jump to navigation

ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙΡΟ. Ιανουαρίου 13, 2011

Posted by mariandr in DIETHNIS POLITIKI, Ελλάδα, Ελληνισμός στον Κόσμο, Ελληνική Διπλωματία, Εντυπώσεις, Κείμενα του 2010, PAGOSMIOPOIISI, TOURKIA.
trackback

H αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσα να ασχοληθούμε με την επίσκεψη Λίμπερμαν στην Αθήνα ( 13 Ιανουαρίου) παρά με τις αποκαλύψεις του Wikileaks για το τι έλεγε και δεν έλεγε στους Αμερικανούς ο κύριος Χρυσοχοϊδης ως Υπουργός της Προστασίας του Πολίτη.


Ο αντιπρόεδρος της Ισραηλινής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ στη χώρα του, συνομίλησε με τους Έλληνες κυβερνώντες για τη χάραξη της  ελληνικής ΑΟΖ και για την εκμετάλλευση του φυσικού αεριου στην Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρο- Ισραήλ). Για την ακρίβεια, μιλάει ακόμα , καθώς η επίσκεψη διαρκεί τρεις ημέρες . Επιπλέον, πρόκειται για μια ισραηλινή επίσκεψη , κατ ουσίαν την επαύριον του ταξιδιού Παπανδρέου στο Ερζερούμ  και ο νοών νοείτω.

Ας είναι. Δεν θα ασχοληθούμε με τα ελληνοισραηλινα (αλλά ούτε και με το τι να ζητάει  άραγε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Λίμπερμαν) ούτε με το Ερζερούμ.  Θα σχολιάσει και το Λημέρι με τη σειρά του την «είδηση» πως ο κύριος Χρυσοχοίδης , μιλούσε περιφρονητικά στους Αμερικανούς για την ΕΥΠ και το έργο της και σχολίαζε πως ο συνδικαλισμός των υπαλλήλων της υπηρεσίας υπονόμευε την αποτελεσματικότητα- της, άρα δεν υπηρετούσε την εθνική ασφάλεια.

Το Λημέρι ασχολείται με αυτό, γιατί, ρωτήθηκε για αυτό, ως …φιλοαμερικανικό. Και βεβαίως και όλοι οι Λημεριώτες αγαπούμε πολύ τον αμερικανικό λαό, το 1776, τους πατέρες της Ανεξαρτησίας, το μπαρμπα Σαμ, το αμερικανικό  όνειρο και τον αμερικανικό   φιλελευθερισμό του 20ου αιώνα, ο οποίος, με όλα του τα στραβά και τις ανεπάρκειες, συνέβαλε αποφασιστικά στο να μείνουν κάποια κράτη σαν το δικό μας –που τωρα είναι προτεκτοράτο βέβαια, άλλο θέμα αυτό- μακριά από τα κομμουνιστικά γκουλάγκ τύπου Σοβιετίας.

Από κει κι ύστερα, και παρ ό,τι η ερώτηση «τι έχετε να πείτε για το Χρυσοχοϊδη εσείς που αγαπάτε την Αμερική» είναι επιεικώς κουτοπόνηρη και δείχνει, πέραν όλων των άλλων, φθόνο,ασχετοσύνη και ημιμάθεια, υπάρχει απάντηση κι η τελευταία αυτή δεν είναι βέβαια πρωτότυπη: Αγαπάμε οι Λημεριώτες πολύ την Αμερική και είμαστε φίλοι. Αλλά γεννηθήκαμε Έλληνες και αγαπάμε τη χώρα μας περισσότερο από τις άλλες, ή είναι παράλογο αυτό; Είμαστε φίλοι των ΗΠΑ όχι φίλοι της Ελλάδας, γιατί απλούστατα είμαστε Ελληνες. Αυτό που διερευνούμε άρα, είναι αν οι φιλίες μας σχετίζονται και με τα στρατηγικά συμφεροντα της μικρής μας πατρίδας (που , αναγνωρίζουμε ωστόσο ότι πλέον είναι προτεκτοράτο).

Ερχόμαστε ετσι στα του κυρίου Χρυσοχοϊδη. Πιο πάνω, γράψαμε «είδηση» σε εισαγωγικά αναφερόμενοι στη συγκεκριμένη διαρροή των wikileaks. Δεν είναι λογικό; Συνιστά είδηση το ‘κάρφωμα’ του κυρίου Χρυσοχοϊδη; Το ΠΑΣΟΚ έχει προϊστορία στην αγαπημένη του τακτική να βρίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Επεται ο ΣΥΝ που το κάνει με πιο μπλαζέ και μαζί κουλτουριάρικο ύφος και λεξιλόγιο, του  ΠΑΣΟΚ το στελεχειακό δυναμικό όσο και να παλεύει να μάθει Ελληνικά δυσκολεύεται, οπότε προτιμά να μιλά πιο «λαϊκά», «άμεσα», στη «γλώσσα του λαού» όπως θα έλεγαν κάτι περιφερειάρχες`σταπεριφερειακά τηλεοπτικά κανάλια με το «ρει» με «οι» στους υπότιτλους που πεφτουν σε συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές. Anyway, καταρχάς, ο κύριος Χ είπε αλήθεια. Ο συνδικαλισμός έχει αλώσει τα σωθικά της εν λόγω υπηρεσίας , όπως κανείς θα μπορούσε να εννοήσει  το σημαινόμενο  της λέξης  «σωθικά». Αλλά δεν είπε όλην την αλήθεια: Πότε , από ποιους και γιατί ξεκίνησε –αρα και ποιοι ευθύνονται για την πράσινη και όχι την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΠ.

Δεύτερον, το γεγονός πως του στοίχισε η διαρροή-δήλωση-άποψη  ότι οι τρομοκράτες στην Ελλάδα είναι γνωστοί αλλά δεν συλλαμβάνονται για συγκεκριμένους λόγους, εξού και είπε «αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας», είναι λυπηρό και δείχνει –ακόμα και τώρα και μετά από ένα κομματιασμένο νεκρό στο ίδιο του το γραφείο- ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ και ΦΟΒΟ. Για ένα και μοναδικό λόγο: Δεν μπορεί να δεχεσαι ως αληθή κάποια από τα γουϊκι – Τricky(….), να παραδεχεσαι δηλαδή ότι ναι, η ΕΥΠ ήταν μπαχαλο και το υποστήριξα κύριοι, και άλλα να ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσίας!

Τρίτον, η ταμπακιέρα είναι αλλού: ΓΙΑΤΙ; ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ που κάνει –από την κυβέρνηση Σημίτη και μετά- συγκεκριμένους πολιτικούς και «διανοούμενους» να υβρίζουν ή να «καρφώνουν» την ίδια τους την πατρίδα δικαιολογώντας μάλιστα την τακτική τους αυτή με ιαχές αγανάκτησης: «μα ακριβώς γιατί θέλουμε νέα Ελλάδα»!

Δηλαδή, αγαπητέ κύριε Χρυσοχοϊδη, η αντίληψη περί συνεργασίας δύο χωρών σε θέματα στρατηγικών συμφερόντων και στον τομέα της τρομοκρατίας, ακόμα και η στελέχωση και δομή  α λ αμερικέν ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας πάντα για την «προστασία του πολίτη» χωρεί και συγχωρεί να μιλάτε άκριτα στους συνεργάτες και «συνεργάτες»; Αν είχατε μια κόρη πόρνη, για να την αποσπάσετε από τους νταβατζήδες ή από το δρόμο τον κακό, θα βγαίνατε δημοσίως να φωνάξετε «εχω κόρη πόρνη»; Αυτή η κεντροαριστερή (επί Καραμανλή είχαμε και στη ΝΔ κατι νεόκοπους και νεόπλουτους πολιτικούς που έπρατταν το ίδιο αλλά χαμπάρι δεν έπαιρνε ο Καραμανλής) λατρευτή τακτική του να βρίσκουμε τα πάντα διαλυμένα, διαβρωμένα στην Ελλάδα, ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ διαβρωμένα και να τα κοινολογούμε «γιατί αλλιώς τα συγκαλύπτουμε», χρειάζεται τελικά –ούτε καν αναζήτηση οικονομικών κινήτρων – ψυχαναλυτική και μόνο διερεύνηση!!!

Εν κατακλείδι, δεν ξέρουμε τι απέγινε κείνη η χολυγουντιανή  ταινία για τη 17 Ν που θα γυριζόταν με αφορμή το άρθρο του Γκατζογιάννη στο Βάνιτυ Φαιρ, και στην οποία ο κύριος Υπουργός θα εμφανιζόταν ως ο Υπουργός –εγκέφαλος της εξάρθρωσης της οργάνωσης. .. Και , να το πούμε κι έτσι: Για να σκοτωθεί ο Γιώργος Βασιλάκης  μέσα στο υπουργείο της Κατεχάκη , είναι σαφές ότι ο Χρυσοχοϊδης  ΕΝΟΧΛΗΣΕ. ΤΟΤΕ Κύριε Υπουργέ, ενοχλήσατε και είχατε ένα νεκρό.  Ποιος ψυχολογικός μηχανισμός σας αναγκάζει ΤΩΡΑ να ανακαλύπτετε «θεωρίες συνωμοσίας»; Δεν επιμένουμε. Συγγνώμη , κύριε Υπουργέ . Ίσως να ξέρετε καλύτερα και να φρονείτε ότ δεν είναι ακόμα «σωστός καιρός».

Ερζερούμ:

Όσο για το Ερζερούμ και την προσπάθεια Παπανδρέου-Ερντογάν να βάλουν τα θεμέλια μιας μελλοντικής ελληνοτουρκικής ομοσπονδίας ( θα σας παρει αδέλφια κάτι χρόνια, αφενός ο Λίμπερμαν έχει τη δική του οπτική , αφετέρου τα Οθωμάνια έχουν δρόμο ακόμα μέχρι να μας κάνουν να τα αποδεχθούμε ως συνεχιστές της ..βυζαντινής αυτοκρατορίας), αυτό που καταχάρηκε το Λημέρι, δεν ήταν βέβαια η χωρίς κόστος και ετεροχρονισμένη δήλωση Γιώργου για την κατοχή στην Κύπρο (άλλωστε δεν ήμασταν μέσα, όταν μιλούσαν μοναχούλια τα δυο τους). Κλαψαμε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο  τελευταία φορα για την Κύπρο και τέρμα οι χαρές κι οι λύπες για το θέμα. Το Λημέρι , δεν χάρηκε, αλλά εντυπωσιάστηκε με την ΑΡΙΣΤΗ τουρκική ψυχολογική προπαγανδα και τα ΑΡΙΣΤΑ επικοινωνιακά τρικ των Τούρκων γειτόνων μας, που υποδεχθηκαν τον Πρωθυπουργό μας με την κομματάρα του Σταμάτη Σπανουδάκη, του γνωστού στην Αθήνα ως « καραμανλικού» , του γνωστού σε μας  για καποια κυριολεκτικά απαγορευμένα από τα ελληνικά ΜΜΕ κομμάτια του και λατρεμένου συνθέτη στους …Κινέζους ωστόσο μετά τη σύνθεση που έπαιξε στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου κι έκανε τα κινεζάκια του Μαο Τσε Τουνγκ να κλαίνε.

Αναφερόμαστε στη μουσική υπόκρουση που εβαλαν οι Τούρκοι για το χατηρι του Γιώργου και της ελληνοτουρκικής φιλίας στο Ερζερούμ, και ήταν φυσικά το Σπανουδάκειο «θα ρθεις σαν αστραπή» από το «Μαρμαρωμένο Βασιλιά» του Σταμάτη:

Θάρθεις σαν αστραπή
θάχει η χώρα γιορτή
θάλασσα γη και ουρανός
στο δικό σου φως.
Θα ντυθώ στα λευκά
να σ’ αγγίξω ξανά
φως εσύ και καρδιά μου εγώ
πόσο σ’ αγαπώ.

Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεί Βοήθει, έλεος, έλεος Επουράνιε Θεέ
Κωνσταντίνος Δραγάτσης Παλαιολόγος, έλεω Θεού Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων.
Στην πύλη του αγίου Ρωμανού, καβαλικά την φάρα του την ασπροποδαράτην,
Τέσσερα Βήτα, έλεος, έλεος, Μαρμαράς, Βόσπορος και Μαύρη Τρίτη
Φρίξον ήλιε, στέναξον γη, Εάλω ή πόλη, Εάλω η πόλη
Βασιλεύουσα, πύλη χρυσή κι ο πορφυρογέννητος στην κόκκινη μηλιά.
Η πόλη ήταν το σπαθί, η πόλη το κοντάρι, η πόλη ήταν το κλειδί της Ρωμανίας όλης
Σώπασε Κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις,
πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά Σου θάναι.

Στην πύλη του αγίου Ρωμανού
έφυγες για αλλού
κι άγγελος θα σε φέρει εδώ
στον σωστό καιρό.
Μες την Άγια Σοφιά
θα βρεθούμε ξανά λειτουργία μελλοντική
οι Έλληνες μαζί

Πολλοί… «της εκκλησίας» που «δεν αγαπουν τον  φυλετισμό» , έσπευσαν να δουν σε αυτήν την κίνηση των Τούρκων το «κρυπτοχριστιανικό» στοιχείο και το θρίαμβο των Ελλήνων που θα μπουν στην αγια Σοφιά. Δεν ξέρουμε αν του άρεσε όλο αυτό του Σταμάτη και στο κάτω-κάτω η μουσική ανήκει σε όλα τα ανθρώπινα πλάσματα ανεξαρτήτως φυλών και ιδεολογιών. Αλλά να μην ήξεραν οι Τούρκοι τι έπαιζαν εκεινη την ώρα,  λίγο δύσκολο. Να ονειρεύονται πάλι το «  σώπασε Κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις,
πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά Σου θάναι», ειδικά ο Νταβούτογλου, λίγο δύσκολο το κόβουμε. Να «αφησαν να γίνει» με αντάλλαγμα τα τζαμια στην Ελλάδα, ε, άλλος όμως, πολύ πιο βαρύς είναι ο συμβολισμός της Αγια Σοφιάς για τους Τούρκους.

Ας κρατήσουμε πάντως , ένθεν κακείθεν, Τούρκοι κι Ελληνες, και όλοι οι φιλο- το ρηθέν υπό του CNN : «Βαρθολομαίος, ο τελευταίος Πατριάρχης». Ας αφήσουμε χώρο για άλλους , αναλυτές και μη, να μελετήσουν , από δω και πέρα, όχι τα ενεργειακά , που καλώς ή κακώς, μισοτακτοποίησε ήδη ο Λίμπερμαν, αλλά τα Παπεία, αυτά της Δύσης, αλλά και της Ανατολής. Τι νόημα  τι ρόλο τι ερμηνεία ποια σημασία να χουν άραγε από δω και πέρα; Εκτός αν μας προλάβουν όλους ή τα τσουνάμια κι οι σεισμοί, είτε οι ..προφητείες. Αυτές πάνε παρέα με όλες τις θεωρίες συνωμοσίας βεβαίως. Αλλά οι συνωμοσίες, είναι αυτές που γέννησαν κι έθαψαν, γεννούν και θάβουν, κράτη, εθνη κι αυτοκρατορίες… Όλα βέβαια, «στο σωστό καιρό».

Advertisements

Σχόλια»

1. ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙΡΟ. | Γονείς σε Δράση - Φεβρουαρίου 3, 2011

[…] post by mariandr var addthis_language = 'en'; Filed under Uncategorized ← Έλεος ρε Στάθη […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: