jump to navigation

ΤΩΡΑ ΗΡΕΜΗΣΑ! Ιανουαρίου 17, 2011

Posted by mariandr in Ελλάδα, Εντυπώσεις, Θρησκεία, Κείμενα του 2010, Κοινωνία.
trackback

Έπρεπε να μπουκάρουν οι Χρυσαυγίτες στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα; Έπρεπε να ρίξουν χημικά τα ΜΑΤ για να τους βγάλουν; Ήταν τα ΜΑΤ που έριξαν τα χημικά όμως; Συνεργάζονται οι μπάτσοι με τηΧρυσή Αυγή; Οι αναρχικοί μήπως είναι οι πραγματικοί συνεργάτες της Αστυνομίας;

Τω όντι, αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά σημαντικά ερωτήματα προς απάντηση και βαθυστόχαστη ανάλυση μετά τα «επεισόδια στον Αγιο Παντελεήμονα στις 15 Ιανουαρίου που προκάλεσαν χρυσαυγιτες εξ αφορμής προγραμματισμένης αντιρατσιστικής εκδήλωσης στην περιοχή».
Ας περάσουμε σε ασημαντο (ερωτημα) αφήνοντας την αναλυση και την απάντηση των παραπάνω στους αρμοδίους καθ ύλην και κατά πνεύμα..
Και , λίγο πριν το πέρασμα αυτό, ας θυμηθούμε:

Α little time ago…
Πριν η σβαστικα κάνει την εμφάνιση της στον ιερό Ναό και στα πέριξ, στον ίδιο ναό εδωσε , με τη συγκατάνευση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου «ιστορική συναυλία πολιτισμικής συνύπαρξης» ο σύζυγος της Αννας Νταλάρα, Γιώργος είναι το όνομα του. Χαμός έγινε. Την εκκλησία γέμισαν «προσωπικότητες» και οικείοι των μελών της . ορχήστρας που συνώδευαν το Νταλάρα. Όλοι καθιστοί στις καρέκλες τους, θέλω να πω, αυτό το «ασφυκτικά γεμάτη η εκκλησία» που παρατηρείται , στην προσκύνηση του αγιορείτικου Αξιον Εστί βρε παιδί μου, με κείνες τις ατέλειωτες μάλιστα ουρές κοινών θνητών που περιμένουν κι έξω από το ναό καρτερικά για να μπουν και να αφήσουν το καημό τους στην Παναγιά που επισκέφθηκε την πόλη και τη γειτονιά τους, ε, αυτό το «αυτό», δεν παρατηρήθηκε στην ιστορική συναυλία. Αλλά , «ο χαμός» έγινε. Στον προαύλιο χώρο , όπου άλλοι άνθρωποι, «εξωσυναυλι(α)κοί», διαμαρτύρονταν για την πραγματοποίηση μουσικής συναυλίας εντός μιας εκκλησίας και την απόπειρα , κατά τη γνώμη τους, αποιεροποίησης του ναού.
Το καλό μας YouTube, ήταν όλα τα λεφτά εν προκειμένω. Διότι, ναι μεν η τηλεόραση έδειξε την «ιστορική» συναυλία – ο Μακαριώτατος θα μείνει όντως στην Ιστορία, έτσι κι αλλιώς, ουδείς αμφιβάλλει- αλλά σε κάτι ζουζουνάτες λεπτομέρειες, μόνο τα παιδιά (της Ελλάδας παιδιά) στο youtube θα μπορούσαν να ζουμάρουν. Εκεί μέσα μπόρεσε που λέτε λημεριώτες να μπουκάρει και η δική μου γυναικεία..ματιά. Πώς μπουκάρει μια ματιά; Το πα μόλις. Αρκεί να ναι γυναικεία. Γιατί όχι, πείτε μου, με το χέρι στην καρδιά, πόσα αρσενικά απ το Λημέρι παρατηρήσατε πχ κείνο το τσαχπίνικο το βλέμμα της Διαμαντοπούλου που ψυχομετρούσε στεγνα κι ανελέητα την επίτευξη του «ιστορικού στόχου» με κείνο τα τσακίρικα μαύρα μάτια της και το κορμί της προσεκτικά πλαγιασμένο στην ξύλινη καρέκλα της; Τα ρέστα έδωσε η Ελίζα Βόζενμπεργκ βέβαια. Έχοντας υπόψιν της αυτό που προσπάθησαν λυσσαλέα κι απεγνωσμένα οι θεολόγοι που ζουν ‘το πνεύμα’ και όχι την «εκκοσμίκευση και την πολιτικοποίηση της ορθοδοξίας’, να «επικοινωνήσουν» πριν τη συναυλία , ότι δηλαδή, η συναυλία αυτή ήταν «εκκλησιαστικό γεγονός αρα μόνο εν τη εκκλησία» θα ελάμβανε χώρα και κυρίως, έχοντας υπόψιν της ότι βρίσκεται καθήμενη εμπροσθεν της Ωραίας Πύλης και των εικόνων, έβαλε το ένα πόδι πάνω στο άλλο και μασούσε και τσίχλα.
Αλλά, ακόμα πιο πριν, άλλες συναυλίες, είχαν δοθεί –και δίνονται- και στην πολύπαθη ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ ΩΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ πλην εκκλησία, της Αγίας Ειρήνης , στην «Τουρκία». Εκεί, με τις ευλογίες του Πατριαρχου Βαρθολομαίου, και χαριν της πολιτισμικής συνύπαρξης, χαρήκαμε –και χαιρόμαστε –κατά καιρούς, τη συναυλία της Δαρρα, της Γλυκερίας, της συμφωνικής ορχήστρας κλπ κλπ. Το παράδειγμα λοιπόν τέλεσης συναυλιών σε ιερούς ναούς, δεν είναι πρωτόφαντο.
Σε αυτό το σημείο να πούμε βεβαια, ότι η περί πολιτισμικής συνύπαρξης αντίληψη είναι τόσο εκκλησιαστικό γεγονός στη γείτονα, ώστε στη Σμύρνη, καθώς ελληνορθόδοξη (συγγνώμη, ρωμηορθόδοξη μου παν να λέω)εκκλησία δεν υπαρχει ούτε για δείγμα, το ελληνικό προξενείο, αναγκάστηκε να νοικιάσει Καθολικό ναό που ευγενικά παραχωρείται έτσι στους εναπομείναντες Ελληνες που ψάχνουν χωρο να προσευχηθούν. Μου παν βεβαια, κάποιοι φίλοι μου παλιότερα, τώρα που το σκέφτομαι, ότι πρέπει λέει να λογικευτώ και να εκμοντερνιστώ, γιατί η ενοικίαση με αυτόν τον τρόπο και τέτοιων ναών με αυτό το στόχο, το λατρευτικο, είναι σύνηθες ευρωπαϊκό φαινόμενο λέει και σχετίζεται με τον ..πληθυσμό. Από πού κι ως πού και πώς, πχ να σου κτίσουν στην Κάτω Μαγούλα του κρατιδίου της Βαυαρίας φερειπείν, ορθόδοξο ναό, χάριν της πολιτισμικής συνύπαρξης,αν ορθόδοξοι στο χωριό είστε εσύ που ακολούθησες τον καλό σου στο μεταπτυχιακό του στη ξενητειά και σκαρώσατε δυο κουτσούβελα; Τραβα νοίκιασε μια λουθηρανική ή καθολική εκκλησία στην οποία θα μπάινεις όταν τελειώνει η δική τους ακολουθία και πολύ σου είναι. Ορθόν.
Κι επειδή όλα τα παραπανω ορθά είναι και ουδέν στραβόν, το ασήμαντο ερώτημα που ήθελα να σας θέσω ω λημεριώτες, είναι γιατί μας έκανε εντύπωση που μετά τις τσίχλες, τα τραγούδια στο ναό, τη Γλυκερία στην αρχαιοβυζαντινή Αγία Ειρήνη της πόλης και τις διαθρησκειακές ενοικιάσεις, είδαμε χημικά και ΜΑΤ μέσα σε έναν ιερό ναό. Απευθυνόμενη δε κυρίως σε Χριστιανούς δηλώνοντες που αγανάκτησαν γιατί τόλμησαν λέει να ρίξουν χημικά σε εκκλησία τα ΜΑΤ , ήθελα να υποβάλω το ασήμαντο ερώτημα γιατί δεν αγανακτούν τοσο καιρό με τα ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ γκαζάκια που βάζουν έξω από εκκλησιές ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ «κάποιοι».
Προσωπικώς και ειλικρινώς, ούτε η συναυλία, ούτε η τσίχλα, ούτε οι ακροδεξιοί, ούτε οι ακροαριστεροί, ούτε τα χημικά μου καναν εντύπωση. Όλα μα όλα, αναμενόμενα πλέον και μάλιστα εμφανιζόμενα ως έχοντα λογική ακολουθία!!
Αντιθέτως, αντί των χημικών, εντύπωση μου προκαλούν τα ..φυσικά και δη τα φυσιολογικά. Να, σαν αυτό το φυσιολογικό και φυσικό που πε ο Μπερλουσκόνι (αχ και να τον είχα πεθερό….) «εχω σταθερό δεσμό μετά το διαζύγιο μου». Το πε, κι επιτέλους…ηρέμησα!!

Advertisements

Σχόλια»

1. ΤΩΡΑ ΗΡΕΜΗΣΑ! | Γονείς σε Δράση - Φεβρουαρίου 3, 2011

[…] post by mariandr var addthis_language = 'en'; Filed under Uncategorized ← Ο Δήμος […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: