jump to navigation

«Επιχείρηση Αποπληρωμή» και το περί Καραμανλή ερώτημα Δεκέμβριος 13, 2010

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Διεθνής Οικονομία, Ελλάδα, Ελληνική Διπλωματία, Εντυπώσεις, Κείμενα του 2010, PAGOSMIOPOIISI.
trackback

 

Απογευματινή των Εργαζομένων, 13 Δεκεμβρίου 2010

 

Όσοι πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομική επιτήρηση είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι στο παζλ μιας παγκόσμιας επιτήρησης η οποία δεν είναι μόνο οικονομικού περιεχομένου, καλά θα κάνουν να ανασκουμπωθούν: Η «Επιχείρηση Αποπληρωμή»-αλήθεια, άκρως επιτυχής η κωδική ονομασία-έχει ήδη ξεκινήσει: Χάκερς, αλληλέγγυοι με τη Wikileaks και τον «αρχηγό» της , προσφάτως συλληφθέντα στο Λονδίνο με την κατηγορία διάπραξης..σεξουαλικών εγκλημάτων Τζούλιαν Ασάνζ, επιτέθηκαν στο μέχρι τώρα χορηγό της ιστοσελίδας που αναστάτωσε τις δυτικές κυβερνήσεις με τη δημοσίευση απορρήτων διπλωματικών εγγράφων προκαλώντας θύελλα αποκαλύψεων αλλά και αντιδράσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή. Και το όνομα του χορηγού; Μαστερκαρντ!

Αν…

αποσύρετε τις διαφημίσεις σας από την ιστοσελίδα μας ταυτιζόμενοι κύριοι της πιστωτικής κάρτας Μάστερκαρντ με την αμερικανική κυβέρνηση που θεωρεί παραβίαση του αμερικανικού νόμου περί του απορρήτου και απειλή για την εθνική της ασφάλεια την ιντερνετική δημοσίευση εγγράφων που αφορούν τις τύχες των λαών, ε, ήρθε η ώρα να αποπληρώσουμε και προς εσάς τα χρέη μας! Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτηκαν οι κυβερνοαντάρτες διαφορετικών εθνικών καταγωγών και φυλών _αλήθεια, ιδού τα καλά της παγκοσμιοποίησης- και προκάλεσαν προχθές σημαντικές βλάβες στην κεντρική ιστοσελίδα της Mastercard.

Έπρεπε ωστόσο να το περιμένουν οι «ειδικοί»: Οι κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις στο αμερικανικό πεντάγωνο, οι ρωσικές στις τέως σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου και το αντίστροφο κατά την τελευταία πενταετία, αλλά και η ίδια η υπαγωγή του κυβερνοπολέμου στην έννοια « ασύμμετρη απειλή», αργά ή γρήγορα, θα έπεφτε στη λογική ενός παγκόσμιου «πληροφορικού» ανταρτοκινήματος ως της μόνης ουσιαστικής απάντησης στον ολοκληρωτισμό της «πληροφορικής» πλανητικής συνείδησης. Έτσι, οι ΗΠΑ ζουν τώρα την ιντερνετική τους 11η Σεπτεμβρίου, απελπισμένα προσπαθώντας να σταματήσουν διαρροές και να μαζέψουν τα αμάζευτα που αποκαλύπτουν τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής τους πολιτικής, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι μπλόγκερς του πλανήτη , στοχεύοντας στην ίδρυση μιας διαδικτυακής δημοκρατίας που θα συνυπάρχει ως αντίπαλος του μη διαδικτυακού πλανητικού ολοκληρωτισμού , συσπειρώνονται διά των ιστοσελίδων τους όλο και περισσότερο μετά το ενθαρρυντικό παράδειγμα του νέου Μπολιβάρ –δώστε όποιο όνομα θέλετε- , του επαναστάτη του 21ου αιώνα, του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ας μη γελιόμαστε. Ο Ασάνζ και οι φίλοι του(δημοσιογράφοι, ανώτεροι υπάλληλοι, φοιτητές, διανοούμενοι) από διαφορετικές χώρες και καταβολές έκαστος, συνέβαλαν και συμβάλλουν στη διαρροή αυθεντικών πληροφοριών που αφορούν το πώς σκέφτονται «θεσμικοί» των μεγάλων δυνάμεων για τους λαούς του κόσμου, επειδή γνωρίζουν. «Γνωρίζουν», σημαίνει πως , πολλοί από αυτούς, ενδεχομένως να είναι ακόμα ενεργά σχετιζόμενοι με μυστικές υπηρεσίες χωρών. Κι αν αυτός ο συλλογισμός έχει βάση, τότε , το επόμενο ερώτημα είναι γιατί ο Ασάνζ επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να βγάλει στη φόρα «πράγματα».

Κάποιοι υποστηρίζουν πως πολλά από «τα πράγματα» που βγήκαν στη φόρα, ήταν ήδη γνωστά. Σωστό. Μα δεν ήταν επαληθευμένα, αλλά υποκείμενα στην «θεσμική» και «συστημική» επιχειρηματολογία των «αντισυνωμοσιολόγων» που μιλούσαν ως τώρα για «γραφικούς συνωμοσιολόγους». Το πρώτο επίτευγμα λοιπόν των κυβερνοανταρτών, ήταν πως με τη διαρροή συγκεκριμένων εγγράφων , κάποιοι, σαν τους Έλληνες ας πούμε, επιβεβαίωσαν αυτό που ήξεραν αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν: Το πόσο εξερέθισε λόγου χάριν η κυβέρνηση Καραμανλή συγκεκριμένες ξένες δυνάμεις με το ελληνικό βέτο κατά των Σκοπίων στο Βουκουρέστι και το πόσο πολύ έγινε επιθυμητή από τις δυνάμεις αυτές μια «νέα, σταθερή , πιο ευέλικτη κυβέρνηση» στην Ελλάδα μετά την απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για το «όραμα της ΝΑ Ευρώπης» αλλά χωρίς να συμπεριλάβει στη συνεργασία αυτή το «όραμα» των αγωγών φυσικού αερίου. Για το δεύτερο όραμα η τότε κυβέρνηση αντέτεινε –ως γνωστόν πλέον και επαληθευμένο από τα Wikileaks-την ελληνορωσική συνεργασία. Πάντως, υπό αυτήν την έννοια και μόνο, και μετά τα Wikileaks, ο Καραμανλής δεν έχει πια κανένα λόγο «να μιλήσει». Μίλησαν τα Wikileaks για αυτόν.

Τα Wikileaks, μίλησαν και για πολλά άλλα βέβαια, όπως ας πούμε για τους «αργυρώνητους Έλληνες δημοσιογράφους», θέμα λίαν σκανδαλώδες της οικονομικής κρίσεως μεσούσης… : «Σε απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 12 Ιουνίου 1981, ο Αμερικανός πρέσβης Μακλόσκι γράφει στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αλεξάντερ Χέιγκ, τα εξής προσβλητικά και απαράδεκτα για τους Ελληνες δημοσιογράφους:

«Από το 1974, ο αντιαμερικανισμός έχει καταστεί πια αξιοσέβαστος, όπως και διάφορες αριστερές θέσεις γενικά. Παρακινούμενοι από τα ανεύθυνα μέσα ενημέρωσης, πολλοί Έλληνες, και ειδικά οι νέοι, είναι πρόθυμοι να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ ή/και το ΝΑΤΟ για πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας. Οι αντίπαλοί μας έχουν εκμεταλλευτεί έξυπνα τη ροπή των Ελλήνων να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους για τις δικές τους ανεπάρκειες. Ο Τύπος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αθέμιτη εκμετάλλευση και δεκτικός σε σκανδαλοθηρίες, παρουσιάζοντας την αμερικανική κυβέρνηση και τις δραστηριότητες με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο απλός Ελληνας αναγνώστης τείνει να πιστεύει ό,τι βλέπει τυπωμένο. Επί πλέον, όταν κάτι εμφανισθεί στον Τύπο, είναι αδύνατο να διαψευσθεί. Ως φυσικό επακόλουθο του Β (Σ.Σ.: του παραπάνω), πολλοί Ελληνες δημοσιογράφοι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιηθούν ως αγωγοί. Μερικοί ίσως είναι πεπεισμένοι ιδεολόγοι. Οι περισσότεροι είναι απλά αργυρώνητοι (simply venal). Αυτή η τάση είναι επικρατέστερη τώρα που οι σχέσεις με τους κομμουνιστές δεν είναι πια ταμπού».»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Wikileaks αλλά και σχετικό ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου στο Κυριακάτικο Έθνος «…Τη διάθεση δεκάδων χιλιάδων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, μέσω των πρεσβειών στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων σε ιδιώτες και φορείς μέχρι τουλάχιστον το 2008, αποκαλύπτουν αμερικανικά έγγραφα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Εθνος της Κυριακής». Οσοι έλαβαν επιχορηγήσεις, ανάμεσά τους και πολίτες άλλων χωρών, υποχρεώθηκαν να υπογράψουν σχετικό συμβόλαιο.

Τα έγγραφα αποχαρακτηρίστηκαν από ομάδα ερευνητών στην Ουάσιγκτον ύστερα
από την υποβολή σχετικού αιτήματος με κεντρική αναφορά στις δραστηριότητες των τριών πρεσβειών κατά την επίμαχη περίοδο προετοιμασίας του αντιδημοκρατικού και φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν. Υστερα από προσπάθειες τεσσάρων ετών η αρμόδια αρχή της αμερικανικής κυβέρνησης παρέδωσε 1.331 συμβόλαια επιχορηγήσεων (grants) των τριών πρεσβειών, αφού προηγουμένως έσβησε τα ονόματα των παραληπτών. Ολα τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα φέρουν την υπογραφή του Theodore Sellin της υπηρεσίας Review Authority του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές πρεσβείες στις τρεις πρωτεύουσες στοχεύουν ως επί το πλείστον καθηγητές, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακόμα και εκπροσώπους του οικονομικού κόσμου και όλους αυτούς που θεωρούνται opinion leaders, ενώ συγχρόνως με αδρές χρηματοδοτήσεις οι Αμερικανοί μέσω οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών (UNDP και UNOPS) αποκτούσαν πρόσβαση και επιρροή στη λεγόμενη Κοινωνία των Πολιτών. Το αρμόδιο πρόγραμμα για τις επιχορηγήσεις επίσημα στοχεύει στην ενημέρωση των παραπάνω για την πολιτική των ΗΠΑ, είτε για τις συγκεκριμένες χώρες είτε για το ΝΑΤΟ είτε για την αμερικανική πολιτική γενικότερα. Η μελέτη των αποχαρακτηρισμένων εγγράφων οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι κάποιες από τις επιχορηγήσεις χρησιμοποιήθηκαν και για άλλους σκοπούς. Για παράβειγμα:

Σε έγγραφο της 20ής Σεπτεμβρίου 2000 εγκρίνεται ποσό 2,960 δολαρίων και στη δικαιολογία για την επιχορήγηση αναφέρει «για να προωθήσει αμερικανικά…». Και το όνομα έχει σβηστεί, αλλά και το υπόλοιπο κείμενο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να καταλήξει κανείς σε ασφαλές συμπέρασμα. Σε έγγραφο της 25ης Σεπτεμβρίου 2000 αναφέρεται ότι δίνεται επιχορήγηση 9.500 δολαρίων. Και σε αυτό έχει σβηστεί το όνομα του παραλήπτη, ενώ ως δικαιολογία αναφέρεται ότι «είναι η πρώτη από μία σειρά». Το υπόλοιπο κείμενο έχει σβηστεί, με αποτέλεσμα να καταλήγει κανείς στο λογικό συμπέρασμα ότι ακολούθησαν και άλλες επιχορηγήσεις.

Σε έγγραφο με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2000, η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας φαίνεται να καταβάλλει 24,546 δολάρια αλλά η αιτιολογία παραμένει μυστική, καθώς ο αποχαρακτηρισμός του εγγράφου άφησε την πρόταση στη μέση. Γράφει: «ο δικαιούχος πρέπει να τα χρησιμοποιήσει?». Το όνομα του δικαιούχου έχει σβηστεί. Είναι αναγκαίο να διευκρινιστούν τα εξής:

Αν και το βασικό ερώτημα της έρευνας αφορούσε τον ισχυρισμό για επιχορήγηση πολιτών για να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν, οι ερευνητές των Wikileaks δεν μπορούν να υποστηρίξουν με βεβαιότητα ότι οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις αφορούσαν μόνο το σκηνικό που στήθηκε για επιβολή του κειμένου του τότε γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές έχουν εξασφαλίσει τα ονόματα των οργανώσεων που έλαβαν επιχορηγήσεις για να στηρίξουν το σχέδιο Ανάν, αλλά υπήρξε ρητή άρνηση για να δοθούν τα ονόματα των μελών των διοικητικών συμβουλίων.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που υπέγραψαν για να λάβουν τις επιχορηγήσεις (grants) όπως περιγράφονται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των πρεσβειών Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας.

Δίκην επιλόγου στα παραπάνω, ας συγκρατήσουμε δύο μόνο πράγματα: Εντός των ημερών θα δημοσιευθούν 1385 τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης, που θα αφορούν έγγραφα ελληνικού ενδιαφέροντος από το 1985 ως και το Φεβρουάριο του 2010.. Και δεύτερον: ο Ασάνζ, παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου καταζητούμενος όλον αυτόν τον καιρό από την Ιντερπόλ, με ..τέσσερις κατηγορίες ..σεξουαλικού περιεχομένου εις βάρος του εκ των οποίων η μία, αναφέρει ότι έκανε έρωτα (σε καταγγέλλουσα) χωρίς προφυλακτικό. Οι εξελίξεις, όσο και οι εναντίον του όμως συγκεκριμένες κατηγορίες, δείχνουν ότι κι άλλοι, εκτός απ αυτόν, δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικά κατά τις πράξεις τους….\

ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ_ΒΟΜΒΑ

****Την έντονη δυσαρέσκεια του υπεύθυνου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ λόρδου Πάτεν για το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν» το 2004, αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διαρρέουν καθημερινά μέσω του Wikileaks. Σύμφωνα με ένα από αυτά, τρεις ηµέρες µετά την απόρριψη του σχεδίου από τη Λευκωσία, ο Κρις Πάτεν έλεγε ότι η Ευρώπη έπρεπε να περιµένει τη συγκεκριµένη συµπεριφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου επειδή ήξερε πως είχε να αντιμετωπίσει «τον δικηγόρο του Μιλόσεβιτς»…
Οι χαρακτηρισµοί Πάτεν εις βάρος του τότε προέδρου της Κυπριακής Δηµοκρατίας διατυπώθηκαν σε Αµερικανούς που υπηρετούσαν στις Βρυξέλλες στη διάρκεια δείπνου στις 27 Απριλίου. Ο Πάτεν υποστήριξε πως ό,τι συνέβη δεν αποτελούσε παρά μια
«θλιβερή αντανάκλαση της πραγµατικότητας διεύρυνσης της ΕΕ».

Όπως είπε µε µεγάλη δόση κυνισµού, «µερικά νέα µέλη δεν θα ήθελες να τα έχεις παρέα στο δείπνο σου, παρά µόνο µε µακρύ κουτάλι…», δηλαδή να μην κάθονται δίπλα σου.

*** Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η εναντίωση χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Κύπρος, στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιρλίογλου στις 18 Φεβρουαρίου 2010 στην Αγκυρα, σύμφωνα με το συνοπτικό σημείωμα που συντάχθηκε σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας του για ευρύ φάσμα περιφερειακών θεμάτων και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks, μαζί με άλλα 250.000 διπλωματικά σημειώματα.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο ότι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εναντιώνονται η Αυστρία, η Γαλλία και η Κύπρος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη στάση της Γαλλίας και προειδοποίησε ότι η αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας »βαθαίνει το πολιτιστικό χάσμα» ανάμεσα στην χριστιανική Ευρώπη και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για αυτό που χαρακτηρίζει »εφησυχασμό» των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση »καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους».

****Ο Τζούλιαν Ασάντζ, πριν συλληφθεί , απείλησε με νέες δημοσιεύσεις δεκάδων χιλιάδων εγγράφων που θα αφορούν τις πρακτικές μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, στις αρχές του 2011. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «οικοσύστημα της διαφθοράς» που αποτελεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα για το πως δρουν κορυφαία στελέχη μεγάλων τραπεζών. Mιλώντας στο περιοδικό Ford, επεσήμανε ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα οδηγήσει στην διεξαγωγή ερευνών. Αρνήθηκε, ωστόσο, να αποκαλύψει για ποια τράπεζα πρόκειται.

EΠΙΜΥΘΙΟ

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: