jump to navigation

To χρυσάφι της Ελλάδας Φεβρουαρίου 8, 2011

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Εντυπώσεις, Κείμενα του 2011.
trackback

«Η απάντηση του υφυπουργού

Οικονομικών σε δεύτερη σχετική επερώτηση του Κ.Αϊβαλιώτη του ΛΑΟΣ, έδωσε μία σαφή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το κράτος τα αποθέματά του στο πολύτιμο μέταλλο», γράφει το ΕΘΝΟΣ οn line.

Ο κ.Κουσελάς σημείωσε ότι «η χώρα μας είναι τριακοστή στον κόσμο, με βάση την κατάταξη του World Gold Council για τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως. Το ήμισυ, λοιπόν, σχεδόν απ’ αυτά τα αποθέματα χρυσού φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο δεν έχουν μετακινηθεί εδώ και δεκαετίες. Το υπόλοιπο φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού ήδη από τις πρώτες δεκαετίες που ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος. Την τακτική αυτή της κατανομής των αποθεμάτων χρυσού δεν την ακολουθεί μόνο η χώρα μας. Την ακολουθούν όλες οι κεντρικές τράπεζες. Και το κάνουν αυτό για λόγους που έχουν σχέση με τη διασπορά των κινδύνων».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι διαθέσιμα χρυσού σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών φυλάσσονται, με ετήσιο κόστος 90.000 ευρώ:

  • στην Τράπεζα της Αγγλίας «για ιστορικούς λόγους», γιατί εκεί πήγαν από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
  • στη Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ)
  • μικρό μέρος από το τέλος της δεκαετίας του 1960 στην ελβετική τράπεζα UBS, επειδή η ελβετική κεντρική τράπεζα Swiss National Bank δεν προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης.

Οι τρεις ξένες τράπεζες διαθέτουν την πιο υψηλή εξειδίκευση σε υπηρεσίες φύλαξης του χρυσού, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο κ.Κουσελάς διέψευσε τη φήμη που κυκλοφόρησε σε ΜΜΕ ότι μέρος του ελληνικού χρυσού φυλάσσεται στη «Merrill Lynch» σαν υποθήκη συμβολαίων ανταλλαγής χρεών την  περίοδο 2001-2002, ως «παντελώς ανυπόστατη».

Σχολίασε μάλιστα ότι «δυστυχώς το τελευταίο διάστημα γινόμαστε όλο και συχνότερα μάρτυρες ενός Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που βασίζεται ορισμένες φορές σε ισχυρισμούς ή απόψεις που όχι μόνο δεν αντέχουν στο βάσανο της λογικής αλλά πολύ περισσότερο στο βάσανο του δημοκρατικού διαλόγου».

Yπενθυμιζεται ότι

Πτώση 41% σημείωσαν το 2010 οι καθαρές εισροές στα ETFs χρυσού σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο παρά τη μείωση ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος για τα συγκεκριμένα προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα το World Gold Council.
Ειδικότερα, οι εισροές στα ETFs έφτασαν τους 361 εκατ. μετρικούς τόνους αξίας 14,2 δισ. δολ. ενώ το 2009 είχαν διαμορφωθεί σε 617 εκατ. μετρικούς τόνους,
Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν στους 2.167 μετρικούς τόνους με την αξία τους να υπολογίζεται σε 98 δισ. δολ.
Η ζήτηση για κοσμήματα ανήλθε σε 1.468 μετρικούς τόνους τους πρώτους εννέα μήνες μέγεθος κατά 18% μεγαλύτερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ για τις διάφορες εφαρμογές σημείωσε άνοδο 19%. Τις μεγαλύτερες αγορές πραγματοποίησε η Ινδία η οποία κατανάλωσε 513,5 τόνους.
Όσον αφορά τις κεντρικές τράπεζες, Ινδία, Μπαγκλαντές και Μαυρίκιος αγόρασαν το 2010 περισσότερους από 200 τόνους ενώ η Ρωσία τους πρώτους 10 μήνες αύξησε τα αποθέματά της κατά 131 τόνους φτάνοντας την πρώτη θέση ξεπερνώντας την Ιαπωνία.

Eπισήμανση του λημερίου:

Με βάση την κατάταξη του World Gold Council, το ΔΝΤ διαθέτει 2907 τόννους χρυσού και κατατάσσεται 4ο στη λίστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 12η με 501,4τ και η Τραπεζα Διεθνών Διακανονισμών 28η με 120 τόννους χρυσού.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: