jump to navigation

«Συνάντηση του Φράϊμπουργκ»και Σύνοδος Κορυφής Δεκέμβριος 13, 2010

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Ελληνική Διπλωματία, Κείμενα του 2010, Κοινωνία.
trackback

Απογευματινή των Εργαζομένων, 13 Δεκεμβρίου 2010

Το πασίγνωστο οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg , φιλοξένησε προχθές απόψεις οικονομολόγων και αναλυτών, όπως της Goldman Sachs, της Morgan Stanley και της HSBC, για το θέμα των ευρωομολόγων, μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (16 και 17 Δεκεμβρίου), όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρώπη από το 2013 και μετά. Η πρόταση της έκδοσης των ευρωομολόγων υποστηρίζεται έως τώρα επισήμως – πέραν από την Ιταλία και το Λουξεμβούργο – και από την Ελλάδα και το Βέλγιο, ενώ απορρίπτεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τη γαλλογερμανική άρνηση έκδοσης ευρωομολόγων ως αναχώματος στα χρέη των χωρών και ως ελπίδας ανάκαμψης της ευρωζώνης, το ζήτημα των ευρωομολόγων θα πρέπει να θεωρείται βασίμως λήξαν: Την ..εκδημία τους πριν καν γεννηθούν, εξέφρασε άλλωστε, όσο πιο ευγενικά γινόταν, ο ένθερμος υποστηρικτής τους, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup: «Είμαι πεπεισμένος ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να αποτελούν και μια μέρα θα αποτελούν, όργανο για την εξουδετέρωση παράλογων κινήσεων στις κεφαλαιαγορές, οι οποίες κατευθύνονται ενάντια στα κράτη μέλη μεμονωμένα και στην Ευρωζώνη ως σύνολο», είπε στη γερμανική τηλεόραση ZDF.

Όπως είπε, είναι σίγουρος πως .. «κάποια στιγμή» θα εκδοθούν τα ευρωομόλογα.

Η «είδηση», λόγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, δεν είναι συνεπώς τα ευρωομόλογα και η τύχη τους, αλλά η συνειδητοποίηση και παγίωσης της αίσθησης πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει αφεθεί στον σαδομαζοχιστικό έρωτα του με τη γαλλογερμανική ηγεσία. Βέβαια, η Γαλλία, όπως πάντα πιο ..διπλωματική από την «ωμή» Μέρκελ, εξήγησε πιο διακριτικά την άρνηση της: ««Δεν υπάρχει σήμερα λόγος να συζητάμε νέες προτάσεις την ώρα που μόλις συμφωνήσαμε για έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία, αποφεύγοντας να σχολιάσει το γερμανικό επιχείρημα περί της ανάγκης αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης στην περίπτωση κατά την οποία επιχειρούνταν έκδοση ευρωομολόγων. Κακά τα ψέμματα όμως: Η Γερμανία απέρριψε την ιδέα των Ευρω-ομολόγων, γιατί, όπως ορθώς σχολιάστηκε, αυτά θα συνέδεαν τα κόστη δανεισμού των μεγάλων οικονομιών με εκείνα των κρατών της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κάτι που θα είχε ως συνέπεια να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η «είδηση» αφορά μάλλον τη «Συνάντηση του Φράϊμπουργκ». Ως γνωστόν, στην πόλη αυτή συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή το γαλλογερμανικό δίδυμο για να προετοιμάσει τις κοινές του θέσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής, θέσεις επικεντρωμένες στο ζήτημα: «η στήριξη του ευρώ». .
Όσο για την Ελλάδα; Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε –από το Καζακστάν ήδη όπου είχε συμμετάσχει για τη Σύνοδοι του ΟΑΣΕ- την ελπίδα που τρέφει ότι, στην επικείμενη Σύνοδο, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο: θα δημιουργηθεί ή όχι μόνιμος μηχανισμός στήριξης για κράτη –μέλη «με πρόβλημα» στο πλαίσιο πάντα ύπαρξης και ισχύος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος; Για την απάντηση, αρκεί να σκεφτούμε: Κυριακή κοντή γιορτή. Η Σύνοδος ξεκινά στις 16 Δεκεμβρίου…

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: