jump to navigation

Ευτυχώς που «οι Ελληνες δεν είναι συνεργάσιμη κοινωνία!!!!» Φεβρουαρίου 4, 2011

Posted by mariandr in Επιστήμη, Ελλάδα, Εντυπώσεις, Κείμενα του 2011, Ο λόγος στα Λημεριωτάκια, PAGOSMIOPOIISI.
trackback

 

……..

—Πώς αιτιολογείτε την άποψη σας ότι μέχρι το 2020 οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι αυτοαπασχολούμενοι;
«Είμαι οπαδός

της αποκέντρωσης. Αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι το να είσαι ψηφιακός είναι ένα πολύ ανατρεπτικό φαινόμενο. Οι ιεραρχίες μετατρέπονται σε δίκτυα και η κοινωνία μπορεί να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε ταυτόχρονα να ‘ναι συνεργάσιμη και απομονωμένη. Το να είναι κανείς αυτοαπασχολούμενος αποτελεί μια επιπλέον μορφή outsourcing (σ.σ.: ανάθεση σε τρίτους μέρους της παραγωγικής διαδικασίας με μικρότερο κόστος). Η αυτοαπασχόληση είναι μια μετέπειτα μορφή της, με την έννοια ότι είναι η μετατόπιση του ρίσκου έξω από την επιχείρηση. Κάθε άνθρωπος μπορεί να ελέγχει τη δική του ζωή με το τίμημα του μεγαλύτερου ρίσκου. Με την αυτοπεποίθηση της γνώσης και της φαντασίας, αυτό θα εξελιχθεί σε πρωταρχική μορφή απασχόλησης σε πολλές χώρες».

—Έχετε δηλώσει ότι οι νέοι άνθρωποι θα είναι η πραγματική εξουσία στο μέλλον και φέρατε ως παράδειγμα τους φοιτητές σας στο Media Lab, που αποφεύγουν να ασχολούνται με την πολιτική. Το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση γιγαντώθηκε μέσω του Ίντερνετ, από νέους που παράγουν πολιτική και είναι φανατικά δικτυωμένοι. Αυτό δεν ανατρέπει το συλλογισμό σας
«Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης δεν είναι προϊόν του Ίντερνετ. Αυτό θα έμοιαζε με το να ισχυριστούμε ότι η τρομοκρατία είναι προϊόν των κινητών τηλεφώνων επειδή οι τρομοκράτες τα χρησιμοποιούν. Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, που θα μεγαλώσουν με το Ίντερνετ και τον ψηφιακό κόσμο, δεν θα γνωρίσουν τον εθνικισμό. Ο κόσμος θα γίνει αυτομάτως πιο παγκόσμιος και συγχρόνως πιο τοπικός. Τυγχάνει απλώς να διανύουμε μια περίοδο όπου τα έθνη αποκτούν λάθος διαστάσεις. Το κάθε έθνος είναι πολύ μεγάλο για να είναι τοπικό και πολύ μικρό για να είναι παγκόσμιο. Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοήσουμε το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης ή να θεωρήσουμε ότι όλα είναι καλά και απλώς δεν τα εξηγήσαμε σωστά. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό λάθος. Ναι, υπάρχει αδικία και οι αξίες δεν συμβαδίζουν πάντα, θα χρειαστεί πολλή εκπαίδευση και προσοχή για να καταλάβουμε πως να τα διορθώσουμε».

—Η προοπτική του μέλλοντος που οραματίζεστε με τι τρόπο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του μέσου ανθρώπου;

«θεωρώ ότι όλοι είμαστε αυτό που λέτε, “ο μέσος όρος”. To μέλλον θα ελέγχεται λιγότερο από το παρελθόν. Οι ζωές των ανθρώπων θα καθοδηγούνται από τη δική tous φαντασία και εξυπνάδα και όχι από την κοινωνική τους θέση».

—Πώς θα εξελιχθούν οι υπολογιστές την επόμενη δεκαετία;

«Οι υπολογιστές θα εξελιχθούν με το να… εξαφανιστούν! Η γνωστή εικόνα μιας οθόνης και ενός πληκτρολογίου θα αντικατασταθεί από μια πανταχού παρούσα μορφή υπολογιστών που θα βρίσκεται ενσωματωμένη στα πάντα – και κυριολεκτώ, θα τρώμε υπολογιστές, θα φοράμε υπολογιστές, θα ζούμε και θα οδηγούμε μέσα σε υπολογιστές. Να περιμένετε έναν κόσμο με εξαιρετικά πολύπλοκα δίκτυα, όπου ο κωδικός κάθε διεθνούς προϊόντος θα είναι ένας μίνι υπολογιστής. Κάθε χαπάκι θα μιλά στα άλλα χαπάκια μέσα στο μπουκάλι, το μπουκάλι θα μιλάει στα άλλα μπουκάλια του φαρμακείου που βρίσκεται στο μπάνιο του σπιτιού μας, και το φαρμακείο θα μιλά σε όλες τις άλλες συσκευές του μπάνιου. Και ούτω καθ’ εξής».

—Πότε εκτιμάτε ότι ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να συνομιλεί με τους υπολογιστές;
«Ο λόγος έχει καθυστερήσει πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενα, εν μέρει γιατί η έρευνα επικεντρώθηκε σε κάποια λανθασμένα σημεία. Δεν έχουν γίνει πολλά όσον αφορά το λόγο, και τα συστήματα που ήδη υπάρχουν απαιτούν προσπάθεια από την πλευρά του ομιλητή-χρήστη. Μάλλον υποτιμήσαμε τη διάθεση των ανθρώπων να συνεργαστούν ακόμα και με πρωτογενή προγράμματα “συνομιλίας”. Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς θα ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν συλλαβιστά ή κάνοντας παύσεις ανάμεσα στις λέξεις προκειμένου να λειτουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Αυτό που θα αλλάξει τη μορφή του λόγου είναι τα κινητά τηλέφωνα. Το μέγεθος και η φύση των ψηφιακών κυψελών θα προωθήσουν την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση. Στα τρία επόμενα χρόνια θα πρέπει να αναμένουμε τεράστια πρόοδο. Αυτό δεν πρέπει να το συγχέουμε με το πολύ μεγάλο ζήτημα της κατανόησης του ελεύθερου φυσικού λόγου (γραπτού ή προφορικού), το οποίο για να λυθεί θα απαιτήσει έρευνα τουλάχιστον 20 χρόνων».

—Ο Ουμπέρτο Εκο εξέφρασε τον προβληματισμό του γύρω από τα «σκουπίδια» που κυκλοφορούν στο χώρο του Ίντερνετ, δηλώνοντας ότι στο μέλλον πρέπει να διδάξουμε στους ανθρώπους την αναγκαιότητα να φιλτράρουν us πληροφορίες, αλλιώς η πρόσβαση τους σε αυτές θα είναι εντελώς ανώφελη. Ποια είναι η γνώμη σας;
«Έχει απόλυτο δίκιο. Αλλά ίσως δεν έχει υπόψη του την έννοια του “κοινωνικού φιλτραρίσματος” που χρησιμοποιεί το Ιντερνετ ως τρόπο συλλογικής ταξινόμησης των πληροφοριών, κάτι σαν την αξιολόγηση κρασιών ή εστιατορίων. To Amazon είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, γιατί οι ανασκοπήσεις και τα προτεινόμενα βιβλία εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό. Αλλά μην ξεχνάτε ότι πάντα θα υπάρχει ποικιλία απόψεων. Άλλωστε στόχος δεν είναι να βρουν οι χρήστες τη μία και μόνη αλήθεια, αλλά να βελτιώσουν το επίπεδο έκφρασης και σκέψης τους. Τη σκέψη που μπορεί να προέρχεται είτε από ένα παιδί είτε από ένα φιλόσοφο».

—Θεωρείτε ότι το Ίντερνετ ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση κάποιων λαών περισσότερο από κάποιων άλλων;
«Η ψηφιακή εποχή αφομοιώνει κάποια πολιτιστικά στοιχεία πολύ πιο εύκολα από άλλα. θα απορρίψει πολιτιστικά στοιχεία αδύναμου, περιορισμένου και παραδοσιακού χαρακτήρα. Οι δυσκολίες μετάβασης φαίνονται καθαρά σε χώρες με ισχυρές παραδοσιακές αξίες, όπως η Ιαπωνία και η Γαλλία. Αντιθέτως, οι χώρες ms Λατινικής Αμερικής δεν εμφανίζουν δυ­σκολίες προσαρμογής, γιατί είναι κοι­νωνίες πιο ανοιχτές στις αλλαγές».

—Με την Ελλάδα, τι ακριβώς συμβαίνει;
«Η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς δεν είναι συνεργάσιμη κοινωνία. Οι Έλληνες είναι πολύ ζηλόφθονοι και απρόθυμοι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, κάτι που αντιτίθεται στο πώς λειτουργεί το Ίντερνετ. Χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή και αυτή η αλλαγή θα έρθει από τους γονείς που θα δίνουν καλύτερα παραδείγματα στα παιδιά τους».

 

****Απόσπασμα από τη συνέντευξη του ελληνικής καταγωγής Νίκολας Νεγρεπόντε του Μίντια Λαμπ (στο ΜΙΤ)  στο Εψιλον της Ελευθεροτυπιας στις 9 Μαϊου 2010.

 

*** Τα μαυρισμένα με Β γραμματα δεν είναι του Εψιλον, αλλά αποτέλεσμα της παρέμβασης λημεριωτόπουλου, ετών δεκατεσσάρων και μαθητή σε γυμνάσιο της περιφέρειας.Ο νεαρός   φιλοξενείται στην ΑΘηνα αυτές τις μέρες για σοβαρό -δυστυχώς- λόγο υγείας  και το Λημέρι τον παρακάλεσε να υπογραμμίσει από το εν λόγω απόσπασμα ό,τι νομίζει πως αξίζει προσοχής….

***Το Λημέρι αισθάνεται τιμή και συγκίνηση για την εμπιστοσύνη που του δείχνει το νεαρό λημεριωτόπουλο και εύχεται και προσεύχεται ολόψυχα να είναι η ασθένεια -του ΠΕΡΑΣΤΙΚΗ.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: