jump to navigation

Ένας εν αναμονή νέος Δεκέμβριος 13, 2010

Posted by mariandr in Ελλάδα, Κοινωνία.
trackback

Γενικά περί ειδικότητας

Ήθελα να καταθέσω μια αντιπρόταση στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την πρόσφατη αλλαγή της διαδικασίας ειδίκευσης των Ψυχιάτρων, Νευρολόγων και Φυσικών Ιατρών.

Είμαι ιατρός σε αναμονή ειδικότητας με τελική ειδικότητα την Ψυχιατρική. Για να γίνει σήμερα κάποιος Ψυχίατρος στην Ελλάδα απαιτείται

ειδίκευση 6 μηνών στην Παθολογία, 1 χρόνου στη Νευρολογία και 3,5 χρόνων στην Ψυχιατρική. Έχοντας πάρει πτυχίο το 2000, ήμουν υποχρεωμένος να κάνω την υπηρεσία υπαίθρου (Αγροτικό) προκειμένου να μπορώ να δηλώσω κάποιο νοσοκομείο για ειδικότητα. Αργότερα η υπηρεσία υπαίθρου έπαψε να είναι υποχρεωτική για τη δήλωση νοσοκομείου για ειδικότητα. Ήμουν σε αναμονή από το 2005 για το πρώτο στάδιο της Παθολογίας, αλλά το 2007 ο πρώην Υπουργός, κος Γιαννόπουλος, αποφάσισε πως η υπηρεσία υπαίθρου (Αγροτικό) μπορεί να αναγνωριστεί ως 6 μήνες ειδικότητας. Αλλάζω λοιπόν τα χαρτιά μου και δηλώνω το 2ο κομμάτι της ειδικότητάς του, Νευρολογία, το 2007. Ετοιμαζόμουν να ξεκινήσω τώρα το Δεκέμβριοτου 2010 τη Νευρολογία, αλλά τον Αύγουστο του 2010 η πρώην Υπουργός κα Ξενογιαννακοπούλου αποφάσισε πως οι λίστες αναμονής για τις ειδικότητες της Ψυχιατρικής, Νευρολογίας και Φυσικής Ιατρικής θα αναδιαρθρωθούν με κριτήρια αρχαιότητας. Κάθε αναμονή που μέχρι τότε υπήρχε, ακυρώνεται και οι σε αναμονή ειδικευόμενοι έπρεπε να δηλώσουν εκ νέου το κομμάτι της ειδικότητάς που θέλουν και το στάδιο ειδίκευσης που βρίσκονται. Αφού έχω ήδη χάσει 6 χρόνια σε αναμονή (2005 – 2010) και συγκριτικά με άλλους συναδέρφους μου έχοντας χάσει και το 15μηνο του Αγροτικού (3 μήνες η τρίμηνη εκπαίδευση και 12 μήνες η υπηρεσία υπαίθρου), που πλέον δεν είναι υποχρεωτικό για τη δήλωση νοσοκομείου για ειδικότητα, αναζητώ κάποια θέση για να κάνω τη Νευρολογία, το 2ο στάδιο της ειδίκευσής μου. Ανακαλύπτω πως μια και αιτούμαι να κάνω το 2ο στάδιο της ειδικότητας βρίσκομαι αυτόματα στις λίστες αναμονής κάτω από οποιονδήποτε ειδικευόμενο Νευρολόγο, ο οποίος δηλώνει Νευρολογία στο ίδιο νοσοκομείο με εμένα (για τους Ψυχιάτρους η Νευρολογία είναι το 2ο στάδιο, ενώ για τους Νευρολόγους είναι το 3ο, οπότε οι Νευρολόγοι πάντα προηγούνται των Ψυχιάτρων για τη Νευρολογία σύμφωνα με το Νόμο του Αυγούστου 2010). Η τελευταία πράξη αυτής της ιστορίας είναι η ανακοίνωση από τον νυν Υπουργό Υγείας, κο Λοβέρδο, της ακύρωσης του νόμου του Αυγούστου και της πρότασης θέσπισης νέων λιστών αναμονής με κριτήρια την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στη Διεύθυνση Υγείας κάθε Νομαρχίας.

Και έχω τις ακόλουθες απορίες:

1) Γιατί η αλλαγή των λιστών αναμονής να αφορά μόνο τους ειδικευόμενους της Ψυχιατρικής, Νευρολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Φυσικής Ιατρικής και όχι το σύνολο όλων των ειδικευόμενων σε κάθε ειδικότητα; Υπάρχουν και άλλες ειδικότητες με περισσότερα του ενός κομμάτια ειδικότητας. Η αλλαγή των κριτηρίων αναδιάρθρωσης της λίστας αναμονής σε μόνο 4 από τις περισσότερες από 30 συνολικά ειδικότητες αποτελεί κοινωνική αδικία και επίδειξη κοινωνικού ρατσισμού εις βάρος μόνο των συγκεκριμένων 4 ομάδων ειδικευομένων. Είναι σα να ισχύουν κάποιοι νόμοι μόνο για κάποιους λίγους και όχι για όλους. Πόσο δίκαιο και δημοκρατικό είναι αυτό;

2) Αν όλες οι λίστες των σε αναμονή ειδικευομένων αναδιαρθρώνονταν με κριτήρια αρχαιότητας, θα μπορούσαν και οι εγκλωβισμένοι σε αναμονή ειδικευόμενοι των 4 προαναφερθέντων ειδικοτήτων να αλλάξουν ειδικότητα και να διεκδικήσουν μια θέση σε μια άλλη ειδικότητα. Ενώ με το σημερινό σύστημα, αν εγώ και οι συμπάσχοντές μου αλλάξουμε ειδικότητα, θα πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής μας και φυσικά θα πάρουμε την αντίστοιχη θέση στη λίστα, δηλαδή την τελευταία. Έχοντας όμως αποφοιτήσει εδώ και 11 χρόνια περίπου από την Ιατρική Σχολή, θεωρώ κάπως άδικο να ειδικευθώ μετά από κάποιον που αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 2010.

3) Με το προταθέν προσχέδιο του κου Λοβέρδου, θα διαμορφωθούν νέες λίστες αναμονής με κριτήριο την ημερομηνία αίτησης του κάθε ειδικευόμενου. Γιατί έπαψε να αποτελεί κριτήριο η αρχαιότητα, δηλαδή το πότε κάθε ειδικευόμενος τελείωσε το προηγούμενο στάδιο ειδίκευσής του ή πότε πήρε πτυχίο; Ποιον δεν εξυπηρετεί ο ειδικευόμενος που είναι σε αναμονή για χρόνια να προηγηθεί κάποιου πρόσφατου αποφοίτου μιας Ιατρικής Σχολής; Ποιων τα παιδιά μόλις αποφοίτησαν από τις Ιατρικές Σχολές και γιατί αυτά να προηγηθούν άλλων αποφοίτων, οι οποίοι αναμένουν χρόνια για μια θέση ειδικότητας; Πόσο δίκαιο και δημοκρατικό είναι αυτό; Γιατί να μαλώνουνε οι γιατροί έξω από τα γραφεία των Νομαρχιών για το ποιος θα δηλώσει πρώτος και γιατί δεν αποφασίζεται η αρχαιότητα να αποτελεί το μόνο κριτήριο διαμόρφωσης κάθε λίστας αναμονής; Γιατί κε Λοβέρδο;

4) Στην πρόταση του κου Λοβέρδου, η ενιαία τοποθέτηση γιατρών για όλα τα εναπομείναντα κομμάτια ειδικότητας (με στόχο την αποφυγή των ενδιάμεσων αναμονών για το κάθε κομμάτι ειδικότητας) και οι ξεχωριστές τοποθετήσεις και θέσεις ειδικευομένων διαφορετικών ειδικοτήτων (ώστε να μην συγκρούονται για τις ίδιες θέσεις άτομα σε διαφορετικό στάδιο ειδίκευσης) είναι θετικές και πρέπει να αναγνωριστούν ως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ολοκληρώνοντας, ήθελα να συνοψίσω πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στη χρόνια ανεργία γιατρών σε αναμονή της ειδικότητάς τους αν εφαρμόζονταν οι ακόλουθες 3 βασικές θέσεις:

1) Οι λίστες αναμονής πρέπει να αναδιαρθωθούν με μόνο κριτήριο την αρχαιότητα των ειδικευομένων. Η αρχαιότητα μπορεί να οριστεί είτε ως η ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, είτε η ημερομηνία ολοκλήρωσης ή διορισμού του ειδικευόμενου στο προηγούμενο στάδιο ειδίκευσης.

2) Οι θέσεις ειδικότητας για διαφορετικές ειδικότητες πρέπει να είναι ξεχωριστές για την κάθε ειδικότητα και να μην διεκδικούνται εν δυνάμει όλες από όλους. Έτσι άτομα σε διαφορετικό στάδιο ειδίκευσης αλλά και διαφορετικές τελικές ειδικότητες, δε θα βρεθούν σε σύγκρουση και αντιμαχία.

3) Η ενιαία τοποθέτηση (μια και μόνη αναμονή) για όλα τα κομμάτια ειδικότητας προκειμένου οι ειδικευόμενοι να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους με μια μόνο αναμονή.

Εύχομαι να βρεθεί κάποιος υπεύθυνος να διαβάσει αυτές τις γραμμές. Άτομα με προοπτικές και όραμα, άτομα πολλά υποσχώμενα και δραστήρια μπορούν και πρέπει να αποφασίσουν ριζικές αλλαγές, προκειμένου να ξεφύγουμε από το σημερινό βάλτο του ρουσφετιού και της αδικίας. Κε Λοβέρδο, ο λόγος σε εσάς..

Ένας εν αναμονή νέος

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: