Αποστολάκη. Όλα τα υπόλοιπα είναι αναμασήματα , διαπιστώσεις και εκτιμήσεις, που, ακόμα και υπό την πιο καλοπροαίρετη οπτική γωνία, δεν μπορούν να ακυρώσουν μια αδήριτη πραγματικότητα: Οι υπογραφές «έχουν πέσει» ένθεν κακείθεν, όπου «ένθεν» είναι η λατρευτή σε όλους μας (αλλά όχι ακόμα μεταστάσα εις τους ουρανούς) Τρόϊκα και «κείθεν» είναι η ωραία πλην ολόγυμνος Ελλάς. Κοινώς, οι υπογραφές αυτές δεσμεύουν και την κυβέρνηση και το ΔΝΤ και πολύ δύσκολο με ή χωρίς ΓΑΠ στην εξουσία να αρθούν κάποιες ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ αποφάσεις.

Κι επειδή στις αποφάσεις, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ η εικόνα τουλάχιστον, είναι πως απέναντι τους στρατεύονται ….ΜΗΔΕΝ αντιστάσεις, ας πάρουμε το μυαλό μας «μακριά από το σκοτάδι» και ας το φέρουμε «στο φως» που λεγε προχθές  ο μυστηριωδώς και περιπλόκως εκφράζων  κατ εμέ τα συναισθήματα του και την αγάπη του εις εκ των γυμναστών μου σε γνωστό αθηναϊκό γυμναστήριο.

Σύμφωνα με τη θεωρία του γυμναστή, «καλό είναι να φέρουμε τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος και να δούμε την εικόνα των οικείων μας μπροστά μας, να δούμε με τι ασχολείται ο κόσμος και να το δούμε αυτό με περισσότερη αγάπη βγαίνοντας από το Εγώ μας».

Σας βεβαιώ ότι το έπραξα, και λίαν ευσυνειδήτως. Άσχετη από «αυτά», έφερα την εικόνα της μαμάς να μου προσφέρει τοστ με γαλοπούλα (τρεις ώρες ήμουν στο γυμναστήριο) , την εικόνα του γιατρού να μου χαμογελάει όταν θα τον διαβεβαίωνα ότι έκανα συστηματικά όλες τις ασκήσεις που μου είχε συστήσει για το χτύπημα μου, και μετά… έφερα μπροστά μου –πάντα έχοντας σταυρωμένα τα χέρια στο στήθος κατά πως μου χε παραγγείλει ο γυμναστής, την εικόνα του.. υπολογιστή στην εφημερίδα.

΄Ηρθα λοιπόν στη δουλειά και ασχολήθηκα, όπως πάντα, «με την επικαιρότητα». Και μετά, άρχισα να ψάχνω «με άλλο μάτι» και με περισσότερη «αγάπη» με «τι ασχολείται ο κόσμος».

Λεπτομέρεια: Πώς ορίζεται «ο κόσμος» δεν ξέρω. Αφορά το γυμναστή να μου το εξηγήσει στο επόμενο course, γιατί νιώθω «κάπως» με τον ασαφή διαχωρισμό «εγώ» κι ο «κόσμος».

Να λοιπόν τι βρήκα σερφάροντας στις 9 Νοεμβρίου 2010.

Είδηση πρώτη που απασχόλησε κάποιους και την μετέδωσαν ως τέτοια: «Αν και έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από το γεγονός, ο θρυλικός Τζιμ Μόρισον του θρυλικού συγκροτήματος των Doors ενδέχεται να απαλλαγεί μετά θάνατον από την κατηγορία της προσβολής δημοσίας αιδούς, χάρις σε παρέμβαση του κυβερνήτη της Φλόριντα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριδας Τσάρλι Κριστ, ελληνοκυπριακής καταγωγής, του οποίου η θητεία λήγει στα τέλη του έτους, προβλέπεται να καταθέσει τον Δεκέμβριο αίτημα χάριτος υπέρ του Μόρισον, ο οποίος διώχθηκε για απρεπείς πράξεις έπειτα από συναυλία του στο Μαϊάμι.

“Ο κυβερνήτης σχεδιάζει ένα μέτρο επιείκειας. Έχει χρονικό περιθώριο να το πράξει έως τις 9 Δεκεμβρίου”, καθώς η επιτροπή χαρίτων θα συνεδριάσει εκείνην την ημέρα, τόνισε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Κρις Κέιτ.

Ο μυθικός τραγουδιστής των Doors διώχθηκε ποινικά για απρέπεια, επίδειξη, προσβολή δημοσίας αιδούς και δημόσια μέθη έπειτα από συναυλία του στο Μαϊάμι, την 1η Μαρτίου 1969, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε προκαλέσει από σκηνής τους θαυμαστές του.

Ο Μόρισον κατηγορήθηκε πως έδειξε τα απόκρυφα σημεία του σώματός του στους θεατές, κάτι που δεν αποδεικνύεται από τα φωτογραφικά στοιχεία, και πως προσποιήθηκε ότι έκανε στοματικό έρωτα με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος.

Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε οκτάμηνη φυλάκιση, αλλά είχε ασκήσει έφεση προτού αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 1971 σε ηλικία 27 ετών».

Προσπάθησα να δω με αγάπη και τον Μόρισον και τον Τσαρλς Κριστ. Δεν μπόρεσα. «Χάσιμο ενέργειας»που θα λεγε ο γυμναστής. Αφήστε Λημεριωτόπουλα που ζήλεψα τον Κριστ. Πολύ ξέγνοιαστος μου φάνηκε με αυτά του τα «θέματα» και γω τους ξέγνοιαστους τους ζηλεύω. Πάντως, οι Αμερικανοί ξέρουν καλύτερα. Αν ο Μόρισον χρειάζεται έστω και μεταθανάτια αίτηση χάριτος, τι να πω.. Για ένα παντως δεν επείσθην: Πως είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…

Είδηση δεύτερη: Η καούρα του κυρίου Χουντή

«Έρευνα για το φορολογικό καθεστώς της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Αγίου Όρους, κατά το πρότυπο εκείνης που ήδη έχει ξεκινήσει για το Βατικανό, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.
Ο Ελληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν καλώντας τη να εξετάσει αν το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για τις εμπορικές δραστηριότητες Εκκλησίας της Ελλάδας και του Αγίου Όρους, είναι σύμφωνο με το Κοινοτικό Δίκαιο και τους κανόνες περί ανταγωνισμού.
Η ερώτηση βασίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (IP /10/1319, 12 Οκτ. 2010) ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της Ιταλίας για φορολογικά προνόμια του Βατικανού για «εξαιρέσεις και φορολογικές απαλλαγές υπέρ εκκλησιαστικών ιδρυμάτων που «αναπτύσσουν και εμπορικές δραστηριότητες».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτού του είδους η μεταχείριση αποτελεί «επιλεκτική ευμενή μεταχείριση» και ουσιαστικά «παρέχει παράνομες κρατικές ενισχύσεις με την μορφή φορολογικών εξαιρέσεων σε δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα», παρέχοντας έτσι «άδικο πλεονέκτημα» υπέρ των εκκλησιαστικών εμπορικών και κτηματομεσιτικών δραστηριοτήτων.
Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αφού αναφέρεται στην ανωτέρω έρευνα της Επιτροπής για το φορολογικό καθεστώς στην Ιταλία, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα «εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει έντονη συζήτηση για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Μονών του Αγίου Όρους τα οποία είτε απαλλάσσονται από φόρους είτε τυγχάνουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης», ακόμα και για εμπορικές και κτηματομεσιτικές δραστηριότητες.
Καταλήγοντας την ερώτησή του, καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το φορολογικό καθεστώς, για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα/ οντότητες και τις Μονές του Αγίου Όρους στην Ελλάδα, που συνδέονται με άσκηση εμπορικών και κτηματομεσιτικών δραστηριοτήτων αυτών των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων όπως κάνει και με την περίπτωση της Ιταλίας».

Αυτή  την ασχολία την είδα όντως με αγάπη. Και κατανόηση. Κύριε Ευρωβουλευτά, το Βατικανό ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι κράτος και μάλιστα , όπως και σεις, τελευταίως αναπτύσσει μια ρητορική ως διοικούσα εκκλησία υποστηρίζοντας και αυτή με τη σειρά της πως δεν την καίει-αν δεν την ευνοεί κιόλας- ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους. Εξ ων γνωρίζω, «οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας» στηρίζουν αυτόν το χωρισμό. Το φορολογικό, ως εκ τούτου καθεστώς του Βατικανού με αυτό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν είναι συγκρίσιμο σε τίποτα. Η διερεύνηση του φορολογικού καθεστώτος της Εκκλησίας από την άλλη, είναι κάλλιστα υπόθεση της Ελληνικής πολιτείας, εφόσον κι αν  μάλιστα η τελευταία επιθυμεί αναθεώρηση ή μεταρρύθμιση αυτού του καθεστώτος. Η δε  θολούρα ή διπροσωπία της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ανεπάρκεια της να «διερευνήσει» ή να «μεταρρυθμίσει» το φορολογικό εκκλησιαστικό καθεστώς δεν νομιμοποιεί τα κοινοτικά όργανα να αποφασίζουν για λογαριασμό μας. Τα όρια εθνικού και κοινοτικού δικαίου, υπάρχουν ακόμα κι έχουν νομική αξία.

Ωστόσο, αν το θέμα μας είναι η αντικειμενική και διαφανής φορολόγηση και αυστηρά αυτό,  στο δρόμο είναι τα φορολογικά δικαστήρια, τη σύσταση των οποίων εισηγείται το ΔΝΤ. Εγκλήσεις , μηνύσεις, παραπομπές, γιατί όχι να γίνονται εκεί; Βέβαια, τα δικαστήρια αυτά δεν θα διερευνούν, αλλά θα κρίνουν.

Είδηση τρίτη: «Συνεργείο παρατηρεί τα ερείπια του Οίκου των Μονομάχων, στην αρχαία Πομπηία, ο οποίος κατέρρευσε το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας την μήνιν αρχαιολόγων, αντιπολίτευσης και ΜΜΕ, στην Ιταλία. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κατηγορείται για κακή συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων της χώρας. Το ηλικίας 2.000 ετών μνημείο επισκέπτονταν δυόμισι εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.».

Δεν κατάλαβα «με τι ασχολείται ο κόσμος». Εγώ κατάλαβα απ την είδηση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν κοιμώμενοι. Είμαι υπάλληλος σε ένα αρχαιολογικό χώρο, πληρώνομαι για τη συντήρηση του χώρου, το μνημείο φτάνει να καταρρέει, και κατηγορώ την κυβέρνηση! Μήπως οι μανιασμένοι κατά τα λοιπά αρχαιολόγοι έπιναν εσπρέσο αντί να ασχολούνται με τις κολώνες και τις πέτρες; Σε ένα σχολείο, αν πέσει ένα τούβλο στο κεφάλι ενός μαθητή, ο πρώτος που πάει στην αστυνομία- ίσως και με χειροπέδες- είναι ο διευθυντής, όσο κι αν ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι «αναφερόταν εγγράφως και επί μακρόν στην προϊσταμένη Αρχή για την ανάγκη τέλεσης έργων συντήρησης». Τέλος πάντων.. Μακάρι να χαμε τα χρόνια του. Του μνημείου εννοώ. 2000 χρόνια…

Είδηση τέταρτη: Αυτή την είδα όντως με αγάπη. Εμπεριέχει και μια λέξη που σχετίζεται με την περιγραφή και καταγραφή της κοινωνικής μας πραγματικότητας. Πρόκειται για τη λέξη «όσχεο»: «ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η χρήση φορητού υπολογιστή μπορεί να μην είναι καλή για την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Fertility and Sterility, της οποίας προΐσταται ο ουρολόγος δρ Γιελίμ Σέινκιν.

Προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο την αναπαραγωγική τους ικανότητα, οι άνδρες –λημεριώτες το νου σας!-δεν θα πρέπει να γράφουν με τον φορητό τους υπολογιστή -λάπτοπ- στα πόδια τους, επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας. Η συγκεκριμένη συνήθεια των ανδρών προκαλεί ταχεία υπερθέρμανση στο όσχεο και ενδέχεται να επηρεάσει τη γονιμότητά τους. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν τοποθετήσουν τον υπολογιστή σε φορητή βάση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν θερμόμετρα για να καταγράψουν τη θερμοκρασία στο όσχεο 29 νέων ανδρών, οι οποίοι έγραφαν με τον φορητό υπολογιστή πάνω στα πόδια τους. Ακόμα και όταν τοποθετούσαν φορητή βάση κάτω από τον υπολογιστή, παρατηρούνταν πολύ γρήγορα υπερθέρμανση του οσχέου. «Εκατομμύρια άντρες αναπαραγωγικής κυρίως ηλικίας γράφουν με το λάπτοπ στα πόδια», δήλωσε ο δρ Σέινκιν. «Εντός 10-15 λεπτών όμως, η θερμοκρασία στο όσχεό τους έχει αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να το αντιλαμβάνονται».

Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει μελέτη που να ερευνά πώς και πόσο ακριβώς επηρεάζεται η γονιμότητα των ανδρών από την αύξηση της θερμοκρασίας του οσχέου. Προγενέστερες όμως έρευνες κατέγραψαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του όσχεου κατά ένα βαθμό Κελσίου προκαλεί βλάβες στο σπέρμα. Σύμφωνα με τον δρα Σέινκιν, έπειτα από μία ώρα εργασίας η θερμοκρασία του οσχέου έχει αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου».

Είδηση πέμπτη την οποία αντιγράφω με περισσή αγάπη και στοργή γιατί το ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΑ με έχει ΠΡΗΞΕΙ με τα ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ως δήθεν  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα ..δηλητηριώδη φάρμακα της δυτικής ιατρικής ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!!

«Όσοι παίρνουν συστηματικά μεγάλες δόσεις βιταμίνης Ε πρέπει να είναι ενήμεροι ότι ίσως διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ανακοίνωσε διεθνής ερευνητική ομάδα, έπειτα από επανεξέταση της βιβλιογραφίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο British Medical Journal, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες μεγάλες έρευνες, οι οποίες είχαν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C δεν προστατεύoυν ούτε από τα εγκεφαλικά ούτε από τις καρδιοπάθειες -αντίθετα ίσως αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο, για άγνωστο ακόμα λόγο.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χρήση βιταμίνης Ε δεν είναι τόσο ασφαλής όσο πιστεύαμε» δήλωσε στο Reuters ο Μάρκους Σουρκς του αμερικανικού νοσοκομείου Brigham and Women’s, επικεφαλής της ομάδαςς.

Η μελέτη του, μια μετα-ανάλυση των αποτελεσμάτων εννέα επιμέρους ερευνών, έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης Ε αυξάνει κατά 22% τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο.

Ταυτόχρονα, όμως, η λήψη της βιταμίνης μειώνει κατά 10% τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, στο οποίο η ροή αίματος στον εγκέφαλο σταματά λόγω κάποιου θρόμβου.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά αντιστοιχούν στο 70% του συνόλου, συχνά όμως έχουν καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με τα αιμορραγικά επεισόδια, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όπως υπολογίζουν, για κάθε 1.000 άτομα που παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης C υπάρχουν 0,8 επιπλέον αιμορραγικά εγκεφαλικά και 2,1 λιγότερα ισχαιμικά εγκεφαλικά.

«Αν και ο κίνδυνος είναι μικρός […] συνιστούμε προσοχή κατά της εκτεταμένης, ανεξέλεγκτης χρήσης βιταμίνης Ε» γράφουν στη δημοσίευσή τους.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν και ανέλυσαν τα αποτελέσματα εννέα κλινικών μελετών, με τη συμμετοχή περισσότερων από 118.000 ανθρώπων. Από αυτούς, περίπου οι μισοί λάμβαναν ψευδοφάρμακο (placebo), ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν τουλάχιστον 50 mg βιταμίνης Ε την ημέρα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 15 mg».

Ας μείνουμε στην τελευταία φράση: «Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη». Νομίζω ότι την υπερέβημεν, όχι μόνο σήμερα, αλλά όλο τον τελευταίο καιρό.  Προσλαμβάνουμε πολλά περισσότερα απ όσα μπορούμε  να αφομοιώσουμε και μάλιστα ανερμάτιστα, και μάλιστα  χωρίς να προλαβαίνουμε την αξιολόγηση τους ώστε να αποφασίζουμε την αφομοίωση ή την απόρριψή τους. Μήπως είναι  καιρός για σιωπή πριν ο,τιδήποτε άλλο;  Δεν είναι ενάντιο άλλωστε σε οποιαδήποτε «λήψη αποφάσεων και αντιστάσεων»  το να ξαποσταίνει κανείς.Noμίζω.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: