jump to navigation

Toυρκαλβανικές συμβουλές εν όψει Μαΐου 17, 2012

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Ενημέρωση, Κυπρος, Κειμενα 2012, TOURKIA.
trackback

Κάθε άνθρωπος έχει έναν προορισμό στη γη. Ο προορισμός του   Toύρκου υπουργού  Εγκεμέν Μπαγίς , είναι λίγο «κουφός» μα  συγκεκριμένος: Να αποδείξει πως

η τουρκική υπεροψία ως συνέχεια της οθωμανικής, είναι γραμμένη στα γονίδια της φυλής του όσες χιλιάδες χρόνια κι αν περάσουν.

Πώς να ερμηνεύσει κανείς διαφορετικά τη «συμβουλή» του Τούρκου Υπουργού «να ασχολούνται οι Ελληνες με τα οικονομικά τους αντί να ασχολούνται με τα συρματοπλέγματα στα σύνορα, το όνομα της Μακεδονίας και τα προβλήματα στα νησιά»; Θέλετε να συμφωνήσουμε το αδιανόητο, πως δηλαδή , έχει δίκιο; Εστω! Εστω πως, σε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα φαντασιακού «συρματοπλέγματος» ωστόσο, ο εν λόγω έχει δίκιο. Δικαιούται να μιλά έτσι ένας άνθρωπος της διπλωματίας; Και δη μιας χώρας που –υποτίθεται πως- εξακολουθεί να επιθυμεί την ευρωπαϊκή της ένταξη;

Συμβαίνει βέβαια, εμείς οι ίδιοι οι λημεριώτες, να ξεχνάμε πως ο κύριος Μπαγίς, αν και Υπουργός των ευρωπαϊκών υποθέσεων, δεν δίστασε τον περασμένο Απρίλιο να μας πει πως «μερικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν διανοητικές αναπηρίες» ( mental disabilities, ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε). Κι αν δεν δίστασε να φερθεί έτσι σε κοτζάμ Ευρώπη, δεν θα δίσταζε να ειρωνευτεί την Ελλαδίτσα που εχει τα χάλια της; Είπε και το άλλο , αυτό το «Έχει πιο μεγάλη σημασία για την Τουρκία να »ανοίξουμε κάποιων τα μυαλά στην ΕΕ και να τους κερδίσουμε» και μετά να προχωρήσει το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή μας πορεία,  μιλώντας στη διάρκεια δεξίωσης στην Αγκυρα, με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Νορβηγίας.

 

Βέβαια, ο κύριος Μπαγίς, αν και άξιος συνεχιστής της οθωμανικής αλαζονείας, έχει το ελάττωμα όλων των αλαζόνων: Είναι τόσο «γεμάτος» από αυτό που εκείνος θεωρεί προσωπική του, πολιτική του και εθνική του «σιγουριά» και «αυτοπεποίθηση», ώστε αδυνατεί να δει την ελληνική αντίληψη περί «αντιμετώπισης κρίσεων». Κοινώς, μάλλον δεν διαβάζει Ιστορία, ειδικά και κυρίως κάτι εκλαϊκευμένες που δίνουν έμφαση στην «καθημερινή ζωή των ανθρώπων στα χρόνια της.. του».

Αν το έκανε, θα καταλάβαινε πως στα 368 χρόνια που χρειάστηκαν για να «πεταχτεί» ο Ελληνισμός από το 1453 στο 1821, οι Ελληνες αντιλαμβανόντουσαν και βίωναν τη σκλαβιά τους διασκεδάζοντας και διαβάζοντας. Η διασκέδαση(από ένα ταπεινό τσάμικο μέχρι πεντόβολα στο κατώφλι)και η παιδεία ως απαραίτητα στοιχεία της εθνικής τους αυτογνωσίας και ιδιοσυστασίας, δεν εξέλιπαν λεπτό στα 368 χρόνια. Για την ακρίβεια, η διασκέδαση και η παιδεία( η τελευταία επιτεύχθηκε σε πολλά μέρη και για πολλά χρόνια με κρυφά σχολειά και νέφη  Νεομαρτύρων)ήταν η ολοφάνερη αντίσταση και προετοιμασία των Ελλήνων για την δικαίωσή τους, αλλά οι Οθωμανοί χαμπάρι δεν έπαιρναν από αυτήν την τακτική, πχ, πώς να βάλει το μυαλό τους εξ αρχής πως αυτός που ασχολιόταν πχ με το «σχολείο των ντελικάτων εραστών» θα έστηνε το «νέο Ανάχαρσι» και θα έγραφε ένα Θούρειο;

Ετσι και σήμερα. Είναι δυνατό να μην σχηματίζουμε κυβέρνηση και το χρέος μας να γίνεται κουρούνα πάνω από τα κεφάλια μας και εμείς να ασχολιόμαστε.. με το όνομα της Μακεδονίας; Μα πόσο επιπόλαιοι μπορεί να είμαστε!!!!

Βέβαια, στο μυαλό του κυρίου Μπαγίς ο οποίος προσπαθεί να παίξει με τη νοημοσύνη μας, δεν χωράει μνήμη! Μνήμη για να θυμηθεί τι παιχνίδια παίζονταν και παίζονται στα εδάφη της πΓΔΜ σχετικά με πετρέλαια, με αγωγούς, με ισλαμιστές, με Ρώσους, Βησιγότθους και Αγγλοσάξονες όσο και Γερμανούς..Παιχνίδια γεωοικονομικά και συνεπώς εμμέσως και αμέσως κάπου-κάποτε σχετιζόμενα με την εθνική μας οικονομία.

Ε λοιπόν!  Για την ακρίβεια- και πέραν κάθε αμφιβολίας τη φωτογραφία την τράβηξε το Ρόϊτερς εξοχότατε κύριε Υπουργέ- το σύνθημα στα Σκόπια είναι από Σκοπιανούς γραμμένο και λέει: « ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ», τη δε φωτογραφία, φιλοξενούν και οι SETIMES, εξ αφορμής του άρθρου μιας κυρίας Kλαούντια Λουτόβσκα σχετικά με την ελπίδα της πΓΔΜ στην προσεχή  σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία.

Αφού αφιερώσουμε  το εν λόγω σύνθημα στον κύριο Μπαγίς όσο και στον Αλβανό Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα (το γιατί θα το εξηγήσουμε αμέσως παρακάτω), να υπενθυμίσουμε στον κύριο Μπαγίς πως καλά θα κάνει να προσέξει την αλαζονεία του για να μην περιπέσει και η δική του χώρα σε ύβρεις (διαφορετικές βέβαια της ελληνικής ύβρεως που έφερε την Ελλάδα στην τωρινή κατάντια) γιατί μόλις χτες πχ θρήνησε άλλους τρεις Τούρκους στρατιώτες νεκρούς στα σύνορά του με τη Συρία καθώς , όπως όλα δείχνουν, με το ΡΚΚ δεν τέλειωσε ο Ερντογάν ακόμα. Ισως να χρειάζεται και περισσότερη σύνεση πριν να επιχειρεί να μιλά τόσο ..αυθόρμητα, καθώς η δική του κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να ανοίξει πληγές στο βόρειο τμήμα της Κατεχόμενης Κύπρου μετά τα γεγονότα της Δευτέρας (καταγράφονται παρακάτω).

Ας σταθούμε για λίγο στην κυρία Κλαούντια. Αν είναι δημοσιογράφος, αναγνωρίζουμε  πως εχει το χάρισμα της διπλωματίας ωστόσο. Πώς αλλιώς να εκλάβουμε  τη φράση του κειμένου της «η πΓΔΜ ελπίζει η καταβεβλημένη από τα μέτρα λιτότητας Ελλάδα να μην ασκήσει το δικαίωμα βέτο στις 20 Μαϊου σε περίπτωση που το ζήτημα τεθεί σε ψηφοφορία στο Σικάγο»…

Πόσο ..διακριτικά και διπλωματικά τίθενται κάποια.. πράγματα!!`

Αλλά ξεχάσαμε τον έτερο του διπόλου «αλαζόνες γείτονες». Ο Σαλί Μπερίσα πήγε ως το Κόσσοβο να γιορτάσει για  τα κοινα βιβλία αλβανικού αλφαβήτου που θα διδάσκονται τα παιδάκια στην Αλβανία και στο Κόσσοβο  all together, και κει, βρήκε την ευκαιρία να κάνει κι αυτός μια περισπούδαστη δήλωση, ανωτάτου (φιλο)ευρωπαϊκού επιπέδου: Αντιγράφουμε  από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία:

«Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ζήτησε, σήμερα, από τους γείτονες των Αλβανών να «απελευθερωθούν από την αλφανοφοβία» όπως χαρακτηριστικά είπε.Ο κ. Μπερίσα προέβη στην παραπάνω δήλωση, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου, όπου παρέστη μαζί με την πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα και τον ομόλογό του Χασίμ Θάτσι, στην παρουσίαση της ενιαίας αλφάβητου που θα χρησιμοποιούν τα Αλβανόπουλα στην Αλβανία και το Κόσοβο.

Είμαστε αποφασισμένοι όσο ποτέ να εργαστούμε για το σχέδιο της ένωσης όλων των Αλβανών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο κ. Μπερίσα.

Πρόσθεσε δε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να απελευθερωθούν από την αλβανοφοβία διότι αυτή είναι ένα απομεινάρι του πρωτόγονου παρελθόντος τους».«Οι Αλβανοί είναι ειρηνικός λαός, καθώς σκηνές όπως αυτές που διαδραματίστηκαν στο Πρέσεβο αποδεικνύουν ότι οι Σέρβοι βρίσκονται σε πρωτόγονα στάδια» ανέφερε ακόμη ο κ. Μπερίσα, σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ αλβανόφωνων και σερβικών αρχών στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία»

Προσέξατε την ….ένωση των Αλβανών που όμως θα γίνει σε ευρωπαϊκό πλαίσιο; Εδώ εγχωρεί το «τι εννοεί ο ποιητής;». Εν τω μεταξύ, έβρισε πολύ ..ταπεινά τους Σέρβους χαρακτηρίζοντας- τους συλλήβδην πρωτόγονους ( ανυπερθέτως ο ίδιος είναι αριστοκράτης κατ ελάχιστον, ας μη λησμονούμε πως ήταν και ο γιατρός του Χότζα ο οποίος καθόλου πρωτόγονες μεθόδους δεν εφήρμοζε στα μπουντρούμια των αλβανικών φυλακών χώρια ότι εγκλήματα πολέμου διέπραξαν μόνο οι Σέρβοι, οι Αλβανοί , απα πα, ρωτήστε και την Κάρλα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να μη ξεχνιόμαστε όμως), ενώ για την ταμπακιέρα= το ότι η πΓΔΜ έχει πλέον σοβαρό πρόβλημα με τους Αλβανοφωνους εξτρεμιστές το δε Κόσσοβο είναι νεκρό απ την ώρα που γεννήθηκε και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι βλέπουν τώρα τη μπλόφα που δημιούργησαν, δεν είπε λέξη!

Θα του αφιερώναμε και εκείνου το σύνθημα των Σκοπιανών « όλα έχουν  να κάνουν με το όνομα», αλλά ας είναι. Τον κατανοούμε και δεν το ειρωνευόμαστε. Ξέρουμε  πως είναι η επιθυμία μιας «ενωσης» και εμείς οι Έλληνες και τον κατανοούμε. Αλλωστε, υπάρχει άκρως ελληνικό ρητό για αυτό: Η ισχύς εν τη ενώσει, όσο για τις επιθυμίες μας, επίσης τις εκφράζουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο με ή χωρίς οικονομική κρίση και μνημόνιο καθ ότι ο Έλληνας έχει άπειρα αποθέματα υπομονής μετά από χιλιόχρονες αυτοκρατορίες και πολλών πολλών αιώνων κατοχές…

Και επειδή υποσχεθήκαμε την αναφορά και στα νέα τουρκικά (αυτοάνοσα;) νοσήματα, σύμφωνα με το sigmalive com,

Πανικός και παρολίγο θερμό επεισόδιο από αερομαχία Τουρκικών και Ισραηλινών αεροσκαφών που σημειώθηκε πάνω από την κατεχομένη Κύπρο.  

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα,  ωστόσο ανακοινώθηκε μόλις χθες, μετά τη διαμαρτυρία των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προς το Ισραήλ ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της βόρειας Κύπρου.

Συγκεκριμένα, Ισραηλινό F-15  πέταξε πάνω από τα Κατεχόμενα, μπαινοβγαίνοντας επί σχεδόν μία ώρα από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές.
Ο χρόνος της πτήσης, πάνω από τα κατεχόμενα, του Ισραηλινού μαχητικού ήταν συνολικά οκτώ λεπτά, προκαλώντας στην κυριολεξία πανικό στις δυνάμεις του Αττίλα στα κατεχόμενα.

Το Γενικό επιτελείο αεροπορίας της Τουρκίας έθεσε όλη την περιοχή των κατεχομένων σε κατάσταση συναγερμού και έδωσε οδηγίες σε ζεύγος F-16 ν’ απογειωθούν από τη βάση του Ιντζιρλίκ, για αναχαίτιση του Ισραηλινού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά τις προειδοποιήσεις των Τούρκων, το Ισραηλινό μαχητικό δεν απομακρύνθηκε και σημειώθηκε εμπλοκή σε αερομαχία με κλείδωμα στόχων.

Ο Ισραηλινός πιλότος, απαντώντας στις προτροπές των Τούρκων ν’ αποχωρήσει, είπε ότι πετά μέσα στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την οποία έλαβε άδεια και αυτοί που πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως είναι εκείνοι διότι παρανομούν.

Τελικά, μετά από οκτώ λεπτά πτήσης του Ισραηλινού μαχητικού πάνω από τα κατεχόμενα, αποχώρησε τόσο αυτό όσο και τα τουρκικά.

Ζητά εξηγήσεις η Άγκυρα

Εξηγήσεις από τον Ισραηλινό επιτετραμμένο στην Άγκυρα ζήτησε η Τουρκία με αφορμή το περιστατικό.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τηλεφωνικώς εξηγήσεις από τον επιτετραμμένο Γιοσέφ Λεβί Σφαρί, για την “παραβίαση του εναερίου χώρου” του ψευδοκράτους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απάντηση από πλευράς Ισραήλ.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων είχε ανακοινώσει ότι ισραηλινό αεροσκάφος, «απροσδιορίστου τύπου, παραβίασε στις 14 Μαΐου τον «εναέριο χώρο»του ψευδοκράτους.

Διάβημα ψευδοκράτους προς Ισραηλινή Πρεσβεία στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ σε διάβημα προς την ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία προέβη η λεγόμενη προεδρία σχετικά με το περιστατικό.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρέσβη στην Κύπρο, Michael Hariri.

Toυρκικός τύπος

Το όλο θέμα προβάλει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η τουρκική εφημερίδα «Τζιουμχουριέτ με τίτλο «Επικίνδυνη συνάντηση στη Μεσόγειο».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ξέσπασε σοβαρή κρίση μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ κατά το επεισόδιο αναχαίτισης ισραηλινού αεροσκάφους από τουρκικά F-16, επειδή το ισραηλινό αεροσκάφος παραβίασε τον «εναέριο χώρο» του ψευδοκράτους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από το επεισόδιο στο Mavi Marmara.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο τουρκικά F-16 απογειώθηκαν από τη βάση του Ιντζιρλίκ για να αναχαιτίσουν ισραηλινό αεροσκάφος το οποίο παραβίασε πέντε φορές τον «εναέριο χώρο» του ψευδοκράτους.

Γράφει ακόμα ότι Τουρκία και Ισραήλ έφθασαν στο κατώφλι αντιπαράθεσης στη Μεσόγειο και ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ αναμένεται να αντιδράσει στην ισραηλινή παραβίαση.

Η «Βατάν» αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα και στη συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Τα F-16 απογειώθηκαν για το ισραηλινό αεροσκάφος» και γράφει ότι ισραηλινό αεροσκάφος την περασμένη Δευτέρα παραβίασε πέντε φορές τον «εναέριο χώρο» του κατοχικού καθεστώτος.

Μετά την εξέλιξη αυτή, δύο τουρκικά F-16 αναχαίτισαν το ισραηλινό αεροσκάφος και το απομάκρυναν. Το συμβάν γνωστοποιήθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο ΥΠΕΞ και θα επιδειχθεί η απαιτούμενη αντίδραση.

Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ είπαν ότι δεν είχε γίνει πρόσφατα μια τέτοια παραβίαση από το Ισραήλ και ότι το θέμα εξετάζεται από πάσης πλευράς και θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Το Ισραήλ, που είχε εντείνει τις σχέσεις του με την Τουρκία με την υπόθεση Mavi Marmara, τα τελευταία χρόνια δεν είχε προβεί σε μια τέτοια παραβίαση. Τελευταία το 2007 είχε ειπωθεί ότι το Ισραήλ παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά δεν είχε γίνει επίσημη ανακοίνωση.

Η «Σαμπάχ» γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Για πρώτη φορά αερομαχία στη Μεσόγειο με το Ισραήλ». Στο ίδιο θέμα αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ζαμάν» με τον τίτλο «Παραβίαση εναερίου χώρου» του ψευδοκράτους από Ισραήλ.

Η είδηση καταχωρήθηκε και στην ιστοσελίδα του NTV.

Ενώ λοιπόν οι Ελληνες ασχολούμαστε με τα σύρματα στον Έβρο (μαζί μας και οι ΗΠΑ και η ΕΕ και κατι Νατοϊκές αστυνομίες, αλλά ο Μπαγίς το ξεχνά), στη γείτονα το δουλεμπόριο «μεταναστών» καλά κρατεί και οι καρντάσηδες ασχολούνται επίσης με τα ισραηλινά αεροσκάφη στην Κύπρο.

Λημεριώτες, ας μην προβληματιστούμε άλλο. Μέχρι τις 17 Ιουνίου και όσο επιχειρούνται «επικίνδυνες συναντήσεις» στη Μεσόγειο, εμείς έχουμε μύριες όσες ασχολίες, αρχής γενομένης από τη Γιουροβίζιον, μια ακόμα γιορτή της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία μετέχουν και κράτη εκτός ΕΕ αλλα who cares. Δεν ειρωνευόμαστε. Με τα οικονομικά δεν είπε ο Μπαγίς να ασχοληθούμε; Ε. Ως τις 17 Ιουνίου που ναι οι εκλογές (αρα θα μπούμε και σε μία οικονομική…τάξη) δεν έχουμε παρά να ασχοληθούμε με τη … Γιουροβίζιον! Οικονομικό είναι το θέμα γιατί και κει με περικοπές πάμε να εμφανιστούμε. Χώρια οι Κωνσταντίνοι και οι Ελένες που γιορτάζουν μεθαύριο και οφείλουμε χορούς και πανηγύρια καθ ότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση αλλά θέλει και οργάνωση το πράγμα με την αγαστή βοήθεια κοινωνικών παντοπωλείων!  Εχουμε δε ένα άλλο καθήκον: Να κάνουμε μια εθνική ενδοσκόπηση και να δούμε πώς και γιατί καταλήξαμε να μην έχουμε τίποτα κοινό –δυστυχώς- με την ευφυία, τη στρατηγική και το πνεύμα ενός Κωνσταντίνου του Μεγάλου, τίποτα κοινό με την αρχοντιά και τη μετροέπεια όσο και την χριστιανική ταπείνωση και όχι ταπεινολογία μιας αυτοκράτειρας, της Αγίας Ελένης. Σε αυτό το δίδυμο χρωστάμε μια χιλιόχρονη Αυτοκρατορία. Τώρα, αν κάποιοι επιμένετε να θεωρείτε αστειότητα το να ασχολούμαστε με χορούς και τραγούδια ενώ «ο κόσμος καίγεται», να θυμίσουμε πως ο μεν Οδυσσέας χρειάστηκε κοντά 20 χρόνια για να γυρίσει στην Ιθάκη που ήταν ο στόχος του,  στην τελική, δε,πώς το πε η Βίκυ Σταμάτη; «Ταλαιπωρούμαι γιατί ερωτεύτηκα πολιτικό». Και εμείς που τους ψηφίσαμε, άρα λίγο τραγούδι και κάποιες ιστορικές μνήμες του λαού μας , τα χρειαζόμαστε. Πια!

 

 

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: