jump to navigation

«….χωρίς να είμαστε υπερβολικοί…» Φεβρουαρίου 4, 2011

Posted by mariandr in Ανθρώπινα δικαιώματα, Ελληνισμός στον Κόσμο, Ελληνική Διπλωματία, Θρησκεία, Κείμενα του 2011, PAGOSMIOPOIISI.
trackback

Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό

της Ελλάδος κ. Γιώργο Παπανδρέου και στον  Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια απευθύνει ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ με αφορμή την πολιτική και κοινωνική κρίση που συγκλονίζει την Αίγυπτο ζητώντας του να αναλάβουν διεθνή πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους άλλους ηγέτες της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης και την διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας των λαών στην περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ:

Εξοχώτατε  Πρωθυπουργέ κ. Παπανδρέου,

Εξοχώτατε Πρόεδρε κ. Χριστόφια,

Το θέμα της επιστολής μου είναι η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ.

Το μεγαλείο του Ελληνισμού αναδεικνύεται στις μεγάλες ιστορικές κρίσεις της Ανθρωπότητας. Μια τέτοια κρίση είναι και τα όσα συμβαίνουν στην φίλη Χώρα της Αιγύπτου και δυστυχώς στον αθώον Λαό της Χώρας. Τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος, δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιον για να ενώσουμε τις πολιτικές μας δυνάμεις μέσω της Διπλωματίας να συμβάλουμε στη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας των Λαών.

Γι’ αυτό ως Απόδημος προτείνω διά της ανοικτής αυτής επιστολής στον Πρωθυπουργόν της Ελλάδος κ. Παπανδρέου και στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Χριστόφια να ετοιμάσουν από κοινού μαζί με τους φίλους τους Αρχηγούς Κρατών στην Σύσκεψη Κορυφής των Βρυξελλών επίσημη πρόταση, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω έκτακτης Συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει έγκαιρα η Διεθνής Κοινότητα διά την αντιμετώπιση της κρίσης στην Αίγυπτο.

Η κάθε συνάντηση Κορυφής των Ευρωπαίων Αρχηγών έχει τη δική της σημασία. Παρ’ όλο που η Ευρώπη έγινε η ίδια θύμα της Παγκόσμιας Οικονομικής κρίσης που ήδη χώρες μέλη της με ευάλωτες οικονομίες πληρώνουν το κόστος της αποτυχίας της να επηρεάζει τα παγκόσμια δρώμενα πριν να γίνουν ανεξέλεκτα, ποτέ δεν είναι αργά να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει εκεί που εστιάζονται πολύπλοκα προβλήματα που η έγκαιρη παρουσία της μπορεί να μας προστατέψει από αχρείαστες περιπέτειες που απειλούν την ύποθεση της παγκόσμιας ειρήνης και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γενικότερα της διαφύλαξης ως κόρης οφθαλμού των Δημοκρατικών θεσμών.

Μια τέτοια κρίση είναι όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο με αποκορύφωμα την λαϊκή επανάσταση των τελευταίων ημερών που φαίνεται να οδηγεί σε εμφύλιον. Το πρόβλημα είναι πρώτιστα ανθρωπιστικό για την απώλεια αθώων ζωών με την ανοχή της παγκόσμιας κοινωνίας. Το σοβαρώτερο όμως πρόβλημα είναι η απειλή της δημιουργίας στο τέλος ενός ακόμη Ιράν στην περιοχή, όπου η πιθανή δυνατότητα ελέγχου πυρηνικών όπλων, μπορεί να οδηγήσει όχι σε μια περειφεριακή σύρραξη στην Μέση Ανατολή μεταξύ Αράβων και Εβραίων και των συμμάχων τους, αλλά ίσως χωρίς να είμαστε υπερβολικοί στο κίνδυνο του τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, που ο Άϊστάϊν τον χαρακτήρισε την κατάληξή του απρόβλεπτη. Ήταν όμως σίγουρος ότι ο τέταρτος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει  μόνο με ξύλα και πέτρες. Μιλούμε για την απειλή μιας ολοσχερούς καταστροφής.

Γι’ αυτό οι Ηγέτες της Ευρώπης καλούνται πέραν από τις προταιρεότητες τους να αφιερώσουν τον περισσότερο χρόνον τους στην Οικονομική κρίση των μελών τους και στη προστασία του Ευρώ, πρέπει να προχωρήσουν αποφασιστικά στην ειρηνική λύση της ανεξέλεκτης κρίσης στην Αίγυπτο. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών οφείλουν να σταματήσουν την απειλή του εμφύλιου σπαραγμού του Λαού της Αιγύπτου και να εξασφαλίσουν τις ειρηνικές διαδικασίες να οδηγηθεί η Χώρα στο δρόμο της Δημοκρατίας.

Αν οι Ευρωπαίοι αφήσουν τα πράγματα στη τύχη τους ή στους Αμερικάνους, θα τα κάνουν πάλι μούσκεμα και θα έχουμε τα προβλήματα των συρράξεων και της τρομοκρατίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και στον υπόλοιπον «ειρηνικόν κόσμον μας»

Κι αυτή ακόμη η Συνδιάσκεψη Κορυφής της Αφρικανικής Ενότητας στην Αδίς Απέμπα στην Αιθιοπία απέφυγε να παρέμβει περιμένοτνας που θα φυσήξει ο αέρας των πολιτικών εξελίξεων της κοινωνικής επανάστασης του Λαού της Αιγύπτου, το ίδιο δυστυχώς,  φαίνεται μέχρι τώρα να κάνει κι η Διεθνής Κοινότητα, που για να έχουν ήσυχη τη συνείδηση τους, απλώς κάνουν δημόσιες εκκλήσεις για πολιτικές αλλαγές και διάλογο. Ήδη ο απλός λαός  σε όλες τις χώρες του κόσμου  άρχισε  να πληρώνει την ανοχή των ισχυρών με την κλιμακωτή αύξηση όλων των προϊόντων ως αποτέλεσμα της καθημερινής αύξησης της τιμής του πετρελαίου, λόγω της κρίσης της Αιγύπτου. Πέραν όμως από το οικονομικό κόστος, εδώ μιλούμε για καταπάτηση βασικών θεσμών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου οι υπαίτιοι έχουν εγκληματήσει όχι μόνον σε βάρος των πολιτών τους αλλά σε εναντίον ολόκληρης της Ανθρωπότητας. Γι’ αυτό οι εγκληματίες αυτοί,  έστω κι αν βρίσκονται στη θέση του Προέδρου η Διεθνής Κοινότητα οφείλει  να τους παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα σε βάρος της Ανθρωπότητας.

Η Ευρώπη καλείται να εξυψώσει την αξιοπρέπεια της και την αξιοπιστία της, αλλά και το ιστορικό της παρελθόν και το Χριστιανικό της Πνεύμα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Καλείται με δυναμικές και διπλωματικές άμεσες παρεμβάσεις μέσα από τα Ηνωμένα Έθνη να διαφυλάξει την Παγκόσμια Ασφάλεια, την Ειρήνη, την Δημοκρατία και τη προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συνδιάσκεψη Κορυφής των G20 μας απογοήτευσε γιατί μας έδωσε την εντύπωση ότι η μόνη προτεραιότητα της είναι να διαφυλαχθούν οικονομικά συμφέροντα κι όχι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ανθρώπων. Το ίδιο και αυτή της Αφρικανικής Ενότητας. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Σύσκεψη Κορυφής δεν μας απογοητεύσει.

Μετ’ ευχών και ασπασμών αγάπης

+Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ Κυκκώτης

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: