jump to navigation

Επενδύσεις και αποκατάσταση διαπραγματευτικής ικανότητας 6 Σεπτεμβρίου, 2012

Posted by mariandr in Διεθνής Οικονομία, Ελληνισμός στον Κόσμο, Ελληνική Διπλωματία, Εντυπώσεις, Ενημέρωση, Κειμενα 2012, TOURKIA.
trackback

Η Μυτιληνιά εφημερίδα «Εμπρός» το χε με μεγάλα γράμματα: «Το μπαϊράμι  έφερε την Ανάσταση», καθώς,

με αφορμή τη μουσουλμανική θρησκευτική αργία, πολλοί τουρίστες «από απέναντι» βρήκαν την ευκαιρία να εκδράμουν σε  Χίο-Σάμο-Μυτιλήνη.

Κάποιοι είπαν πως οι αλλαγές στο θέμα της βίζας συνέτειναν  στην αύξηση των Τούρκων τουριστών, άλλοι πως , μπορεί να ήρθαν πολλοί Τούρκοι, μα ήρθαν και πολύ λιγότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές «από τους άλλους», τους «ευρωπαίους», και συνεπώς, ο τζίρος, ήταν «μία η μία μία η άλλη».

Προσωπικά, ως λάτρης και  παραθεριστής των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, δεν διαπίστωσα καμία πρεμούρα των Τούρκων να αγοράσουν σουβενίρ και να δώσουν ανάσα στον εμπορικό κόσμο των νησιών μας. Ειδικά αυτοί που χαν στη διάθεσή τους ένα Σαββατοκύριακο, ήρθαν οι άνθρωποι, κολύμπησαν, έφαγαν στα γραφικά ταβερνάκια , τράβηξαν τις φωτογραφίες τους και έφυγαν. Χώρια ότι τις Κυριακές, τουλάχιστον στο νησί της Λέσβου που ξέρω καλά, η αγορά της Ερμού είναι κλειστή. Ακόμα και οι Κινέζοι , που ήταν προετοιμασμένοι να υποδεχθούν τους «από απέναντι» και ήταν με το ‘μερχαμπα’ στο στόμα, τα μαγαζιά τους την Κυριακή, ήταν κλειστά.

Δεν κατάλαβα λοιπόν κανέναν ιδιαίτερο τζίρο, αλλά, ετσι κι αλλιώς, τα ακριβή στοιχεία σχετικά με το θέμα θα δίνονται , φαντάζομαι , από το εμπορικό επιμελητήριο-οι αρμόδιοι, θα ξέρουν καλύτερα.

Αυτό που κατάλαβα-και κατάλαβα γιατί το συζήτησα επ αρκετόν και πολύ σοβαρά αν και με αμφίεση λουόμενης και ξάπλα στην παραλία παρέα με μια συντροφιά Τούρκων, είναι πως οι «απέναντι» φωτογραφίζουν κρυφά και φανερά, ό,τι θεωρούν πως θα άξιζε τον κόπο να αγοράσουν. Επενδύσεις , που θα έσπευδαν να πουν όλο λαχτάρα και χαρά πολλοί μυτιληνιοί και βορειοπελαγίτες, ειδικά καθώς η χώρα περιέρχεται σταδιακά σε κατάσταση ένδειας. Όταν δεν έχεις να φας, κι όταν ο επενδυτής είναι αξιόπιστος καθ όλα, γιατί θα έπρεπε να σ απασχολεί η εθνική του καταγωγή; Κι από πότε οι επενδυτές και το κεφάλαιο γνωρίζει σύνορα;

Σωστό και άκρως λογικό. Οι Τούρκοι φίλοι μου, με τους οποίους μοιραστήκαμε ιδέες και απόψεις και καταγραφές σ ένα γλωσσικό συνοθύλευμα αγγλικών, τουρκικών, ελληνικών, απάντησαν θετικά στην ερώτησή μου: Ναι, τα ελληνικά λιμάνια και οι μαρίνες είναι στην κορυφή της λίστας  των ενδιαφερόντων τους. «Η Limak έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον της, αφού είσαι δημοσιογράφος, ρώτα και θα στο επιβεβαιώσουν», μου παν, ρωτώντας με μάλιστα , αφού ξέρω το νησί, να τους δείξω μέρη άξια επενδυτικού ενδιαφέροντος και να τους τα επισημάνω.

Αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι το ελληνικό κράτος ήσυχα –ήσυχα αλλά όχι κρυφά , έχει πει πως κάποιες «βραχονησίδες» τις έχει προς πώληση, το πράγμα περιπλέκεται ελαφρώς. Οι Τούρκοι, «πατώντας» σ αυτό, αφενός δηλώνουν πως  αν υπαρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος «για τα νησιά του Αιγαίου» θα ανταποκριθούν, συνδέουν δε την επιθυμία επένδυσης σε λιμάνια μαρίνες και ιστορικού όσο και γεωστρατηγικού χαρακτήρα ακινήτων στα νησιά με την κυβερνητική αυτή πρόθεση περί ενδεχόμενης πώλησης βραχονησίδων ,καταλήγοντας: « εσείς οι ίδιοι το επιθυμείτε».

Πράγματι. Μια χαρά μου κάθονται οι επενδύσεις , ειδικά όταν η χώρα μου εχει ανάγκη και «οι απέναντι» ας καλωσορίσουν και ως επενδυτές εκτός από καλοί κολυμβητές. Δεν μπορώ όμως να μην έχω τις επιφυλάξεις μου: Ο κύριος Γκιουρ(Πρόεδρος των επενδυτών των τουρκικών τουριστικών επιχειρήσεων) , ερωτηθείς για τις τουρκικές επενδύσεις σε νησιά της Ελλάδας, «πέταξε»την ατάκα «η κατάσταση των νησιών του Αιγαίου ενδιαφέρει περισσότερο απ ολους την Τουρκία» . Ελληνικά είναι τα νησιά, όχι απλώς «του Αιγαίου». Επιστρέφοντας στο κλεινόν άστυ, πρόσεξα πως την ίδια επισήμανση έκανε και η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στο φύλλο της 4ης Σεπτεμβρίου 2012, αναφερόμενη στις δηλώσεις των Τούρκων αρμοδίων για τα τουριστικά και επενδυτικά σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Μεγάλο ενδιαφέρον Τούρκων «επενδυτών» για την αγορά νησιών στο Αιγαίο».

Μαζί με τις επενδύσεις, το τουρκικό ενδιαφέρον εστιάζεται αυτές τις μέρες και κάπου αλλού. Αναδημοσιεύω , άνευ σχολίων και στυγνά προς προβληματισμό, άρθρο του Χρ. Μηνάγια το οποίο με τη σειρά του αναδημοσίευσε το www.lesvosnews.gr από το www.geostrategy.gr. (Η υπογράμμιση της τελευταίας παραγράφου του άρθρου του κ Μηνάγια, είναι δική μου).

Του Χρήστου Μηνάγια

Νέα πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, στις 01-09-2012, η Υδρογραφική-Γεωγραφική Διεύθυνση της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις ακόλουθες δραστηριότητες των τουρκικών υδρογραφικών πλοίων για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Από 16-9-2012 έως 20-9-2012 το υδρογραφικό πλοίο TCG Çeșme (A-599) θα πραγματοποιήσει επιχείρηση έρευνας και ανέλκυσης ναυαγίου στην περιοχή Νο 1 που φαίνεται στο χάρτη, περίπου 13 ν.μ. νοτιοανατολικά του Αγ. Ευστρατίου και ορίζεται από τα σημεία 39°20′ 28»Β-025°07′ 17»Α, 39°17′ 56»Β-025°10′ 31»Α, 39°15′ 25»Β-025°07′ 17»Α και 39°17′ 56»Β-025°04′ 03»Α. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι το TCG Çeșme συμμετείχε στις έρευνες ανεύρεσης του τουρκικού αεροσκάφους RF-4E που καταρρίφτηκε από την συριακή αεράμυνα στις 22-6-2012.·

Από 29-8-2012 έως 10-9-2012 το υδρογραφικό πλοίο TCG Çubuklu (A-549) θα πραγματοποιήσει επιχείρηση χαρτογράφησης στην περιοχή Νο 2 που φαίνεται στο χάρτη και ορίζεται από τα σημεία 40°02′ 52»Β-026°07′ 56′Α, 40°02′ 04»Β-025°44′ 42»Α, 39°33′ 24»Β-025°39′ 23»Α και 39°31′ 40»Β, 026°04′ 18»Α. Ως γνωστόν, το πλοίο αυτό διαθέτει τους κατάλληλους αισθητήρες και συστήματα επεξεργασίας πληροφοριών για την παρακολούθηση συλλογή και επεξεργασία ηλεκτρονικών πληροφοριών.·

Σε ότι αφορά στην προγραμματισμένη δραστηριότητα του υδρογραφικού πλοίου TCG Çeșme (A-599), ο επίκουρος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Συρίγος μας ενημέρωσε ότι για έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ναυαγιαιρέσεις απαιτείται άδεια από το ελληνικό κράτος. [σ.σ. Σύμφωνα με το Ναυτικό Δίκαιο ο όρος ναυαγιαίρεση ή ναυαγιαιρεσία (wrecking) καλύπτει τρεις εννοιολογικές σημασίες: α) Η ανάληψη διάσωσης του ναυαγήσαντος πλοίου ή φορτίου. β) Η ανάληψη διάσωσης υπολειμμάτων του ναυαγήσαντος πλοίου ή φορτίου και γ) Η δόλια ή ηθελημένη (αναγκαστική) καταστροφή (μερική ή ολική) του πλοίου.]

Ας σημειωθεί ακόμη ότι στις 24-8-2012, ο συντάκτης του παρόντος, σε άρθρο του με τίτλο: «Τουρκικά παιχνίδια στο Αιγαίο», είχε επισημάνει ότι η Άγκυρα, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική της ελεγχόμενης έντασης και της σταδιακής δημιουργίας τετελεσμένων, φαίνεται ότι περνά βαθμιαία στο επόμενο στάδιο.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι από τη «δυναμική» αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο με πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη περνούν σε μια ηπιότερη μεν, αλλά πιο ύπουλη τακτική χρησιμοποιώντας ερευνητικά πλοία. Επιπρόσθετα δε, μια βασική επισήμανση αποτελεί το γεγονός ότι, η τουρκική ανακοίνωση, για την επιχείρηση έρευνας και ανέλκυσης ναυαγίου από το υδρογραφικό πλοίο TCG Çeșme (A-599), δεν αναφέρει πληροφορίες για το είδος του ναυαγίου. Τούτο πιθανόν να οφείλεται σε τρεις λόγους. Πρώτον, να μην υπάρχει ναυάγιο και να αποτελεί έναν ακόμη ανατολίτικο επικοινωνιακό ελιγμό. Άλλωστε σε μερικές περιπτώσεις, οι συμβολισμοί στην εξωτερική πολιτική έχουν μεγαλύτερη αξία ακόμα κι από την ίδια την ουσία.

Δεύτερον, με την εν λόγω κίνηση, η Άγκυρα να θέλει να διαπιστώσει τις ανοχές της ελληνικής πλευράς έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, προκειμένου στη συνέχεια να προβεί στην επόμενη κίνηση, η οποία θα έχει σχέση με διεξαγωγή άλλης έρευνας που θα αφορά στην ανεύρεση του τουρκικού F-16 που κατέπεσε στις 8 Οκτωβρίου 1996 στα ανοικτά της Χίου. Ήδη, στο τέλος Ιουνίου 2012 τα τουρκικά ΜΜΕ προέβαλαν ιδιαίτερα το εν λόγω θέμα. Και τρίτον, να προβληθεί η τουρκική παρουσία ενόψει των μελλοντικών ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή.

Ενόψει των παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι προθέσεις της Άγκυρας είναι περισσότερο από προφανείς, ειδικά την παρούσα περίοδο, όπου ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου αποδεικνύεται ως ο πιο αποτυχημένος υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία της χώρας του (σ.σ. δημοσιογράφος Kadri Gürsel της τουρκικής εφημερίδος Milliyet/3-9-2012). Όπως γίνεται κατανοητό, η Τουρκία, προσπαθώντας να αναλάβει έναν περιφερειακό και εν μέρει διεθνή ρόλο ώστε να έχει λόγο στο σχεδιασμό του νέου διεθνούς σκηνικού, ενσωμάτωσε στον ήδη βεβαρυμμένο τομέα εθνικής ασφάλειας της κινδύνους και απειλές που αντιμετωπίζουν τρίτες χώρες. Τούτο αποτυπώνεται πλήρως στην αναστροφή της πολιτικής των μηδενικών προβλημάτων του Νταβούτογλου και δημιουργία πολλαπλών προβλημάτων με τους Κούρδους, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, την Αρμενία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπό τις συνθήκες δε αυτές, εκτιμάται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η Τουρκία θα προβεί σε κινήσεις προκειμένου να αποκαταστήσει τόσο την υποβαθμισμένη διαπραγματευτική ικανότητα της, όσο και την παρουσία της στο διεθνές περιβάλλον, η οποία έχει τρωθεί.

(www.geostrategy.gr)

 

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: