jump to navigation

«Το φαινόμενο» των αστέγων της Ευρώπης Δεκέμβριος 13, 2010

Posted by mariandr in Ανθρώπινα δικαιώματα, Διεθνής Οικονομία, Κόσμος, Κείμενα του 2010, Κοινωνία.
trackback

 

 

Απογευματινή των Εργαζομένων, 13 Δεκεμβρίου 2010

 

Συντονισμός του αγώνα κατά του φαινομένου των αστέγων στην Ευρώπη: ορόσημο η Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ευρωπαϊκή διάσκεψη με θέμα το συντονισμό του αγώνα κατά του φαινομένου των αστέγων. Διαβάζουμε από το δελτίο Τύπου της αντιπροσωπείας της Κιμισιόν στην Ελλάδα:

«…Καθώς το κρύο γίνεται όλο και βαρύτερο και οι άστεγοι αγωνίζονται ενάντια στα χειμερινά καιρικά φαινόμενα, η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξενεί στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Δεκεμβρίου την ευρωπαϊκή διάσκεψη συναίνεσης για το φαινόμενο των αστέγων. Αυτό το σημαντικό ζήτημα είναι μέρος του ενδιαφέροντος για το 2010, ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η διάσκεψη συναίνεσης είναι μια πρωτοβουλία της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και συνδιοργανώνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη FEANTSA (την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους). Το φαινόμενο των αστέγων αποτελεί βασική προτεραιότητα της βελγικής προεδρίας στο πλαίσιο του κοινωνικού της τομέα, και η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επεκτείνει το εύρος των πρωτοβουλιών καταπολέμησης του φαινομένου των αστέγων.

Το φαινόμενο των αστέγων συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ο χαρακτήρας του άστεγου πληθυσμού αλλάζει. Το στερεότυπο του αστέγου είναι ένας άγαμος μεσήλικας που κοιμάται στο δρόμο. Ωστόσο, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός νεότερων ατόμων, γυναικών, θυμάτων διάλυσης της οικογένειας, μεταναστών και ατόμων που ζητούν άσυλο συμπεριλαμβάνονται στους αστέγους. Το φαινόμενο των αστέγων έχει αρνητική επίδραση τόσο στους ίδιους τους αστέγους όσο και στην κοινωνία. ..

…Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης αναλάβει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες για το φαινόμενο των αστέγων, συμπεριλαμβανομένης μιας Γραπτής δήλωσης που υιοθετήθηκε το 2008 και η οποία καλεί το Συμβούλιο να συμφωνήσει σε μια δέσμευση ολόκληρης της ΕΕ να δοθεί τέλος στο φαινόμενο των αστέγων του δρόμου έως το 2015.

Η διάσκεψη συναίνεσης θα ασχοληθεί με έξι βασικά ερωτήματα για το φαινόμενο των αστέγων, τα οποία επελέγησαν από μια Προπαρασκευαστική Επιτροπή πριν από τη διάσκεψη. Η επιτροπή αποτελείται από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς για την καταπολέμηση του φαινομένου των αστέγων, και περιλαμβάνει αστέγους, κυβερνητικούς αξιωματούχους, παρόχους υπηρεσιών ΜΚΟ και ακαδημαϊκούς. Τα θέματα που θα εξετασθούν είναι: (1) τι σημαίνει «φαινόμενο των αστέγων», (2) αποτελεί η εξάλειψη του εν λόγω φαινομένου ρεαλιστικό στόχο, (3) είναι οι προσεγγίσεις βάσει στέγασης το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης του προβλήματος, (4) πώς θα διασφαλιστεί ότι οι άστεγοι έχουν δικαίωμα γνώμης στην ανάπτυξη πολιτικής, (5) σε τι βαθμό θα πρέπει οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες για τους αστέγους ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους και την υπηκοότητά τους, (6) και τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει μια γενική στρατηγική της ΕΕ».

Εντύπωση προκαλεί το πώς θα καταπολεμηθεί επί της ουσίας το φαινόμενο των αστέγων της Ευρώπης όταν η οικονομική κρίση είναι στα φόρτε της, ενώ ρίγος προξενεί η σκέψη μιας οργουελικής Ευρώπης από τους δρόμους της οποίας θα λείπουν οι άστεγοι , όχι επειδή αυτοί θα εκλείψουν «λόγω κοινωνικής πρόνοιας», αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν θα αντέχουν οι …έχοντες στέγη να τους βλέπουν για να μη μελαγχολούν «με την κακομοιριά»…

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: