jump to navigation

Γιατί τίποτα δεν θα μένει πια αναπαντητο, Μέρος 2ο Φεβρουαρίου 8, 2011

Posted by mariandr in Ελλάδα, Ελληνική Διπλωματία, Εντυπώσεις, Θρησκεία, Κείμενα του 2011, Ματωμένα Χώματα, Μνήμες του λαού μου.
trackback

 

 

Αντιγράφω σκόρπια, «απλά» κι «απλώς» αποσπάσματα:

Ο μαθητής κι ο δασκαλος

 

-…’ Ο Αγάπιος ο δεύτερος, πολύ γέρος πια, όταν ο (μαθητής του) Παλαιών Πατρών Γερμανός μεσουρανούσε, σ επιρροή και δύναμη, ζούσε αποτραβηγμένος σε μοναστήρι στη Δημητσάνα. Ο Γερμανός δεν ξεχνούσε

την άγρυπνη προσοχή και το θερμό ζήλο του παλιού του δασκάλου.Και για να του δείξει πως τον συλολογιζότανε του στειλε από την Πατρα ένα φόρτωμα καφέ και ζαχαρη που ταν δύσκολο να προμηθευτεί στη Δημητσάνα. Ο γεροκαλόγερος γύρισε πίσω το φόρτωμα στο Γερμανό παραγγέλλοντας με άνθρωπό του: Να του πείτε πως δεν δίδαξα για τον εαυτό μου, μα για την πατρίδα.

 

Απαντήθηκαν, λίγο αργότερα σε κάποια από τις δεσποτικές περιοδείες του Γερμανού. Ο γερο Αγάπιος εσκυψε και φίλησε το χέρι του παλιού του μαθητή και ιεράρχη. Μα δεν μιλούσε.

-Ήξερα, του πε ο Γερμανός, ότι η ευχήμου θα σ εοινε για να ζήσεις πολλά χρόνια, ώστε να ξοδεψεις τον καφε, και δεν έπρεπε να τον επιστρέψεις.

-Μου φαίνεται πως θα σε ξαναβάλω στη φάλαγγα, του αποκρίθηκε ο γεροδσκαλος, και προπάντων αν δεν εκτελέσεις τις παραγγελίες μου.

Κι ήταν αυτές οι παραγγελίες του Αγάπιου για έργα κοινής ωφέλειας: Να φρόντιζε ο Γερμανός να καμει γεφύρι στη Δημητσάνα κι έργο υδραυλικό, να πήγαινε νερό στο χωριό να ξεδιψάσει. τετοιος δασκαλος του δίδαξε την εκκλησιαστικήν και θύραθεν παιδείαν….

 

Το τελευταίο γράμμα του Γερμανού

(στους Δημητσανίτες, τον καιρό της εισβολής του Ιμπραήμ)

«Οσον δε περί της συμβουλής που μας ζητείτε εις τοιαύτας περιστάσεις μηδε και ημείς τί να σας συμβουλεύσωμεν δεν ηξεύρομεν. ημείς λέγομεν, αν το εγκρίνει και η τιμιότης σας, να ασφαλίσετε τας φαμίλιας σας εις τόπον οχυρόν, φθάνει να έχετε τα αναγκαία και να ηστε και αρκετά άρματα , να ηστε προσεκτικοί και εις μίαν εφοδον του εχθρού παρατηρούντες μακρόθεν τα κινήματα του να αντιπαραταχθήτε όλοι ενωμένοι και όχι μόνον τας φαμίλιας σα θέλετε διασώσει από την αιχμαλωσίαν αλλά και τους εχθρούς θέλετε τρέψει εις φυγήν, μ΄λαιστα δε όπου οι εχθριοί δεν διαμένουν πολύεις κανέν μέλος, αλλά είναι περαστικοί. το να καταλήγετε δε εις άλλομέρος είναι και δύσκολον κι αδια τα δεινά του δρόμου και αχρειότητα των ανθρώπων και διά τους πτωχούς πατριώτας δεν θέλουν ημπορέσει ακολουθήσουν, επειδή και ο τρόπος και όλα τα βοηθητικά μέσα λείπουν. Αυτά σας λέγομεν κατά το παρόν και αν τα εγκρίνετε και η τιμιότης σας, ακολουθήσατε τα. Προσέτι πρέπει ως καλοί χριστιανοί που είστε, επειδή και μερικοί από τους πατριώτας και λοιπούς χριστιανούς`είναι πτωχοί και δεν έχουν μήτε πόρον οικονομίας, οιέχοντες να τους συνδράμετε και να τους βοηθήσετε ο,τι δύναται εκαστος εις αυτάς τας περιστασεις’.

Είναι η πατριωτική διαθήκη του Γερμανού, όπως πολύ σωστά τη χαρακτηρίζει ο Καμπούρογλου:`Ενα τελευταίο κήρυγμα για ένωση και αντίσταση κατά του εχθρού. Αγνός στην ιερατική του ζωή, πιστός στο εθνικό χρεος, δίκαιος στην πολιτική του, μεγαλόκαρδος από μέσα , μεγαλοπρεπής κι επιβλητικός απέξω, αλύγιστος όμως και προσηνέστατος, πολύπειρος κι ωστόσο αδιάφθορος, εύγλωττος αλλά εχέμυθος σταθηκε μια μορφή δημόσια και παρασκηνιακή από τις σημαντικές στο μεγάλο αγώνα. Ο Αντρέας Ζαϊμης εθρήνησε το θάνατο του μέχρι κοπετού όπως και ο πατέρας του , ο γερο Ασημάκης που πέθανε κι αυτός σε λίγες μέρες. Μα τον κλάψανε προπάντων οι αναρίθμητοι ευεργετημένοι απ αυτόν. Αμα οι κληρονόμοι ανοίξανε το φορτσεράκι πουχε ν την περιουσίαν του δεν βρήκανε παρά 26 χρεωστικές ομολογίες. Είχε δανείσει και το τελευταίο γρόσι του σε φίλους»

 

Από τα «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΡΑΣΑ» του Σπύρου Μελά

 

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: