jump to navigation

Δημοσιογράφοι και (ελληνική) κρίση Νοέμβριος 29, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Κείμενα του 2010, Κοινωνία.
trackback

 

Tης:  ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

« Πρωτοήρθα στην Ελλάδα το 1979 και τη λατρεύω, αλλά από τότε υπήρχε διαφθορά.. Ρωτάτε τη γνώμη μας για τους οίκους αξιολόγησης και αν η πολιτική εξουσία ξεπουλήθηκε στην οικονομική..ρωτάτε αν

η δική μου εφημερίδα, η Liberation, διευκολύνει, τελικά με ό,τι γράφει το διεθνές κεφάλαιο.. Σας απαντώ ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έφερε για παράδειγμα την Goldman Sachs να διοχετεύει πληροφορίες και στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν αγαπώ τις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά αφού ρωτάτε για κερδοσκοπία, 200 άνθρωποι είναι αυτοί που ρυθμίζουν τις αγορές..Όμως η Ελλάδα προσχώρησε στην αγγλοσαξονική πολιτικοοικονομική συλλογιστική , όπως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κι αυτό κάποτε θα πληρωνόταν. Αφήσατε τις δικές αξίες, τα ήθη, τη γλώσσα σας, ε, δεν θα ερχόταν μετά και η οικονομική κρίση;», τόνισε ο χειμαρρώδης , καλός συνάδελφος της Γαλλικής κεντροαριστερής Liberation Ζαν Κατρεμέρ ως ένας εκ των ομιλητών στο άκρως ενδιαφέρον συνέδριο «ΜΜΕ και διεθνής οικονομική κρίση» που πραγματοπιήθηκε τη νπερασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την εποπτεία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα και σε συνεργασία με 7 ευρωπαϊκές πρεσβείες.

Σχετικά δε με το ρόλο των ευρωπαίων δημοσιογράφων από την αρχή της οικονομικής κρίσης ως σήμερα και στα μηνύματα που περνά στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ο ευρωπαϊκός Τύπος, υποστήριξε: « Δεν υποστηρίζω το κυνήγι μαγισσών εναντίον των ΜΜΕ, εμείς, οι «καθισμένοι δημοσιογράφοι δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Τηλεφωνούμε στα γραφεία των εφημερίδων και λέμε ως ανταποκριτές στους συναδέλφους: Μίλησα τώρα στις Βρυξέλλες με τον τάδε Υπουργό..τον τάδε διπλωμάτη, και σου απαντούν: Μα εγώ άλλα διαβάζω στο Βloomberg , το τηλεγράφημα τα λέει αλλιώς.. Δεν ξέρουμε ότι τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τυγχάνουν και πελάτες αυτών των πρακτορείων; Το φαινόμενο δυστυχώς είναι παγκόσμιο, αλλά ας κάνουμε και την αυτοκριτική μας ως δημοσιογράφοι..»

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά δημοσιεύματα για την ιρλανδική κρίση, έμμεσα ή άμεσα κοινή ήταν ωστόσο η άποψη μεταξύ των περισσότερων  ομιλητών (στη συντριπτική πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι από την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Γαλλία , Ιταλία, Ουγγαρία, Γερμανία) πως ο «κελτικός τίγρης» πιέστηκε –σε αντίθεση με την Ελλάδα-να δεχθεί τον ευρωπαϊκό  μηχανισμό στήριξης: «Να μην τα λέμε όπως θέλουμε. Οι τράπεζες της Ιρλανδίας έχουν το πρόβλημα, όχι η Ιρλανδική οικονομία, αλλά οι αγορές ζητούν τωρα από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης εγγυήσεις κατά ενδεχόμενης ζημίας των επενδυτών για να ηρεμήσουν..», υποστήριξε ο Κατρεμέρ, ενώ ο Ισπανός δημοσιογράφος Ερνέστο Εκάϊζερ θύμισε στο ακροατήριο πως το 2002 (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης) ξεκίνησε η κρίση δανεισμού από την ίδια τη Γερμανία που δανείστηκε τελικά με επιτόκιο 2% μετακυλίοντας τότε τη φούσκα στην Ιρλανδία.  Τώρα, οι γερμανικές τράπεζες ως ευρωομολογιούχοι, αυξάνουν τα επιτόκια και δεν δέχονται αναδιάρθρωση των ομολόγων, ματαιώνοντας έτσι τις θυσίες των πολιτών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Απόρησε δε, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα, γιατί στη χώρα του Αριστοτέλη δεν αποφασίζει πια το εθνικό κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του αλλά αποφασίζουν οι τροϊκανοί, ενώ, αναφερόμενος στο ρόλο των δημοσιογράφων, ισχυρίστηκε: Κανείς δεν είχε δει την κρίση να έρχεται, όπως κανείς δημοσιογράφος δεν είχε δει τις χρηματοπιστωτικές συνδέσεις με τον πόλεμο στο Ιράκ ή την κρίση δανεισμού του 2007 και ούτε και καταλάβαινε, μετά «έπεσε

το διάβασμα» και η μελέτη…»

– Από την πλευρά του, ο Βέλγος Ντερκ ντε Βίλντ , παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμα γερμανικός εθνικισμός (αναφορικά με τα «παλιά», έως και χυδαία  γερμανικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα)αλλά τόνισε ότι και  η Ελλάδα είναι καχύποπτη ενώ θύμισε ότι ο ενέχων ρατσιστική χροιά όρος P I IGS (γουρουνάκια) για τον ευρωπαϊκό Νότο είναι αγγλοσαξονικής έμπνευσης και κατέληξε πως δημοσιογραφική αντικειμενικότητα δεν διαπίστωσε στον αμερικανικό και στον βρετανικό Τύπο αλλά όχι στον (υπόλοιπο) ευρωπαϊκό που προσπάθησε εξ αρχής να μελετήσει και να διερευνήσει την κρίση.

Καταπέλτης για την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος υπό την έννοια ότι η νομισματική ένωση με το στρεβλό μηχανισμό λειτουργίας της δεν έφερε την οικονομική και πολιτική ένωση της Ευρώπης ήταν και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης: « Αυτές τις μέρες θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  τα συμπεράσματα της Συνόδου, τα προγράμματα της Κομισιόν σε όλους τους τομείς για το 2011, αλλά δεν θα κουβεντιάσει τίποτα για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2011 λόγω της σκληρής στάσης κάποιων κρατών, είπε χωρίς να κατονομάσει τη Γερμανία και τόνισε: «Από την ώρα που έσκασε η κρίση, η Γερμανία μιλά μόνο για ποινές κατά των απείθαρχων. Οι αγορές , των οποίων έλεγχος δεν υπάρχει, φρόντισαν να αποδεκατίσουν την Ελλάδα και τώρα υπάρχει απαίτηση για ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ προκειμένου να σωθούν τα πιο αδύναμα κρατη αφού οι ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ». Δεν παρέλειψε δε , εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου να θέσει επί τάπητος μια παλιά πρόταση περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην πληρωμή ..της ζημιάς: « Να μετέχει ή όχι και ο ιδιωτικός  τομέας και αν ναι, στην αρχή ή στο τέλος της όποιας διαδικασίας; Δηλαδή , να πληρώσει κι ο ιδιωτικός τομέας στο τέλος αν χρεοκοπήσει μια χώρα; Δεν θα ήταν καλύτερα αν από την αρχή ο ιδιωτικός τομέας πλήρωνε το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για να βρει ανάσα και η ανάπτυξη;», διερωτήθηκε.

Αυτό που δεν αντελήφθη η επίσης ομιλήτρια, ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά- η οποία κατά τα λοιπά (και εξ αφορμής της Ιρλανδίας) έθεσε έξοχα το ζήτημα του αθέλητου χειρισμού του Τύπου από κέντρα που επιθυμούν την ροή συγκεκριμένων οικονομικών εξελίξεων ήταν πως οι συμμετέχοντες στο πάνελ, εισέπραξαν διαφορετικά τη φράση της «Εμείς χρειαζόμαστε ευρωπαίους δημοσιογράφους που να καυτηριάζουν τους εθνικούς εγωισμούς»: «Εγώ είμαι Γάλλος και θα μιλήσω Γαλλικά», είπε ο Ζαν Κρεμέρ όταν ήρθε η ώρα του να  μιλήσει, εν μέσω ακροατηρίου που είχε ακουστικά διερμηνείας στη διάθεση του και με τους υπόλοιπους ομιλητές -πλην του επίσης ευστοχότατου Τάσου Τέλογλου που μίλησε στα ελληνικά- να μιλούν Αγγλικά…

Advertisements

Σχόλια»

1. Κώστας - Νοέμβριος 29, 2010

Δηλώνω περήφανο μέλος του σημερινού Δημοκρατικού ακροατηρίου..χαχα

mariandr - Νοέμβριος 30, 2010

Υπαρχουν ακόμα ανθρωποι που κάνουν δηλώσεις και δεν είναι πολιτικοί; Ενδιαφέρον… Πιο ενδιαφέρον το ότι γράφεις το «δ’ κεφαλαίο». Είσαι των Δημοκρατικών κι όχι των Ρεπουμπλικανών ή η δημοκρατία είναι ιερή έννοια τόσο και τέτοια ώστε να αξιζει αν μη τι αλλο ενα Δ κεφαλαίο;

2. modest073 - Νοέμβριος 29, 2010

Πολύ ωραία παρουσίαση, ευχαριστούμε.
____________________________________

Μια ερώτηση: εκτός από τη στάση των ΜΜΕ στην κρίση το συνέδριο ασχολήθηκε και με τις επιπτώσεις της κρίσης στα ΜΜΕ, δηλαδή με την κρίση στα ΜΜΕ – ή είναι κυρίως ελληνικό φαινόμενο; Κι αν ναι τι γνώμη έχουν γι’ αυτό οι ξένοι δημοσιογράφοι.

mariandr - Νοέμβριος 30, 2010

Ελάχιστα . Αναφορά ως προς αυτό που ρωτάς, έγινε υπό την έννοια ότι οι δημοσιογραφοι παραδέχθηκαν πως οι εκδότες δίνουν έμφαση στις ηλεκτρονικές εφημερίδες- όρα Νιου Γιορκ Τάϊμς.

modest073 - Νοέμβριος 30, 2010

Ευχαριστώ.

3. Κώστας Σ. - Δεκέμβριος 1, 2010

Δεν νομίζω να είναι προνόμιο μόνο των πολιτικών οι δηλώσεις, ούτε σήμερα ούτε άλλη εποχή, το πρόβλημα είναι οτι αυτοί έχουν ακροατήριο ενω εγω οχι..όσον αφορά το «Δημοκρατικό», Εγω (πλάκα κάνω..) ίσως να το έγραψα με δ κεφαλαίο γιατί συνειδητά θέλησα να εξυψώσω λίγο την έννοια μέσα στο γενικότερο κλίμα αποδόμησης..θεώρησέ το μια πράξη εκτίμησης εκ μέρους μου προς αυτήν.

mariandr - Δεκέμβριος 1, 2010

Σε ένα θα διαφωνήσω μαζί σου ως ρομαντική που επιμένω να είμαι: Ακροατήριο έχουμε ΟΛΟΙ. Η παρέα σου, οι οικείοι σου, ακροατηριο είναι, στο βαθμό που εσύ από τη δική σου θέση και αυτό (το ακροατήριο) από τη δική του, προσπαθούν να μην ευτελίζουν αυτό που έγραψες με κεφαλαίο: τη Δημοκρατία.
Καλή Δύναμη.

Κώστας Σ. - Δεκέμβριος 1, 2010

Ένα πράγμα μόνο θα κρατήσω: το «ρομαντική». Γιατί τί να την κάνεις την Δύναμη αν δεν έχεις Όνειρα;


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: